ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δημοσιεύουμε την δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη για το εκλογικό αποτέλεσμα:

ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις φίλες και τους φίλους, τους παλιούς και νεότερους συναγωνιστές και συντρόφους και προπαντός τους περισσότερους από 10.000 γυναίκες και άντρες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας που, αγκαλιάζοντας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τίμησαν προσωπικά μέχρι τη θέση της πρώτης επιλαχούσας στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών. Πολιτικά παραμένω απόλυτα δεσμευμένη απέναντι τους.



Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Ηρακλείου, που συνεκτιμώντας και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση-τομή του νομού τα δύο τελευταία χρόνια από τον Αλέκο Αλαβάνο, έκαναν δυνατή τη συνέχιση αυτής της εκπροσώπησης. Πιστεύω ότι θα παραμείνουν εξίσου απαιτητικοί για μια ριζοσπαστική και αγωνιστική εκπροσώπηση, μακριά από ασκήσεις δημοσίων σχέσεων, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει πόλη και ύπαιθρος, κόντρα σε βαθιά ριζωμένες πελατειακές πρακτικές και πολύ μεγάλα συμφέροντα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε συντριπτική καταδίκη όχι μόνο ενός κόμματος, κυβερνητικού υπεύθυνου για την παρακμή των τελευταίων πέντε χρόνων και για τη χειρότερη περίοδο διακυβέρνησης από τη μεταπολίτευση, αλλά πριν απ’ όλα μιας πολιτικής. Της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που σε επιταχυνόμενους, μετά τις κυβερνήσεις Σημίτη, ρυθμούς συνέχισε να παραδίδει τον δημόσιο πλούτο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Και σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, με επιθετικές πολιτικές ανάκαμψης των κερδών επιδείνωσε τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων ανθρώπων.

Η καταδίκη αυτής της πολιτικής προκάλεσε την άνετη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ένα βήμα πριν την υποβολή των νέων προγραμμάτων «σταθεροποίησης» και «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στις Βρυξέλλες, αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνά η καινούργια κυβέρνηση.

Στις συνθήκες αυτές το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά πάνω από τις προγνώσεις, αποτελεί μια πολιτική επιτυχία, την οποία είχε απόλυτη ανάγκη η κοινωνική αριστερά. Οφείλεται πριν απ΄ όλα στην ανιδιοτέλεια, την πίστη και τη μεγάλη γενναιότητα με την οποία ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τραυματισμένος, έδωσε μια δύσκολη μάχη. Ισοδυναμεί ουσιαστικά με μια, σπάνια στην πολιτική πάλη, δεύτερη δυνατότητα επανάκαμψης της δικής μας πολιτικής αριστεράς στο ρόλο μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα σημαντικά κάτω από τις δυνατότητες μας, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης των βασικών υποστηριχτών και απολογητών των πολιτικών απέναντι στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ουσιαστική αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή, στα κινήματα και στους αγώνες, την προηγούμενη διετία. Και ακόμα μακρύτερα από το «άνοιγμα» προς την ενωτική, ριζοσπαστική αριστερά που αποτυπώθηκε σ΄ ένα μοναδικό ιστορικά εγχείρημα προσέγγισης του χώρου μας, με δική τους πρωτοβουλία, από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ένα χρόνο πριν.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ με το ζωντανό τους παράδειγμα, δίνοντας τη μάχη έδειξαν τι ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε, τις μεγάλες δυνατότητες μιας ενωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς που κρατάει ανοιχτές τις γραμμές και το μυαλό της στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργαζόμενης κοινωνίας – και γι΄ αυτό αποτελεί κοινωνική ανάγκη.

Στις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της επίθεσης ενάντια στη ζωή των ανθρώπων, αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να περιφρουρηθεί με όσο γίνεται αποτελεσματικότερο τρόπο μέσα στη Βουλή και προπαντός στους δρόμους, στα κινήματα και στους αγώνες. Από κοινού με τη δρομολόγηση συλλογικότερων, από τις όποιες ατομικές προσπάθειες, διαδικασιών για μια αξιακή επαναθεμελίωση της αριστεράς που χρειαζόμαστε. Σε σύνδεση και με μια «ολική επαναφορά» ενός ουσιαστικού ενδιαφέροντος για οργανικές, αμφίδρομες σχέσεις με τους ανθρώπους της διανόησης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο πλαίσιο μιας «επανίδρυσης» των θεσμών του λαϊκού και του εργατικού κινήματος.

Επειδή μια Αριστερά χωρίς πραγματικά εναλλακτικές αξίες είναι μια Αριστερά που έχει χάσει την ψυχή της και δεν έχει λόγο ύπαρξης ούτε για τους ίδιους τους αριστερούς. Κι επειδή μια πολιτική Αριστερά με «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τις μάζες, χωρίς την παρεμβολή εργατικών σωματείων και κάθε άλλου είδους θεσμικών και άτυπων συλλογικοτήτων, είναι μια αριστερά-πουκάμισο αδειανό: «αντιπροσωπεύοντας» τους εργαζόμενους τους καθηλώνει σε ρόλο ψηφοφόρων ή προσωρινά εντυπωσιασμένων αλλά αμέτοχων παρατηρητών κάθε είδους εκδηλώσεων ακτιβισμού. Το θέμα όμως που θα την κρίνει και μαζί μ΄ αυτήν θα κρίνει και τη δυνατότητα αλλαγής των πραγμάτων θα είναι η συμβολή της στο μεταχηματισμό τους σε δρώντα πολιτικά υποκείμενα.

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2009

12 σχόλια :

  1. υπαρχει ενα σαιτ με διευθυνση http://www.dialogos.syriza.gr/

    καποτε (μεχρι πριν δυο βδομαδες δλδ) υπηρχε και μπανερακι απ το επισημο σαιτ του Συριζα το http://www.syriza.gr/
    που σε εστελνε στο διαλογο.συριζα ο οποιος λειτουργουσε ως φορουμ διαλογου

    ισως επειδη τα χωσιματα ησαν περισοτερα απ τις μηδενικες αντοχες σε διαλογο των γραφειοκαρεκλοκενταυρων.... ισως επειδη προτιμουν τις αποφασεις να τις παιρνουν με ορους κονγκλαβιου σε κλειστους ανηλιους στον διαλογο και κριτικη λογο .... ισως επειδη γενικως δεν γουσταρουν ... ισως ... ισως...ισως, κατεληξαν και καταργησαν το μπανερακι που εστελνε απ τα οφισιαλ στα παραπεταματα

    τεσπα οποιος/α θελει ας επισκεπτεται το σαιτ προς αναπτυξη του διαλογου ,εις πεισμα των καρεκλογειωμενων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ρε... οπαδοί, έχουν περάσει τόσες μέρες και δεν θα κάνετε ένα επίσημο σχόλιο για τις εκλογές; Τόσο πολύ σας πείραξε το καλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ; Περιμένατε κάτι κακ΄πο για να φωνάξετε για σωτήρα τον Αλαβάνο;

    Οσο για τη κυρία Βαλαβάνη. Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει. Ακου ευχαριστεί αυτούς που την ψήφισαν. Αυτά, όπως και τα καραγκιοζιλίκια του Αλαβάνου, είναι πρωτόγνωρα για την δική μας αριστερά.

    Και με την ευκαιρία σε όσους δεν αρέσει... Να φύγετε να πάτε αλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O ανώνυμος "Αριστερός", επιτίθεται στη Νάντια Βαλαβάνη, μιλάει για "τα καραγκιοζιλίκια" του Αλαβάνου και τους εγκαλεί ζητώντας τους σεμνότητα!Ειρωνεύεται την ΕΟΣ και με την "ευκαιρία", όπως γράφει: "Σε όσους δεν αρέσει ...Να φύγετε να πάτε αλλού". Δυστυχώς σαν τον κύριο "Αριστερό" υπάρχουν αρκετοί μέσα στον ΣΥΝ, αλλά "δυστυχώς" για εμάς, απόψεις σαν τις παραπάνω, είτε τις λένε "ανώνυμα", είτε μεταξύ τους. Ο κύριος "Αριστερός" θέλει προφανώς ένα ΣΥΡΙΖΑ "καθαρό", με "ανένταχτους" που θα λιβανίζουν τον ΣΥΝ. Θέλει,όπως πολλοί από αυτούς, ένα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχνάει βέβαια, ότι και η υπομονή έχει τα όριά της. Γιατί, εγώ και κάποιοι άλλοι ανένταχτοι, ¨Αριστερέ", δεν περιμέναμε τον ΣΥΝ,ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ για να λειτουργήσουμε ως πολιτικά/κοινωνικά όντα. Άσε λοιπόν ήσυχο τον Αλαβάνο και την Βαλαβάνη, γιατί τους οφείλουμε πολλά, πάρα πολλά.
    Κ. Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρότι είμαι ο τελευταίος που θα έκανα τον απολογητή του συντρόφου ΕΟΣ, καθώς εξάλλου δεν συμφωνώ με την άποψη περί "πατερούλη-σωτήρα Αλαβάνου", θα ήθελα να καλέσω τον κ. Αριστερό (από πάνω) σε μια απλή αριθμητική-νοητική άσκηση, την οποία θα του συνιστούσα ως απολύτως χρήσιμη και εντελώς απαραίτητη, πριν αρχίσει να αμολάει δεξιά αριστερά διάφορες πο..δές εμ! sorry, ανακρίβειες ήθελα να πω.

    Τί θέλει λοιπόν να μας πει και να προπαγανδίσει ο "ποιητής"; Ότι η διάρθρωση της νέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, "δικαιώνει" υποτίθεται κάποιες απόψεις, ενώ κάποιες άλλες δεν χαίρουν "λαϊκής επιδοκιμασίας" και άρα έχουν περιέλθει σε "αδιέξοδο".

    Ας δούμε λίγο τα νουμεράκια:
    Η Νάντια Βαλαβάνη ψηφίστηκε από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερους από 10.000 σταυρούς και κατέληξε να είναι πρώτη επιλαχούσα μετά τον... (ανεκδιήγητο!) Ψαριανό.

    Ταυτόχρονα,
    η Ηρώ Διώτηεξελέγη με 2.232 σταυρούς!!!
    η Αμανατίδου εξελέγη με 2.730 σταυρούς!!!
    ο Τσούκαλης εξελέγη με 2.741 σταυρούς!!
    ο Λεβέντης (ο Θανασάκης ντε!) εξελέγη με 3.468 σταυρούς!

    Δηλ. 4 εκλεχθέντες βουλευτές του ΣΥΝ είχαν μαζί και οι τέσσερις, ελαφρώς περισσότερους σταυρούς από την μια επιλαχούσα ανένταχτη! Δηλ. οι Τέσσερις, επιδοκιμάστηκαν από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Μία.

    Κατά τ' άλλα, οι εκπρόσωποι της Ανανεωτικής πτέρυγας "σάρωσαν".

    Απ' ότι φαίνεται τελικά, ο αριθμός βουλευτών, δεν έχει και πολύ σχέση με το τί επιδοκιμάζει και τί όχι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Και έρχεται και μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συντρόφια! Αλλά ξέχασα: εσείς δεν πατάτε σε διαδικασίες ΣΥΡΙΖΑ. Κυκλοφορεί σ' αυτές ο ιός της γρίππης και φοβάστε μην κολλήσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Διώτη και όσοι αναφέρεις πήραν 3000 σταυρούς σε εκλογικές περιφέρειες που το κόμμα πήρε 6000 ψήφους και όχι στο τέρας της β Αθήνας μεγάλε...Για δες ποσοστιαία τους σταυρούς τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα νούμερα διαβάζονται ποικιλόμορφα αγαπητέ.
    Η Βαλαβάνη πήρε 9,618 σταυρούς σε 75,246 ψηφοδελτια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών. (Δηλαδή τη σταύρωσε το 12,8% των ψηφοφόρων)

    Η Διώτη πήρε 2.232 στους 7.540 (29,6%)
    Η Αμανατίδου 2.730 στους 8.812 (31,0%)
    Ο Τσούκαλης 2.741 στους 7.902 (34,7%)
    ο Λεβέντης 3.560 στους 15.861 (22,4%)

    Α και δε νομίζω να είχε χαλάσει τη Βαλαβάνη που βγήκε βουλευτής όταν παραιτήθηκε ο Αλαβάνος, έχοντας πάρει αντίστοιχους σταυρούς με αυτους που αναφέρεις, ενώ ήταν απ'έξω γενικως ο ακόμα πιο ανεκδιηγητος Χελάκης με 9,195...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαπιστώνω οτι ορισμένοι σύντροφοι έχουν πρόβλημα με τα νούμερα.

    Αν θεωρήσουμε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ της Κυριακής ως ένα πανελλαδικό σώμα το οποίο επιδοκιμάζει ή όχι πρόσωπα (και μέσω αυτών, πολιτικές) τότε δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σημασία το τί ποσοστό σταυρών του ΣΥΡΙΖΑ πήρε κάποιος σε μια εκλογική περιφέρεια.
    Στη μεγάλη Β' Αθηνών και ο Κουβέλης και ο Παπαδημούλης πήραν μεγάλο αριθμό σταυρών.

    Επειδή όμως η "πονηριά" ορισμένων είναι: βγάλαμε 5 βουλευτές και πρόεδρο της Κ.Ο. και γαμ.... και δέρνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και "σε όσους δεν αρέσει... Να φύγετε να πάτε αλλού!", υπενθύμισα οτι η επιρροή τους σε ένα Πανελλαδικό Σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, ας μην έχουν την αυταπάτη οτι θα είναι ανάλογη της επιρρροής που με "πλασματικό" τρόπο (μέσω του συγκεκριμένου διαχωρισμού των εκλογικών περιφερειών και των μηχανισμών σταυροδοσίας)απεικονίζεται στη σύνθεση της Κ.Ο.

    Οψόμεθα! Ο Νοέμβρης είναι κοντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με χαρά περιμένουμε τις... ορδές των ανένταχτων στη σύσκεψη του Νοεμβρίου. Να μετρηθούμε κάποτε. θα έχει πολύ μεγάλη πλάκα.

    Αλλά δεν θέλω να αρχίσετε τις κλάψες κια να ζητάτε... ποσόστωση για εκπροσώπηση. κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και μια ψήφο. Οχι τα μέλη τουω ΣΥΝ να έχουν μια ψήφο και οι... ανένταχτοι 1,5.

    Και επιτέλους να γίνουν οι... ανένταχτοι... ενταγμένοι για να ησυχάσει η δόλια αριστερά!

    Υ.Γ. Πολύ ζόρι τραβάνε οι οπαδοί με το μαύρισμα της Βαλαβάνη. Τολμάνε και συγκρίνουν μια νεαρή συντρόφισσα 30 χρονών που ζει εργάζεται και αγωνίζεται στη Λάρισα με την Βαλαβάνη που ο (Π)Αλαβάνος φύτευσε στη Β' Αθηνών.

    Υ.Γ. 2 Γιατί δεν μετράτε και τους σταυρούς των...ανέντακτων υποψηφίων;

    Υ.Γ. 3 Είτε σας αρέσει, είοτρε όχι θα μείνετε οπαδοί χωρίς αρχηγό. Ο (Π)Αλαβάνος μας τελείωσε...

    Υ.Γ. 4: Τελικά ο (Π)Αλαβάνος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ; Και αν ναι γιατί δεν το είπε δημόσια; Ντρεπόταν;

    Y.G.5 Τόσο πολύ σας έχει πειράξει το αποτέλεσμα των εκλογων; Τέτοιο ζόρι ούτε η Παπαρήγα δεν εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα νούμερα ενίοτε κρύβουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες , αρκεί να θέλει να τα δει κανείς και να μην στρουθοκαμηλίζει:

    Ο πιο κατατρεγμένος υποψήφιος από τον ΣΥΝ και όχι μόνο, με καταδίκη των δηλώσεων ομόφωνα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (το δικαίως ή αδίκως είναι μια άλλη κουβέντα) σ. Κοροβέσης συγκέντρωσε το 23,32% των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρειά του. Ο εκλεγής σ. Λεβέντης το 22,44%.
    Τι συμπέρασμα πρέπει να βγάλουμε ?....

    Η σ. Βαλαβάνη στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε στο Ηράκλειο 4.034 και το 46,52% των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ.
    Φέτος στο Ηράκλειο ο σ. Κριτσωτάκης εκλέχτηκε με 2.096 σταυρούς και το 28,8% των ψήφων , ενώ η υποψήφια της ΚΟΕ σ. Νικηφοράκη πήρε 1.761 και το 24,20% των ψήφων.
    Και άλλα πολλά, για πολλά συμπεράσματα , το καθένα με την ιδιαιτερότητά του.

    Το συμπέρασμα είναι ένα :
    Εάν δεν υπήρχαν οι "ορδές" και τα "γκρουπούσκουλα" (αγαπημένες εκφράσεις του συμπαθούς σ. ανώνυμου), αυτήν την στιγμή κάποιους θα τους έκανε πλάκα ο Λάλας μοιράζοντάς τους υπουργεία σαν τους Ο-Π...... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι διάλογοι αυτοί που διάβασα μου θυμίζουν "ανταλαγές απόψεων" ανάμεσα σε φιλάθλους, παρά συζήτηση ανάμεσα σε αριστερούς,που όραμά τους έχουν την ενότητα της αριστεράς.
    Θλίψη,θλίψη,θλίψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ BLOG ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ; ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΣΤΕ; ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ.
    Ή ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΚΝΙΤΕΣ, ΝΑΡ, ΣΙΜΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ