Το σχέδιο Β' της Γαλλίας για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου μιας πολιτικής σύγκρουσης με άλλα μέσα, η περίφημη “γραμμή Μαζινό” μπορεί να γέμιζε εθνική υπερηφάνεια τους Γάλλους, όμως αποδείχτηκε εντελώς άχρηστη στην εξέλιξη του πολέμου...
Ακόμα και ένας δεκάχρονος κατανοεί πλέον πως το τεράστιο δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που το εθνικό εισόδημα της Ελλάδας έχει μειωθεί 25%, ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Βαρουφάκης. «Στο τέλος αν έχεις μια άρρωστη αγελάδα και την κτυπάς συνεχώς για να παράγει περισσότερο γάλα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να την εξασθενίσεις περισσότερο και να μην παράγει καθόλου γάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εταίροι της Βόρειας Ευρώπης αρνούνται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα και «η πολιτική τους είναι καταστροφική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα «όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών».
(22 Απριλίου, δηλώσεις Γ. Βαρουφάκη ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Τις τελευταίες μέρες έχουν αναδειχθεί και στον πιο δύσπιστο πολίτη αυτής της χώρας τα όρια άσκησης πολιτικής στους θεσμούς εντός και εκτός της χώρας. Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε κοινοβουλευτικές αυταπάτες, βρίσκεται σήμερα μπροστά σε καταστάσεις που δεν ανέμενε. Αποκαλυπτική αυτής της κατάστασης η τελευταία συνεδρίαση των κυβερνητικών κλιμακίων που κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύουμε:
Αλλά και πέρα από τα κυβερνητικά κλιμάκια, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ούτε στο χώρο της Αριστεράς, ούτε στην κοινωνία. Η διαχείριση της επερχόμενης σύγκρουσης εντός των θεσμών δεν μπορεί παρά να αποκρυσταλλώνει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων που αποτυπώνεται εκεί.
Αυτός ο συσχετισμός δεν μπορεί ν' αλλάξει μόνον από την εκμετάλλευση των εσωτερικών του αντιθέσεων. Δεν είναι δηλαδή ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί με την αναζήτηση καλύτερων πολιτικών σχεδίων που εκπονούν κάποια επιτελεία, αλλά αφορά πρώτιστα στον τρόπο αντίληψης της ίδιας της πολιτικής: Οι ανατροπές έρχονται πρώτα ως συμβάντα στην κοινωνία και μετά εσωτερικεύονται στους θεσμούς από τα αποτελέσματα που παράγουν.
Αν δεχτούμε ότι σήμερα η κατάσταση είναι όπως την περιγράφει ο Γ. Βαρουφάκης, δηλαδή ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέου τύπου πραξικόπημα όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών, τότε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το πολιτικό ανάλογο στα πραξικοπήματα μέσω τραπεζών της“φιλελευθεροποίηση του Μαρκεζίνη”. Όμως χωρίς το “πολυτεχνείο”, παρ' όλο που προκάλεσε σαν άμεση απάντηση την χούντα του Ιωαννίδη, δεν θα είχαμε την “μεταπολίτευση”...
Η συνέντευξη του Βαρουφάκη δεν είναι πρόσφατη, αλλά πριν 2 χρόνια:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέμπτη, 23 Απριλίου, 2015
Τελευταία ενημέρωση: 17:50
Σε προσωρινή αργία τέθηκε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αυστραλία, μετά τη μετάδοση δήθεν χθεσινής συνέντευξης στην εφημερίδα «The Australian» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία, ωστόσο, είχε δημοσιευθεί στην ίδια εφημερίδα προ διετίας.
Το ΑΠΕ - ΜΠΕ ζητεί συγγνώμη από τους συνδρομητές του.
Το θέμα θα απασχολήσει την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
(http://www.amna.gr/article/76750/Se-prosorini-argia-o-antapokritis-tou-APE---MPE-stin-Australia)