ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Διακήρυξη της Βαρσοβίας



Agnieszka Dziemianowicz-Bąk
Αναδημοσίευση από το "DiEM25 Ελλάδα"


To κείμενο αυτό συνυπογράφηκε από τα κινήματαRazem και Generation.s. Ακολούθησε πρόταση στο Φόρουμ για συνυπογραφή του από το κίνημά μας.

Το DiEM25Ioannina1DSC μελέτησε, μετάφρασε και ενέκρινε την πρόταση για ενσωμάτωση της Διακήρυξης της Βαρσοβίας μετάξύ των πολιτικών προτάσεων του κινήματος και στο πρόγραμμα της Ευρωπα'ι'κής Άνοιξης(όπου τμήματά της ήδη υπάρχουν). Κοινοποιούμε το κείμενο στα Ελληνικά και καλούμε το Εθνικό Συμβούλιο και τις υπόλοιπες Αυθόρμητες της Ελλάδας να προωθήσουν τις απαραίτητες δημοκρατικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ένταξη ή μη του περιεχομένου της διακήρυξης στις πολιτικές θέσεις του κινήματος και στο πρόγραμμα των εκλογικών βραχιόνων του DiEM25.

Διακήρυξη της Βαρσοβίας

Το Μάιο του 1968, δέκα εκατομμύρια Γάλλοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη γενική απεργία για να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και μισθολογικά δικαιώματα. Πενήντα χρόνια αργότερα, μερικά εκατομμύρια εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη στερούνται ακόμα των βασικών δικαιωμάτων τους και της προστασίας που τους υπόσχονταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για δεκαετίες. Σήμερα τα κινήματα Generation.s και Razem διακηρύττουν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση των εργασιακών σχέσεων.

Ενώ Ευρωπαϊκές εταιρείες αγωνίζονται να βρουν νέους τρόπους για να μειώσουν τους μισθούς και να αποδυναμώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στη Βαρσοβία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, παραμένουν αδιάφοροι στη φωνή των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, οι οποίοι μαθαίνουν από πρώτο χέρι, τι σημαίνει ανισότητα και αβεβαιότητα στη ζωή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραχώρησε στους εργαζομένους και στους εργοδότες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, αλλά η ενιαία αγορά έχει παραλείψει τα δικαιώματα στην ίση αμοιβή για ίση εργασία, της ισότητας της κοινωνικής προστασίας και της ισότητας των συνθηκών εργασίας. Πολωνοί υδραυλικοί, οικοδόμοι, βρεφονηπιοκόμοι, που ήρθαν στη Γαλλία από άλλες χώρες της ΕΕ, συμφώνησαν να εργαστούν για μισθό χαμηλότερο από των ντόπιων συναδέλφων τους, διότι οι συνθήκες εργασίας στις χώρες τους ήταν ακόμη χειρότερες. Διπλά πρότυπα βασισμένα στην εθνικότητα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσαρέσκειας μεταξύ αυτόχθονων και ξένων εργαζομένων, ενισχύοντας τον εθνικισμό και την ξενοφοβία.

Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εκατομμύρια εργαζόμενοι από την Πολωνία και από άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρης της ηπείρου. Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της για καλύτερους μισθούς στις χώρες καταγωγής τους, ώστε η μετανάστευση να πάψει να είναι αναγκαιότητα. Η σκληρή δουλειά πρέπει να ανταμείβεται στη χώρα προέλευσης όπως ανταμείβεται στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η ανεργία στη Δυτική Ευρώπη έχει αυξηθεί και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας επειδή οι εταιρείες προσπαθούν να επωφεληθούν από ένα χαμηλότερο κόστος εργασίας. Είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται επίσης από τις κυβερνήσεις για να μειώσουν τα κοινωνικά προτύπα.

Στη Γαλλία, κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια σειρά μεταρρυθμίσεων του εργατικού δικαίου. Είναι ένας φαύλος κύκλος που πλήττει όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι ακριβώς όπως σήμερα οι Πολωνοί φεύγουν για τη Δυτική Ευρώπη ψάχνοντας για δουλειά, είναι όλο και συχνότερα η Πολωνία η οποία γίνεται επίσης η Γη της Επαγγελίας για ξένους εργαζόμενους.

Είναι προς το κοινό συμφέρον μας - προς το συμφέρον των Πολωνών ,των Γάλλων και όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων να βελτιωθούν και να εναρμονιστούν τα πρότυπα απασχόλησης για όλους.

Πρέπει να βελτιώσουμε και να ενοποιήσουμε τα πρότυπα των εργαζομένων, όπως οι κατώτατοι μισθοί ή ο χρόνος εργασίας. Πρέπει να εισαγάγουμε τους ίδιους κανονισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε καμία χώρα να μη θεωρείται απομακρυσμένη, ούτε οι εταιρείες να αποκομίζουν γρήγορα οφέλη εις βάρος των πολιτών της εν λόγω χώρας.

Πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των ατόμων που εργάζονται σύμφωνα με ένα παραδοσιακό μοντέλο μισθωτών υπαλλήλων και αυτών που αναγκάζονται να εργάζονται σε χαμηλότερο των δεξιοτήτων τους επίπεδο, με προσωρινές και επισφαλείς συμβάσεις, οι οποίες δεν εγγυώνται τη σταθερότητα της απασχόλησης, ούτε στην Ανατολική ούτε στη Δυτική Ευρώπη.

Πρέπει να σταματήσουμε την εξάπλωση αυτής της νόσου, δηλαδή της ψευδούς απασχόλησης και της υπεργολαβίας. Πρέπει να ενισχύσουμε όχι μόνο το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο, αλλά και την εφαρμογή του. Εμείς πρέπει να απαιτήσουμε από όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγγυηθούν στους εργαζομένους τους μια αξιοπρεπή μεταχείριση σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Η αυτοματοποίηση της εργασίας είναι χωρίς αμφιβολία η πηγή τους, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κινδύνους που θα απαιτήσουν την ενίσχυση των δικαιωμάτων και της πολιτικής προστασίας. Η ανισότητα μεταξύ των δημιουργών των αλγορίθμων και εκείνων από τους οποίους θα εξαρτάται η εργασία, θα αυξηθεί. Πρέπει να μοιραζόμαστε τα τεχνολογικά οφέλη σε μία ισότιμη βάση μεταξύ του πληθυσμού, ως εκ τούτου υποστηρίζουμε την ιδέα του βασικού καθολικού μερίσματος.

Σήμερα, δύο Ευρωπαϊκά κινήματα από την Πολωνία και τη Γαλλία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διακόψουν αυτή την προοδευτική δίνη εκμετάλλευσης και ανισότητας, και με στόχο την τοποθέτηση πολιτών και εργαζομένων στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού σχεδίου.

Μαζί, θα αγωνιστούμε για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη, βασισμένη σε ισχυρότερα μισθολογικά δικαιώματα και στις εγγυήσεις της κοινωνικής προστασίας.

Μαζί, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων στην ίση αμοιβή για ίση εργασία, ανεξάρτητα εθνικότητας ή τόπου γέννησης.

Μαζί, θα αγωνιστούμε για τη βελτίωση και την εναρμόνιση των συνθηκών εργασίας, ώστε οι Πολωνοί εργάτες να μην εργάζονται περισσότερο από 35 ώρες την εβδομάδα, όπως ακριβώς οι Γάλλοι συνάδελφοί τους.

Διακηρύττουμε ότι το Razem και το Generation.s θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι κάθε Ευρωπαίος εργαζόμενος θα έχει τα ίδια δικαιώματα και προστασία. Μαζί με τους προοδευτικούς πολιτικούς μας εταίρους από όλη την Ευρώπη, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε στις επόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, οι πολίτες, γυναίκες και άνδρες, να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ηγέτες που θέλουν μια πραγματική Ευρωπαϊκή άνοιξη:

Μια καλύτερη ζωή για όλους, όχι μόνο για μια χούφτα από τους πλουσιότερος.

Βαρσοβία, 25.05.2018

Υπογράφουν
Για το κίνημα Razem
             Αgnieszka Dziemianowicz-Bak
Για το κίνημα Generation.s
            Benoit Hamon

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ