ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ελληνικά παραμύθια για τις Γερμανικές εκλογές...



Κοινές είναι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών Θουριγγία της Γερμανίας ( επαρχία από πρώην Ανατολική Γερμανία) που προβάλουν τα ελληνικά ΜΜΕ και δεν βλέπουν ποίος πραγματικά είναι ο κερδισμένος απ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση:

εφημερίδα συντακτών:
Καθημερινή:
ΤΟ ΒΗΜΑ:

Τα νούμερα όμως άλλα δείχνουν, όπως φαίνεται στον παρακάνω πίνακα με τα συγκριτικά αποτελέσματα των εκλογών από το 2004 – 2019:


Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το ακροδεξιό AfD.

Με δεδομένο μάλιστα ότι όλα τα άλλα κόμματα είχαν προεκλογικά αποκλείσει κάθε πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με την AfD, η άνοδος κατά 12,8% δείχνει ακριβώς την σημασία αυτής της νίκης.

Η πρωτιά δεν είναι πάντα νίκη… Η Die Linke αυτή την περίοδο(2004- 2019) κράτησε τα ποσοστά της με μια σχετικά μικρή αύξηση και αναδείχτηκε πρώτο κόμμα λόγω της σημαντικής πτώσης των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και της μετατόπισης των δεξιών ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά.

Το AfD την πρώτη φορά που κατέβηκε στις εκλογές στην Θουριγγία πήρε 10,6%, την δεύτερη 23,6%.

Στις επόμενες εκλογές πόσο θα πάρει;

3 σχόλια :

  1. Άν το συνδυάσετε με τα προσφατα αποτελέσματα στις 2 άλλες Ομόσπονδες Χώρες της πρώην DDR, στην Σαξονία και στο Βραδενβούργο, θα δείτε ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους που δεν θέλουν την Ακροδεξιά (τέτοιοι είναι το 75 % περίπου σε κάθε μία) ψήφισαν "στρατηγικά" ή "τακτικά". Δηλαδή προτίμησαν να ψηφίσουν ένα από τα 5 δημοκρατικά κόμματα, το ισχυρότερο σε κάθε κάθε Ομόσπονδη Χώρα, ώστε να μη διακινδυνεύσουν να έλθει πρώτο κόμμα η ΑfD. Στη Σαξωνία πολλοί ψήφισαν CDU άν και θα προτιμούσαν Linke, Πράσινους ή SPD. Στο Βραδεμβούργο πολλοί ψήφισαν SPD άν και θα προτιμούσαν CDU, Πράσινους ή Linke. Στη Θουριγγια πολλοί ψήφισαν Linke, άν και θα προτιμούσαν CDU, Πράσινους ή SPD.
    Oο ψηφοφόροι που ψηφίζουν πάντα "ιδεολογικά" και όχι "στρατηγικά" ή "τακτικά" είναι λίγοι. Παντού, στην Θουριγγία, στη Γαλλία ή στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποτέλεσμα στο Βραδεμβούργο (1.10):
    https://www.spiegel.de/politik/deutschland/landtagswahl-brandenburg-2019-alle-ergebnisse-im-ueberblick-a-1281521.html
    Στη Σαξωνία (επίσης 1.10)
    https://www.spiegel.de/politik/deutschland/landtagswahl-sachsen-2019-alle-ergebnisse-im-ueberblick-a-1281842.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων στη Θουριγγία (διαδραστικά):
    https://www.tagesschau.de/inland/waehlerwanderung-thueringen-gross-101.html
    Αρκετοί ψηφοφόροι των SPD, CDU και Πρασίνων ψήφισαν στρατηγικά Linke για να έλθει πρώτη, πριν την AfD.
    Για όσους δεν ψήφιζαν, πάλεψαν οι AfD και Linke (κέρδισαν οι ακροδεξιοί με βραχεία κεφαλή, 80.000 έναντι 60.000) Στους νέους ψηφοφόρους ήταν 4πλό ντέρμπυ, κέρδισαν στα σημεία οι Linke: Linke 10.000. AfD 7.000, Πράσινοι 6.000, CDU 6.000 - αλλά 36.000 νέοι με πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου δεν πήγαν να ψηφίσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ