ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Ο καλομοίρης και ο ...κακομοίρης


Μπροστά στις εκλογές τι; (Μέρος Ι)

1.  Θα μετατραπούν οι εκλογές του Μάη σε εθνικές;

Στις πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία «Ένας κωμικός έκανε... πλάκα στον Ποροσένκο» σηματοδοτώντας αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, παρ’ όλο που έχει μεγάλες πιθανότητες να τις κερδίσει ο έλληνας “Mr. Bean”. Οι εκλογές του Μάη είναι μια μάχη χαρακωμάτων μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που έρχονται το φθινόπωρο.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ( ο Λαλιώτης της ΝΔ ) ποντάρει στο πλεονέκτημα του “δικομματισμού”, που φαίνεται πως αποκαθίσταται στην χώρα μας. Σε συνθήκες δικομματισμού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το μεγάλο τμήμα των δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση. Με αυτό το “ατού” στο χέρι, παίρνει φόρα και καλεί τους πολίτες: «να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε εθνικές εκλογές με την ίδια τους την ψήφο».

Και αμέσως μετά εξηγεί τι εννοεί:
«Στις 26 ξεκινά η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Τώρα είναι η ώρα ! Ψηφίζοντας µε δύναμη τη Ν.Δ, οι Έλληνες ενισχύουν την μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση. Την παράταξη που έχει αποδείξει ότι ξέρει να μάχεται για τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Δίνουν, όμως, δύναμη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Τον αρχηγό που ενώνει τους Έλληνες και τους δίνει ξανά ελπίδα αλήθειας και όχι ψέματα, αυταπάτες και αποτυχίες»

Κι άλλοι συμφωνούν με τον Τάκη Θεοδωρικάκο πως «Είναι στο χέρι των πολιτών να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε εθνικές εκλογές με την ίδια τους την ψήφο», φαντάζονται όμως πως οι λαϊκές μάζες θα το πράξουν για διαφορετικούς λόγους. Συμφωνούν και πολιτικοί σχηματισμοί που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Αριστεράς, όπως ο ο Παν. Λαφαζάνης. Με δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης δίνει την δική του αισιόδοξη ερμηνεία για την εκλογική αναμέτρηση του Μάη:

«Η μάχη των ευρωεκλογών, αντί για μονομαχία ανάμεσα στα μνημονιακά συνεταιράκια Τσίπρα και Μητσοτάκη, εξελίσσεται σε βατερλό για αυτό το δίδυμο της συμφοράς.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ό,τι και να λένε οι στημένες δημοσκοπήσεις τους, μπορεί να βρεθούν, όπως όλα τα πραγματικά δεδομένα μέσα στην κοινωνία δείχνουν, να έχουν πολύ χαμηλό άθροισμα, ενώ ορισμένοι φτάνουν να μιλάνε για άθροισμα των δύο που θα πέσει πολύ κάτω του 50%


Η μεγάλη θετική έκπληξη των εκλογών θα είναι η Λαϊκή Ενότητα, η οποία, ισχυροποιημένη στις ευρωβουλευτικές κάλπες από τον λαό, είναι βέβαιο ότι θα προσδώσει μια πολύ διαφορετική τροπή στις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις ενάντια στη λιτότητα, την κηδεμονία και τον ολοκληρωτισμό των Βρυξελλών και ενάντια στην φαυλότητα, τη διαφθορά και την παρακμή του κατεστημένου μνημονιακού μπλοκ
».

Όλα αυτά βεβαίως αποτελούν προεκλογικές φαντασιώσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από άλλους λόγους, εντελώς διαφορετικούς. Όμως, η μια φαντασίωση φέρνει την άλλη και μεγαλώνει το χάσμα από την αίσθηση της πραγματικότητας. Το επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημα της «τιμωρητικής ψήφου» προς την κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα του Π. Λαφαζάνη (η πρώην «αξιωματική αντιπολίτευση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ) οδηγείται για δεύτερη φορά με συντεταγμένο βηματισμό στο προαύλιο βουλής…


2. Το «παράδοξο»…

Παράδοξο γενικά κάτι που συμβαίνει και θεωρείται απίστευτο, που αντιβαίνει τις βεβαιότητες που έχουμε. Το επιτελείο του Π. Λαφαζάνη επιχειρώντας ν’ αποδείξει ότι είναι στημένες οι δημοσκοπήσεις, επικαλείται συχνά ένα επιχείρημα που το προβάλει ως «πλήρη αντίφαση» των δημοσκοπήσεων: Ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ενώ δηλώνουν πως είναι δυσαρεστημένοι με την αντιπολίτευση της ΝΔ, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι αυτό το κόμμα είναι στις προτιμήσεις τους το πρώτο που επιλέγουν για να ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται...

Η άρνηση της κατανόησης αυτού του «παράδοξου» ως μιας πραγματικής κατάστασης και η ταξινόμησή του στα «κατασκευασμένα» ψεύδη, οδηγεί σε λαθεμένες πολιτικές εκτιμήσεις: Ο Λαφαζάνης δεν μπορεί να διανοηθεί πως μπορεί να συμβεί αυτό, όπως δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί γενικότερα τους όρους με τους οποίους λειτουργεί η «εκπροσώπηση» στον κοινοβουλευτισμό. Γιαυτό δεν μπορεί να κατανοήσει και άλλα παρόμοια “παράδοξα”, όπως για παράδειγμα, γιατί ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας ενώ θα είναι ανοικτό προς μια προοπτική διεξόδου της χώρας από την ΕΕ και το ευρώ, δεν εμπιστεύεται το κόμμα του (αλλά και την Αριστερά γενικότερα) να διαχειριστεί πολιτικά αυτή την προοπτική.

Αντί λοιπόν ν’ αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό και ποιές είναι οι δικές του ευθύνες, αλλού αναζητεί τους φταίχτες. Χαρακτηριστικό το παρακάτω κείμενο, που προκαλεί γέλιο για το πως αυτοπροσδιορίζεται ως ο “κακομοίρης” που όλοι τον καταδιώκουν μπροστά στην εκλογική μάχη:


Μπροστά στις εκλογές του Μάη, δυο πράγματα είναι δεδομένα εκ των προτέρων:

1. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει υπέρμετρη ανικανότητα ως αξιωματική αντιπολίτευση να διαχειριστεί το πλεονέκτημα της “τιμωρητικής ψήφου” προς την κυβέρνηση.

2. Η ΛΑΕ  που φιλοδοξούσε στις προηγούμενες εκλογές να εκφράσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανατροπή του ΟΧΙ, οδηγείται με την λαμπρή καθοδήγηση του Π. Λαφαζάνη σε εκλογική συντριβή, εισπράττοντας και αυτό, την δική του τιμωρητική ψήφο απ' εκείνους τους ψηφοφόρους του στις προηγούμενες εκλογές που άλλα περίμεναν και άλλα είδαν να γίνονται από τότε μέχρι σήμερα...

Υπάρχουν όμως δυνατότητες άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί να κάνουν την “έκπληξη” στις εκλογές του Μάη;

Σ’ αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε τις απαντήσεις σε επόμενο κείμενο.



1 σχόλιο :

  1. Δείτε κ' αυτό:
    Δημοσκοπικός πόλεμος με εχθρούς τον ΛΑΟ και την ΛΑ.Ε

    Φαίνεται πως διόρθωσαν τώρα το λάθος, γιατί στις προηγούμενες εκλογές έδιναν στην ΛΑΕ ποσοστά μεγαλύτερα απ' αυτά που πήρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ