ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Τέσσερις ερωτήσεις που ζητούν απάντηση


Αναδημοσίευση απο το "δρόμο"
Tου Ρούντι Ρινάλντι

Εύλογα ζητήματα που τίθενται ενόψει του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-EKM. 

Στις παραμονές του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ας παραθέσουμε ορισμένες σκέψεις με σκοπό να συμβάλουμε στον προβληματισμό που αναπτύσσεται γύρω από τον νέο πολιτικό μας φορέα.
1.Πόσο προαγωγικό και ουσιαστικό θα είναι το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα προσυνεδριακές διαδικασίες;

Ουσιαστική απάντηση μπορεί να δοθεί μονάχα αφού ολοκληρωθεί το ιδρυτικό Συνέδριο. Όπως είναι γνωστό, υπήρχαν αρκετές ενστάσεις για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, που αφορούσαν δύο θέματα: Πρώτο να είναι συνέδριο ουσίας, δηλαδή να ασχοληθεί με καίρια ζητήματα πολιτικής γραμμής, ανάλυσης και προοπτικής και δεύτερο να μπορούσε να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση σε όλες τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος. Δηλαδή, έπρεπε με κάθε τρόπο να αποφευχθεί μια διαδικασία καταγραφής εσωτερικών συσχετισμών, οργανωτικής εσωστρέφειας, ακόμα και σκληρής σταυροδοσίας ανάμεσα σε μηχανισμούς.
Αν στις ενστάσεις αυτές προσθέσουμε τα πολιτικά γεγονότα (π.χ. κρίση με ΕΡΤ, αλλαγή κυβέρνησης, νέα μέτρα τρόικας κ.λπ.), το Συνέδριο μπορούσε μόνο οριακά να τροποποιήσει συνήθειες, να προαγάγει την εσωτερική λειτουργία, να προωθήσει μια ζύμωση σε καίρια θέματα και, τέλος, να στείλει ένα σαφές και καθαρό μήνυμα στην κοινωνία.

Επομένως, αν και οι διαδικασίες ήταν ιδιαίτερα στριμωγμένες, αν και λειτούργησαν οι γνωστοί μηχανισμοί και οι σκληρές σταυροδοσίες, αν και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε λίγα ζητήματα, κυρίως οργανωτικά, υπάρχει ακόμα περιθώριο το ιδρυτικό Συνέδριο να λειτουργήσει προαγωγικά για το εγχείρημα. Αυτό θα εξαρτηθεί, κυρίως, από το μήνυμα προς την κοινωνία, που πρέπει να είναι σαφές, καθαρό και ελπιδοφόρο και από το μήνυμα προς όλο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οικοδομούμε ένα κόμμα των μελών, όχι των μηχανισμών, όχι των παραγόντων.
2. Ποια είναι η κατάσταση πνευμάτων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς βλέπουν το ίδιο το εγχείρημά τους;

Μέσα στις πολλές πρωτοτυπίες του εγχειρήματος, έχει προκύψει και μια νέα. Το δυσαρεστημένο μέλος. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε όποια τάση, ρεύμα, συνιστώσα κ.λπ., δεν είναι ευχαριστημένα από το φορέα τους. Πιθανώς για διαφορετικούς λόγους το καθένα, αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη κατάσταση. Γι' αυτό απαιτείται μια ερμηνεία. Σε γενικές γραμμές, η άποψη που διαμορφώνω είναι ότι έλειψαν οι συστηματικές πολιτικές για διάφορους τομείς της ζωής του κόμματος και έλειψε η σχεδιασμένη-στοχευόμενη δράση ολόκληρου του κόμματος, στο χρόνο που πέρασε. Αν αναλογιστεί κανείς τον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ τη χρονιά που πέρασε, θα δει πως μόνο η «προετοιμασία» του οργανισμού για τη διακυβέρνηση (που έμοιαζε εύκολη υπόθεση) προωθήθηκε και αυτό πιθανά σε βάρος της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό ρεύμα διεξόδου της χώρας. Δεύτερο, μέσα σε 1 χρόνο είχαμε δύο «εσωτερικές διαδικασίες» κεντρικού τύπου (Συνδιάσκεψη και τώρα Συνέδριο) ενώ για την εκλογή νομαρχιακών επιτροπών πάλι ταλανίσθηκε ολόκληρο το κόμμα. Με αυτά και με αυτά, περισσότερο φτιαχνόταν ένας φορέας στις προδιαγραφές του ΣΥΝ παρά ένα νέο κομματικό εγχείρημα. Αυτές οι διαδικασίες οδήγησαν σε μια «νέα ποιότητα», στο «διφυές κόμμα», δηλαδή στην ύπαρξη δύο κομμάτων στη συσκευασία ενός. Γεγονός που μετέφερε ένα διχασμό μέχρι τη βάση. Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο μεγάλωσαν οι απαιτήσεις για μια πιο σαφή οραματική προγραμματική δέσμευση απέναντι στη γερμανική Ευρώπη και αυτό δημιούργησε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκες για αναδιατάξεις.

Κοντολογίς, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την πίεση του ερωτήματος της κοινωνίας «τι κάνει, πού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τι προοπτική ανοίγει». Παράλληλα, ζητάει ένα κόμμα με πιο ουσιαστική λειτουργία πέρα από τους μηχανισμούς και τη γραφειοκρατία.
3.Γίνεται αρκετή συζήτηση για τις συνιστώσες. Είναι πράγματι αυτές το μέγα πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Από όσα τονίστηκαν πριν, προκύπτει καθαρά ότι το καίριο πρόβλημα είναι πρόβλημα γραμμής και πολιτικών για την προώθηση της γραμμής. Αν είχε συνειδητοποιηθεί ότι χρειάζεται, ότι είναι απαραίτητο ένα πολιτικό κίνημα διεξόδου και ο φορέας να δοκιμαζόταν στην οικοδόμηση των προϋποθέσεών του, τότε θα είχαμε άλλες ιεραρχήσεις και άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν ότι η αποδοχή μιας κατάστασης κόμματος ή κομμάτων μέσα στο κόμμα είναι χειρότερη από όλες τις παθογένειες που μπορεί να είχε το μοντέλο των συνιστωσών. Αυτό, όμως, αν το καλοεξετάσουμε ήταν απότοκο μιας κατάστασης στο εσωτερικό του ΣΥΝ που μεταφυτεύτηκε βίαια στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Όταν σε έναν οργανισμό υπάρξει μια κατάσταση «κόμματος μέσα στο κόμμα», σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με πολιτικό τρόπο και όχι με κλεφτοπόλεμο και αναμετρήσεις οργανωτικού τύπου. Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά τις συνιστώσες, είναι φανερό πως έπρεπε να περάσουμε σε ένα άλλο μοντέλο ύπαρξης του κόμματος-φορέα. Όπου το κύριο στοιχείο να ήταν η υποδοχή του νέου κόσμου που ήθελε να συμβάλει στο εγχείρημα, που ήθελε να συμμετάσχει. Αντί, όμως, μιας μεγάλης ανοικτής υποδοχής του νέου δυναμικού κυριάρχησαν οι λογικές των μηχανισμών. Προβάλαμε έγκαιρα την ιδέα της ποσόστωσης 50% λέγοντας ότι περίπου 50% σε όλα τα όργανα, αντιπροσώπους κ.λπ. πρέπει να είναι νέα μέλη που ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων, όχι μόνο ή τόσο κεντρικά, αλλά και από κάθε τοπική μικρο-εξουσία στελεχών κ.λπ. Δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν μια κίνηση κόμματος-κινήματος και όλα τα μετρούσαν με το μέτρο και τις συνήθειες του ΣΥΝ. 

Υπάρχει, επομένως, ένα αίτημα: Υπέρβαση του μοντέλου ενός ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, οικοδόμηση ενός πραγματικά σύγχρονου αριστερού δημοκρατικού ριζοσπαστικού πολυτασικού πολιτικού οργανισμού, χωρίς κόμματα μέσα στο κόμμα, ένα κόμμα των μελών του. Για να γίνει αυτό πρέπει ο καθένας να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο στυλ, στη συμπεριφορά, στον τρόπο ύπαρξης, στην αντίληψη. Αυτή η διαδικασία-προτσές δεν είναι απότοκο αποφάσεων και διαταγμάτων, αλλά ωρίμανσης και προώθησης. Για παράδειγμα, ο μεν ΣΥΝ αυτοδιαλύεται αλλά μας μεταφέρει το «κόμμα μέσα στο κόμμα» χωρίς να έχει λύση γι’ αυτό και αυτό υπονομεύει την ενότητα και τη διαδικασία του ενιαίου κόμματος. Και αντί να μιλάμε γι’ αυτό ώστε να το επιλύσουμε με ουσιαστικό τρόπο, θεωρούμε την ύπαρξη συνιστωσών σαν κεντρικό θέμα. Πρόβλημα δεν είναι γενικά οι συνιστώσες αλλά η αντίληψη που ορισμένες έχουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζικός χώρος άσκησης πολιτικής, εισοδισμού, άντλησης μελών και γενικών διευκολύνσεων. Αυτή η αντίληψη δεν επενδύει στο εγχείρημα, αλλά προσπαθεί μόνο να αντλήσει από αυτό. 

Υπάρχουν και συνιστώσες οι οποίες έχουν διαφορετική οπτική, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία και δημιουργία του ενιαίου φορέα. Επομένως, χρειάζεται η μέγιστη πλαστικότητα και ευλυγισία ώστε το μεν εγχείρημα να περάσει σε νέα φάση αλλά και η ωρίμανση προϋποθέσεων και συμβολών να συνεχιστεί.
4.Η ΚΟΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια θα είναι η σχέση;

Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στη σχετική ανακοίνωση για το θέμα, η ΚΟΕ προσπαθεί να συμβάλει στην υπέρβαση του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών. Έτσι ορίζει την πολιτική της συμπεριφορά με μια ουσιαστική επένδυση στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου φορέα. Στο πλαίσιο αυτό θα αναστείλει τη δημόσια παρουσία της, δεν θα έχει ξεχωριστά πανό, αφίσες, συγκεντρώσεις, ανακοινώσεις κ.λπ., αλλά θα ενταχθούν τα μέλη της στον ενιαίο φορέα και θα λειτουργούν σύμφωνα με τις καταστατικές του αρχές. Ο ενιαίος φορέας θα προωθήσει νέα πράγματα στο βαθμό που κατανοηθεί η σημασία του στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ένα κόμμα δικαιολογεί την ύπαρξή του όταν προωθεί γεγονότα προς όφελος των υποτελών τάξεων που εκπροσωπεί ή όταν εμποδίζει την προώθηση γεγονότων που επιδιώκει η αστική τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, επωμίζεται μεγάλα καθήκοντα και θα κριθεί από το αν θα είναι σε θέση να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας και από το αν θα ανατρέψει το καθεστώς της τρόικας και των μνημονίων για να προωθήσει μια μεγάλη μετάβαση σε μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη. Τα υπόλοιπα είναι περίπου μικροεπεισόδια εσωτερικής χρήσης χωρίς ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία, το λαό και τον τόπο.

39 σχόλια :

  1. 1 . το κόμμα των μελών πολεμήθηκε για χρόνια από τους πάντες πλην ΑΝΑΣΑ με το κοκκινοπρασινο δίκτυο τότε .

    2 . σήμερα προωθείται από την σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ , ένα κράμα δηλαδή " κεντροδεξιών " του παλιού συν ( για την κομματική πολιτική γεωγραφία μιλάω ) πρώτα και κύρια , με γραμμή κυρίως την επαναπροσέγγιση με το κομμάτι της ανανεωτικής πτέρυγας που είναι εκτός συν . Την επένδυση σε μια πανευρωπαϊκή ορθολογικοποίηση της ύφεσης και μια ήπια μνημονιακή διαχείριση .

    δεν ισχύει δηλαδή ότι ο παλιός συν πάει να επιβάλλει μοντέλο με τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ . η ηγετική ομάδα του συν του 6ου συνεδρίου εκτοξεύει τα τελεσίγραφα σιωπητηρίου και τεχνητής ομοφωνίας . Υπόγειας διεξαγωγής της πολιτικής κουβέντας , παθητικοποιησης των μελών , πάρτι των μηχανισμών και των κυκλωμάτων .

    Βασικός πολιορκητικός κριός προς το ενιαίο κόμμα , ή " κόμμα " ( αν δεις την χαλαρότητα του μέλους - φίλου ) ο κρατικός τσαμπουκάς του " είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση " .

    3 . ιδιαίτερος ρόλος στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο ρόλος της ΚΟΕ . Ο βασικός φορέας που επέβαλλε την , δύσκολο να την χαρακτηρίσεις και αποτιμήσεις κάπως , πιθανότητα και δυνατότητα συνεργασίας με την ... πατριωτική δεξιά !

    Βασικός φορέας επιβεβαίωσης του ευρω - συμβιβασμού , μιας και από σφόδρα αντί ΕΕ δύναμη , ανέστειλε μια ανάλυση και πρακτική δεκαετιών . Η επισήμανση περί ανάγκης σαφέστερης αντίθεσης στην γερμανική Ευρώπη που λέει ο σ ΡΡ θα ήταν θετική .

    Αν συνοδευόταν με αυτοκριτική της ΚΟΕ , ενάμισι χρόνο από την διάσπαση της . Όχι μόνο όμως αυτό δεν γίνεται , αλλά η ΚΟΕ ... αυτοδιαλύεται , ή πιο κομψά " αναστέλλει " την λειτουργία της .

    Τελικά επίδικο διάλυσης της ΚΟΕ υπήρχε , με αντίστροφους ρόλους κατήγορου - κατηγορούμενου .

    Κρίμα ...

    " κάποιος σύντροφος "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξέχασα να αναφέρω σε αυτούς που ήταν όντως με τον ΣΥΡΙΖΑ , τον Αλαβάνο , γιατί έψαχνα εντός ΣΥΡΙΖΑ σήμερα .

      και τότε μετρήθηκαν και οι ΑΝΑΣΑΙΟΙ και βγήκαν κάπως ελλειποβαρείς , κάπως σαν να το βλέπαν λίγο οργανωτικίστικα το πράγμα , και όταν άνοιξε αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝ , πήραν μια απουσία , όλη δική τους .

      η ήττα τότε του συριζα από τον συν , ξεχάστηκε κάπως , γιατί ήρθε η κρίση , οι πλατείες , το 27 % .

      σήμερα όμως δείχνει πόσο ενεργή είναι η τότε επικράτηση του κοινοβουλευτισμού και μιας λογικής διαχείρισης ενός δοσμένου πλαισίου , διεθνούς και εθνικού .

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
    2. Μου αρέσει το "κρίμα" που λες! Στεναχώρια μεγάλη ε;

      Λοιπόν. Η αναστολή δημόσιας εμφάνισης είναι μια συγκεκριμένη κίνηση, καλοπροαίρετη που θέλει να συμβάλλει στο εγχείρημα. Αυτό θέλει να κάνει η ΚΟΕ. Διάλυση είναι η πολιτική χρεοκοπία, δηλαδή πχ να είχε γίνει η ΚΟΕ αυτή τη στιγμή συνιστώσα της ΑΡΑΝ ή του Ξεκινήματος.
      Τι δεν καταλαβαίνεις;;;;

      Πες σε αυτούς που πας να βγάλεις λάδι, ότι "αναστολή δημόσιας εμφάνισης" σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν παραγράφεται ΤΙΠΟΤΑ!

      Διαγραφή
  2. "καποιε συντροφε" πολλά λες, λίγα ξέρεις.
    Αν πιστεύεις ότι είναι στην ηγετική ομάδα η ΚΟΕ, τότε παρακολουθείς από μακριά τα πράγματα.
    Έπειτα, αν πιστεύεις ότι "ανάλυση και πρακτική δεκαετιών"σημαίνει διατύπωση (πρακτική είναι η διατύπωση;) ενός συνθήματος ("έξω από την ΕΕ"), χωρίς να εντάσσεται στην πολιτική συγκυρία ή στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου συνθήματος σε μια σειρά με άλλα, αλλά ξεκομμένο, δια πάσα νόσο και μονίμως προς άμεση εφαρμογή,τότε αυτό δεν είναι πολιτική λειτουργία, αλλά το μάξιμουμ ιδεολογική ζύμωση, εξαιρετικά ακίνδυνη για το σύστημα.
    Επίσης, η αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας εμφάνισης είναι διαφορετικό πράγμα από την αναστολή δημόσιας εμφάνισης και από την αναστολή λειτουργία που εξισώνεις (διαστρεβλώνεις) κομψά.
    Τέλος, διάσπαση (ακόμα κι αν σταθούμε στο ποσοτικό σκέλος) υπήρχε μόνο στα μυαλά όσων τη βρίσκουν με την ίντριγκα στην αριστερά και επιβιώνουν με προπέρσινα ξινά σταφύλια.

    "κάποιος Βισίνσκι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ κάποιε Βισίνσκυ μπορείς να μου εξηγήσεις την διαφορά ανάμεσα στην αναστολή αυτοτελούς δημόσιας εμφάνισης με την αναστολή δημόσιας εμφάνισης ?

      οκ η τέως ΚΟΕ ( αν μου λες ότι θα συνεδριάζει ως ΚΟΕ αλλά δεν θα λέει στην κοινωνία τίποτα , συγχαρητήρια ) είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα .

      ρε συ , μέχρι και σε πράγματα απόλυτα αδιαπραγμάτευτα για τις επαναστατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο , εκλογή από συνέδριο ή ΚΕ , μέχρι και σε αυτό με τους " πολλούς " πήγατε .

      για το ευρώ ήσασταν η οργάνωση που τον Φλεβάρη του 2010 βγάλατε πρώτοι την αφίσα , μιλήσατε για χρεοκρατία - ευρωκρατία , και μετά , είπατε ότι αυτά είναι " κατοχικά " σχέδια , το να τα αντιπαλέυεις . Δεν είναι θέμα συνθήματος , είναι θέμα αντί ΕΕ πολιτικής , να φτιάχνεις κοινωνικές συμμαχίες και δομές απέναντι στην διεθνή συνθήκη , απέναντι στις συμμαχίες του κεφαλαίου .

      επίσης ήσασταν η οργάνωση που το 2009 - 2010 είχατε τραβήξει κόντρα με τον ΣΥΝ , και τώρα , τα ξέρω απο πολύ κοντά τα πράγματα , και μην μπερδεύεσαι , ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγκεντρωτισμό , όλοι τα ξέρουν ,είστε στην ηγετική ομάδα όχι απλά με τον συν , με τα απομεινάρια της ανανεωτικής πτέρυγας .

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
    2. Τίποτα δεν ξέρεις ή δεν θες να ξέρεις. Αν είναι δυνατόν να μιλάς για "θετική επισήμανση από τον ΡΡ ότι είπε για σαφέστερη αντίθεση στη γερμανική Ευρώπη"!!!! Είναι προφανές ότι δεν έχεις παρακολουθήσει καμιά τοποθέτηση της ΚΟΕ ένα χρόνο τώρα για την Ευρώπη.
      Το αν θα συνεδριάζει η ΚΟΕ και τι θα κάνει άστο, ότι θέλει θα κάνει. Δεν κατάλαβες τίποτα από το νόημα της ανακοίνωσης της ΚΟΕ. Τέλος, να σου βάλω κι ένα κουίζ επειδή ξέρεις πολλά για την "παλιά καλή ΚΟΕ":
      Ποιος είχε κάνει την παρακάτω δήλωση;
      "Ήμασταν πιο φιλοευρωπαϊστές και από την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ"

      Διαγραφή
    3. εγω προτεινω συνεδριαση στο ... ξεφωτο , αλλα , γμτ , θα φαινεστε και δεν θα ειναι κρυφο .

      " καποιος συντροφος "

      Διαγραφή
  3. Το πιο σωστό νομίζω πως θα ήταν να λέμε, όχι ότι η ΚΟΕ αυτοδιαλύθηκε ή ότι αναστέλλει την λειτουργία της, αλλά ότι η ΚΟΕ προσχώρησε στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Τι δεν καταλαβαίνετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γατάκια, πόσες φορές δεν τα είπατε αυτά...

      Διαγραφή
    2. Τα γατάκια είναι και γλυκούλια (μουτς) , αλλά έχουν και νυχάκια . πόσες φορές να το πούμε αυτό...

      Διαγραφή
  4. «πλην ΑΝΑΣΑ..» ... χμ! Μια συλλογή υπογραφών που «ξεπήδησε » χωρίς καμιά δημίσα, συμμετοχική διαδικασία δυό-τρεις μέρες πριν ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών από την ΠΑΣΑ... και στη συνέχεια η ΑΝΑΣΑ των 800 υπογραφών εξαφανίστηκε σε μια ολιγομελή ομάδα στελεχών, σε συνεχές αλισβερίσι με την πλειοψηφία του ΣΥΝ. Να δούμε αν τις δηλώσεις της εναντίον του αρχηγικού μοντέλου θα τις κάνει πράξη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την ΚΟΕ, παραμονές συνεδρίου ... μεγάλα λόγια... θα τα δούμε στιςψηφοφορίες και αυτά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τον διόρθωσα σ 12 : 30 τον τόνο για την ΑΝΑΣΑ , που όντως βγήκε πολύ θετικός στο πρώτο σχόλιο .

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
  5. τελικά ρε παιδιά το Σχέδιο τι έγινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, καλά... Η ΑΝΑΣΑ συνιστά την ΑΠΑΤΗ στα τεκεταινόμενα του ΣΥΝριζα. Κοκκινπράσινα άλογα κλπ, μιά ζωή κόπτονταν γιά τη δημοκρατία στομκόμμα κλπο κλπ, όπως όμως επεσήμανε ένας πιό πάνω, την κρίσιμη στιγμή δεν αποτέλεσε τίποτε άλλο παρά ένα παραμάγαζο που στήριξε απολύτως τα κομπρεμί Τσίπρα πουλώντας κανονικά τις προσπάθειες γιά Σύριζα των μελών και τα σχετικά. Παραγοντισμός άνευ προηγουμένου, θέσεις, μανούβρες, χειρισμοί, άλλα λέμε, άλλα κάνουμε χωρίς τέλος.

    Η ΑΝΑΣΑ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ιδεολογικοπολιτικός φερετζές που καλύπτει τις κινήσεις κάποιων κουτοπόνηρων παραγόντων που διαφοροποιούνται στα λόγια και στην πράξη διεκδικούν τους πόντους τους στην κυρίαρχη ομάδα του Σύριζα.
    Δεν είναι τυχαίο ότι ομάδες όπως το Κόκκινο και η Ρόζα "διασπάστηκαν" ή οδηγήθηκαν σε διαχωρισμούς πολλών και βασικών μελών τους με διάφορες εκδοχές. Με δεδομένο τον μικρό αροθμό αυτών των ομάδων (από 50 μέχρι 100 άτομα το πολύ) καταλαβαίνουμε από κει και πέρα ποιά είναι η βάση της τάσης ΑΝΑΣΑ. (Γιά τους κύκλους των παλιών ΑΚΟΑ και της Εποχής, τι να πούμε...! Χάος προσωπικών στρατηγικών, απόλυτη συμμετοχή στους στενούς μηχανισμούς του Σύριζα κλπ).

    Γιά να εξηγούμαι και να μην παρεξηγούμαι: Θεωρώ το Ρεύμα από τις χείριστες εκδοχές κνιτισμού που κυκλοφορούν στην ελληνική αριστερά. Σαφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κοε και πράσινα αλόγατα8 Ιουλίου 2013 στις 10:35 μ.μ.

    καλά η κοε , τις κωλοτούμπες τις εχει για κολατσιό .απορώ με τον ρούντι πως κάνει τόσες τούμπες, η βάζει κάποιον άλλο πιο κοντό και τσαχπινάτο .
    γελάει ο κόσμος και ο ντουνιάς συντροφοι . απο τις εκλογές και μετά μούγκα στην στρούγκα .συνομιλούν με ότι πιο χυδαίο υπάρχει εντός σύριζα και γλύφουν παντού εκτός αριστερής πλατφόρμας .αρκεί μια ψήφος και τα κάνουν όλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά οι 13 του Καθοδηγητικού Οργάνου της ΚΟΕ διέγραψαν πέρισυ τους άλλους 12 επειδή ήθελαν οι ίδιοι να διαλύσουν την ΚΟΕ και όχι οι υπόλοιποι 12!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να μην απορείς καθόλου για τον Ρουντι. Αφού πρώτα ανέβασε στο γάιδαρο τον Γαλάνη να διαλαλεί πως θα διαλυθεί η ΚΟΕ, τον έσπρωξε στο γκρεμό για να φανεί πως δεν είναι δικές του απόψεις αλλά του Γαλάνη. Αφού ξεμπέρδεψε μαζί του, πλασάρει τώρα το εύηχο «αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της ΚΟΕ» για να μη φανεί ότι προσχώρησε ο ίδιος στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Ο Γαλάνης φάνηκε εκ των υστέρων ότι ήταν πιο αριστερός από τον Ρουντι. Τέτοια πρωτότυπη ξεφτίλα δεν έχει ξαναεμφανισθει στην Αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλιμπράρισε λίγο το αριστερόμετρο γιατί συνεχίζεις με τα ίδια καμμένα υλικά. Κάπως έτσι οι νεπαλέζοι "είχαν κάνει βάρκιζα" κάπως έτσι "και τι έγινε με το αργεντινάτσο, δες που κατέληξαν" κάπως έτσι οι 22 εκατ. υπογραφές αιγυπτίων "είναι πραξικόπημα εναντίον δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης". Μάλλον πρέπει να ξαναδούμε τι είναι "αριστερό". Στο εδώ και τώρα όμως. Δεν ψάχνουμε διαχρονικές αλήθειες, αυτό το κάνουν οι θρησκευάμενοι...

      Διαγραφή
    2. τελικά αν καταλαβαίνω καλά αυτό που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πρώην ΚΟΕ είναι η σύγχυση και ο αγνωστικισμός που υπήρχε σε μεγάλο τμήμα του ΚΚΕ μλ στη διαδικάσία της διάλυσης

      Διαγραφή
  10. Αν κατάλαβα καλά, πατήσαμε στα σκατά και στα αποκαΐδια , αυτή είναι η κατάσταση , είναι δύσκολο να ξαναβρούμε όλοι μαζί το βήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά από το 2012 ζούμε την εποχή των διασπάσεων. Διασπάστηκε η ΚΟΕ, διασπάστηκε η ΑΡΑΣ, διασπάστηκε το Κόκκινο, να δούμε ποια έχει σειρά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μην παίζουμε με την αριθμητική. Οι αποχωρήσαντες αν ήταν τόσοι πολλοί ώστε να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό "διάσπαση της ΚΟΕ" θα φαίνονταν τίνι τρόπω. Το ξέρουν ακόμα και οι σύμμαχοί τους και τους αξιοποιούν όσο τους αναλογεί.
      Το Μέτωπο Ανατροπής & Αλληλεγγύης,όμως, ήταν αυτό που διασπάστηκε, με την αποχώρηση της ΔΕΑ, της ΚΟΕ, της ΚΕΔΑ, και του Καπάταη.
      Λοιπόν, τέρμα οι ιστοριούλες.
      Λίγες ώρες έμειναν. Εμπρός για τον ενιαίο δημοκρατικό Σύριζα των μελών.

      Διαγραφή
    2. ο χαρακτηρισμός διάσπαση αποδείχτηκε από την διάλυση της ΚΟΕ , που πάει να πει ότι υπήρχαν διαφορές στρατηγικού τύπου .

      πόσοι ήταν δεν έχει νόημα . Πες ότι ήταν 12 , σε πιστεύει κανείς ?

      το οργανωτικό ακολουθεί το πολιτικό , και με αυτή την έννοια συριζα των μελών με την γραμμή κοντά με της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να υπάρξει ,μιας και είναι μια γραμμή που αναπνέει έξω από μαζικές διαδικασίες , συλλογικές αναπαραστάσεις κλπ .

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
    3. πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΟΕ που δεν αποχώρησε έχει και την αντίστοιχη μεταχείριση από τους συμμάχους της στην ηγετική ομάδα του συριζα

      Διαγραφή
  12. "Κάποιε σύντροφε",
    τελευταίο σχόλιο.
    Οι "διαφορές στρατηγικού τύπου" ανακαλύφτηκαν εκ των υστέρων, για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα αίσχη (τα ξέρεις μήπως; θες να μιλήσεις για αυτά;).
    Σε κατανοώ που ασχολείσαι με το Ν.Γ. και την οργάνωση που έφτιαξε με τις συνδρομές μελών άλλης οργάνωσης και τα λεφτά του ελληνικού λαού, μόνο αν είσαι π.χ. άνεργος και δεν την παλεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε΄παιδιά, ας απαντήσει κάποιος. Το Σχέδιο τι έγινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό ένα μεγάλο ρεύμα στους εργαζόμενους , την νεολαία , τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και την αριστερά , για ένα άλλο πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης , παραγωγής , κατανάλωσης και εξουσίας , απέναντι στα πρότυπα του αστισμού , του καπιταλιστικού κράτους και του διεθνούς πλαισίου που διαμορφώνει η τρομοκρατία ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε έξω από τους δανειστές " μας " και τις διεθνείς δομές του ιμπεριαλισμού . Να τσακίσουμε τον ναζισμό , και να οργανώσουμε την ζωή μας αλλιώς με την συλλογικοτητα και την αλληλεγγύη βασική αξία .

      κυριαρχεί μέσα στην αριστερά η ιδεοληψία ότι " να μην είμαστε ακραίοι " , " να κάνουμε το 151 με όποιον να ναι , εκτός ΧΑ " , " να τα συμβιβάσουμε τα πράγματα " , " οι από πάνω δεν κινδυνεύουν από μας " κλπ κλπ .

      οι σ στον συριζα που εκφράζουν παρόμοιες απόψεις , αντιμέτωποι με το κρατικό φίμωτρο " είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση " είναι αμήχανες και διατακτικές . Οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις που αναγνωρίζουν την συγκυρία κάπως έτσι , δεν έχουν βρει ακόμα τον λόγο που πρέπει να αρθρώσουν για μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας .

      αν αυτό εννοείς για το σχέδιο και τι απέγινε , γιατί αν γράφεις 3 λέξεις ρε άνθρωπε , που θες να καταλάβουμε ?

      " κάποιος σύντροφος "

      Διαγραφή
  14. παρα παρα πολλοί είναι άνεργοι και πάρα παρα πολύ λίγοι με κολοτούμπες γλυψιμο και συμβυβασμούς είναι επαγγελαμτικά στελέχη. Διαλέγεις και πέρνεις. (από τα λευτά του ελληνικού λαού πάντα). ΥΓ Πρόσεξε την κεραία πάνω από το κεφαλάκι σου μην πέσει και σε πλακώσει καμιά μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Χαχαχαχαχα την έχω στερεώσει καλά μη φοβάσαι. Μετά στα ακροβατικά είμαι καλά . Αν τυχόν και πέσει ξέρω σε ποιανού κεφάλι θα τη στρέψω . Χαχαχαχα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχω μια ερώτηση , ποιος μπορεί να μου απαντήσει; Μετά την ολοκλήρωση της αναστολής της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της ΚΟΕ , η εφημερίδα "δρόμος της αριστεράς" θα σταματήσει την κυκλοφορία; (Προτείνω να κυκλοφορεί σαν ένθετο μέσα στην ΑΥΓΗ με τίτλο "δρόμος του Συνασπισμού της αριστεράς")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έφαγε ένα σκασμό βρισίδια ο Ρινάλντι όταν είπε πως η Γραμματεία στη Βαλτετσίου ήταν παιδική χαρά. Θέλει να διαλύσει γρήγορα την ΚΟΕ για να ενσωματωθεί με τους Συνασπισμένους. Γι΄ αυτό κάνει καινούριο παιχνίδι και δείχνει καλή διαγωγή στον Τσίπρα. Το αστείο είναι ότι πριν λίγο καιρό γιόρτασε τα 10 χρόνια από την ίδρυσή της ΚΟΕ και τώρα βιάζεται να τη διαλύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γτ δεν ηταν παιδικη χαρα η βαλτετσίου? τι να πρωτοθυμηθει κανεις.....παρλα παρλα κ απο αποτελεσμα ενδοεπικοινωνια με κουμουνδουρου...

      Διαγραφή
  18. Η εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" θα συνεχίσει να κυκλοφορεί.Δεν έχει σχέση με την αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας εμφάνισης της ΚΟΕ ως ΚΟΕ.
    Επίσης, καλό είναι να αναφερθεί από ποιον "έφαγε ένα σκασμό βρισίδια" και για ποιο λόγο. Ακόμα, καλό είναι να λεχθεί αν είναι λάθος η εκτίμηση ότι ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ η Βαλτετσίου ήταν παιδική χαρά ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ ΚΑΝΟΝΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΗΣ (Να λέμε όλη την έκφραση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφαγε από όλους εκείνους που έβλεπαν παλιότερα την ΚΟΕ να καταγγέλλει τον Τσίπρα ότι κωλυσιεργεί τις διαδικασίες στη λειτουργία της γραμματείας , ενώ τώρα τα κάνει πλακάκια μαζί του. Όσο για το "δρόμο" δεν προσφέρει τίποτα ως εβδομαδιαίο όργανο. Τέτοια έντυπα υπάρχουν ένα σωρό στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

      Διαγραφή
    2. Εξαργυρώθηκαν οι κωλοτούμπες του Ρινάλντι, από την εξαφάνιση της γραμμής για έξοδο από το Ευρώ μέχρι την κυβέρνηση Εθνικής ενότητας με Καμμένουν και παλαιοΠασόκ, με την εκλογή του πάνω από τον Παπαδημούλη. Και όποιος το αμφισβητήσει αυτό απλώς δεν ήταν οργανωμένος στην Αριστερά ποτε.Το κακό είναι ότι έγινε η ΚΟΕ προεδρικότερη του βασιλέως και αυτό οδηγεί γρηγορότερα το Συεριζα σε δεξιά στροφή. Αν κράταγε την στάση που χε παλαιοτερα μπορεί να ταν αλλιώς τα πραγματα.Τεράστια η ευθύνη της

      Διαγραφή
  19. Τα περισσότερα από τα παραπάνω σχόλια πρέπει να τα κρατήσουμε καλά. Όταν χτιστεί η νέα Αριστερά του 21ου αιώνα, θα τα έχουμε κάπου, σε ένα μουσείο να περνάει η νεολαία να βλέπει τα χάλια των αριστερών του καφενείου, της ατάκας και του κουτσομπολιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να βρούμε και το σχέδιο όμως, ε;

      Διαγραφή
    2. Αυτό προφανώς είναι αυτοκριτική από την τέως ΚΟΕ, έτσι;

      Διαγραφή
  20. ΚΟΥΙΖ!
    Σε ποιον ανήκει η παρακάτω δήλωση;
    "Ήμασταν πιο φιλοευρωπαϊστές από την ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού"
    Περιμένω απαντήσεις.
    Πλούσια δώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ