ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

TO "OXI" ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ "ΝΑΙ" ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ


Απόσπασμα από την ομιλία του Π. Λαφαζάνη (στο 3ο συνέδριο «Φυσικό Αέριο και Ηλεκτρισμός» με τίτλο: "Ελληνική αγορά ενέργειας: Δύναμη Ανάπτυξης και σταθερότητας στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης", το οποίο λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην Αθήνα, διοργανώνεται από το Research Centre for Energy Management (RCEM) του ESCP Europe και τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος)

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει άμεσα μια συμφωνία με τους «θεσμούς».

Θέλουμε μια συμφωνία, όμως, που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας και να ανοίγει παράθυρα για μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση.

Δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο.

Θέλω να τονίσω προς όλες τις κατευθύνσεις: η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρία από κανέναν. Και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο.

Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το «πιστόλι στον κρόταφο» ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα της προσφέρουν όσο καταστρεπτικά και αν είναι.

Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή από το να συνυπογράψουν τη «θανατική» τους καταδίκη.

Οι ευρωπαϊκοί κύκλοι που σκέπτονται έτσι, είναι οι κύκλοι εκείνοι που ετοιμάζονται να γράψουν ξανά, με μεγάλο θύμα την Ελλάδα, την πιο μαύρη ίσως σελίδα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια και μόνο επιλογή για το μέλλον της: να δεχθεί μια απαράδεκτη συμφωνία με τους «θεσμούς».

Αντίθετα, έχουμε ως χώρα πολλές επιλογές.

Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες.

Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας.

Αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ.

Όχι μόνο γιατί θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο πόνο και δάκρυα στους Έλληνες πολίτες, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή χωρίς αύριο και προοπτική.

Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και αναφέρομαι σε ΟΛΟ τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στο δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό ΝΑΙ σε καινούρια μνημονιακά κρεματόρια.

Κυρίες και κύριοι,

Συζητάμε πολύ και συχνά τα τελευταία χρόνια καταστροφολογικά σενάρια για τη χώρα.

Πολύ λίγο, όμως ή και καθόλου, ασχολούμεθα με τις ανεξιχνίαστες δυνατότητες που διαθέτει η πατρίδα μας.

Πολύ λίγο συζητάμε για τα φυσικά και γεωστρατηγικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Ελάχιστα σχεδιάζουμε το οτιδήποτε που αφορά την παραγωγική μας ανασυγκρότηση.

Ελάχιστα επίσης κάνουμε λόγο για το ανθρώπινο δυναμικό μας, τις δεξιότητες, την εφευρικότητα και την επινοητικότητά του.

Και κυρίως καθόλου δεν ψάχνουμε νέες ευκαιρίες για να φέρουμε τη χώρα στο προσκήνιο και σε νέους πρωτοπόρους ρόλους.

Η δημόσια συζήτηση είναι φανερό ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές δυσκολίες, όσο και αν αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική κουλτούρα και μια μεγάλη αντιπαράθεση με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της πλύσης εγκεφάλου και της πολιτικής διαπλοκής.

Ένας από τους τομείς, ίσως ο καθοριστικότερος και με τις περισσότερες δυνατότητες, που μπορεί να συνεισφέρει σε νέες ευκαιρίες για να μπει η χώρα μας σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, είναι ο τομέας της ενέργειας συνολικά και ειδικότερα οι ενεργειακοί δρόμοι και πρώτα απ΄ όλα οι δρόμοι του φυσικού αερίου.

Πολύ περισσότερο που η ενέργεια αποκτά όλο και πιο μεγάλη και πιο καθοριστική σημασία για το μέλλον των σύγχρονων οικονομιών και κοινωνιών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ