ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Περί «αντι-ιμπεριαλισμού» και αξιών της Αριστεράς

Αναδημοσίευση από το RedNoteBook


Σχεδόν το 8% όσων ψήφισαν στις εκλογές της 5ης Μαϊου Χρυσή Αυγή, έδωσαν θετική ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις 17/06/2012. Δυσκολευόμασταν πολύ να αντιληφθούμε γιατί και πώς συνέβη αυτό. Ποιές θέσεις, ποιά πρόσωπα στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μπορούσαν να φανούν ελκυστικά σε ανθρώπους που λίγες εβδομάδες νωρίτερα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια εγκληματική οργάνωση, της οποίας ο δημόσιος λόγος ξεχειλίζει από εθνικιστική μεγαλομανία, φυλετικό ρατσισμό, συνωμοσιολογικούς υπαινιγμούς, σωβινισμό και ομοφοβία;

Της Χάρις Τριανταφυλλίδου και του Γιάννη Μπουρνού

Την απορία μας αυτή, την έλυσε εν μέρει το άρθρο του κ. Π. Τουμανίδη, “μέλους της Κ.Ε. του ΔΗΚΚΙ και της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ”, το οποίο αναδημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, iskra.gr, την Τρίτη, 20/11/2012. Στο άρθρο με τίτλο “Αντι-ιμπεριαλιστικός διεθνισμός ή “κοσμοπολίτικη” νατοϊκή ουδετερότητα”[1], γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ-Ασάντ ως νόμιμη συριακή κυβέρνηση, ενώ τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης παρουσιάζονται ως ξενοκίνητοι κοινοί εγκληματίες και μισθοφόροι. Στο εν λόγω κείμενο, που πρωτοδημοσιεύθηκε στο “Blog του Βύρωνα” και κρίθηκε από τους/τις διαχειριστές/διαχειρίστριες της ιστοσελίδας iskra.gr τόσο σημαντική συμβολή για τη διαμόρφωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, ώστε να το αναδημοσιεύσουν στη σελίδα τους, βρίσκουμε φράσεις-διαμάντια, όπως:


Κοινός διαχρονικός παρανομαστής αυτού του αμερικανόδουλου μπλοκ με αρχηγό το Γιωργάκη είναι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση, η αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας και συνακόλουθα της δημοκρατικής νομιμοποίησης, ο πολυκερματισμός των κρατικών οντοτήτων μέσω των στρατηγικών μειονοτήτων και των ΄΄ανθρωπίνων δικαιωμάτων΄΄. Εξ ου και η πλεονάζουσα ΄΄ευαισθησία΄΄ περί των γάμων των ομοφυλοφίλων, των φυλακισμένων, των ανακυκλώσεων των σκουπιδιών, της ολικής νομιμοποίησης απασών των μεταναστών, της αναγνώρισης εθνοτικού χαρακτήρα σε θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες”, και “Στο επίπεδο του έθνους-κράτους βρίσκεται το προνομιακό πεδίο όπου η Δημοκρατία Εθνών και Λαών μπορεί και πρέπει να αποτελεί βάση Ειρήνης, Ισοτιμίας και Συνανάπτυξης” (σ.σ: η υπογράμμιση με bold είναι του iskra.gr).

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, για να δούμε κάτα πόσο οι ισχυρισμοί του αρθρογράφου μπορούν –ακόμα και σε κάποιο παράλληλο σύμπαν– να αποτελέσουν θέσεις ενός αριστερού πολιτικού φορέα ή έστω μιας τάσης αυτού.

Νόμιμος, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, είναι “αυτός που αντλεί τη θέση και τα δικαιώματά του (ή και τις υποχρεώσεις του) από το νόμο ή/και από αναγνωρισμένες νομικώς διαδικασίες στο πλαίσιο δεδομένης κοινωνίας”[2]. Η δεδομένη κοινωνία, στη δική μας περίπτωση, είναι η συριακή. Στο σημείο αυτό θέλουμε να συγχαρούμε τον αρθρογράφο και τους διαχειριστές του iskra.gr για την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, καθώς οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι πράγματι η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ-Ασάντ είναι νόμιμη, καθώς αντλεί τη θέση της και τα δικαιώματά της από τους νόμους οι οποίοι ισχύουν στη Συρία.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο της Συρίας δημιουργήθηκε από τον Χαφίζ Αλ Ασάντ, πατέρα του σημερινού προέδρου της χώρας, ο οποίος κυβέρνησε από το 1970 μέχρι και το θανατό του το 2000. Οι εν λόγω νόμοι επιβλήθηκαν από το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του συριακού κράτους και συνεχίζονται να επιβάλονται στο σύνολο του συριακού λαού, με βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων σε καθημερινή βάση και με πάνω από 17.000 αμάχους νεκρούς τα τελευταία δυο χρόνια. Νομιμότατη μεν η συριακή κυβέρνηση, χωρίς ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης δε.

Για την Αριστερά η δημοκρατία δεν είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια ή δικαίωμα μονάχα του ελληνικού λαού. Αντιθέτως, “η δημοκρατία συνιστά παραγωγική δύναμη, όπου η συλλογικότητα αναδεικνύει έμπρακτα την υπεροχή της έναντι της ατομικότητας και η αλληλεγγύη τη δύναμη της έναντι του ανταγωνισμού”[3], όπως επισημαίνεται και στο Σχέδιο Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Καθ΄ όσον γνωρίζουμε, το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ, παρά την αναδημοσίευση των αναλύσεων του κ. Τουμανίδη στην ιστοσελίδα που διαχειρίζεται, δεν έχει καταθέσει τροπολογίες για το συγκεκριμένο σημείο του Σχεδίου Διακήρυξης. Όσο αυτονόητο κι αν είναι αυτό, η επιλογή της δημοσίευσης των διατυπώσεων του κ. Τουμανίδη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το γάμο των ομοφυλοφίλων, τα δικαιώματα των κρατουμένων και την ανακύκλωση των σκουπιδιών, προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές θέσεις του Αριστερού Ρεύματος για τα ζητήματα που θίγει ο αρθρογράφος. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι ο κ. Τουμανίδης δεν είναι μέλος του ΣΥΝ και, ως εκ τούτου, δεν ανήκει στο Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ. Όμως, παρά το γεγονός αυτό, το iskra.gr επέλεξε να δημοσιεύσει το κείμενό του, χωρίς εκ μέρους των διαχειριστών της σελίδας να κριθεί αναγκαίο, λόγω των αντιδραστικού πολιτικού προσανατολισμού απόψεων που διατυπώνονται σε αυτό, να διαχωρίσουν ρητά τη θέση της ιστοσελίδας τους από τα γραφόμενα στο εν λόγω άρθρο.

Για το λόγο αυτό, αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε στον αρθρογράφο, όπως και στους υπεύθυνους για την αναδημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου, ότι η άρση κάθε μορφής διάκρισης που γίνεται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών/τριών, τα οποία καταπατούνται με βαναυσότητα καθημερινώς στη χώρα μας, και ο αγώνας κατά του παγκοσμίως συντελούμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος, δεν είναι αξίες που μπορούν να θυσιαστούν ή έστω να παζαρευτούν εν ονόματι της δημιουργίας μιας γεωστρατηγικά “ισχυρής Ελλάδας”, η οποία θα αντλεί τη δύναμή της από τη συνεργασία με κυβερνήσεις που μόνο δημοκρατικά νομιμοποιημένες δεν είναι.

Όλα όσα περιγράφονται κυνικά ως “ευαισθησίες” από το συγγραφέα, και μένουν ασχολίαστα από τους διαχειριστές του iskra.gr, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της χειραφετητικής ταυτότητας της ριζοσπαστικής Αριστεράς του 21ου αιώνα, και ως εκ τούτου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Η απροϋπόθετη υπεράσπιση των αξιών αυτών, όπως και η ταξική μεροληψία και ο διεθνισμός, είναι η πρώτη ύλη από την οποία είναι φτιαγμένη η κόκκινη γραμμή που χωρίζει ξεκάθαρα την Αριστερά από τη Δεξιά.

Έτσι λοιπόν, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υπονοεί ο αρθρογράφος, όταν αναφέρεται σε “ευαισθησίες”, μια αριστερή προσέγγιση όλων αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί παρά να έχει γνώμονα τις αξίες στις οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω.

Υπενθυμίζουμε στον αρθρογράφο και σε όσους θεώρησαν πως πρέπει να κάνουν γνωστές τις απόψεις του σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω του iskra.gr, ότι, σε αντίθεση με τη Δεξιά, εμείς, ως αριστεροί και αριστερές, δεν πιστεύουμε στα ψεύτικα διλήμματα: Δεν ήμασταν με τους Ταλιμπάν όταν αντισταθήκαμε στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δεν ήμασταν με τον Καντάφι όταν αντισταθήκαμε στον πόλεμο στη Λιβύη, δεν είμαστε με τη Χαμάς όταν αντιστεκόμαστε στο βομβαρδισμό της Γάζας, και σαφέστατα δεν είμαστε με τον Ασάντ επειδή αντιστεκόμαστε σε οποιοδήποτε σχέδιο του ΝΑΤΟ για επέμβαση στη Συρία!

Επειδή είμαστε αριστεροί και αριστερές, εξ ορισμού είμαστε με εκείνους και εκείνες που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη συντριβή του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, την χειραφέτηση από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Είμαστε αριστεροί και αριστερές, γι΄ αυτό και είμαστε με κάθε ον που παλεύει για τη χειραφετημένη, αξιοπρεπή ζωή όλων μας. Ο αγώνας αυτός δεν “χωράει” και δεν αυτοπεριορίζεται στα σύνορα του έθνους-κράτους. Αν για τον αρθρογράφο η διέξοδος από την κρίση βρίσκεται στις εκφωνήσεις της Μαρίν Λεπέν και του Νάιτζελ Φάρατζ περί εθνικής περιχαράκωσης, για μας η απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου δεν είναι η νεκρανάσταση των θεωριών περί “αυτοδύναμης ανάπτυξης”, αλλά ο συντονισμός και η κλιμάκωση της ταξικής πάλης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Οι θέσεις του κ. Τουμανίδη δεν έχουν καμία σχέση με όσα θέλουμε να πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως μεγάλη, δημοκρατική, ριζοσπαστική δύναμη της Αριστεράς, η οποία θα δώσει τέλος στην πολιτική των Μνημονίων και θα ανοίξει το δρόμο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Αντιθέτως, οι θέσεις που εκφράζει ο αρθρογράφος και με προθυμία αναπαράγει το iskra.gr, είναι ένα επικίνδυνο συνοθύλευμα αντιδραστικών και -σε κάθε περίπτωση- ξένων προς την Αριστερά ιδεολογημάτων, εξαιρετικά δημοφιλών μεταξύ των συνωμοσιολόγων της μεταμεσονύκτιας τηλεοπτικής ζώνης της trash tv.

Δεν είμαστε μια Αριστερά à la carte. Δεν διεκδικούμε για τους εαυτούς μας και το λαό της χώρας μας πράγματα διαφορετικά από αυτά που διεκδικούμε για τους υπόλοιπους λαούς της οικουμένης.  Ως εκ τούτου, στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχουν και δεν πρέπει να βρουν καμία θέση οι προτάσεις του κ. Τουμανίδη και όσων κρίνουν χρήσιμη συμβολή τα όσα εκφράζονται στο άρθρο του.


Η Χάρις Τριανταφυλλίδου είναι μέλος της Τ.Ε. Πετραλώνων-Θησείου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι μέλος της Τ.Ε. Πετραλώνων-Θησείου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
__________________

Σημειώσεις

[1] http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10088%3Atoumanidis-paulos&catid=37%3Adi-evropi&Itemid=172

[2] Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης: Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, δεύτερη έκδοση, κέντρο λεξικολογίας, Αθήνα 2002, σ. 1188.

[3] Σχέδιο Διακήρυξης: Τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σ. 7.

2 σχόλια :

  1. κρατηστε μικρο καλαθι ρε παιδια. γιατι το φαντασμα του περες πλαναται ακομα.....εχουμε πηξει σε "political correct" αναλυσάρες για να μπετοναρουμε τους εσωκομματικους συσχετισμους....αηδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ