ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η τοποθέτηση Ελένης Πορτάλιου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (1/2/2014)
Χθες (Παρασκευή 31/1) στις 6.00 το απόγευμα και ενώ τα δελτία ειδήσεων ανακοίνωναν τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκα από 3 αρμόδιους συντρόφους για να μου γνωστοποιηθεί η απόφαση που είχε ήδη ληφθεί και, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, είχε σχεδιαστεί κάποιο χρόνο πριν. Ουδεμία συζήτηση προσώπου είχε γίνει στην Ανοιχτή Πόλη ή στην Οργάνωση Αθήνας. Αντιθέτως έχω υποστεί βάναυση συμπεριφορά από τη Γραμματεία του Τμήματος Αυτοδιοίκησης της Κ.Ε. ορισμένα μέλη της οποίας με απέκλεισαν από την παρουσίαση της απόφασης για τις δημοτικές εκλογές στις οργανώσεις του κόμματος πανελλαδικά, ακόμα και στην Α΄ Αθήνας.

Από τον Ιούλιο του 2013 παρακολουθώ τις αλλεπάλληλες διαρροές που αφορούν στο πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας, στις οποίες κάποια στιγμή ενεπλάκη και το πρόσωπό μου, χωρίς αυτές ν’ αποτελούν προϊόν έστω άτυπης συζήτησης σε κάποιο αρμόδιο όργανο της Ανοιχτής Πόλης ή της Α΄ Αθήνας. Παράλληλα, οι κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες της Ανοιχτής Πόλης παραβιάστηκαν το τελευταίο διάστημα συστηματικά.


Σ’ αυτό το θολό τοπίο, η απόφαση και η ανιδιοτελής συμμετοχή μου στους κοινωνικούς αγώνες και στην οικοδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ - ξέρετε πολύ καλά ότι δεν περιαυτολογώ - έχει ως ανταπόδοση τον δημόσιο εξευτελισμό και την ενημέρωσή μου για θέματα της Ανοιχτής Πόλης από τηλεοράσεως και λοιπών media.

Προφανώς και δεν διεκδικώ αυτά που πολλοί ονομάζουν θέσεις και αξιώματα και ευτυχώς έχω την πορεία ζωής μου που το αποδεικνύει. Αυτή, όμως, η στάση μου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποτέλεια ή σιωπή σε χειρισμούς και τακτικισμούς που πλήττουν θεσμούς και πρόσωπα. Γιατί τέτοια ήθη δεν αρμόζουν σε κανένα δημοκρατικό κόμμα, πολύ περισσότερο σ’ ένα κόμμα της αριστεράς που διεκδικεί την κυβέρνηση για να οικοδομήσει μεταξύ άλλων δημοκρατικούς θεσμούς. Και απορώ πως επιλέγουμε ένα νέο σύντροφο - τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας - καθόλα σεβαστό κι αξιόλογο, σ’ ένα θεσμό που στη λαϊκή συνείδηση παραπέμπει εν δυνάμει στη χειραφέτηση και τη συμμετοχή, μέσα από διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται στην αντίποδα του κεντρικού προτάγματος αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση.

Η αυτοδιοικητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως περιγράφηκε πολύ συνοπτικά στο γνωστό τετρασέλιδο, το οποίο δεν τηρήθηκε και τα δρώντα δημοτικά σχήματα δεν είναι αχρείαστες τυπικότητες που σαρώνονται σε πρώτη ευκαιρία για να υιοθετηθούν τρέχουσες πρακτικές ενός πεπαλαιωμένου μιντιοκρατούμενου πολιτικού συστήματος. Το εμείς και οι άλλοι, το εμείς σε αντιπαράθεση με τους άλλους στην αυτοδιοίκηση συνεπάγεται μια σειρά επιλογές που αφορούν συγκεκριμένα στην ανασυγκρότηση του διαλυμένου κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας και στην κοινωνική/ παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από τη δημιουργία ενός ρεύματος συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών και αλληλοδέσμευσης μεταξύ των πολιτών και των δημοτικών σχημάτων. Κανένα πρόσωπο δεν θα σώσει την κοινωνία χωρίς αριστερό πρόγραμμα που εκφράζει μεγάλα σύνολα και χωρίς κινητοποίηση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων που υλοποιούν τοπικά την αναγκαία κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή.

Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι η μάχη στην αυτοδιοίκηση είναι πολιτική. Η πολιτική διάσταση δεν προκύπτει επειδή σηματοδοτείται από γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αφήνουν άλλους τομείς δουλειάς αλλά από τη συγκριμένη πολιτική ρήξης και ανατροπής που αλλάζει τις τοπικές κυβερνήσεις με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και με πρόγραμμα που απαντά στις ανάγκες τους.

Για όλους αυτούς του λόγους στηρίζουμε ενεργά και με σταθερή παρουσία δημοτικά σχήματα τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα στο θεσμό και την κοινωνία, συμβάλλοντας στη δημιουργία της κοινωνικής κίνησης που νοηματοδοτεί το θεσμό και τον προφυλάσσει από την περιχαράκωση και τη γραφειοκρατία.

Η θεωρία εν προκειμένω δεν είναι θεωρητικολογία, ούτε το Ινστιτούτο Πουλαντζάς πίνακας για σαλόνι διανοούμενων. Καμία δύναμη της αριστεράς δεν άλλαξε τις καταστάσεις χωρίς αλληλοσυμπλήρωση θεωρίας και πράξης και καμία ανατροπή, ακόμα και η μικρότερη, δεν έγινε στην ανθρώπινη ιστορία χωρίς τη λαϊκή εμπλοκή και τη λαϊκή δημιουργία.

Ως επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης αγωνίστηκα για να είναι προβεβλημένη η Ανοιχτή Πόλη και όχι η επικεφαλής της. Να είναι η Ανοιχτή Πόλη μέσα στην κοινωνία και όχι μόνο στις κλειστές αίθουσες του δήμου. Για να συνδεθούμε έμπρακτα και μαζικά με τους εργαζόμενους του δήμου και τις λαϊκές τάξεις της Αθήνας που τσακίζει η κρίση. Αυτό το υπόδειγμα συλλογικής λειτουργίας και σημαντικών αποτελεσμάτων νομίζω ότι δεν είναι πλέον αποδεκτό. Είναι χρήσιμο προς στιγμήν γιατί βοηθά στο εκλογικό ποσοστό αλλά δεν αποτελεί οργανικό στοιχείο του σχεδίου ανατροπής, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού. Μ’ άλλα λόγια αυτό το υπόδειγμα κι’ εγώ προσωπικά φαίνεται ότι δεν χωρούμε στο εν εξελίξει σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση που επιδιώκει να πάρει και την πολιτική την οποία θα εφαρμόσει.

10 σχόλια :

 1. Εύγε κ. συναδέλφισα και συντρόφισα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευγε! Απολύτως σύμφωνη μαζί σας!

   Βάσια Καρκαγιάννη Καραμπελιά, Παρίσι.

   Διαγραφή
 2. Διώχνουμε την Πορτάλιου και φέρνουμε τον Βουδούρη;

  ΕΟΣ,
  μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσεις την άποψή σου για ΣΥΝΑΣΠΙΜΟΠΟΙΗΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ και να την κάνεις ΔΗΜΑΡΟΠΟΙΗΣΗ;

  Η ΑΝΑΣΑ ήταν αυτή που έδωσε το φιλί ζωής στην προεδρική πλειοψηφία στην τελευταία ΚΕ.
  Επίκαιρο το παλαιότερο δημοσιεύμά σου:

  Τι είναι τέλος πάντων αυτή η “ΑΝΑΣΑ”;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκτός από την ΑΝΑΣΑ, και η ΕΠΟΧΗ έχει γίνει πλέον προεδρικός κολαούζος.

   Χαρακτηριστικός ο τίτλος του κύριου άρθρου: "Το παλιό πεθαίνει, το νέο γεννιέται", αλλά και των άλλων άρθρων στο πρωτοσέλιδό της:
   - Η ελπίδα στη νέα γενιά
   - Τα ψηφοδέλτια της ανατροπής

   Σε ποιό κόσμο ζουν;

   Διαγραφή
  2. Η αλήθεια για την ΑΝΑΣΑ είναι ότι έκανε αποχή και δεν ψήφισε ΚΑΤΑ. Όμως δεν τήρησαν αυτή την στάση όλα τα μέλη της.

   - Όμως αποχή σε μια αντιδημοκρατική πρόταση για πακέτο ψηφοφορίες είναι απαράδεκτη! Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται.

   Διαγραφή
  3. Η ΡΟΖΑ έκοψε την ανάσα της ΑΝΑΣΑΣ!

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμε των 1.18, μιας και είσαι πληροφορημένος, μήπως σε γνωρίζεις περισσότερα για το πώς ψήφισαν τη ΚΕ; Εννοώ αριθμό μελών που απείχαν κι αν από την ΑΝΑΣΑ υπήρξε μερίδα που υπερψήφισε την πρόταση Τσίπρα και ποια;

   Διαγραφή
 3. Ο Βουδούρης μας δουλεύει ή η ΑΥΓΗ;4 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:33 π.μ.

  Γράφει η αυγή: Βουδούρης: Άλλα είπα στον «Βήμα FM» και άλλα δημοσίευσαν όπου δηλώνει ότι αυτά που είπε στο «Βήμα FM» δεν ανταποκρίνονται στον τίτλο «…δεν μετανιώνω που ψήφισα το μνημόνιο»

  Εσείς τι τίτλο θα βάζατε στις δηλώσεις:«Υποστηρίζω ότι το 2010 έπρεπε να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και έπρεπε ταυτόχρονα να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν και όταν το υποστήριξα διαγράφηκα»;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν ξέρω αν η επιλογή για την Αθηνα ήταν η καταλληλότερη., εκείνο για το οποίο όμως είμαι σίγουρος είναι πως ο κόσμος υποφέρει, η δημοκρατία κινδυνεύει.Αφήστε λοιπόν τις κοκορομαχίες,τα ίντερνετ και τις ιδεολογικές καθαρότητες και στηρίξτε τον. Αν η μάχη των εκλογών χαθεί, όπως και τόσες άλλες προηγουμένως,δε θα μείνει τίποτε όρθιο.Αφήστε λοιπόν τα μαγαζάκια σας και σοβαρευτείτε όσο είναι καιρός. Όσο για τον Βουδούρη..δείτε λίγο με ποιους είχαν συνεργαστεί το ΕΑΜ- ΕΔΑ ΄..

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ