Χονγκ Κονγκ: πάμε στοίχημα πως στο κινητό παρακολουθεί το HKmap.live; (η συνέχεια 4 φωτογραφίες παρακάτω... ) |
Χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα:
1. Το ΚΚΕ καταγγέλλει το χαφιεδισμό του βουλευτή Μπογδάνου
2. «Οι ρουφιάνοι-κουκουλοφόροι της ΝΔ έπιασαν δουλειά»
Όμως ο Μπογδάνος έκανε κάτι χειρότερο…
Πρόκειται για μια ιστορία που ούτε ο καταδότης, ούτε εκείνος τον οποίο καταδίδει, έκρυψαν τα προσώπά τους. Επίσης οι χαφιέδες φροντίζουν να διατηρούν την ανωνυμία τους για να συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους και σε άλλες περιστάσεις...
Το συμβάν έγινε σε δημόσιο χώρο. Εκεί ήταν παρόντες πολλοί άλλοι.Ήταν γνωστό ότι κυκλοφορούν και κάμερες. Αν οι αρμόδιες αρχές ήθελαν να ταυτοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν είχαν ανάγκη την βοήθεια που τους προσέφερε ο κ. Μπογδάνος. Εξάλλου, κ’ αυτός απ’ αλλού έλαβε την πληροφορία…
Το θράσος του Μπογδάνου εντοπίζεται στο γεγονός ότι υποδύθηκε τον χαφιέ για να γίνει αρεστός στο κοινό στο οποίο απευθύνεται. Έδειξε ότι είναι ο μάγκας, το καλό παιδί, που καρφώνει στο γκουβέρνο αυτούς που διασαλεύουν την τάξη και δεν δείχνουν σεβασμό στις δυνάμεις καταστολής . Πρόκειται για πράξη που αποβλέπει στην καταξίωση της ρουφιανιάς. Με αυτόν τον τρόπο οικοδομεί το προφίλ του και λειτουργεί ως “παράδειγμα” στο κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Το γεγονός ότι υπάρχει κοινό (Μπογδάνος: Πόσους σταυρούς πήρε η κα Κανέλλη στην Α’ Αθήνας; Πόσους σταυρούς πήρα εγώ;) που λαμβάνει σοβαρά αυτόν τον «Κουκουλοφόρο χωρίς κουκούλα» είναι μεγαλύτερο ζήτημα από την συγκεκριμένη ρουφιανιά του...
Το επάγγελμα του χαφιέ είναι απ’ τα πρώτα που πλήττονται από την 4η βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση. Οι πολιτικές εξουσίες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τις μηχανές για να διεκπεραιώνουν αυτές τις εργασίες. Παρ’ όλα αυτά οι “ρουφιάνοι” σαν τον Μπογδάνο, θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν κινδυνεύουν γιατί έχουν κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να το αποκτήσουν οι μηχανές: Δεν είναι μόνον οι υλικές απολαβές που προσδιορίζουν την πρακτική τους. Νοιώθουν ευχαρίστηση και υπερηφάνεια γι’ αυτό που κάνουν. Παίρνουν και πρωτοβουλίες, όπως ο Μπογδάνος, που εγκαλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις ενέργειες που ο ίδιους τους υποδεικνύει…
Οι πολιτικές εξουσίες επειδή γνωρίζουν ότι η ιδεολογία της “ρουφιανιάς” είναι προϊόν κοινωνικού συσχετισμού, γιαυτό δεν μπορούν να βασίζονται μόνον σ’ αυτήν ...ευπρόσδεκτη προσφορά υπηρεσίας. Οργανώνουν λοιπόν τις υπηρεσίες συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών με άλλες αποδοτικές μεθόδους, εκμεταλλευόμενοι τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας.
Με το πρόσχημα την “τρομοκρατία” στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού έχουν αναπτυχθεί συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης στους δημόσιους χώρους. Όμως τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι κομμουνιστές έχουν κατακτήσει την πρωτοπορία σ’ αυτόν το τομέα στα πλαίσια του «Social Credit System».
Παρουσιάζουμε μερικές πρόσφατες εξελίξεις:
Μια νέα φωτογραφική μηχανή που παρουσιάστηκε τέλος του Σεπτέμβρη στην Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας της Κίνας, η οποία εγγυάται ότι πάντα θα εντοπίζεστε, ακόμα και σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων. Κινέζοι επιστήμονες (από το Πανεπιστήμιο Fudan της Κίνας και από το Changchun Institute of Optics, Fine Mechanics and Physics της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Changchun,) έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) που επιτρέπει τη λειτουργία κάμερας 500 megapixel, ικανή να αποτυπώσει χιλιάδες πρόσωπα σε ένα στάδιο με τέλεια λεπτομέρεια. Με την ενσωμάτωση τεχνολογίας AI για αναγνώριση προσώπου, μπορεί σε πραγματικό χρόνο να εντοπίσει ανθρώπινα πρόσωπα ή άλλα αντικείμενα βάσει μαζικών δεδομένων και να βρει άμεσα συγκεκριμένους στόχους.
(περισσότερα εδώ: “Scientists invent super camera”)
Οι πρόσφατες συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ έδειξαν μερικές πλευρές εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών. Συστήματα επιτήρησης λειτουργούν και το Χονγκ Κονγκ. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τους τρόπους με τους οποίους απάντησαν οι διαδηλωτές:
Πριν δυο εβδομάδες, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επικαλέστηκαν έναν νόμο περί έκτακτης ανάγκης που έχει να χρησιμοποιηθεί από το 1967 για να απαγορεύσουν την κάλυψη του προσώπου με μάσκα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στις άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και τέσσερις μήνες. Η είδηση αυτή προβλήθηκε και από τα ελληνικά ΜΜΕ (όπως εδώ: "Χάος" στο Χονγκ Κονγκ: Δίκες διαδηλωτών που φορούν μάσκες, κλειστά μετρό και αιματηρές συγκρούσεις κι εδώ: Κατακραυγή για τις συλλήψεις 750 ανηλίκων στο Χονγκ Κονγκ).
Όμως και η κάλυψη του προσώπου δεν είναι πάντα ασφαλής μέθοδος διαφύλαξης της ανωνυμίας. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση δεν αφορά μόνον ένα συγκεκριμένο χώρο. Αν κάποιος βγάλει την μάσκα ( π.χ. όταν πάει στον σταθμό του μετρό ) το σύστημα μπορεί να τον αναγνωρίσει εκεί, από άλλα χαρακτηριστικά (τα ρούχα, τα παπούτσια, κλπ).
Το μέτρο της ποινικοποίησης της κάλυψης προσώπου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον περιορισμό των κινητοποιήσεων. Αντίθετα μάλιστα, οργανώθηκαν και πάρτι σε δημόσιους χώρους που καλούσαν τους προσκεκλημένους να έρθουν με την ...μάσκα τους.
Μετά απ' όλα αυτά, προχθές ο Γ.Γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος (όχι του ΚΚΕ, αλλά της Κίνας) καταγγέλλει τους κουκουλοφόρους και απειλεί πως τίποτα δεν θα εμποδίσει την ενσωμάτωση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.
Όμως οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν μερικές φορές ευκαιρίες που οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν. Χρησιμοποίησαν μια χαρτογραφική εφαρμογή (HKmap.live) που κατέγραφε δεδομένα live από δημόσιους χώρους για να παρακολουθούν στο κινητό τους τα μπλόκα και τις κινήσεις των δυνάμεων καταστολής. Μετά από παρέμβαση του Πεκίνου, εμποδίστηκε η διάθεση και η λειτουργία της εφαρμογής.
(περισσότερα εδώ:“Apple removes app used in Hong Kong protests after pressure from China”)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου