ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Οι πεμπτοφαλλαγγίτες εκδηλώνονται


Είναι μια απλή μεταφορά των χρημάτων των αποθεματικών της γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ από τις συστημικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος με καλύτερο επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο, απ' ό,τι εάν το δημόσιο εξέδιδε νέες σειρές εντόκων γραμματίων για τα ίδια ποσά.Διότι από τη στιγμή που τα αποθεματικά των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης μεταφερθούν στην ΤτΕ θα προκύψει ένα αντίστοιχο έλλειμμα ρευστότητας στις τράπεζες, το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να καλυφθεί με αύξηση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"
του Δημήτρη Τρίμη

Αστράφτουν και βροντούν ορισμένοι «φορείς» της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλη η ακροδεξιά και κεντροδεξιά αντιπολίτευση (Σαμαράς, Βενιζέλος και Στ. Θεοδωράκης) για την τεχνική λύση ενός τύπου «εσωτερικού δανεισμού» του κράτους, που επέλεξε το οικονομικό επιτελείο της χώρας ώστε να ξεφύγει, για ένα διάστημα, από την οικονομική μέγγενη που της έχουν στήσει με σαδιστική επιμέλεια οι ευρωπαϊκοί τοκογλυφικοί «θεσμοί», οι οποίοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη φθορά και την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα ή την υποταγή της στα Μνημόνια της κοινωνικής καταστροφής.

Κάθε μέρα που περνάει οι ίδιοι νεοφιλελεύθεροι ...μεταρρυθμιστές του εσωτερικού και οι δήθεν εταίροι μας στην Ε.Ε, την ΕκΤ και το ΔΝΤ μετράνε με ανυπόκριτο ενθουσιασμό τα λεφτά που φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες (πολλά από τα οποία οδεύουν αφορολόγητα προς το εξωτερικό), υπολογίζουν τα δάνεια προς τις τράπεζες που διαρκώς «κοκκινίζουν, τους απλήρωτους φόρους, τη τζάμπα εργασία και τις χαμένες εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία, τις «επενδύσεις» που αποσύρονται από τη χώρα, τη μεγέθυνση της παραοικονομίας κ.ο.κ.

Από την άλλη πλευρά, επίσης χαιρέκακα, μάς θυμίζουν (πάντοτε μέσω των ξένων ΜΜΕ και των προθύμων «παπαγάλων» της ντόπιας Διαπλοκής) πόσες δόσεις χρωστάει η χώρα στις διεθνείς αγορές και στους εταίρους ή πόσα λεφτά ρευστότητας προς τις τράπεζες (που προσθέτουν νέο δημόσιο χρέος) καλείται να δώσει με το σταγονόμετρο του ELA, ο κ. Ντράγκι.

Και ποιό είναι το αμάρτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που τόση αγωνία και πίκρα προκαλεί στους Μητσοτάκηδες, στους Πατούληδες και στους απανταχού νεοφιλελευθέρους;

Είναι μια απλή μεταφορά των χρημάτων των αποθεματικών της γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ από τις συστημικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος με καλύτερο επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο, απ' ό,τι εάν το δημόσιο εξέδιδε νέες σειρές εντόκων γραμματίων για τα ίδια ποσά.

Διότι από τη στιγμή που τα αποθεματικά των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης μεταφερθούν στην ΤτΕ θα προκύψει ένα αντίστοιχο έλλειμμα ρευστότητας στις τράπεζες, το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να καλυφθεί με αύξηση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το μπαλάκι λοιπόν περνά στον κ. Ντράγκι και την θεσμική του υποχρέωση να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα, έστω και μέσω του ύστατου μηχανισμού παροχής ρευστότητας, ELA (Emergency Liquidity Assistance).

Το δε συνολικό ποσό ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμύριων ευρώ, αυτού του «εσωτερικού δανεισμού», θα κρατήσει ζωντανή την ελληνική οικονομία με τον καλύτερο τρόπο, εν μέσω της οικονομικής ασφυξίας που έχει επιβληθεί από την παρέα των Ντράγκι - Σόιμπλε, ώστε να κερδηθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την δίκαιη συμφωνία που έχει ανάγκη ο λαός μας, χωρίς τους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους κινδύνους ... «πιστωτικών γεγονότων».

Οπως είναι ολοφάνερο οι άναρθρες κραυγές της δεξιάς αντιπολίτευσης και των δανειστών για την κυβερνητική επιλογή, δηλώνουν και την απογοήτευσή τους. Οτι δηλαδή αυτές οι πλευρές ουσιαστικά εργάζονται συστηματικά για την αποτυχία του Τσίπρα και μια νέα χρεοκοπία της χώρας που θα τους φέρει εκ νέου στα πράγματα. Δηλαδή, μετά την αριστερή παρένθεση, να συνεχίσουν την άθλια ταξική πολιτική τους και το ξεπούλημα της χώρας.

Τους καταλάβαμε. Επιδιώκουν το αδιέξοδο και την κοινωνική καταστροφή. Δεν είναι ανάγκη να σκούζουν κι άλλο...

1 σχόλιο :

  1. Το κείμενο έχει τόσα λάθη και ανακρίβειες που για να το αντικρούσει κανείς θα έπρεπε να γράψει ενα κείμενο αντιστοίχου μεγέθους, κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν έχω διάθεση να κάνω.
    Παρ'όλα αυτά είναι ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, με την έννοια οτι ο χειροκροτητής αναπαράγει όλους τους μύθους και τις αυταπάτες της "Διαπραγμάτευσης" αλλά επίσης δείχνει όλο τον παραλογισμό και τα νοητικά αδιέξοδα στα οποία έχει αυτοπαγιδευτεί ο Αλ. Τσίπρας. Ας το καταλάβουν, Συμφωνία θα υπάρξει μόνο με αποδοχή των όρων της τρόϊκας. Αν ήταν να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι θα το είχαν κάνει ήδη. Δεν θα άφηναν ένα τέτοιο πρόβλημα στην αξιοπιστία του ευρω και της ΕΕ να χρονίζει, έτσι δεν είναι; Ας πάρουν λοιπον τις αποφάσεις τους και ας αποδεχτούν ή ας απορρίψουν τους όρους της τρόϊκας. Όσο το συντομότερο τόσο καλύτερα. Το να προσπαθούμε να πάρουμε και το τελευταίο ευρω για να το κάνουμε αλλον έναν μισθό (τον τελευταίο) κι άλλη μιά σύνταξη δεν είναι ούτε σοβαρό, ούτε υπεύθυνο, άσε που διασπείρει και τον πανικό. Η έννοια οτι μετά απο 3 μήνες χρειαζόμαστε κι άλλο χρόνο διαπραγμάτευσης απο μόνη της είναι αστεία, δεν είναι; Ποιός θα λογοδοτήσει για τα τόσα στρατηγικά και τακτικά τραγικά λάθη που έχουν γίνει μέχρι τώρα; Και ποιός θα χρεωθεί τις αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν. Ας μην γελιούνται, έξοδος δια της προπαγάνδας δεν υπάρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ