ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το ΜΑΑ διεκδικεί τον πολιτικό χώρο του ΔΗΚΚΙ!...



Η Αλέκα Παπαρήγα φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό είναι αρκετά απασχολημένη με τα εσωτερικά προβλήματα του ΚΚΕ και δεν προλαβαίνει να έχει σωστή ενημέρωση για το τι συμβαίνει στους άλλους χώρους της Αριστεράς. Γι αυτό μπέρδεψε τις θέσεις του ΜΑΑ με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ισχυρίστηκε στην βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με μια μερίδα της αστικής τάξης, «το λόμπι της δραχμής» και εκφράζει τα συμφέροντά της.

Είναι αλήθεια ότι και εμείς μπερδευτήκαμε όταν διαβάσαμε το φυλλάδιο «Σχέδιο Β. Ευρώ ή Δραχμή» που κυκλοφόρησε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής το οποίο απαντά σε σαράντα επιλεγμένες ερωτήσεις που σχετίζονται με το θέμα. Στην αρχή νομίσαμε ότι διαβάζουμε κάποιο κείμενο του Δ. Τσοβόλα, τότε που το ΔΗΚΚΙ διεκδικούσε να εκφράσει το “παλιό” ΠΑΣΟΚ απέναντι στις εκσυγχρονιστικές πολιτικές που είχαν ήδη αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν την νέα ταυτότητά του, γιαυτό επιστρέψαμε ξανά στο εξώφυλλο για να διαπιστώσουμε μήπως είχαμε κάνει λάθος στον εκδότη αυτού του φυλλάδιου. Η πλήρης απουσία οποιασδήποτε ταξικής αναφοράς κατατάσσει αυτό το κείμενο εκτός της Αριστεράς. Η βασική του θέση συνοψίζεται σε μια φράση η οποία στερείται οποιουδήποτε πολιτικού περιεχομένου: “Η Ελλάδα προχωράει γυμνή στα αγκάθια, ασύλληπτα ανεύθυνα”. Πρόκειται για ένα ιδεολόγημα που εκφράζει τις ανησυχίες του ελληνικού αστισμού και αποβλέπει να συγκροτήσει τις νέες εθνικές συναινέσεις πάνω στο διάδοχο “Σχέδιο Β” σωτηρίας και επιβίωσής του ελληνικού καπιταλισμού. Είναι αποκαλυπτικός ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται αυτό το περίφημο “Σχέδιο Β”:

Όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Οι μεγάλες τράπεζες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Πολλά από τα σχέδια αυτά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και έχουν συζητηθεί πολύ. Όπως της γερμανικής Bundesbank, της μεγάλης σκανδιναβικής τράπεζας Nordea Bank AB, του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας IFO, θεσμικού συμβούλου της Μέρκελ. Στη Γαλλία, επίσης, το Σχέδιο Β για την αποχώρηση της Ελλάδας, συντάχθηκε με την εποπτεία του ίδιου του τότε προέδρου Σαρκοζί και με την ευθύνη του υπουργού οικονομικών και συνεχίζεται τώρα με τον νέο πρόεδρο Ολάντ. 

Το μόνο που ξεχνούν οι συντάκτες του κειμένου είναι ότι ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός των τραπεζών και των οικονομικών επιτελείων του κεφάλαιου και οι πολιτικές του μαζικού κινήματος δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη! Ποτέ στον κόσμο, κανένα λαϊκό κίνημα και καμία κοινωνική αλλαγή δεν έγινε με ανάλογα “Σχέδια Β”. Για την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα, ένας είναι ο στόχος και μία η “γραμμή” απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα της έκβασης της ταξικής πάλης. Γιατί για παράδειγμα “Τα κινήματα αποκλεισμού των μεσαζόντων, νέων συνεταιρισμών, αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων θα αποβούν εξαιρετικά χρήσιμα” στην περίπτωση που θα επιστρέψει η χώρα στην δραχμή, ως στοιχεία του Σχεδίου Β” και δεν είναι στοιχεία του Σχεδίου Α; Γιατί απαιτείται ένα σχέδιο Β' ώστε “σε όλες τις καταθέσεις και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία εξωτερικού, θα υπάρξει άμεσα αυστηρός έλεγχος νομιμότητας για το «πόθεν έσχες», ώστε να επιβληθεί η δικαιοσύνη και το κράτος να ανακτήσει απολεσθέντα έσοδα” και δεν μπορούν να γίνουν τώρα, εντός του ευρώ και της ΕΕ, όταν μάλιστα η ίδια η ΕΕ όχι μόνον δεν εμποδίζει την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών αλλά αντίθετα κατακρίνει το ελληνικό κράτος ότι είναι ανίκανο να τις υλοποιήσει (αποδείχτηκε με την λίστα Λαγκάρντ); Μήπως δεν είναι ενημερωμένοι οι συντάκτες του κειμένου πως η ΕΕ  ήταν αυτή που επεσήμανε ότι το ίδιο το ελληνικό κράτος είναι αυτό που με το θεσμικό του πλαίσιο βοηθάει την ανάπτυξη του λαθρεμπόριου των καυσίμων και έχει επιβάλει υπέρμετρες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές;

Όπου το κείμενο ξεφεύγει από τα χωράφια των  ιδεολογικών αταξικών/εθνικών προσδιορισμών και προσπαθεί να προσδώσει σε αυτούς συγκεκριμένο περιεχόμενο, τότε γίνεται πολιτικά αφελές και λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή την οποία επιδιώκει. Όχι μόνον δεν δίνει πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτει, σε ένα εργαζόμενο που πλήττεται από την κρίση ή έχει οδηγηθεί στην ανεργία, αλλά δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά και συγχύσεις.

Μερικά παραδείγματα:

- Μας φοβίζει, επίσης, το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα. Υποτιμημένο νόμισμα δεν ισούται με εξασθενημένη, μη αναπτυσσόμενη, ετοιμοθάνατη οικονομία;

Ας πάρουμε το πιο τρανταχτό σύγχρονο παράδειγμα. Τη διαμάχη Αμερικής - Κίνας για το κινέζικο νόμισμα, που είναι υποτιμημένο. Οι Αμερικάνοι απειλούν με ποινές τους Κινέζους ώστε να ανατιμήσουν το νόμισμά τους, για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το δολάριο. Οι Κινέζοι ανθίστανται πεισματικά. Θέλουν με κάθε τρόπο τη διατήρηση ενός υποτιμημένου νομίσματος, για να μπορούν οι εξαγωγές τους να είναι ανταγωνιστικές και οι εισαγωγές τους από τις άλλες χώρες να μένουν ακριβές και μη ανταγωνιστικές. Έτσι, για χώρες που από την πιο βαθιά ύφεση, όπως η Ελλάδα, θέλουν να περάσουν στην ανάπτυξη πάλι, χρειάζεται ένα νόμισμα που δεν είναι σκληρό, αλλά διεισδυτικό στις αγορές. Χρειάζεται άμεση έξοδος από το σκληρό ευρώ.

Τι σχέση η Κίνα, μια καπιταλιστική υπερδύναμη με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, με την χώρα μας; Η νομισματική πολιτική της Κίνας που στηρίζεται στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο, δεν είναι μια πολιτική των “Κινέζων” απέναντι στους “Αμερικάνους”. Είναι μια πολιτική των Κινέζων καπιταλιστών, οι οποίοι για να κάνουν τις εξαγωγές τους ανταγωνιστικές, έχουν επιβάλει  στο εσωτερικό της χώρας την εξαθλίωση των Κινέζων  με “μισθούς” Κίνας. Χωρίς αυτή την συνθήκη - δηλαδή την φτηνή εργατική δύναμη - το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα της Κίνας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της κινέζικης καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θαυμάζουν οι συντάκτες του κειμένου.
Άλλο ένα παράδειγμα:

- Θα υπάρξει μεγάλος πληθωρισμός; Η «κατοχική δραχμή» που μας λένε;

Το θέμα είναι πώς θα φύγουμε από την «κατοχική» πείνα του ευρώ. Έχει υπολογιστεί ότι μια υποτίμηση της τάξης του 50% θα φέρει έναν εισαγόμενο πληθωρισμό κοντά στο 10%, που από χρονιά σε χρονιά θα μειώνεται σημαντικά. Είναι εφικτό να καλυφθεί ένα μικρό έλλειμμα του προϋπολογισμού «κόβοντας χρήμα», σε συνθήκες της σημερινής βαθιάς ύφεσης, χωρίς να υπάρξουν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις. Αντίθετα, η ανάκτηση της εθνικής οικονομικής πολιτικής θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το άνοιγμα των μαγαζιών, την επαναλειτουργία των σκουριασμένων μηχανών.

Από ποιούς “έχει υπολογιστεί ότι μια υποτίμηση της τάξης του 50% θα φέρει έναν εισαγόμενο πληθωρισμό κοντά στο 10%, που από χρονιά σε χρονιά θα μειώνεται σημαντικά”; Τέτοιου τύπου αφορισμοί που υποτιμούν την νοημοσύνη του αναγνώστη μόνον γέλωτα μπορούν να προκαλέσουν, όπως και ο επόμενος αφορισμός που συνοδεύει τον πρώτο: “η ανάκτηση της εθνικής οικονομικής πολιτικής θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το άνοιγμα των μαγαζιών, την επαναλειτουργία των σκουριασμένων μηχανών”.
Και ένα τελευταίο:

- Θα επιβραβευτούν αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους σε ξένες τράπεζες;

Οι καταθέσεις ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό θα φορολογηθούν με τρόπο αυστηρό και κοινωνικά δίκαιο. Έτσι δεν θα μεγαλώσουν ανάλογα με την υποτίμηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις μετοχές ή ομόλογα εξωτερικού. Στόχος, όχι εύκολος, είναι η εισαγωγή συναλλάγματος, η επιστροφή των καταθέσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την κοινωνική δικαιοσύνη. Εννοείται ότι σε όλες τις καταθέσεις και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία εξωτερικού, θα υπάρξει άμεσα αυστηρός έλεγχος νομιμότητας για το «πόθεν έσχες», ώστε να επιβληθεί η δικαιοσύνη και το κράτος να ανακτήσει απολεσθέντα έσοδα.

Με ποιό μηχανισμό θα φορολογηθούν οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό; Με ποιό μηχανισμό θα υπάρξει άμεσα αυστηρός έλεγχος νομιμότητας για το «πόθεν έσχες» σε όλες τις καταθέσεις και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία εξωτερικού; Ο στόχος “για εισαγωγή συναλλάγματος και επιστροφή των καταθέσεων” πως συνδυάζεται με τα προηγούμενα “θα”, που θυμίζουν τα “θα” του Ανδρέα Παπανδρέου;

14 σχόλια :

  1. Τώρα, αν και ο μικρός ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αποκτήσει και αυτός ένα ΔΗΚΚΙ, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα της "ενότητας της Αριστεράς"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το “Σχέδιο Β” που προτείνει το ΜΑΑ για να υλοποιηθεί απαιτεί έναν ισχυρό κρατικό μηχανισμό και όχι ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα. Γι αυτό εξάλλου δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πολιτικό υποκείμενο που θα αναλάβει να υλοποιήσει τις πολιτικές επιλογές που περιγράφει.

    Ο λαϊκός παράγοντας δεν έχει καμία συμμετοχή και δεν του αναγνωρίζεται καμία πρωτοβουλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην λαϊκή αυτενέργεια, είτε αυτή αφορά στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην συλλογική κατανάλωση, είτε στην αυτοδιαχείρηση στους χώρους της παραγωγής και της διανομής προϊόντων.

    Πρόκειται λοιπόν για ένα σχέδιο, σαν αυτά που κάνει το αστικό κράτος απέναντι στις φυσικές καταστροφές, για να εξασφαλίσει σε έκτατες περιστάσεις τους όρους αναπαραγωγής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομισματικές πολιτικές, υποτιμήσεις και άλλα δεν μπορεί να εφαρμόσει κανένα μαζικό κίνημα.

      Το πολιτικό υποκείμενο για την εφαρμογή του ΣΧΕΔΙΟΥ Β' είναι το αστικό κράτος.

      Και βέβαια, αυτό το κράτος για να αποκτήσει ένα φιλολαϊκό χαρακτήρα, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει (εθνική) αστική τάξη στη χώρα μας παρά μερικές δεκάδες ξενόδουλοι υπηρέτες ξένων συμφερόντων που μας κυβερνούν. Ας τους κάνουμε λοιπόν αυτούς στην άκρη, τότε ο λαός θα ανέβη στην εξουσία!

      Διαγραφή
  3. Για ποιό Τσοβόλα και ποιό ΠΑΣΟΚ μιλάτε;
    Αυτό το φυλλάδιο θα μπορούσε να το είχε βγάλει ο Καμμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΟΣ,
    δεν είσαι ενημερωμένος!

    Αν παρακολουθούσες πιο συστηματικά τα του ΜΑΑ, θα γνώριζες ότι οι κ.κ. Μαριόλης - Παπουλής έχουν αποδείξει ότι:
    Έχει υπολογιστεί ότι μια υποτίμηση της τάξης του 50% θα φέρει έναν εισαγόμενο πληθωρισμό κοντά στο 10%, που από χρονιά σε χρονιά θα μειώνεται σημαντικά”.

    Αμφισβητείς τόσο σοβαρούς επιστήμονες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που πας ρε Καραμήτρο;28 Νοεμβρίου 2012 στις 1:43 μ.μ.

    Εκείνος ο Δ. Γρηγορόπουλος που έγραψε το κείμενο “ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο διακήρυξης ή διαχείρισης, τι έχει να πει για αυτή την μπροσούρα του ΜΑΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΚΕΙΝΟΣ ο Δ.Γρηγοροπουλος ειναι διδακτωρ φιλοσοφιας, ηταν μελος της ιδεολογικης επιτροπης του ΚΚΕ και επαιξε μεγαλο ρολο στην ιστορικη διασπαση του '89 εναντια στην υποταγη. Μαζεψε τα λογια σου ανιδεε, δεν εχεις καμια σχεση με τους κομμουνιστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που πας ρε Καραμήτρο;28 Νοεμβρίου 2012 στις 4:22 μ.μ.

      Στην Άννα Διαμαντοπούλου να απευθύνεις τα επιχειρηματά σου, γιατί είναι πιο αρμόδια να κρίνει το διδακτορικό του και τι σχέση έχει με τον κομμουνισμό.

      Επίσης το γεγονός ότι ήταν μέλος της ιδεολογικής επιτροπής του ΚΚΕ, είναι μια αρνητική κληρονομία που είναι φανερη σε αυτά που γράφει σήμερα!

      Διαγραφή
  7. Μια ματιά και σε ένα video με τον Βελόπουλο:
    Δραχμή! Είναι η λύση;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το ζητούμενο είναι η αριστερά να ξεφύγει από πολιτικά σχέδια διαχείρισης του κοινωνικού συμβολαίου , όταν η κρίση το έχει διαλύσει .

    η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ με την κυρίαρχη γραμμή του μνημονίου του Σταθάκη ( σταθεροποίηση της λιτότητας , σεβασμός στο χρέος , παραμονή στο ευρώ ) είναι μια πρόταση για την ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού , που απλά δεν στέκει , πέρα από το ότι είναι αντεργατική .

    η έξοδος από το ευρώ είναι αναγκαία , αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου στην κατεύθυνση του συλλογικού κοινωνικού πειραματισμού και σχεδιασμού . Η αριστερά μπορεί να αφήνει ανοιχτό αν το έξοδος θα σημάνει εθνικό νόμισμα , ή άλλου τύπου διεθνοποίηση , πάντα με μονομερή ρήξη με το λόμπι αστικής τάξης δανειστών .

    Η επιστροφή στο 2009 που υπόσχεστε , δεν υπάρχει.

    Προϋπόθεση για την έξοδο από την καταστροφική πολιτική του σκληρού χρήματος ( διάλυση της κοινωνίας , για την προστασία της περιουσίας ) η δημιουργία ενός πλειοψηφικού κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ για την μονομερή ρήξη με το λόμπι του ευρώ , που παρόλες τις προσπάθειες του ΔΟΛ , των πασόκων του ΣΥΡΙΖΑ του Σταθάκη και της ΕΟΣ ( όχι ότι ασχολείται κανείς μαζί σου βέβαια , εγώ μόνο , κακώς ), δεν είναι εύκολο να εμπεδωθεί η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό .



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. - Ποίος υπόσχεται"επιστροφή στο 2009";

    - Σωστό ότι "το ζητούμενο είναι η αριστερά να ξεφύγει από πολιτικά σχέδια διαχείρισης του κοινωνικού συμβολαίου , όταν η κρίση το έχει διαλύσει", όμως το "κοινωνικό συμβόλαιο" που προτείνει το ΜΑΑ με το ΣΧΕΔΙΟ Β', το οποίο μιλάει για τις συνέπειες αντιμετώπισης από την έξοδο του ευρώ, γιατί είναι ανατρεπτικό και δεν κινείται στην κατεύθυνση της αναπαραγωγής της κυριαρχίας του κεφάλαιου και της αστικής τάξης;

    - Γιατί έχει άδικο το ΚΚΕ που θέτει ως πρώτο ζήτημα το θέμα της λαϊκής εξουσίας και όχι του νομίσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν το έχω διαβάσει μόνο αυτά τα αποσπάσματα στην ανάρτηση ,ίσως να στέκεται παραπάνω απ' ότι πρέπει σε λογικές ανάκτησης της εσωτερικής αγοράς και ανταγωνιστικότητας. Δεν έχω σχέση με το ΜΑΑ , και θεωρώ και την στάση του από το καλοκαίρι και μετά λάθος.

      από κει και μετά πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε μια μεγάλη αλήθεια. Δεν υπάρχουν μαρξιστές οικονομολόγοι , υπάρχουν οικονομολόγοι που είναι μαρξιστές.

      με αυτή την έννοια , η άμεση οικονομική πρόταση του οποιουδήποτε , αν την απογυμνώσει από πολιτικούς όρους θα είναι κευνσιανή , θα πατάει στον καπιταλισμό , είναι μοιραίο .

      και η λογική του ΣΥΡΙΖΑ για κάποια αλλαγή σε ΟΝΕ και ΕΕ κευνσιανή είναι , απλά σε λάθος κλίμακα .

      δεν πρέπει να αποκλείουμε το ντόμινο αλλά η ανατροπή μπορεί να είναι μόνο εθνική .

      "Δεν αποτελεί απάντηση στις εθνικιστικές παρεκκλίσεις η παθητική προσμονή για μια, τάχα, πανευρωπαϊκή επανάσταση. " Νταβανέλλος , υπεράνω εθνικιστικών παρεκκλίσεων http://www.dea.org.gr/95-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7

      επίσης από ιρλανδό σεκίτη " Επισήμως, αυτή είναι μία αριστερή-λαϊκίστικη ατζέντα για τη διάσωση του ελληνικού καπιταλισμού μέσω της επανατοποθέτησής του σ' ένα εθνικό μονοπάτι ανασυγκρότησης έξω από την ευρωζώνη. Ωστόσο, ο Άλεξ Καλλίνικος το έχει αναγνωρίσει δυνητικά ως ένα «μεταβατικό πρόγραμμα», καθώς τα αιτήματά του συνεπάγονται μια αντιπαράθεση με τον καπιταλισμό. " http://rproject.gr/article/ena-sholio-gia-tin-ellada-kai-ton-syriza

      έχω σούρει πολλά στον διαχειριστή κατά καιρούς ,τον τιμάει που δεν έκοψε το πολύ επιθετικό μου σχόλιο .

      Διαγραφή
  10. Πράγματι,
    Α. Αλαβάνος για νέος Α. Παπανδρέου ξεκίνησε να γίνει με την ίδρυση του ΜΑΑ προσπαθώντας να οικοδομήσει το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ, όμως κατέληξε να γίνει ένας νέος Τσοβόλας, όπως σωστά υπαινίσσεται το κείμενο της ΕΟΣ.

    Κρίμα,
    όχι μόνον για τον ίδιο αλλά γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από ένα το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ που θα συγκροτείται στο γνωστό παπανδρεϊκό τρίπτυχο και θα συσπείρωνε κόσμο που σήμερα βρίσκεται από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και και το κόμμα του ΚΑΜΜΕΝΟΥ ως την ΣΠΙΘΑ και τον ΚΑΖΑΚΗ. Αν έπαιρνε και μερικά βαρίδια από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ΔΗΚΚΙ θα ήταν καλύτερα και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Δυστυχώς όμως στην πολιτική, αν οι σωστές κινήσεις δεν γίνουν την κατάλληλη στιγμή, χάνουν την αξία τους. Σήμερα αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Αλαβανος ερχεται δυομιση χρονια μετα τα μνημονια να γινει μια εκδοχη του ..Καζακη!
    Τι να πει κανεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ