ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Η άλλη άποψη στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Γελάει καλύτερα,όποιος γελάει τελευταίος...
Είναι κοινός τόπος η ανάγκη μιας “βίαιης ωρίμανσης” του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανταποκριθεί στους νέους ρόλους που εγκαλείται να αναλάβει στην χώρα μας και την ΕΕ. Με ποιούς όρους όμως θα πραγματοποιηθεί;

Η προετοιμασία για την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την αδυναμία του κόμματος να διαχειριστεί με όρους αριστερής πολιτικής την ψαλίδα η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στην καταγραφή της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στη κεντρική πολιτική σκηνή (κοινοβούλιο - δημοσκοπήσεις) και σε κοινωνικούς και κινηματικούς χώρους (τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικό κίνημα, επαγγελματικά και επιστημονικά σωματεία και άλλους μαζικούς χώρους)

Η πολιτική κατεύθυνση για το κλείσιμο αυτής της ψαλίδας, όπως αυτή καταγράφεται στους χειρισμούς για την προετοιμασία της εκλογικής μάχης των δημοτικών εκλογών, στοχεύει πρώτιστα στην αναζήτηση “κατάλληλων μεθοδεύσεων” που αποφέρουν αριθμούς (να βαφτεί ο χάρτης “κόκκινος”) και όχι στην ανατροπή κοινωνικών συσχετισμών. Ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας – τόσο στις ΟΜ, όσο και στα κεντρικά όργανα - έχει καταναλωθεί σε σημαντικό βαθμό γύρω από διενέξεις και συζητήσεις περί των “προσώπων” και ελάχιστα με θέματα σχετικά με τα κινηματικά, συμμετοχικά και αντιεραρχικά χαρακτηριστικά των δημοτικών σχημάτων και την γείωσή τους στις τοπικές κοινωνίες.


Τα αποτελέσματα της υιοθέτησης αυτών των πρακτικών έχουν ήδη αποτυπωθεί στην φυσιογνωμία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε ενιαίο κόμμα, απευθύνθηκε στην κοινωνία και οργάνωνε ανοικτές συνελεύσεις σε δημόσιους χώρους επιχειρώντας να συγκροτηθεί ως μαζικό κόμμα. Σήμερα, μπροστά την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντί να κάνει κάτι ανάλογο και να θέσει στις τοπικές κοινωνίες το ζήτημα της παρέμβασης στην τοπική αυτοδιοίκηση ως μια ενεργό και συμμετοχική δράση, εγκλωβίστηκε σε ατελέσφορες εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες διευρύνουν υπαρκτές πολιτικές αντιθέσεις και οδηγούν σε φαινόμενα αποστράτευσης. Αυτή η κατάσταση είναι προϊόν της πολιτικής που περιγράψαμε παραπάνω: Το κλείσιμο της ψαλίδας είναι εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι των τοπικών κοινωνιών. Είναι δυνατόν να σταθούν ανοικτές συνελεύσεις με αυτό τον στόχο;


*****

Χωρίς να υποτιμούμε την πολιτική σημασία αυτής της εκλογικής μάχης και τα έντονα συγκρουσιακά χαρακτηριστικά που θα προσλάβει στο χώρο της πολιτικής σκηνής, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να γίνει αιτία για να διαταραχθούν οι σχέσεις του νέου κόμματος με τις υπαρκτές κοινωνικές αντιστάσεις. Αυτές οι αντιστάσεις, έχουν τις δικές τους δυναμικές και τα δικά τους κοινωνικά και πολιτικά ερείσματα. Δεν μπορούν ξαφνικά να “ενοποιηθούν από τα πάνω” μπροστά στην εκλογική μάχη, με την κατασκευή ψηφοδελτίων - μιας εκλογικής χρήσης για τις ανάγκες τις συγκεκριμένης πολιτικής συγκυρίας - που θα έχουν στην ούγια την κομματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τον εκλεκτό του.

Στην μάχη των δημοτικών εκλογών ο στόχος θα πρέπει να είναι η συντριβή του αντιπάλου και των πολιτικών του εκφραστών στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιδιώκουμε την ανάδειξη ως νικητή του ΣΥΡΙΖΑ - αλλά ενός πόλου που θα συγκροτεί το αντίπαλο δέος των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Πόλου, ο οποίος έχει ίσως και ανομοιογενή και αντιφατικά χαρακτηριστικά. Η καταγραφή της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ με καθαρούς όρους θα γίνει στην μάχη των ευρωεκλογών.

Η τομή που σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό εγχείρημα - στη σχέση με το κοινοβουλευτικό παρελθόν του ΣΥΝ - οφείλεται στο γεγονός ότι διεκδικώντας την Κυβέρνηση κατάφερε να μετασχηματίσει σε ελπίδα τις διάσπαρτες αντιστάσεις στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, σε μια μακρά περίοδο μαζικών κινητοποιήσεων. Ελπίδα που αναδύθηκε μέσα από τα δύο βασικά κινηματικά του αναφορικά, τα οποία του έδωσαν ώθηση και τον έκαναν διακριτό από την υπόλοιπη Αριστερά: το “κοινωνικό φόρουμ” και το “κίνημα των πλατειών”. Η τομή αυτή δεν επιτεύχθηκε με όπλο του το «πολιτικό πρόγραμμά» του. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του στις εκλογές ούτε καν το έχει διαβάσει και αδυνατεί να διακρίνει τις όποιες διαφορές υπάρχουν από τα «πολιτικά προγράμματα» του ΣΥΝ του 3% με τα οποία έδινε τις μάχες της κοινοβουλευτικής επιβίωσης από την εποχή της ίδρυσής του.

Αυτή η πολιτική υπέρβαση καταγράφει το “νέο” που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλαξε το πολιτικό σκηνικό. Είναι προϊόν της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα στο σύστημα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και σηματοδοτεί ρήξη/απόρριψη τόσο του χώρου της παραδοσιακής Αριστεράς όσο και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος του δικομματισμού – που έγινε μονοκομματισμός την εποχή των μνημονίων - και βρίσκεται σε κρίση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει τελικά να απευθυνθεί στην κοινωνία με την δική του διακριτή ταυτότητα και να δημιουργήσει κοινωνικά ερείσματα που δεν διαμεσολαβούνται μέσα από τα χρεωκοπημένα ιδεολογήματα, τον πολιτικό λόγο και της πολιτικές πρακτικές της παραδοσιακής Αριστεράς, θα αποτύχει.

Η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ εντός της μήτρας χρεοκοπημένων αντιλήψεων της παραδοσιακής Αριστεράς, όπως αυτή εκφράστηκε μετά τις εκλογές και ολοκληρώθηκε με το 1ο ιδρυτικό συνέδριο είναι αρκετά διδακτική: Οικοδόμησε νέους μηχανισμούς αλλά διέρρηξε τις σχέσεις του νέου κόμματος με τον ανένταχτο κόσμο, ο οποίος αρνήθηκε να ενσωματωθεί σε αυτούς τους μηχανισμούς και περιόρισε την ενεργό συμμετοχή του στις κομματικές διαδικασίες.

*****

Παράλληλα, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση, ο «ναός» της αστικής δημοκρατίας, το κοινοβούλιο, ήδη έχει απαξιωθεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως, η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν συνοδεύεται και με «κρίση του κράτους». Αντίθετα το κράτος ισχυροποιείται και μετασχηματίζεται: Λειτουργίες τις οποίες επιτελούσε το κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα στα πλαίσια της «αστικής δημοκρατίας» μεταφέρονται σε άλλους μηχανισμούς του. Η αιχμή του δόρατος στην διαμόρφωση των νέων κοινωνικών συναινέσεων δεν είναι το χρεοκοπημένο κοινοβουλευτικό σύστημα, το οποίο είναι κοινωνικά απαξιωμένο, αλλά η ενίσχυση των ιδεολογικών, οικονομικών και κατασταλτικών μηχανισμών του.

Η θεσμική πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο και σε άλλους κρατικούς θεσμούς, παρόλο το πράγματι αξιόλογο έργο που συντελείται σε αυτούς τους χώρους, είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένο ως προς την αποτελεσματικότα και υπονομευμένο ως προς την κοινωνική αποδοχή, από τους όρους αυτής της συγκυρίας. Η ανάδειξη των “αντισυστημικών” του χαρακτηριστικών δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε αυτή την πλευρά της πολιτικής του δράσης. Δεν είναι ζήτημα προγραμματικών εξαγγελιών που ανάγονται στο μέλλον αλλά πολιτικών πρακτικών που έχουν εφαρμογή “εδώ και τώρα”. Δεν λησμονούμε ότι όλες οι μεγάλες μάχες που σημάδεψαν το μαζικό κίνημα αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, όπως ο “Δεκέμβρης”, οι “πλατείες”, η “Κερατέα”, οι “σκουριές της Χαλκιδικής” ήταν εκτός των πολιτικών σχεδίων της όποιας Αριστεράς και σε καμία περίπτωση δεν καταγραφούν την πολιτική συγκρότηση κανενός εργατικού κινήματος, όπως αυτό ορίζεται στα πολιτικά λεξικά της.

Παρόμοιες πολιτικές πρακτικές που ανοίγουν δρόμους ενεργής συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα στα κοινωνικά δρώμενα είναι τα συλλογικά εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοδιαχείρισης και αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών στην παραγωγή και στην διανομή προϊόντων και υπηρεσιών. Όμως στην γενικότερη πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μερικό και περιθωριακό χαρακτήρα.


*****

-   Μπροστά στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά συμβούλια ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών προβάλλοντας αρχές και θέσεις, διατηρώντας πολιτικό ήθος και σεβόμενος τους πολίτες.

  Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο απαιτείται δυνατή κομματική παρουσία, αποσαφήνιση της στάσης του κόμματος απέναντι στην Ε.Ε. και αγώνας για την ανάδειξη μιας άλλης Ευρωπαϊκής πολιτικής.

-   Στις Περιφερειακές Εκλογές η μάχη θα πρέπει να δοθεί με αντιμνημονιακές θέσεις, με διακηρυγμένο στόχο την κυβερνητική αλλαγή και με έμπειρα και ικανά πρόσωπα.

-   Στις Δημοτικές εκλογές όπου οι τοπικές κοινωνίες είναι μικρές, όπου από χρόνια δρουν σχήματα πολιτών που αγωνίζονται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου τους, όπου οι κάτοικοι ξέρουν καλύτερα την ιστορία και το ήθος των συμπολιτών τους, η στάση του κόμματος θα πρέπει να είναι στήριξη σχημάτων αυτόνομων, αντιγραφειοκρατικών που λειτουργούν με διαφάνεια, συλλογικότητα, ισότητα και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Κομματικά χρίσματα δεν πρέπει να δοθούν και πρέπει να μείνουμε πιστοί σε θέσεις που είχαμε όταν η δύναμη μας μετριόταν σε μονοψήφια ποσοστά. Πρέπει επιτέλους να προωθήσουμε μια άλλη αντίληψη για τις Δημοτικές εκλογές που θα δώσει το προβάδισμα στην τοπική κοινωνία, που θα απεγκλωβίσει νέες δυνάμεις και θα ανατρέψει το υπάρχον άρρωστο σκηνικό των «παραγόντων» και των «εκλεκτών» που χρόνια τώρα λυμαίνεται την ζωή των πολιτών και εμείς μέχρι τώρα καταγγέλλαμε.


-   Άλλωστε οι τριπλές κάλπες επιτρέπουν και την διεκδίκηση κομματικής νίκης στην Ευρωβουλή και στις Περιφέρειες (πρόκριμα για τις Εθνικές εκλογές) και την υποστήριξη μιας άλλης αντίληψης για τους Δήμους.

 

Τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: 
Μάριος Κρητικός
Άννα Μαντέλου
(Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ)

27 σχόλια :

  1. θα μπορούσε να λέει και για τις πινελιές κεντροαριστεράς και δεξιάς στις περιφέρειες.

    και να κάνει αναφορά και στην περίπτωση της Στερεάς όπου το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς ( με πραγματική δράση , από πριν τις εκλογές του 10 ) πρέπει αυτόνομα να αποτιμήσει την δράση του και να σχεδιάσει την παρέμβαση του.

    " κάποιος σύντροφος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκαλυπτικές είναι οι επιλογές προσώπων για τους Περιφερειάρχες και με ποιά κριτήρια έγιναν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιλογή του Βαγγέλη Αποστόλου στην Στερεά Ελλάδα.

    Εκεί υπήρχε το μοναδικό συλλογικό κινηματικό σχήμα που λειτουργούσε είχε συστηματική δράση αγώνες αλλά και με προτάσεις σε επίπεδο περιφέρειας (Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς).

    Κι όμως οι κομισάριοι που επιλέγουν τα πρόσωπα, ούτε καν απευθύνθηκαν στο προς αυτό το σχήμα (στο οποίο η εκλεγμένη στην περιφέρεια Δ. Σπανούδη είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σε καθεστώς διώξεων για τους αγώνες που έχει κάνει), ούτε στις τοπικές οργανώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βουλευτή τον Γιάννη Σταθά και περιφερειάρχη τον Βαγγέλη Αποστόλου οι βιομήχανοι και οι μεταλλευτικές εταιρείες της περιοχής θα νοιώθουν αρκετά ικανοποιημένοι!

      Διαγραφή
    2. είπα την γνώμη μου για την Στερεά, υπάρχει δραστήριο τοπικό σχήμα που με τα κινητά κλειστά που λέει ο λόγος, να αποφασίσει τι θέλει να κάνει.

      αλλά από που συνάγεται ο Αποστόλου σαν ... των βιομηχάνων ?

      "κάποιος σύντροφος"

      Διαγραφή
    3. πεσ' μου ποιοί είναι οι φίλοι σου για να σου πω ποιός είσαι2 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:44 μ.μ.

      Από το γεγονός το τι έκανε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές και με ποιούς συμμάχησε και με τους συμμαχεί τώρα

      Διαγραφή
  3. Η επιλογή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δηλώνει την εκ των προτέρων παραδοχή της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της ΑΘΗΝΑΣ. Αν πράγματι πιστεύεις πως θα πάρεις ένα τόσο μεγάλο δήμο δεν βάζεις επικεφαλής ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση και εμπειρία με τα αυτοδιοικητικά...

    Εξάλλου αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να βάλει κάποιον "νέο" στην ηλικία στον δήμο της Αθήνας, στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ υπάρχουν νέοι και νέες (ωραίες). Γιατί δεν έγινε μια προσπάθεια επιλογής κάποιου, ο οποίος τουλάχιστον να έχει μια συμμετοχή και δράση σχετική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΟΥΣΗΣ2 Φεβρουαρίου 2014 στις 3:11 μ.μ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα απο της αυτοδιοικητικές εκλογές επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που έχει με την αριστερή πλατφόρμα . Που θενά δεν θα ανεχτούν τα προεδρικά στελέχη υποψήφιους του ΑΡ. ΡΕΥΜ. Παράδειγμα οι δήμοι της β Πειραιά , δείτε τι γίνετε στην Νίκαια Ρέντη στο Πέραμα . Εκεί που τους ξέφυγε η ιστορία είναι στο Κερατσίνη όπου υπάρχει αυτή την στιγμή υποψήφιος που δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Βρετάκος .
    Στην Νίκαια επιχειρούν να καθαιρέσουν με συνοπτικές εσωκομματικές διαδικασίες τον Παπαδόπουλο και να αναδείξουν υποψήφιο ΣΥΡΙΖΕΟ όχι για να κατέβει στις δημοτικές εκλογές , αλλά για να πάει κάνει τα κονέ με τον Ιωακειμίδη . Αξίζει να σταθείτε στην Νίκαια έχει ενδιαφέρον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Ο Βουδούρης ανάβει φωτιές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -Θεωρούν απαγορευτική την υποψηφιότητά του


    Με ποσοστό 57,5% υπέρ και 42,5% κατά για το σύνολο των προσώπων που προτάθηκαν για τις 13 Περιφέρειες, αλλά με δεδομένο ότι για κανέναν άλλο δεν υπήρχαν αντιρρήσεις, το εν λόγω ποσοστό αντικατοπτρίζει μόνο την αποδοχή του Οδυσσέα Βουδούρη και δίνει νέα τροπή στην εκλογική μάχη που θα δοθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιθανόν να υπάρχουν ενστάσεις για την υποψηφιότητα Βουδούρη που να αφορούν την παρουσία του στην τοπική κοινωνία. Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό, οπότε επιφυλάσσομαι.
    Οι αντιρρήσεις της Πλατφόρμας είναι στα όρια του πολιτικού αυτισμού. Αν απορρίπτεις για λόγους που σχετίζονται με την κεντρική πολιτική σκηνή τον Βουδούρη (όπως κάποτε απέρριπτες τον Μητρόπουλο) τότε δεν μπορείς να συμμαχήσεις με κανένα

    Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεφτιλίζεις την έννοια της "συμμαχίας"!

      Το τα βάλεις μερικούς "παράγοντες" στα ψηφοδέλτια δεν είναι κανενός είδους συμμαχία. Είναι μια εκλογική ταχτική για να μαζέψεις περισσότερους ψήφους.

      Διαγραφή
  7. να μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα.

    τα καπέλα στα σχήματα (όπου υπάρχουν) και οι συμμαχίες με την δεξιά ή την κεντροαριστερά ( μιλάμε για έναν τύπο που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Σαμαρά) είναι και τα 2 καταδικασταία και πραξικοπηματικά επιβαλλόμενα. Η απόρριψη Μητρόπουλου το 2010 είναι δικαιωμενη, γιατί δηλ έπρεπε να κατέβει ο Μητρόπουλος? Θριάμβευσε ? έγινε κανένα κίνημα μέσα από τις διεργασίες του ψηφοδελτίου του?

    εννοείται ρε σεις ότι είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της αριστερής πλατφόρμας να σαμποτάρει αυτές τις υποψηφιότητες.

    όσον αφορά το αν στηρίζει την Πορτάλιου, θα έπρεπε να το έχει ανεβάσει περισσότερο η iskra

    τι κάνει όμως η Πορτάλιου και η ανοιχτή πόλη ? Γιατί δεν ανακοινώνει ότι θα κατέβει ?προφανώς γιατί δεν κατεβαίνει.

    τι στάση κράτησαν ποιοι σήμερα? ποιοι δέχτηκαν ψηφοφορία πακέτο για όλους, όλα σε ένα άρθρο δηλ που λένε και στις μνημονιακές ψευτοψηφοφορίες ?

    ποιοι είχαν δεχτεί πρόεδρο πάνω από τα όργανα.

    επειδή το βλέπω το έργο, θα βγει γραμμή ότι δεν πειράζει ο Βουδούρης και ο παραγοντάκος στην Μακεδονία, πειράζει πολύ όμως η Πορτάλιου (όντως και αυτό πειράζει) και η ευθύνη είναι της αριστερής πλατφόρμας που δεν χαλάει τον κόσμο για την Ανοιχτή Πόλη.

    όταν όμως η αριστερή πλατφόρμα έλεγε όχι πρόεδρος πάνω από το κόμμα, τι στάση κράτησε ο καθένας ?

    " κάποιος σύντροφος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα περί μη εμπειρίας είναι αντιγραφή όσων έλεγαν οι ανανεωτικοί το 2010 εναντίον της υποψηφιότητας Τσίπρα Και αντανακλούν μια αριστοκρατική αντίληψη υπέρ της πολιτικής αυτών που έχουν τεχνοκρατική γνώση και όχι πολιτικό κριτήριο. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω πολύ καλά πως η εμπειρία καλό είναι να υπάρχει, αλλά η έλλειψη της δεν συνιστά απαγορευτικό εμπόδιο. Μπορεί κάλλιστα να υποκατασταθεί από την συλλογική λειτουργία. Αν ο επικεφαλής δεν είναι ψώνιο και ακούει τις προτάσεις των ανθρώπων μέσα από την κίνηση του που γνωρίζουν τα τοπικά δεδομένα και προβλήματα, μπορεί κάλλιστα να ανταποκριθεί σε όσα επιβάλει ο ρόλος.
    Άλλωστε, ο κόσμος αποστρέφεται ό,τι θυμίζει παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό (δεξιό και αριστερό) και ψηφίζει ό,τι θυμίζει κανονικό άνθρωπο (και αυτή είναι μια μεγάλη πλευρά της επιτυχίας του Τσίπρα).
    Η πικρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες σε Νίκαια και Κορυδαλλό είναι πως οι τοπικοί (ανεξάρτητοι από τις μνημονιακές δυνάμεις αλλά και οπό την Αριστερά) δήμαρχοι θα εκλεγούν πανηγυρικά από την πρώτη Κυριακή, ενώ οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών σχημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα καταγράψουν ποσοστά κοντά στις επιδόσεις που σημείωσαν το 2010 (4% στην Νίκαια και 7% νομίζω στον Κορυδαλλό ) τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές πλησίασε το 35 % σε αυτούς τους δήμους.

    Μιχάλης Καστρινάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η παρατήρηση ότι η εμπειρία μπορεί να υποκατασταθεί απο τη συλλογική λειτουργία. Οι επιλογές όμως αντανακλούν συλλογική λειτουργία ή μήπως εκ των ανω επιλογή και επιβολή; Αρα συλλογική λειτουργία παντού και όχι επιλεκτικά να την επικαλούμαστε.

      Ο κόσμος αποστρέφεται ότι θυμιζει παραδοσιακό πολιτικό πρόσωπο (δεξιό και αριστερό)... Ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Είναι μια νέα άποψη που θα δικαιολογήσει και άλλες επιλογές; Αφού ο κόσμος (ποιος είναι ο "κόσμος";) αποστρέφεται τα πάντα ας γίνουμε "λίγο απ' όλα" για να μην μας αποστρέφεται ο κόσμος... Ωραία! Και που είναι εκείνο το καθήκον της αριστεράς να λειτουργεί ως σχολειό, να δίνει το παράδειγμα και να αφυπνίζει την κοινωνία; Με το να πηγαίνει με το ρεύμα ή κοντρα στο ρευμα;

      Η εκτίμηση για τη Νικαια ή τον Κορυδαλλό ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί (...) δείχνει κάτι που μάλλον πρέπει να προβληματίζει παρά να χαροποιεί. Είναι αντικείμενο πανηγυρισμού ότι υπάρχουν "Δήμαρχοι" ανεξάρτητοι απο τις μνημονιακές δυνάμεις (που είναι ποιες;) και απο την αριστερά (δηλαδή τι ακριβώς είναι αυτοί πολιτικά; η δεν τρέχει και τιποτα αν είναι λιγο απ' όλα;);;;
      Θα πανηγυρίσουμε μήπως και τη "νίκη της αυτοδιοικησης" έτσι για να ξέρουμε...

      Το πρόβλημα είναι στο κομμάτι της οικονομίας. Δηλαδή όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι πρέπει να πεις κάτι σαφές για το πλέγμα μνημόνια - εφαρμοστικοί νόμοι - € - ΕΕ. Αλλιώς στην καλύτερη περίπτωση θα γίνεις "Κύπρος" και στη χειρότερη θα καταρρεύσεις παρασύροντας και την κοινωνία που με ή χωρίς αυταπάτες σε ψήφισε έστω και με τη λογική της ανάθεσης.
      Γι' αυτό υποτίθεται ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις του Συνεδρίου. Τηρούνται; ή καθημερινά επαναδιατυπώνονται, αναδιατυπώνονται, σβήνονται και ξαναγράφονται επ' ευκαιρία "προσωπικών απόψεων"; Είναι τελικά αποδεκτές οι προσωπικές απόψεις ή από ενα σημειο και μετά βάζουν υπό αίρεση τη συλλογικότητα;

      Και για την Αριστερή Πλατφόρμα μια παρατήρηση: Οκ! Καταλάβαμε όλοι (το ξέραμε δηλαδή) ότι υπάρχει μια άλλη διακριτή και σεβαστή άποψη. Τι διεκδικείς; Ισορροπίες; Το δικαίωμα να διατυπώνεις και να καταγράφεις την άποψή σου με μια δόση αυταρέσκειας και καθήκοντος; Μήπως πρέπει να διεκδικείς το δικαίωμα να γίνεις πλειοψηφία και πως το κάνεις αυτό; Και τελικά αν τα πράγματα για το ΣΥΡΙΖΑ ως φυσιογνωμία οδεύουν προς τα εκεί που πιστεύουν πολλοί απαισιόδοξοι ("εχθροί και φίλοι") τι κάνεις; Συνεχίζεις να απαντάς για κάποια εκδοχή "μετώπου" με το ΚΚΕ, την Ανταρσυα και το Σχέδιο Β; Δεν πρέπει να αποτιμήσεις κάποια στιγμή αν εκτός απο την επιθυμία σου υπάρχουν και συντρέχουν αντικειμενικά οι ελάχιστοι όροι και οι βασικές προϋποθέσεις; Υπάρχουν; Ε! μας αρέσει δεν μας αρέσει ΟΧΙ. Και εκεί ας ρίξουμε σε οποιον θελει ο καθενας μας τις ευθύνες. Αλλά δεν αρκεί.

      Διαγραφή
    2. Ξεκινάω το σχόλιο με ένα "ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ" δηλαδή τι έιναι ο Ιωακειμίδης ; δεν είναι αυτός που ξεπούλησε όσο ήταν δήμαρχος Ρέντη όλο τον ελαιώνα , δεν ήταν αυτός που ξεπούλησε την περιοχή που έγινε το village, τότε που είσουνα γρμ στην Κοκκινιά και είσουνα απέναντι , τι ΄'αλλαξε τώρα ; μήπως τώρα που είναι δήμαρχος του καλλικρατικού πλέον δήμου έχει άλλη στάση ; Αυτός δεν είναι που ξεπουλησε σε μια νύχτα ΄'ολες τις δομές αλληλεγγύης σε μια ΜΚΟ του Γνωστού Μαρωνίτη , αυτός δεν είναι που επιχείρησε να φέρει το σκάνδαλο καραμπίνη στην Πολη , τι να σου πώ Μιχάλη απογοητευση σκέτη και εσύ και το κόμμα σου , φτούσ ου Μιχαλάκη μην σε ματιάξω .

      Διαγραφή
  9. Η στείρα και μονοσήμαντη λογική της αυτοδιοικητικής εμπειρίας σε αντίθεση με το οποιοδήποτε άνοιγμα σε νέα πρόσωπα υποκρύπτει μία στενή ιδιοκτησιακή αντίληψη περιφρούρησης των ήδη υπαρχόντων αυτοδιοικητικών σχημάτων με αναφορά στη ριζοσπαστική αριστερά. Με κάθε σεβασμό στους αγώνες που έχουν διεξάγει, τα κινηματικά χαρακτηριστικά και την διακριτή παρουσία τους καλό θα ήταν να κάνουν την υπέρβαση και να αποτελέσουν τη μήτρα που θα γεννήσει το νέο που θα συμπυκνώνει την προηγούμενη εμπειρία, θα αξιοποιεί τα άξια αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά θα διαμορφώσει και τους όρους ενός αυτοδιοικητικού κινήματος μέρος του οποίου θα είναι μαζικές, ανοιχτές αυτοδιοικητικές κινήσεις με συμμετοχή όλων όσοι θα ήθελαν να βάλουν ένα λιθαράκι για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση και στη χώρα μας. Και να σταθούν δίπλα τους για να φτιαχτεί μία νέα μεγάλη αυτοδιοικητική γενιά στελεχών-αγωνιστών για να προσφέρουν στη γειτονιά τους και να στηρίζουν πολιτικά και ηθικά τη κυβέρνηση της Αριστεράς.

    Αγγελική Παπάζογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική,

      Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κανένας με το θέμα όπως το θέτεις. Η ουσία του ζητήματος όμως αφορά μια άλλη σημαντική πλευρά του: Την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για να κοκκινίσει ο χάρτης και να προσδώσει στις δημοτικές εκλογές το χαρακτήρα της κομματικής αναμέτρησης. . Αυτή η επιλογή οδήγησε στα παρακάτω:

      α) Ανέδειξε εσωκομματικά ως κυρίαρχη διαδικασία για την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών την απονομή του “χρίσματος”, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η “κομματική καταγραφή” στα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, και

      β) θέτει στις τοπικές κοινωνίες το δίλημμα “μαζί μας ή εναντίον μας” επιχειρώντας - για να ικανοποιηθούν οι "πολιτικές ανάγκες" του ΣΥΡΙΖΑ - μια “βίαιη ωρίμανση” του αυτοδιοικητικού κινήματος μέσα από την απόδοση διαχωριστικών γραμμών και κομματικών ταυτοτήτων. Όπως φαίνεται και από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που στηρίζονται σε ενεργό λαϊκή συμμετοχή (με χαρακτηριστικά παραδείγματα στην Μυτιλήνη και στις σκουριές της Χαλκιδικής) αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δώσει το “χρίσμα” σε αυτές τις πρωτοβουλίες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τους αποδοθεί η “κομματική” του ταυτότητα...

      Προνομιακός χώρος για κομματικές αναμετρήσεις είναι οι ευρωεκλογές, θέμα το οποίο έχει υποβιβαστεί στις εσωκομματικές διαδικασίες, λόγω του στόχου της “ενιαίας πολιτικής μάχης”. Πράγματι, σε τελική ανάλυση ο πολιτικός αγώνας είναι ενιαίος, όμως οι μορφές και ο χαρακτήρας που δίνονται οι επιμέρους μάχες δεν μπορεί να έχει αυτή την σχηματική ενότητα που λαμβάνει μέσα από τις πολιτικές διακηρύξεις αλλά και πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
    2. ΕΟΣ,

      η άποψη που εκφράζεις σχηματικά θα μπορούσε να διατυπωθεί: Δυο βήματα πίσω στις αυτοδιοικητικές εκλογές (να μην δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ χρίσμα σε συγκεκριμένο υποψήφιο) και ένα βήμα μπροστά (να ρίξει το βάρος στις ευρωεκλογές)

      Πράγματι, αυτή η γραμμή απεγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από μια διασπαστική γραμμή του αντιμνημονιακού μετώπου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, δεν είναι στο δικό του χέρι πόσα και ποια δημοτικά και περιφερειακά αντιμνημονιακά, σχήματα θα κατέβουν στις εκλογές. Και είναι πολύ πιθανόν να συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις να κερδίσουν την εκλογική μάχη αντιμνημονιακά σχήματα που δεν έχουν το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο είναι ετερογενές πολιτικά.

      Το βράδυ των εκλογών με ποιός χάρτης θα τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχει πολιτική σημασία: Ο χάρτης με τους δήμους και τις περιφέρειες που με τα σχήματα που έχουν το επίσημο χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ ή ο χάρτης με τα ποσοστά των αντιμνημονιακών δυνάμεων;

      Επίσης, αυτό που μετράει πολιτικά περισσότερο είναι η πρωτιά ή το άθροισμα; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιστός στην λογική της ενότητας και των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και της μετωπικής πολιτικής δράσης, τότε θα πρέπει να βάλει στην άκρη τον κομματικό πρωταθλητισμό στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

      Διαγραφή
    3. Το νέο συντρόφισσα θα γεννηθεί πραγματικά όταν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και δρούμε πολιτικά. Σημαντική και απαραίτητη η αλλαγή προσώπων, αλλά από μόνη της υποστηρίζει ψεύτικες προσδοκίες και ψευδαισθήσεις , με τραγικές συνέπειες για όλους στην αριστερά όταν αυτές ίσως διαψευστούν . Και δεν φαίνεται συντρόφισσα να απασχολεί πολλούς στο κόμμα αυτό το θέμα μας ή τουλάχιστον έτσι καταγράφεται στον τρόπο που λειτουργούμε σήμερα.

      Ας είμαστε ειλικρινείς λοιπόν κι ας πούμε τι πραγματικά νέο αναδεικνύει η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα συγκυρία γιατί εγώ δυσκολεύομαι πολύ πλέον να το δώ.

      Σε ότι αφορά στον τρόπο επιλογής προσώπων μήπως είναι ο « συναινετικός τρόπος » με τον οποίο μεθοδεύτηκε η επιβολή των αποφάσεων του προέδρου για όλες τις υποψηφιότητες όπως τις είχε προαποφασίσει το πλέον στενό κομματικό επιτελείο; Ή μήπως έστω κι έτσι βλέπουμε να προκρίνονται προσώπα με κινηματική και κοινωνική δράση αναγνωρισμένα για αυτό τον ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες; Ή μήπως είναι ο αποφασιστικός ρόλος της βάσης σε ότι αφορά στην διαμόρφωση και την εξειδίκευση της πολιτικής γραμμής το νέο χαρακτηριστικό της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ; Η μήπως το κόμμα επιβραβεύει τις δημιουργικές πρωτοβουλίες των απλών μελών όταν αυτά σύμφωνα και με το γνωστό σε όλους μας σύνθημα επιχειρούν να πάρουν την τύχη τους και αυτήν του κόμματος τους στα χέρια τους; Ή μήπως τέλος είναι ο ρόλος των μεσαίων όργανων άλλος από την εμπέδωση της υποταγής των από κάτω με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση;

      Διαγραφή
    4. Δεν είμαι πια στον ΣΥΡΙΖΑ για όλους αυτούς τους λόγους που πολύ εύγλωττα περιγράφεις εσύ σύντροφε Ανώνυμε. Λυπάμαι πολύ γι' αυτό, με πονάει όσο δεν φαντάζονται τα μεσαία οργανα που δεν έχουν πια και την επάρκεια να διασφαλίσουν την υποταγή μας διότι τυγχάνει να είμαστε κι εμείς αριστεροί και διαβασμένοι και δεν μπορούν να μας πείσουν τα επιχειρήματά τους αλλά τι να κάνουμε;

      Διαγραφή
  10. Τα προβλήματα είναι πολλά και ας τα πάρουμε με τη σειρά.

    1). Ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων είτε πρόκειται για Δημαρχους, είτε για Περιφερειάρχες. Είναι επιλογή "από πάνω" που τυπικά νομιμοποιείται σε ένα όργανο με υπαρκτούς και γνωστούς εκ των προτέρων συσχετισμούς.
    Ο τρόπος επιλογής προφανώς δεν είναι το σωστό παράδειγμα για ένα κόμμα της αριστεράς και είναι κακό προηγούμενο.

    2) Υπάρχουν υποψηφιότητες που προκαλούν κάπως παραπάνω γιατί ακόμη δεν υπάρχει μνημη χρυσόψαρου. Ο Οδ. Βουδούρης και ο Καρυπίδης είναι δυο προβληματικές επιλογές. Ο Οδ. Βουδούρης δεν είναι το αντίστοιχο κάποιου άλλου που κάποτε μπορεί να ήταν και ΠΑΣΟΚ. Πριν 1 1/2 χρόνο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου (-Κουβέλη), ψήφισε κάμποσα "μνημόνια" και φυσικά αρκετούς νόμους για την εφαρμογή τους.
    Η υποψηφιότητα Καρυπίδη έχει επιπλέον προβλήματα μιας και πρόκειται για έναν περιφερειακό τηλεοπτικό παράγοντα των ΜΜΕ και οι θέσεις του είναι αρκετά "περίπλοκες". Τηρουμένων των αναλογιών γιατί όχι και τον Γ. Τράγκα;

    3) Προβληματική και η επιλογή για Αθήνα - Αττική. Μοιάζει οτι θέλουν να κλεισουν ότι σηματοδοτουσε η "Ανοικτή Πόλη". Η Ε. Πορτάλιου μπορεί να διαμαρτύρεται γιατί "αποκλειστηκε" με τρόπο που δεν ταιριάζει στην αριστερά. Λίγο ακόμη και θα το μάθαινε με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

    4) Το ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ΑΛΛΟΥ και λέγεται ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ δηλ. ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ - € - και σχέση με την ΕΕ. Όσο σε αυτά τα ζητήματα η πολυφωνία ωθεί σε στρογγυλές διατυπώσεις και "ρεαλιστικές προσαρμογές", σε θολά ήξεις αφίξεις και σε διατυπώσεις ποσοστών για το επαχθές χρέος τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

    5) Το οικονομικό είναι το πραγματικό πεδίο σύγκρουσης. Κι εκεί ενώ η "Πλειοψηφία" φαίνεται να έχει καταλήξει, η "Μειοψηφία" φαίνεται ότι ταλαντεύεται και με κάποια περίεργη αντίληψη περί "ενότητας" δίνει το στίγμα ότι αρκείται να υπάρχει και να έχει το δικαίωμα να διαφωνεί. Κανένα πρόβλημα και ενδεχομένως ευπρόσδεκτο άλλοθι για όλες τις πλευρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από την τριτοδιεθνιστική αντίληψη του “κράτους – κόμματος”. Ενδιαφέρεται για ένα μόνο πράγμα: Να έχει δικούς του δήμαρχους και περιφερειάρχες που δεν θα του βάζουν εμπόδια στο έργο του αν κάνει δική του κυβέρνηση. Αυτή η επιδίωξη λειτουργεί ως οδροστωτήρας που ισοπεδώνει ότι είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον κομματικό μηχανισμό. Τα περί αυτοδιοικητικού κινήματος και λαϊκής συμμετοχής, είναι λόγια του αέρα. Αυτά τα έλεγε πάντα η αριστερά, ακόμα και όταν είχε τους δήμους στα χέρια της παρέμειναν διακηρύξεις...

    Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάληψη του μηχανισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και τίποτα παραπάνω, όπως ακριβώς πολιτεύονται και τα αστικά κόμματα για να μην έχουν εμπόδια και συγκρούσεις με την κεντρική διοίκηση. Γιαυτό εξάλλου, δεν έχει να παρουσιάζει κανένα διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα στο πως θα διαχειριστεί τα αυτοδιοικητικά θέματα. Είδε κανείς να προκύπτει καμία διαφωνία και καμία σύγκρουση στο εσωτερικό σε προγραμματικά ζητήματα πέρα από την επιλογή των προσώπων; Παράδειγμα: τι λέει για για “δημοτικά τέλη”; Οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γραμμή να τα καταργήσουν ή να τα μειώσουν; Γιαυτό και για άλλα παρόμοια ζητήματα ούτε συζητήσεις, ούτε αντιπαραθέσεις υπάρχουν. Τυχαίο; Δεν νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πρόβλημα με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον Βουδούρη, άντε και τον Καρυπίδη. Για μένα ζητούμενο είναι να κατεβάσουμε στενά ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ υποψηφιότητες για να σηματοδοτήσουμε την ευρύτερη στρατηγική της αυτοδύναμης πορείας προς την κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα πιστεύω είναι εκ του πονηρού της κεντροαριστεράς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μιχάλη εχρισες ανεξάρτητο απο τις μνημονιακες δυνάμεις τον Ιωακειμίδη που κατέβηκε με Δεξιά και ΠΑΣΟΚ το 2010 και με θητεία μνημονιακη στη συνέχεια.Αξια η παρέμβαση σου.Ξεχασες να αναφέρεις και την δημοσκόπηση που έχει καταγγελθεί.Την αναφέρεις περί φραστικά όμως.Εξυπνο δεν λέω!Οταν όμως οι πασοκοι ανοίξουν τους ασκούς για Ιωακειμίδη Βουδούρη και δεν ξέρω ποιον άλλο τότε κάποιοι πρέπει να κρυφτούν αν τους έχει μείνει λίγο απο αριστερή τσιπα.Εγω ντρέπομαι απο τώρα! Μανώλης Λαθιωτακης ΝΙΚΑΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Μανώλη
    δεν γνωρίζω τίποτα για την δημοσκόπηση στην οποία αναφέρεσαι. Μεταφέρω την αίσθηση που έχω, με βάση όσα μου λένε σύντροφοι και φίλοι από την Κοκκινιά. Και όλοι, ανεξάρτητα αν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή γενικότερα την συστηματική πολιτική δράση, μου λένε τα ίδια. Περιγράφω αυτό το δεδομένο ως μια πολύ δυσάρεστη πλευρά της υπαρκτής πραγματικότητας η οποία αφορά πρωταρχικά εσάς που ζείτε και παρεμβαίνετε στην Νίκαια, αλλά αγγίζει και εμένα λόγω της πολύ έντονης συναισθηματικής μου σχέσης με την αγαπημένη μου γειτονιά.
    Ο πολιορκητικός κριός της μνημονιακής κεντροαριστεράς , όχι μόνο σε αυτοδιοικητικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, δεν είναι οι 58, αλλά οι πέντε δήμαρχοι (Καμίνης κ.λ.π.) Ο Ιωακειμίδης δεν συμμετέχει εκεί. Εκλέχτηκε με ψηφοδέλτιο που υποστηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΝ Ρέντη, με συμμετοχή παραγόντων από όλο το πολιτικό φάσμα. Στη διάσπαση του ΣΥΝ δεν εντάχθηκε πουθενά. Με βάση αυτά θεωρώ ότι αποτελεί ιδιόμορφη περίπτωση που δεν προσδιορίζεται καθοριστικά από τις σχέσεις του με μνημονιακές δυνάμεις ή την Αριστερά Πιθανόν, φυσικά, να κάνω λάθος.
    Μου είναι εντελώς ακατανόητο και με στεναχωρεί το ύφος της παρέμβασης σου. Κρίμα. Δεν εκφράζω καν άποψη, απλώς περιγράφω κάτι που μου φαίνεται ως ιδιαίτερα στενάχωρη συγκυρία για την παρέμβαση της ριζοσπαστικής αυτοδιοικητικής Αριστεράς στην Νίκαια. Για την οποία παρέμβαση θα αναγνωρίζεις υποθέτω, ακόμα και αν βρίσκεσαι στην κορυφογραμμή του θυμού σου, πως κάπως έχω συμβάλει και εγώ.
    Επίσης,μου είναι ακατανόητο, το κλείσιμο σου περί ΠΑΣΟΚων, Βουδούρη κ.λ.π. Αν δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε την συνεργασία με τύπους σαν τον Βουδούρη, ας αφήσουμε στην άκρη τα περί σωτηρίας της χώρας και του λαού της και ας επαναπαυθούμε στην ψευδαίσθηση πως είμαστε εμείς οι μόνοι συνεπείς, που λέγατε και στα νιάτα σας.
    Παρόλα αυτά χάρηκα που επικοινωνήσαμε, έστω και με αυτόν τον τρόπο.

    Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας τ¨αφησει αυτά ο Βουδούρης και οι ΣυριζοΒουδουραίοι, κι ας δουνε οτι δεν ανεχόμαστε να ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝΕ και ΔΙΑΤΑΖΟΥΝΕ οι Κεντρικες επιτροπες ΕΡΉΜΗΝ των τοπικών αγωνιστών και απόψεων! Ο λαός μας είναι ήδη στον Γκρεμό! ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΔΟΥΡΗΔΕΣ και συνεργάτες των γκαουλάιτερς ΕΞΩ! ΟΣΟΙ ΨΉΦΙΣΑΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΞΩ! Να συζητήσουμε με όλους, ΝΑΙ! ΟΧΙ όμως μ¨αυτούς που συνεργάστηκαν με τους νεοφιλελεύθερους φασιστοιδείς προδότες κι έσπρωξαν την χωρα στην εξαθλίωση, την πείνα και δυστυχία, κάποτε δε στις αγκάλες του Ναζισμού! ΑΡΚΕΤΑ! Αλλοτε τα λέγατε και σεις, τα ίδια! Λοιπόν, ΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΈΛΘΕΤΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο συριζα ειναι δωσιλογικος και προδοτικος αφου ζηταει διαπραγματευση με τους δανειστες και οχι μονομερη διαγραφη ολου του χρεους κ εξοδο απο ευρω εοκ.Ερχονται πηγαδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ