ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις εξελίξεις στην Ιταλία




Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε πρόσφατο κείμενό του για τις πολιτικές εξελίξεις την Ιταλία,
μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Ο Πρόεδρος Mattarella δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να ασκήσει βέτο στο σχηματισμό κυβέρνησης 5S-Lega με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει χώρος σε μια ευρωπαϊκή χώρα για παρόμοια ρατσιστικά μορφώματα, αλλά άσκησε βέτο στο σχηματισμό κυβέρνησης που υποστηρίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών για έναν άλλο λόγο: Σε τι βασίστηκε αυτή η απόρριψη ; Στο γεγονός ότι ο εν λόγο κύριος που προτάθηκε για υπουργός οικονομικών, αν και είναι πρόσωπο που διαθέτει τα απαραίτητα γιαυτή την θέση προσόντα, και παρά τη δήλωσή του θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της ευρωζώνης της ΕΕ, είχε εκφράσει στο παρελθόν αμφιβολίες σχετικά με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και ήταν ευνοϊκά προσκείμενος για ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ, αν αυτό απαιτηθεί.

Ας το παραδεχτούμε: Δεν υπάρχει σκεπτόμενος οικονομολόγος οπουδήποτε στον κόσμο που δεν συμμερίζεται την ανησυχία για την ελαττωματική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Και δεν υπάρχει συνετός υπουργός Οικονομικών ο οποίος δεν έχει σχέδιο για έξοδο από το ευρώ. Παρόμοια σχέδια για την πιθανή έξοδο της Ιταλίας, ακόμα και της Γερμανίας από την ευρωζώνη έχει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η ΕΚΤ, κάθε μεγάλη τράπεζα και εταιρία έχουν σχέδια. Μήπως ο κ. Mattarella μας λέει ότι μόνο ο ιταλός υπουργός οικονομικών δεν μπορεί να φανταστεί να έχει τέτοιο σχέδιο;

Ο Πρόεδρος Mattarella έκανε μια μεγάλη τακτική γκάφα. Έπεσε στην παγίδα του ακροδεξιού κ. Salvini. Ο σχηματισμός μιας άλλης «τεχνοκρατικής» κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός πρώην μεγαλοστελέχους του ΔΝΤ, είναι ένα φανταστικό δώρο στον ακροδεξιό κ. Salvini.

Ο κ. Salvini μπροστά σε μια νέα αναμέτρηση δεν θα εμφανιστεί ως μισάνθρωπος και διχαστικός λαϊκιστής, αλλά ως υπερασπιστής της δημοκρατίας ενάντια στο “βαθύ κατεστημένο”. Ήδη χθες το βράδυ, δήλωσε: «Η Ιταλία δεν είναι αποικία, δεν είμαστε σκλάβοι των Γερμανών, των Γάλλων, της επεκτατικής πολιτικής τους ή της χρηματοδότησης τους».

Και τότε τι ο κ. Mattarella;


1 σχόλιο :


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ