ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ενημέρωση από την σημερινή διαδήλωση στην ΑΘΗΝΑ



Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο μαζικές και πιο μαχητικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στην ΑΘΗΝΑ. Αρκετός κόσμος προσπάθησε να παραμείνει στην πλατεία Συντάγματος παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις της αστυνομίας να διαλύσει την συγκέντρωση. Στις 17:00 αρκετές οργανωμένες δυνάμεις πήραν τα πανό τους και έφυγαν με διαδήλωση προς την Πανεπιστημίου. Στις 18:30 η Αστυνομία επιτέθηκε σε όσους είχαν απομείνει και καθάρισε την περιοχή ψεκάζοντας και δέρνοντας όποιον έβρισκε μπροστά της.

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ, μια μαρτυρία συντρόφου από την Πλατεία Συντάγματος:


Τρέμω ακόμα. Σήμερα, όταν έφτασε η πορεία στο Σύνταγμα, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι μείναμε μπροστά από τη Βουλή. Σύντομα ήμασταν πάνω από 5.000 άτομα. Αρκετές αριστερές οργανώσεις δεν στήριξαν καθόλου την προσπάθειά μας. Κατά τις 17:00, και ενώ είχε μείνει πολύς κόσμος (όχι πέντε χιλιάδες αλλά σίγουρα πάνω από τους μισούς), ενώ λέγαμε να μη φύγει κανείς και από τα σωματεία μάς έλεγαν ότι περιμένουν μικροφωνική για να γίνει συναυλία και να μαζευτεί κι άλλος κόσμος, σχεδόν όλες οι οργανώσεις πήραν τα πανό τους και έφυγαν. Μείναμε 500 άτομα. Πεντακόσιοι, πλην όμως αποφασισμένοι να κρατήσουμε την κατάληψη. Ανάψαμε δυο φωτιές, κάτσαμε γύρω τους και φωνάζαμε, ειρηνικά, συνθήματα. Όλες τις ώρες που ήμασταν εκεί, κάθε λίγο η ατμόσφαιρα γέμιζε δακρυγόνα – είτε με αφορμή μικροαψιμαχίες, είτε από επεισόδια σε διπλανούς δρόμους, τα οποία καταλαβαίναμε μόνο από το τσούξιμο στα μάτια και στο λαιμό… Γύρω στις 18:30, ενώ είχαμε μείνει κάπου 400 άτομα και τραγουδούσαμε το “πότε θα κάνει ξαστεριά” γύρω από τη φωτιά, τα ΜΑΤ μάς πλευρίζουν από τρεις μεριές. Μείναμε ψύχραιμοι. Άλλωστε δεν κάναμε τίποτα παράνομο ή επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα κανενός: καθόμασταν ειρηνικά οκλαδόν γύρω από τη φωτιά και τραγουδούσαμε, εξασκώντας το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας (και πάνω μας), για την κλεμένη μας αξιοπρέπεια, για το αμφίβολο μέλλον μας. Ξαφνικά τα ΜΑΤ, που είχαν έρθει στο μισό μέτρο μπροστά από τους καθιστούς διαδηλωτές, αρχίζουν να μας ψεκάζουν εντελώς απρόκλητα στο πρόσωπο. Μία, δύο, τρεις φορές, μέχρι να αναγκαστούμε να σηκωθούμε. Τότε αρχίζουν να μας χτυπάνε με τα γκλομπ! Άοπλους διαδηλωτές, που το μόνο που κάναμε ήταν να κάθομαστε οκλαδόν και να τραγουδάμε… Παιδια αλλά και ανθρώπους ίδιας ηλικίας με τους γονείς τους. Όχι, δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Αλλά αρνούμαι να το συνηθίσω, αρνούμαι να δεχτώ το φασισμό και την ωμή βία, την ωμή τρομοκρατία ως κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο… Έχουμε φασισμό, εδώ, τώρα, δίπλα μας, έχουμε χούντα, το έχουμε καταλάβει;
Η δημοκρατία σας βρωμάει δακρυγόνο…
Πάνος Δαμέλος
23/2/2011


Ένα video από τις "μάχες" που δόθηκαν στην πλατεία Συντάγματος:


Δηλώσεις του Α. Αλαβάνου για την σημερινή διαδήλωση:

Επίσης, εδώ: Αλέκος Αλαβάνος: Η κυβέρνηση αισθάνεται πανικό για την πλατεία Συντάγματος»

13 σχόλια :

  1. Ο Αριστερισμός στα γεράματα είναι κακό πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την περιγραφή σου δεν διαφωτίζεις, αλλά προκαλείς μια τέτοια σύγχυση, που αθωώνεις κάποιους, τους οποίους δεν θα έπρεπε. Και επειδή οι αριστεροί (θα έπρεπε να)λένε τα πράγματά τους, λέω τα εξής:
    όλες οι Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πλην ΚΟΕ και "Κόκκινο" πέρασαν από την πλατεία Συντάγματος χωρίς να σταθούν. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, το "Κόκκινο" έφυγε με το μπλοκ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γύρισε. Από Ανταρσύα έμειναν μόνο οι του ΝΑΡ, κι αυτοί όχι με πανώ, αλλά μεμονωμένα.
    5.30 έφυγαν τα τελευταία οργανωμένα μπλοκ, όταν και το κάλεσμα για ενίσχυση είχε αποτύχει. Δεν καταλογίζεις καμία ευθύνη για τη μικροφωνική που ανακοινώθηκε στις 2μμ και..ποτέ δεν ήρθε.
    5.30 έφυγε το μπλοκ της ΟΛΜΕ, των Αναρχικών, του dikaioma.gr,του Δεν πληρώνω που το είχε η Ακρίβεια-Στοπ, και του Μετώπου Ανατροπής & Αλληλεγγύης, που ήταν τυλιγμένο ώρες πριν, καθώς κανένας δεν το κράταγε. Μπράβο σε όσους "οργανωμένους" έκατσαν ως τις 5.30 και σε όσους ανένταχτους παρέμειναν και μετά. Ανάθεμα σε όσους έσπευσαν να το θάψουν εξ αρχής, γιατί έχουν κόμπλεξ με τον Αλέκο:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100081_23/02/2011_433693

    Εσύ, όμως, σταμάτα να κάνεις ανοίγματα στο ΣΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμο 10:03

    Ποιός κάνει ανοίγματα τον ΣΥΝ και ποιός κάνει ανοίγματα στην ΣΠΙΘΑ είναι γνωστόν.

    Αν παρακολουθείς τα δημοσιεύματά μας θα το είχες πληροφορηθεί αρκετά νωρίς.

    Σε ευχαριστούμε πάντως για την αναλυτική - και ακριβή,όπως διασταυρώσαμε - πληροφόρηση σχετικά την καταγραφή ποιός έκανε στάση και έβγαλε φλας και έστριψε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία η ειρωνεία για τα φλας. Όλοι δηλαδή είναι "οργανωμένες δυνάμεις", και αυτοί που έκατσαν οργανωμένα ως το απόγευμα και όσοι έφυγαν αμέσως. Για να μην τρελαθούμε τελείως, αν δεν υπήρχαν οι οργανωμένες δυνάμεις, χωρίς εισαγωγικά, δεν θα είχε μείνει κανείς μετά τις 14:00. Όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμος 9:49π.μ.

    "Συ είπας!". Το κείμενο μας που αφορά την πληροφόρηση για την χθεσινή συγκέντρωση δεν περιέχει αξιολογικούς χαρακτηρισμούς για τις οργανωμένες δυνάμεις.

    Εξάλλου δεν χρησιμοποιήσαμε εισαγωγικά, όταν αναφερθήκαμε σε αυτές. Το θέατρο λοιπόν με τα "εισαγωγικά" μάλλον απευθύνεται αλλού: Να δημιουργήσει μια ψευδή διαχωριστική γραμμή: Ανάμεσα σε αυτούς που είναι "οργανωμένοι" και στους "ανοργάνωτους" που ήθελαν να παραμείνουν παραπέρα.

    Δυστυχώς όμως για τον Ανώνυμο "οργανωμένο", αυτή η πολιτική διαφορά, διαπερνά το εσωτερικό των οργανωμένων δυνάμεων, διότι παρ' όλο ότι κάποιες ηγεσίες πήραν τα πανό και έφυγαν, αρκετά μέλη τους είχαν διαφορετική άποψη, και κάποιοι την δήλωσαν και έμπρακτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...24 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:43 π.μ.

    προς αποκατάσταση της αλήθειας

    στο σύνταγμα έμειναν όλες οι δυνάμεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ πλην του ΣΕΚ,δυνάμεις από το Μέτωπο (εγώ είδα ΚΟΕ και ΑΠΟ) και είδα και κόσμο από το Κόκκινο.

    Ήταν σωστή πρωτοβουλία η επιμονή να ανακαταληφθεί η πλατεία κάτι που έγινε τελικά μετά από πολλές προσπάθειες από το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων,το οποίο όταν ήρθε οργανωμένο και συγκροτημένο οι ΜΑΤατζήδες υποχώρησαν και δεν πήραν την επιλογή να το διαλύσουν όπως έγινε με προηγούμενα μπλοκ.

    Α,ξέχασα,έμεινε και αυτό το αστείο μπλοκ της Σπίθας με τα 50 άτομα ηλικίας άνω των 50.Και με πανώ με ζωγραφισμένη τη μάπα του Μίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...24 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:48 π.μ.

    και ο κόσμος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν με τα πανώ σωματείων και συλλόγων.Αλήθεια,ρε ανώνυμε,αφού θεωρείς ότι έμειναν ανοργάνωτα και χωρίς πανό,ποιός κράταγε τα πανώ και τα μπλοκ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών,της ΟΕΝΓΕ,του ΣΕΦΚ,των φοιτητικών συλλόγων κ.ά.;Μαζί και με άλλο κόσμο προφανώς.

    Νομίζω ότι το να υπάρχουν κυρίως τέτοια πανώ σε μια τέτοια κινητοποίηση είναι προτιμότερο από το να υπήρχαν πανώ οργανώσεων.Και η ΚΟΕ από ό,τι είδα δεν είχε πανώ οργάνωσης,αλλά πανώ "δεν πληρώνω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανένα κόμπλεξ με τον Αλαβάνο, απλά πρέπει κι αυτός να καταλάβει οτι οι εκλήσεις του προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΚΟΕ είχε πανό του dikaioma.gr και η Ανταρσύα είχε δικό της πανό (αντίθετα με αυτό που γράφει παραπάνω ο σ.). Αυτό που ξέρω είναι ότι ΔΕΑ και ΣΥΝ δεν ήρθαν καθόλου (οργανωμένα), όπως και ΣΕΚ. Όντως μπορεί τα πανό να έφυγαν 17:30 και όχι 17:00 που γράφω, δεν κοίταξα ακριβή ώρα. Διαφωνώ ότι είχε αποτύχει το κάλεσμα, ήμασταν ακόμα χιλιάδες. Η βασική μου διαφωνία με τη στάση των οργανωμένων δυνάμεων δεν ήταν στην εκτίμηση του αν είχε αποτύχει ή όχι το εγχείρημα. Όποιος το πίστευε, μπορούσε πολύ απλά να μαζέψει το πανό του και να πάει σπίτι του. Αντίθετα, σχεδόν όλοι (και από κάποια αναρχική συλλογικότητα για να τα λέμε όλα) πήραν τον κόσμο τους και συνέχισαν με πορεία προς ομόνοια... υπήρχε λόγος εκείνη την ώρα; Δεν ήταν πολύ πιο σημαντικό να αφήσουν τον κόσμο τους να κάνει ό,τι θέλει, ώστε να μείνουμε περισσότεροι; Προφανώς και δεν υποχρέωσαν κανέναν να τους ακολουθήσει, αλλά όταν συμμετέχει κάποιος σε μια συλλογικότητα και αυτή παίρνει το πανό και συνεχίζει την πορεία ξέρουμε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι δεν θα αφήσουν τους "δικούς τους" μόνους... Η αλήθεια είναι ότι το μόνο πανό που παρέμεινε ήταν αυτό της... σπίθας! Επίσης είδα τον Αλαβάνο να έχει παραμείνει στο χώρο αφού έφυγαν τα πανό, αλλά όχι μέχρι τέλους. Αν υπάρχουν ανακρίβειες πάντως στην περιγραφή σίγουρα δεν είναι ηθελημένες, παρακαλώ διορθώστε με.
    Πάνος Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ανώνυμο 11.24

    Ναι εγώ λέω να τον φιμώσουμε τον Αλαβάνο γιατί χαλάει εδώ και καιρό τη σούπα των συμβιβασμένων. Αυτών που τον απαξιώνουν με σταλινικής έμπνευσης ρετσέτες (Παλαβάνος και τα ρέστα) και επαναλαμβάνουν τα λεγόμενά του με χρονοκαθυστέρηση και στερημένα κάθε αιχμής. Αυτών που, εντέλει, απαξιώνουν ό,τι θετικό είχε να επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2008.

    Μήπως να τον βάλουμε στο ψυχιατρείο κιόλας; Να τον δέσουμε και στο κρεβάτι του μη τυχόν και πει κάτι μη αρεστό για τους «ηγέτες» της απαξιωμένης αριστεράς του κοινοβουλίου;

    Δεν βαρεθήκατε πια, εντέλει, να ετεροκαθορίζεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...24 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:12 μ.μ.

    δεν έγραψα πουθενά ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε πανώ στο Σύνταγμα (που παρεμπιπτόντως ούτε σε αυτό ήταν κυρίως μέλη του ΝΑΡ).Έγραψα ότι οι περισσσότεροι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έμειναν στην πλατεία ήταν σε πανω μαζικών φορέων και δικαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στον ανώνυμο των 10:03 αναφερόμουν, που είπε ότι "Από Ανταρσύα έμειναν μόνο οι του ΝΑΡ, κι αυτοί όχι με πανώ, αλλά μεμονωμένα". Υπήρχε πανό ανταρσύα, κι ας ήταν σκόρπιοι οι ναρίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ έκανα το λάθος και διάβασα την δηλωση Αλαβάνου για κατάληψη της πλατείας. Αυτό δυστυχώς είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα: δεν πήγα καν στην πορεία. Το ξέρω,λάθος μου, δεν ξαναδιαβάζω δήλωσεις του

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ