ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο δρόμος από το ΚΚΕ στην ΣΠΙΘΑ είναι μόνον ένα βήμα...




Ένα κομμάτι της ριζοσπαστικής αριστεράς αρκείται να κάνει κριτική στο ΚΚΕ για τον υπαρκτό σεχταρισμό του, παραβλέποντας ότι τα σημερινά αδιέξοδα του ΚΚΕ βρίσκονται αλλού: Στην ένταξή του, εδώ και αρκετά χρόνια, στο “εθνικό” τόξο.
Ένα από τα τελευταία καταφύγια του αστισμού σε περιόδους πολιτικής κρίσης είναι η διαμόρφωση κοινωνικής συναίνεσης πάνω στους μονόδρομους των εθνικών αναγκαιοτήτων. Σήμερα ο αστισμός στη χώρα μας παίζει αυτό το χαρτί και ετοιμάζει τις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κρίση του κράτους. Η κρίση χρέους είναι στην πραγματικότητα μια διευρυμένη κρίση του κράτους, το οποίο αδυνατεί να εκπληρώσει τον ρόλο του, γεγονός που παραβλέπεται συστηματικά από την Αριστερά.
Η διαχείριση αυτής της κρίσης απαιτεί άλλου τύπου παρεμβάσεις και αναδιαρθρώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις πολιτικές των αστικών πολιτικών σχηματισμών με τους όρους που τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτές οι σημαντικές αλλαγές μπορούν να γίνουν ή κάτω από ευρείες συναινέσεις, ή με αυταρχικό τρόπο. Είναι λοιπόν φανερό γιατί η στρατηγική του αστισμού σήμερα είναι η διαμόρφωση πλατιών εθνικών συναινέσεων. Και είναι δεδομένο ότι αυτές οι συναινέσεις διαμορφώνονται κάτω από την ηγεμονία του αστικού μπλοκ εξουσίας.
Πολλές δυνάμεις της Αριστεράς σήμερα ενσωματώνονται πλήρως σε αυτή την πολιτική, από την στιγμή που αποδέχονται ότι κινδυνεύει η πατρίδα – και μαζί με αυτή το έθνος (δηλαδή και η αστική τάξη) – από την κατοχή της ΕΕ και του ΔΝΤ, και άλλα παρόμοια. Είναι πρόθυμες να προτείνουν εθνικές “αναπτυξιακές” πολιτικές, πολιτικές που “εξυγιαίνουν” την καπιταλιστική οικονομία και παράλληλα ενισχύουν την κρατική εξουσία, στο βαθμό που αυτή η εξουσία είναι ο φορέας της διαχείρισης και επιβολής αυτών των πολιτικών.
Το ΚΚΕ με πρωτοστατούσα την βουλευτίνα του κ. Κανέλλη τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας συστηματική δουλειά στα εθνικά ζητήματα, κατοχυρώθηκε ως αξιόπιστη και φερέγγυα πατριωτική δύναμη. Και με αυτή την πολιτική πρακτική διαμόρφωσε ένα περίγυρο αρκετά σημαντικό , με αποτέλεσμα να διευρύνεται η διεισδυτικότητα του στην ελληνική κοινωνία.
Σήμερα όμως πληρώνει αυτή την πολιτική και αποψιλώνεται από αυτόν τον περίγυρο που οικοδομούσε τόσα χρόνια με πολύ κόπο. Έχει ενδιαφέρον ότι αυτή η αποψίλωση γίνεται εντός των ιδεολογικών συντεταγμένων του ΚΚΕ και μάλιστα κάτω από ...κινηματικούς όρους!
Θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για γίνουν πιο παραστατικά αυτά που αναφέραμε προηγουμένως. Η “Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς Ενάντια στα μέτρα Δ.Ν.Τ. - Ε.Ε. - Κυβέρνησης” στις 31 Μαρτίου οργάνωσε εκδήλωση για το "Σύμφωνο για το Ευρώ" . Τις εισηγήσεις έκαναν ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης (για τα οικονομικά) και ο τ. πρεσβευτής Θέμος Στοφορόπουλος (για τα εθνικά).
Ο κ. Καζάκης είναι γνωστός και δεν θα σχολιάσουμε την πολιτική του ένταξη στην ΣΠΙΘΑ. Όμως και ο κ. Θέμος Στοφορόπουλος προέρχεται από τους φίλους και τα στηρίγματα του ΚΚΕ, αν και άρθρα του έχει φιλοξενήσει το “Αρδην”.  Είναι επίσης γνωστός Μακεδονοφάγος: «Παραδοθήκαμε άνευ όρων». Μαζί με τον Δ. Αλευρομάγειρο (Αντιστράτηγο ε.α., επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού)  και εξέχον στέλεχος της ΣΠΙΘΑΣ, αρθρογραφούσε στον ριζοσπάστη για “Για την Εθνική Αμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις”. Ο Θέμος Στοφορόπουλος ήταν ομιλητής σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ και αρθρογραφούσε γιατί θα πρέπει να το στηρίξουμε. Τώρα βρήκε κάτι καλύτερο, παρέα με τον Αλευρομάγειρο και τον Καζάκη...

17 σχόλια :

  1. Το πιο ενδιαφέρον από το link της “Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς Ενάντια στα μέτρα Δ.Ν.Τ. - Ε.Ε. - Κυβέρνησης” είναι η εκδήλωση που αναφέρεται ακριβώς από κάτω. Το κάλεσμα για το αφιέρωμα στον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι. Θα έπρεπε πάραυτα να το καταγγείλουμε γιατί είναι στο πλαίσιο μιας εθνικιστικής υστερίας που δεν αρμόζει σε αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Ξεχάστηκες φαίνεται, αγαπητή μου ΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μιας και σε βρήκα ελεύθερο, να μη βάζεις εγκρίσεις μερικές φορές στα σχόλια, προκειμένου να σκεφτείς την απάντηση. Άστο να πάει μόνο του. Δεν πειράζει ας βρίσει και κάποιος. Αριστοφανικοί είμαστε άλλωστε!
    Υ.Γ. Εννοείτε ότι παρεμβάσεις φασιστών και άλλων υπολειμάτων του οργανωμένου εγκλήματος (χρυσαυγίτες κ.λ.π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά γιατί τα βάζετε με τα αγνά ελληνόπουλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως γίνεσαι λίγο υπερβολικός; Ο Καζάκης εθνίκι! Μάλλον δεν έχεις μιλήσει ποτέ μαζί του. Σε πληροφορώ καμία σχέση. Τώρα είναι άλλο εάν διαφωνείς με την άποψή του, με την οποία εγώ προσωπικά συμφωνώ (στάση πληρωμών στους δανειστές, έξοδος από την ευρωζώνη κ.λ.π.). Και η επιτροπή της Κηφισιάς δεν έχει σχέση με εθνίκια. Φαντασιώνεσαι πολλούς εθνικιστές γύρω σου και στο τέλος θα το πιστέψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @redteam

    1. H προέγκριση σχολίων ισχύει μόνον για τα κείμενα που έχουν έχουν συμπληρώσει (2) δύο μέρες δημοσίευσης. Βεβαίως η λογοκρισία γίνεται ΠΑΝΤΟΥ!

    2. Το ερώτημα που θέτεις για το κάλεσμα για το αφιέρωμα στον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι, ισχύει προφανώς και αντίστροφα: Ο Μαγιακόφσκι δεν είναι πλυντήριο για να ξεπλένει κάθε μάζωξη εθνικιών.

    3. Όμως, πάλι διάβασες αυτά που ήθελες και όχι αυτά που γράφει το κείμενο. Δεν κατηγορήσαμε ότι η πρωτοβουλία είναι παράρτημα της ΣΠΙΘΑΣ ή τα μέλη της είναι εθνικιστές! Στους ομιλητές αναφερθήκαμε. Άντε να πάρει η μπάλα και τους καλοθελητές που πρότειναν αυτή την σύνθεση ομιλητών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @redteam

    μήπως είσαι μέλος της ΣΠΙΘΑΣ και μας το κρύβεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο redteam άμα γνωρίσει τονΒίκτορ Ορμπάν, είναι σίγουρο ότι θα εγκαταλείψει τον Καζάκη, γιατί θα βρει κάτι πιο συγκροτημένο και πιο δυναμικό στην ίδια πολιτική κατεύθυνση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να απολαύσετε το επίπεδο διαλόγου και τα επιχειρήματα των οπαδών της ΣΠΙΘΑΣ
    "Σπίθα" και "κινήματα": Το μεγαλείο και το αστείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο είπα και άλλη φορά. Βάζεις εύκολα ταμπέλες, για να απαντήσεις στις φαντασιώσεις σου. Παλιά, καλή, εύκολη και ΚΚΕδικη τακτική, που χαντάκωσε την Αριστερά. Αλλά έτσι Μέτωπο δεν κάνεις παρά μόνο με τον εαυτό σου. Όπως και η ηγεσία του Περισσού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @redteam

    δηλαδή, αν το μόνο που μας απέμεινε είναι να κάνουμε μέτωπο με τον Δημητροκάλη, τον Ζουράρι και τον Καμμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ιδια η εξέλιξη του καπιταλισμού καταργεί κάθε μέρα το εθνος-κράτος παντού.
    Ενα τμήμα της Αριστεράς έχει μείνει πίσω.

    markos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι κάνεις Γιάννη;
    Κουκιά σπέρνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. agaphtoi filoi thn exete diabasei فاτη δανειακη συμβαση που καταργει το ελληνικο κρατος?αμετακλητα λεει δεν κανουμε καμια ενσταση λογω εθνικησ κυριαρχιασ σε καθε τι που θελει ο δανειστης.Ειτε στα αποθεματικα των ταμειων ειτε στην ακροπολη ειτε παραλλιες ειτε οτιδηποτε δεν υπαρχει κρατος και εθνικη κυριαρχια για να παρουν οι τραπεζες οτιδηποτε θελησο0υν στην πρωτη καθυστερηση πληρωμησ δοδησ του δανειου των 80.000.000.000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. EXOYN αλλαξει τα παντα και εμεισ στην κοσμαρα μασ.Οι τραπεζιτες μασ βαλανε να υπογραψουμε την καταλλυση του ελληνικου κρατους όχι για πλακα αλλα νγια να παρουν αυτα που θελουν καστελοριζο θρακη αιγαιο τη δεη την ευδαπ τα αποθεματικα των ταμειων.ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ η ειρηνικη επαμασταση που λεει ο θεοδωρακησ και να παρει την εξουσια ο λαοσ μεσω των εργατικων συμβουλιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. karampa,
    οικοπεδάκι από τον παππού σου είναι η Ακρόπολη και κάνεις έτσι;

    Όσο για τις παραλίες, τις προστάτευε ιδιαίτερα το κράτος και τώρα που καταλύθηκε κινδυνεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάλεσμα της ΠΑΣΑ
    http://dosepasa.wordpress.com/2011/04/01/225/

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ