ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Μηνύματα από τις Φοιτητικές εκλογές



Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για ευρύτερους προβληματισμούς για την σχέση της νεολαίας με την Αριστερά και τις κοινωνικές αναδιαθρώσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Αν και η προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για παρόμοιες αναζητήσεις, τουλάχιστον αυτό το ζήτημα πρέπει να τεθεί. Η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (Ανακοίνωση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών) είναι κατώτερη των περιστάσεων. Για ένα ουσιαστικό διάλογο για αυτά τα θέματα, σημασία έχει και η ενημέρωση. Στοιχεία από μια διαφορετική άποψη που εκφράστηκε και εκλογικά εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείτε να βρείτε εδώ:


Επίσης, μια πιο "ψύχραιμη" εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από αυτή της “νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ” στο κείμενο που ακολουθεί:
ενός μέλους του ΣΥΡΙΖΑ των μελών  
Οι φοιτητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σ’ ένα γενικό κλίμα μειωμένων προσδοκιών των νέων και ύστερα από μεγάλες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων και των πρυτανικών αρχών, στις οποίες, όμως, δεν ενεπλάκησαν οι φοιτητές. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στα περυσινά επίπεδα - περίπου 50%. Πάλι δεν δόθηκαν κοινά αποτελέσματα, επομένως τα στοιχεία προκύπτουν από τις μετρήσεις της Πανσπουδαστικής Σ.Κ. και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και δευτερευόντως των ΕΑΑΚ, που δεν είχαν γρήγορα συνολική εικόνα όλων των σχολών της χώρας.


Σε κάθε περίπτωση τ’ αποτελέσματα καταγράφουν υψηλό ποσοστό της ΔΑΠ, πτώση της ΠΑΣΠ, υψηλό ποσοστό και άνοδο της Πανσπουδαστικής, σταθερή πανελλαδική παρουσία και υψηλό ποσοστό των ΕΑΑΚ (ριζοσπαστικά σχήματα με κορμό την ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Η Αριστερή Ενότητα, που αναφέρεται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει χαμηλό ποσοστό και μικρή πτώση. Αν αυτά ισχύουν για τα ΑΕΙ, στα ΤΕΙ όπου οι σπουδαστές προέρχονται κυρίως από λαϊκά στρώματα, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική για τον συσχετισμό μεταξύ των δυνάμεων που αναφέρονται στη συγκυβέρνηση και αυτών που αναφέρονται στην αριστερά. Η ΑΡΕΝ αλλά και τα ΕΑΑΚ έχουν ποσοστά της τάξης του 2,5%, αντίθετα η Πανσπουδαστική βρίσκεται γύρω στο 20%, ενώ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν συντριπτική πλειοψηφία. 

Αποδεικνύεται ότι ένα εκλογικό ποσοστό που δίνεται στις εθνικές εκλογές χωρίς ουσιαστική εμπλοκή του κόσμου και με μειωμένες προσδοκίες, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά αρνητικής ψήφου αποδοκιμασίας των μνημονιακών δυνάμεων, δεν μεταφέρεται αυτόματα εκεί όπου οι άνθρωποι ζουν την πραγματική τους ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε ν’ ανησυχεί σοβαρά για την απουσία του σε δυναμικούς χώρους των νέων. Μπορεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή τους, ιδιαίτερα της σπουδάζουσας νεολαίας, στην οποία ιστορικά στηρίχθηκε και από την οποία οικοδομήθηκε η αριστερά, να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε αλλαγή; 

Μπορεί μια έγκλειστη στον εαυτό της και στα κομματικά προβλήματα νεολαία, υποκείμενη στην πολιτική συσχετισμών και αποκλεισμών ενός μικρού αριθμητικά κόμματος, όπως είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, να διαχυθεί στην κοινωνία, να ζήσει μια φυσιολογική πολιτική ζωή, να λειτουργήσει με τις αξίες, τα ιδανικά και τις ελπίδες της, συμβάλλοντας στην ενεργό παρέμβαση των εκατοντάδων χιλιάδων νέων τους οποίους καταστρέφουν οι σημερινές πολιτικές;

Η νεολαία δεν δημιουργείται ούτε προάγεται σε διάφορες θέσεις μέσα σε κομματικούς σωλήνες. Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή στη σημερινή πραγματικότητα των νέων του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποκτήσει αλήθεια και ουσία η ανατροπή που επαγγέλλεται το κόμμα τους.

2 σχόλια :

  1. απλός υπολογιστής9 Μαΐου 2014 στις 10:54 π.μ.

    Είναι προφανώς σωστή η διαπίστωση του κειμένου.

    Να τελειώνουμε όμως επιτέλους με τη συμμετοχή που είναι, λέει, κοντά στο 50%.

    Η συμμετοχή είναι στην καλύτερη περίπτωση 35% και λέω πολλά.
    Πολύ απλό: τα τελευταία χρόνια οι εισακτέοι είναι περίπου 45.000 στα ΑΕΙ (στρογγυλεύω προς τα κάτω, τα προηγύμενα χρόνια ήταν με τις ειδικές κατηγορίες κλπ κλπ αρκετά περισσότεροι).
    Αφήνωουμε Πολυτεχνεία και Ιατρικές που έχουν πενταετή φοίτηση και λέμε 45.000 Χ 4 = 180.000.
    Προφανώς υπάρχουν ενεργοί φοιτητές και μετά από 5 και 6 χρόνια στις σχολές αλλά και αυτούς τους βγάζω, ας πούμε γιά να ισοφαριστούν όσοι γράφονται και δεν πατάνε ποτέ κλπ.

    Φέτος ψήφισαν στα ΑΕΙ σύμφωνα με όλες τις εκδοχές κάπου 60.000 άτομα. ¨Αρα συμμετοχή περίπου στο 1/3
    και ουσιαστικά μικρότερη.

    ΣΤα ΤΕΙ: εισακτέοι περίπου 23.000 Σύνολο 23.000Χ3=69.000.
    Φέτος ψήφισαν κάπου 22.000. Άρα συμμετοχή. ούτε στο ένα τρίτο.Κια προφανώς υπάρχουν σπουδαστές που γιά διάφορους ουσιαστικούς λόγους κάνουν 4 και 5 χρόνια να τελειώσουν.

    Δεν καταλάβαίνω γιατί όλοι μιλάνε γιά συμμετοχή λίγο κάτω από το 50%!!!!!.
    Η συμμετοχή είναι σαφώς πολύ μικρότερη.
    Αυτό δεν αλλάζει αλλά εντείνει την εικόνα γιά τις ελλείψεις και τις αστοχίες της αριστεράς στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. ΤΙ να λέμε τώρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτα από όλα, δεν οικοδομήθηκε από τη σπουδάζουσα νεολαία η αριστερά.
    Λοιπόν, ας σταματήσουμε να μιλάμε γενικόλογα και ας μιλήσουμε συγκεκριμένα.
    Έχει ευθύνες το στελεχιακό δυναμικό της ν.ΣΥΝ για το ότι η ΑΡΕΝ στη σπουδάζουσα νεολαία απέτυχε και για το ότι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι ανυπόληπτη στο σύνολο της νεολαίας. Και φυσικά και δεν ευθύνεται καμία "δεξιά στροφή" του κόμματος. Η ΠΑΣΠ επί Σημίτη δεν είχε κάποιο πρόβλημα.
    Η τζάμπα μαγκιά των επαγγελματικών στελεχών, ο ρήτορας του μεταπολιτευτικού αμφιθεάτρου και η αοριστολογία δεν έχουν θέση στην εργαζόμενη-άνεργη νεολαία, ούτε πλέον και στη φοιτητιώσα. Συνολικά, διαμορφώνεται μια νέα γενιά που δεν θα έχει την "αριστερά" (και αναρχία) της τζάμπα μαγκιάς να παρασιτεί σε βάρος της και που μπορεί να κρίνει (αν και άνεργη), όπως ο εργάτης, με πρακτικό πνεύμα. Αυτό, είναι αναμφισβήτητα θετικό.
    Όταν η ΟΝΝΕΔ προτείνει νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη, η ΚΝΕ σχεδιασμένη οικονομία, τα ΕΑΑΚ και ο Αλαβάνος έξω από το ευρώ, πλάθουν στο μυαλό του νέου ανθρώπου ένα όραμα, έστω και λάθος. Η Ν.ΣΥΝ όχι μόνο δεν μιλά για τίποτα, αλλά είναι και η πλέον θεωρητικά-ιδεολογικά αδιάβαστη νεολαία. Είναι η πλέον απωθητική νεολαία.
    Είναι ενδεικτικό ότι η νεολαία μας "έκαψε" τη φετινή σεζόν, γιατί ασχολιόταν με τους συσχετισμούς στο Συνέδριό της.
    Κλείνοντας: ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΜΕΣΑ. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση κανένα επαγγελματικό στέλεχος στη νεολαία.
    Όχι μόνο δεν χρειάζονται, αλλά βλάπτουν το κόμμα τα επαγγελματικά στελέχη στη νεολαία. Είναι πολύ απλό: Αν είσαι νέος και άνεργος, τότε άμα βλέπεις το συνομίληκό σου να τσεπώνει το χιλιάρικο και να σου τη λέει κι από πάνω, μόνο αριστερός δεν γίνεσαι. Κι άμα φεύγουν τρέχοντας νέοι από την αριστερά, τότε βλάπτεται και η κοινωνία. Άρα, η παρέμβαση του κόμματος στη νεολαία επείγει, για το καλό της ίδιας της κοινωνίας.
    Δεν πειράζει, οι σ. της νεολαίας θα βγάζουν Δελτίο Τύπου το απόγευμα, θα μάθουν να κάνουν ακτιβισμό τα χαράματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ