ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μέτωπο Α-Α: Πανελλαδική Σύσκεψη στις 11 και 12 Μαρτίου 2011

Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής θα πραγματοποιήσει Πανελλαδική Σύσκεψη στις 11 και 12 Μαρτίου 2011. Χθες, Τετάρτη δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο απόφασης με τις πολιτικές θέσεις του Μετώπου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με όσες και όσους στηρίζουν το Μέτωπο προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο εισήγησης για την Πανελλαδική Συνάντηση.  Το σχέδιο απόφασης είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Ελπίζουμε ότι αυτή η διαβούλευση να αποτελέσει τομή στα ειωθότα των πολιτικών σχηματισμών της αριστεράς, των οποίων τα σχέδια των αποφάσεων παραμένουν ταυτόσημα με τις αποφάσεις. Η δημόσια διαβούλευση θα έχει πράγματι εκπληρώσει τους στόχους της, αν οδηγήσει στην διαμόρφωση ενός τελικού κειμένου εισήγησης με σημαντικές διαφορές από το σχέδιο!

Σας καλούμε να βάλετε το χεράκι σας σε αυτή την αλλαγή, συμμετέχοντας στην διαβούλευση για τις πολιτικές θέσεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.  Στις επόμενες μέρες θα αναφερθούμε αναλυτικά για αυτή την διαβούλευση και θα εκφράσουμε αναλυτικά την άποψή μας για τις 9 θέσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο απόφασης.


Μια κριτική του σχεδίου απόφασης εδώ:  Κείμενα Κριτικής


Δήλωση Α. Αλαβάνου για τις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη στο βαθμό που δεν περιοριστούν σε οργανωτικές διευθετήσεις, αλλά κινούνται στην προοπτική της μετωπικής λογικής των πιο πλατειών δυνάμεων, που αντιστρατεύονται την πολιτική της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στηρίζονται στη δημοκρατική συμμετοχή των μελών. Και εντάσσονται στην ευρύτερη συνάντηση όλης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή κινείται το κείμενο θέσεων του Μετώπου που δώσαμε για συζήτηση στη δημοσιότητα

Αθήνα, 17/2/2011

19 σχόλια :

  1. Ο αστικος τυπος μιλαει για δημιουργια χωρου. Κατι σαν "εκτος Συριζα" εντελως. Δεν εχετε περισσοτερες πληροφοριες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μόνος δρόμος για να προχωρήσει το Μέτωπο ΑΑ είναι να αρχίσει την ΑΝΑΤΡΟΠΗ από τον ίδιο του τον εαυτό. Στην σύντομη πορεία του που έχει διανύσει μέχρι σήμερα αγκομαχάει από το βάρος της σκουριάς που κουβαλάει από το παρελθόν. Ως κομμάτι και αυτό μιας αποτυχημένης - στο σύνολό της - Αριστεράς, αν δεν κάνει εκείνες κρίσιμες τομές και οριοθετήσεις που καταγράφουν διακριτές πολιτικές πρακτικές, είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί. Και αυτές οι πολιτικές πρακτικές αφορούν κυρίως τις σχέσεις του με το μαζικό κίνημα και τις υπαρκτές κοινωνικές αντιστάσεις, σχέσεις που προκαθορίζουν την παραγωγή πολιτικής γραμμής και τις σχέσεις του με την κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ RedBoy,
    sτην 9η θέση, το σχέδιο απόφασης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής, ως στοιχεία αυτοπροσδιορισμού του ΜΑΑ:

    Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής δεν είναι το ίδιο η πλατιά συμπαράταξη, το πολιτικό και κοινωνικό Μέτωπο, που επιδιώκουμε. Είναι η πρωτοβουλία για το μέτωπο, δηλαδή τη συσπείρωση ευρύτατων δυνάμεων, πολλαπλής πολιτικής προέλευσης ή και κοινωνικών δυνάμεων στον διπλό στόχο: απομάκρυνση της κυβέρνησης – ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
    Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής δεν είναι ένα ακόμα κόμμα ή σχήμα της αριστεράς. Είναι πρωτοβουλία για τη συνάντηση ευρύτερων δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, προκειμένου να αποτελέσουν την σπονδυλική στήλη ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου.
    Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής είναι ένα ανοικτό πολιτικό σχέδιο. Είναι ταυτόχρονα εστία παραγωγής ιδεών, προτάσεων, κινηματικών δράσεων.
    Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής δεν μπορεί να ανθίσει παρά μόνο σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από καταστάσεις που τις χαρακτηρίζουν το τέλμα, η αμηχανία, η στασιμότητα, η ιεραρχία, η επιβολή. Είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να ανθίσει μόνο σε συνθήκες συντροφικότητας, διαφάνειας, αλληλοεκτίμησης.
    Η πρωτοβουλία μας συσπειρώνει οργανώσεις, ομάδες, αγωνιστές. Με αυτή την έννοια χρειάζεται κανόνες λειτουργίας, οι οποίοι, μαζί με την πολιτική του πλατφόρμα, εξασφαλίζουν ένα χώρο δημοκρατικής συνάντησης και συγκρότησης, ένα χώρο δημοκρατικής έκφρασης, που επιθυμούμε να είναι πρότυπο και υπόδειγμα για ευρύτερες μετωπικές συσπειρώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται τελικά πως αυτό που γράφει στη προμετωπίδα της η ΕΟΣ "ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!" το εννοεί πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oποτε μιλαμε για περαιτερω εδραιωση μιας ιδεολογικης πλατφορμας αντι για μια νεα δημιουργια χωρου, κομματος κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άσχετο;
    πρέπει να γινει έκκληση στα σωματεία των ΜΜΜ να ξανασκεφτούν την 24ωρη απεργία τους την 23/2/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από καθαρή περιέργεια και μόνο:η μη συμμετοχή της ΔΕΑ στη συνάντηση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι αποστασιοποιείται πλήρως από το εγχείρημα , ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σαν οργάνωση τι να κάνουν , κάτι άλλο; Αν ξέρει κάποιος κάτι ας το γράψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Δ.Υ.

    Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η ηγεσία της ΔΕΑ αυτές τις μέρες ήταν στο Παρίσι και γι' αυτό το λόγο είχε ζητήσει να γίνει άλλη ημερομηνία η σύγκλιση της Γραμματείας ώστε να μπορεί να παρευρίσκεται εκπρόσωπός της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Δ.Υ.
    Η ανεπίσημη εκδοχή είναι ότι οι χειρισμοί χρειάζεται να είναι πλέον τόσο μεγαλειώδεις που μόνο ο Νταβανέλος μπορεί να τους διεξάγει. Η Μπόλαρη θεωρείται πολύ ξύλινη. Και ο Μάρταλης στο τελευταίο τεύχος της ΕΑ γραμμώθηκε τόσο δεξιά που αν πήγαινε στη συνάντηση θα έμπαινε κατά λάθος στην τριμελή εκπροσώπηση του Συνασπισμού και όχι σε αυτήν του Μετώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μα ήδη από την επομένη της εκλογικής αποτυχίας της Ελεύθερης Αττικής, όποιος-α είχε ακούσει τις τοποθετήσεις της ΔΕΑ στη συνέλευση μελών στο εκλογικό κέντρο, θυμάται ότι "τη μάχη τη δίνουμε ΕΝΤΟΣ του Σύριζα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλαβάνοι, αφού δεν μπορείτε, ξαναγυρίστε στο μαντρί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. antarsya των μελων συντροφοι και φιλοι.Τι να λεμε...Ορκοι αγαπησ στο ευρω και στην εοκ?Οχι ρε παιδιά.Αντιο συριζα αντιο μετωπο αντιο συνασπισμε παμε αλλου εναντια σε εοκ ευρω μη αναγνωριση του χρεους ως επαχθους κα κα.Ετσι και αλλοιώς ο συνασπισμοσ μπορει και το κκε να μεινουν εκτοσ βουλής λογω των θεσεων τους υπερ των μεταναστων χωρισ χαρτια.Ο λαος απαιτει όλοι οι μεταναστες εξω με χαρτια ή χωρις σε ποσοστο 80 90 τοισ εκατο και εφαρμογη του νομου για απελλασεις οσων ειναι απελλασιμοι μετα και την προβοκατσια της νομικης και του αγωνα των 300 μεταναστων.Οποτε και ο συνασπισμος μπορει και το κκε να γινουν εξωκοινοβουλευτικα κομματα και να θυμιθουν το αριστερο τους παρελθον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την ΕΕ των πολυεθνικών μόνο η Ενωση των Ευρωπαίων Εργαζομένων αντιμετωπίζει, κανένας άλλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μήπως θα μπορούσες να ποστάρεις την τοποθέτηση του Σαπουνά γιατί δεν έχω facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. --H τοποθέτηση του Σαπουνά, όπως είναι στη σελίδα του στο facebook. Σε 2 μέρη γιατί τα σχόλια εδώ μπορούν να είναι μέχρι 4.096 χαρακτήρες το μέγιστο--

    Η τοποθέτησή μου στην συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ της 14/2/2011

    Ήδη πολύς λόγος γίνεται για την «επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς ποικίλα δημοσιεύματα αναφέρονται στην - περιβόητη πλέον - συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 14/2 και τις αποφάσεις της. Ωστόσο δύο τουλάχιστον δημοσιεύματα (Βήμα και μπλογκ ΕΟΣ) αναφέρουν ότι διαφώνησα. Πράγματι εξέφρασα την αντίθεσή της ΑΠΟ στο σκεπτικό και στην απόφαση. Επειδή όμως αυτή η αναφορά δημιουργεί τουλάχιστον μια παράδοξη εικόνα σχετικά με την στάση μας, δημοσιεύω την τοποθέτησή μου η οποία ήταν πάνω –κάτω η εξής:

    « Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, καθώς έχουν προηγηθεί οι περισσότεροι, έχει περιστραφεί γύρω από το οργανωτικό ζήτημα και μάλιστα την συγκρότηση του 11μελούς οργάνου και την λεπτομερή περιγραφή της σύνθεσης και της λειτουργίας του. Έχουν αναφερθεί βέβαια η αναγκαιότητα της στήριξης των κοινωνικών αντιστάσεων και των κινημάτων ανυπακοής καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης του νέου σκληρού πλαισίου που διαμορφώνει το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προωθείται στην ΕΕ καθώς και μια σειρά από μέτωπα που ανοίγουν στην συγκυρία, ως το κοινωνικό και πολιτικό έδαφος που απαιτεί την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν επίσης επισημανθεί από συντρόφους -εκπροσώπους συνιστωσών ιδιαίτερες αιχμές που αξιολογούν ως προτεραιότητες. Όλα αυτά είναι αναμφισβήτητα μέρος της πραγματικότητας.

    Γιατί όμως οι κατά βάση οργανωτικές επιλογές που σήμερα μπαίνουν στην συζήτηση με επίκεντρο την λειτουργία ενός μικρού και ευέλικτου οργάνου αποτελούν το βήμα για την αποτελεσματική παρέμβαση της αριστεράς και ειδικότερα την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Για να μιλήσω πιο ξεκάθαρα, γιατί η συγκόλληση ,η συνεργασία, των υφιστάμενων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ μικρών και σχετικά μεγαλύτερων πολιτικών εκπροσωπήσεων μπορεί να αποτελέσει απάντηση και υπέρβαση στην πανθομολογημένη τρέχουσα κρίση των πολιτικών εκπροσωπήσεων και την γενική αναξιοπιστία του «χώρου» και της αριστεράς γενικότερα;

    Νομίζω ότι πέρα ακόμα και από τις καλύτερες προθέσεις η μέθοδος με την οποία επιχειρούμε σήμερα να προσεγγίσουμε τα ζητήματα είναι λανθασμένη.

    Ας δούμε το σύνθημα «ενότητα της αριστεράς» (ή έστω για τους διάφορους βαθμούς προσέγγισής του όπως η κοινή δράση, η πολιτική συνεργασία, η εκλογική συνεργασία κ.λ.π.) που είναι πανταχού παρόν όλα τα τελευταία χρόνια στις διεργασίες της αριστεράς και στο όνομα του οποίου συγκροτήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η επίκληση στην «ενότητα της αριστεράς» δεν αρκεί για να αποτελεί πολιτικό σχέδιο. Κάθε κόμμα, κάθε μικρή ή μεγαλύτερη οργάνωση της αριστεράς υπάρχει ακριβώς γιατί θεωρεί ότι διαθέτει την «σωστή γραμμή» ή έστω τα σωστά κριτήρια. Πως μπορεί να υπάρξει ενότητα πολλών διαφορετικών «σωστών γραμμών»; Η αναζήτηση της «σωστής γραμμής», αυτής δηλαδή που διασφαλίζει την ενότητα, (πρέπει να) βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.

    Ωστόσο ταυτόχρονα το σύνθημα για την «ενότητα της αριστεράς» είναι αίτημα της κοινωνίας, του κινήματος, του κόσμου της αριστεράς. Τι σημαίνει αυτό το αίτημα; Το κατανοούμε; Πώς το μεταφράζουμε; Σημαίνει την άμεση και πιεστική ανάγκη για συγκέντρωση δύναμης ενάντια στην επίθεση που δέχεται η κοινωνική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, γυναίκες, κατώτερα λαϊκά στρώματα, μικρομεσαίοι, φτωχοί αγρότες, αποκλεισμένα κομμάτια, μετανάστες κ.λ.π.

    Αλλά και πιο συγκεκριμένα. Μιλάμε για την ανάγκη στήριξης, έκφρασης και ανάπτυξης των κινημάτων ανυπακοής καθώς και των διάφορων εργατικών αντιστάσεων που εμφανίζονται στο προσκήνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. --To 2o μέρος--

    Όλος αυτός ο κόσμος που αποτελεί την ραχοκοκαλιά αυτών των κινημάτων ανυπακοής είναι κόσμος της αριστεράς, ανένταχτος σε οργανώσεις και κόμματα, πολύ συχνά με οργανωμένο παρελθόν αλλά και μέλη οργανώσεων και κομμάτων που «ενοποιούνται» στην δράση και την κίνησή τους. Είναι ο κόσμος που κινήθηκε και κινείται όλα αυτά τα χρόνια κυρίως γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και εδώ προβάλει η αντίφαση. Ενώ οι οργανώσεις του ευρύτερου αυτού χώρου κάνουν συχνά ηρωικές προσπάθειες για να στηρίξουν αυτά τα κινήματα και τις συσπειρώσεις αντίστασης ταυτόχρονα ανταγωνίζονται έντονα μεταξύ τους για την ηγεμονία και την πολιτική κεφαλαιοποίηση. Σήμερα είναι κοινό μυστικό πως καμιά απ’ τις «συνιστώσες» του ευρύτερου αυτού χώρου της ριζοσπαστικής έως αντικαπιταλιστικής αριστεράς δεν επιτυγχάνει την ηγεμονία και δεν στρατολογεί.

    Πολλώ δε μάλλον εάν επεκταθούμε στα εργατικά κινήματα, εκεί όπου πυρήνας είναι ο ριζοσπαστικοποιημένος κόσμος που απεγκλωβίζεται από την σοσιαλδημοκρατία.

    Καμιά λοιπόν γραμμή δεν φιγουράρει ως η «σωστή» με αξιώσεις.

    Γιατί λοιπόν μια κίνηση κατ’ ουσίαν συγκόλλησης με οργανωτικό μέτρο στην κορυφή που ασφαλώς θα κατανοηθεί ως εκλογική συνεργασία θα λύσει αυτά τα προβλήματα;

    Εμείς (ΑΠΟ) στο παρελθόν έχουμε προτείνει ως μέθοδο προσέγγισης της πολιτικής πρότασης την μεταβατική αντίληψη με κεντρικό στοιχείο στην παρούσα περίοδο την έννοια της Δημοκρατίας στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Καθώς όμως σήμερα συζητάμε την οργανωτική πλευρά των πραγμάτων ξαναθυμίζουμε: η δημοκρατία εμφανίζεται ως αίτημα και απαίτηση του κόσμου μέσα στα ίδια τα πολιτικά υποκείμενα και αυτό έχει φανεί (δυστυχώς σαν αδιέξοδο) και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την μορφή της απαίτηση του «υποκειμένου των μελών».

    Μια επιλογή σαν κι αυτή που προτείνεται σήμερα με επίκεντρο ένα ακόμη πιο συγκεντρωτικό μοντέλο 11 μελούς οργάνου θα κατανοηθεί με τον πλέον αρνητικό τρόπο, τουλάχιστον σ’ αυτόν τον κόσμο που ονομάζουμε καταχρηστικά «ανένταχτους» αλλά και σε μέλη οργανώσεων που μοιράζονται την ίδια κατά βάση αγωνία για την αριστερά που χρειαζόμαστε και την κατανοούν (απλοϊκά; στρεβλά; εμπειρικά; μερικά; πρωτοπορειακά;) πρωτίστως δημοκρατική και συμμετοχική.

    Μ’ αυτή την προσέγγιση είναι νομίζουμε λάθος η επιλογή που γίνεται και αντιπροτείνουμε την αντίστροφη διαδικασία: μπροστά η υλοποίηση της 4Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με αποφασιστικές διαδικασίες μελών, με αναζωπύρωση των τοπικών συσπειρώσεων, με άμεση οργάνωση της δράσης και πολιτική συζήτηση και εν τέλει η εκλογή οργάνων.

    Φυσικά έχοντας συνείδηση του τι μας αναλογεί (ως ΑΠΟ) ως ειδικό βάρος σ’ αυτή την διαδικασία και σεβόμενοι και τα αντεπιχειρήματα που έχουν όντως ερείσματα στα αδιέξοδα στα οποία, με δική μας ευθύνη, έχουμε περιέλθει δεν επικαλούμαστε κανένα βέτο. Καταγράφουμε την διαφορετική μας άποψη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο νέος ΣΥΣΡΙΖΑ. εμπρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλα δεν ντρεπεστε καθολου; τοσο μεγαλη ειναι η επιδοτηση απο την κοινοβουλευτικη εκπροσωπηση που γλυφετε εκει που φτυνατε; τι να πω ...καλα κρασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ