ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Με τον "Μητρόπουλο" ή με τον "Φωτόπουλο";



(για τις σχέσεις της Θεωρίας με την Πολιτική)


Είναι προφανές ότι η εσωτερική αντιπολίτευση του ΚΚΕ δεν θα έκανε υπερβάσεις στις γενικότερες ιδεολογικοπολιτικές συντεταγμένες του ΚΚΕ γι’ αυτό δεν περιμέναμε ότι θα αναζητούσε στον Α.Μπαντιού ή τον Σ. Ζιζεκ αναφορές για να κάνει κριτική στην ηγεσία του κόμματος. Η προσήλωση της στο «εξαρτησιακό μοντέλο» - αν και διαφωνούμε κάθετα - δεν θεωρούμε ότι είναι το σημείο το οποίο αποτελεί την «λυδία λίθο» για να κριθεί η πολιτική ορθότητα της «νέας σποράς». Εκείνο που μετράει στην πολιτική είναι οι συγκεκριμένες επιλογές που αφορούν στο «δια ταύτα» και τα πολιτικά αποτελέσματα που μπορούν να παράγουν. Η συγκεκριμένη «θεωρητική» τεκμηρίωση έχει αυτοαναφορικό χαρακτήρα αφού αφορά στο εσωτερικό του πολιτικού υποκειμένου και την διαπάλη που διεξάγεται εκεί και όχι στην κοινωνία. 

Αν αυτή λοιπόν αυτή η λαθεμένη θεωρητική επιλογή, ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες για το ΚΚΕ και αλλαγή της γραμμής του στο εργατικό κίνημα, τότε λειτουργεί προς θετική κατεύθυνση στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία. Εξάλλου, όπως έχει δείξει η ιστορία, η ταξική πάλη και οι κοινωνικές αλλαγές δεν γίνονται με βάσει τους θεωρητικο-πολιτικούς σχεδιασμούς των κομματικών μηχανισμών της αριστεράς.

Όμως υπάρχει και το αντίστροφο φαινόμενο. Η επίκληση σωστών θεωρητικών θέσεων να χρησιμοποιείται ως στήριγμα για λαθεμένες πολιτικές επιλογές. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, η οποία επικαλείται συχνά γενικές θεωρητικές θέσεις για τον καπιταλισμό και το κίνημα για να τεκμηριώσει σεχταριστικές πρακτικές και διασπαστικές πολιτικές γραμμές στο μαζικό κίνημα. Όμως δεν συμβαίνει μόνο εκεί…

Η Πολιτική για την Αριστερά δεν είναι «επιστήμη», αλλά «τέχνη» όπως έλεγε ο Λένιν. Διαμορφώνει τις επιλογές της με την ανάλυση της συγκυρίας προσδιορίζοντας την κύρια αντίθεση λαμβάνοντας υπόψη διάκριση ανάμεσα στην βασική και στις δευτερεύουσες που διαπερνούν τον κοινωνικό σχηματισμό και την θέση που κατέχει στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Αν δεν θέλουμε να είμαστε δογματικοί, τότε θα πρέπει να προσέχουμε ώστε η θεωρία να μην κατέχει εκ των προτέρων τη θέση της συγκεκριμένης ανάλυσης. Όπως έλεγε ο Λ. Αλτουσέρ ( Η εποχή των επισήμων κοινοτυπιών... ):

Η συγκεκριμένη ανάλυση όλων των στοιχείων που εμπλέκονται μέσα στην περιπλοκή των ταξικών σχέσεων ή των επιπτώσεών τους σε μια δεδομένη στιγμή αποτελεί, με όλη τη σημασία της λέξης, ανακάλυψη του πραγματικού (που επιφυλάσσει πάντοτε εκπλήξεις, γιατί εμπεριέχει “νέα δεδομένα”) και συγχρόνως αποτελεί προσδιορισμό της ακολουθητέας γραμμής για να επιτευχθούν οι στόχοι της πάλης.

Πριν λίγες μέρες ο Αλέξης Μητρόπουλος κατέθεσε μια επιστολή του στη Γραμματεία με θέμα: Σύγκληση της Γενικής Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.‐Ε.Κ.Μ. για τη στρατηγική και την τακτική μας αναφορικά με το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Αντιγράφουμε μερικά σημεία, τα οποία έχει τονίσει με bold γράμματα ο ίδιος ο συντάκτης της:

Δύο γραμμές λοιπόν χαράσσονται μπροστά μας:

Θα «παίξουμε» με τμήματα της καταρρέουσας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που προ της γενικής διάλυσης αποστασιοποιείται από τους κομματικούς οργανισμούς χωρίς κανένα ιδεολογικό και ταξικό περιεχόμενο, χωρίς καμιά ουσιαστική συμβολή στον αντιμνημονιακό αγώνα,
ή
Θα τολμήσουμε την πρόκληση, θα προτιμήσουμε δηλαδή βραχυπρόθεσμα μια φαινομενικά μικρότερη και με λιγότερο άμεσα αποτελέσματα παρέμβαση, που προοιωνίζεται όμως μια νέα θεωρία για το Σ/Κ, μια νέα πρωτοβάθμια δομή για το νέο Συνδικάτο, μια άλλη ενεργή σχέση με την Κοινωνία και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους μετανάστες;

Νομίζω ότι έχουμε τη δύναμη και την ιδεολογική σκευή να μην προτιμήσουμε τον εύκολο δρόμο της μεγαλύτερης συμμετοχής και συνεργασίας με τμήματα της γραφειοκρατίας, ή έστω της διαδοχής της, αλλά από τους «στρατηγούς χωρίς στρατό» να προτιμήσουμε τους «στρατιώτες», εργάτες, υπαλλήλους και συνταξιούχους ξεκινώντας από την αρχή.


Πρέπει να τολμήσουμε την ενθάρρυνση για τη δημιουργία του νέου μορφώματος μακριά από τα βαρίδια του παρελθόντος.


Και συνεχίζει παρακάτω:

Σε κάθε περίπτωση αυτό το εγχείρημα θα έχει οπωσδήποτε στοιχεία συνδικαλιστικής καθαρότητας, συνέπειας και σίγουρης προοπτικής, και για την ενδυνάμωση του εργατικού Λαϊκού Κινήματος, αλλά και για την προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, η αλλοτρίωση των οποίων προβλέπεται ραγδαία, εάν η μνημονιακή συγκυβέρνηση μακροημερεύσει.

Κεντρικός στόχος μας πάντως είναι το νέο σύνθετο, κινηματικό, αντιμνημονιακό και αναγεννητικό Συνδικάτο.


Η ενδιαφέρουσα αυτή τοποθέτηση του Α. Μητρόπουλου με τον γενικό και θεωρητικό τρόπο που θέτει τα ζητήματα για το εργατικό κίνημα θα εύρισκε αρκετούς αριστερούς -εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ – που θα συμφωνούσαν μαζί της. Ποιος θα διαφωνούσε για την ιδιοτέλεια που κρύβει η μετάλλαξη της καταρρέουσας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και άλλα παρόμοια που αναφέρει; Αν κάποιος μάλιστα δεν γνώριζε το πολιτικό παρελθόν του Α. Μητρόπουλου, θα νόμιζε ότι έχει θητεύσει στο ΝΑΡ ή σε κάποια άλλη συνιστώσα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν επικαλείται με τόσο πάθος την ανάγκη δημιουργίας στον συνδικαλιστικό χώρο ενός νέου μορφώματος μακριά από τα βαρίδια του παρελθόντος και άλλα παρόμοια…

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί δεν είμαστε ούτε με τους «Μητρόπουλους», ούτε με τους «Φωτόπουλους». Είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουμε ότι στην ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ και οι Μητρόπουλοι αλλά και οι Φωτόπουλοι χωράνε σ’αυτόν. Το «ταξικό περιεχόμενο» δεν προσδιορίζεται με το τι κουβαλάει ο καθένας στο κεφάλι του ή από τις ιδιοτέλειες ή ανιδιοτέλειες που συγκροτούν τα κίνητρά του. Προσδιορίζεται από την θέση που κατέχει μπροστά στις αντιθέσεις που προσδιορίζουν την πολιτική συγκυρία και από τα αποτελέσματα που παράγονται από την στάση του στο χώρο της ταξικής πάλης. Η Πολιτική δεν είναι Ψυχανάλυση, αλλά μέσο για την αλλαγή του κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού.

Μερικές φορές αυτό το «ταξικό περιεχόμενο» δεν σχετίζεται καθόλου με το πόσο κάποιες θέσεις ή «πολιτικά σχέδια» ως εκφορά «επαναστατικού» η «ανατρεπτικού» λόγου κρίνονται ορθά σύμφωνα με την «αλήθεια» της θεωρίας μας. Αν δεν λάβουμε υπόψη μας αυτό το ενδεχόμενο, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία από πρώτη ματιά θα μας παραξενέψουν.

Η ταξική πόλωση την επόμενη περίοδο θα οξυνθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, αφού σ' αυτόν έλαχε να εκφράσει σε αυτή την συγκυρία στην πολιτική σκηνή τον ένα πόλο της ταξικής σύγκρουσης. Όπως έχει δείξει η ιστορία, σε παρόμοιες συνθήκες τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Ο καθένας θα κληθεί εκ των πραγμάτων να διαλέξει στρατόπεδο, με ποιούς θα πάει και ποιούς θ' αφήσει.

Αυτός ο πόλεμος θα είναι ολοκληρωτικός. Οι καθοριστικές μάχες που θα κρίνουν την έκβασή του δεν θα δοθούν κάτω από τον μανδύα της αντιπαράθεσης πολιτικών προγραμμάτων και αρχών “μπροστά στον λαό” εντός των πλαισίων που διεξάγεται αυτή η αντιπαράθεση στα καθεστώτα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σε αυτό το πεδίο σύγκρουσης ο αντίπαλος είναι ήδη ηττημένος. Η ήττα του καταγράφεται στην κρίση των υπαρχόντων αστικών πολιτικών κομμάτων και στην αδυναμία τους να διαχειριστούν την συναίνεση στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές του αστισμού.

Ο αντίπαλος θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και κάθε τρόπο για να κερδίσει αυτόν το πόλεμο. Μια πλευρά της τακτικής του αφορά στην εκμετάλλευση της κατάστασης που επικρατεί στην Αριστερά όξυνση υπαρκτών αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με στόχο την ακύρωση της πορείας του προς την εξουσία. Θα πρέπει να είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι για να μην μείνουμε με ανοικτό το στόμα, αν σύντομα δούμε να στήνεται ένα αριστερό «κόμμα της δραχμής» με απλόχερη βοήθεια του αστισμού.Σε ένα άλλο πρόσφατο κείμενό μας (Γιατί τα καθεστωτικά ΜΜΕ προβάλλουν τον Α. Αλαβάνο; ) γράφαμε:

Ο αστισμός, ο οποίος έχει τρομοκρατηθεί μπροστά στον κίνδυνο στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να είναι πρώτο κόμμα και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, επεξεργάζεται τα δικά του “PLAN B” για να ακυρώσει αυτές τις προοπτικές. Στα πλαίσια αυτών των σχεδιασμών είναι διατεθειμένος να παρέχει αφειδώς βοήθεια στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η προοπτική οικοδόμησης ενός αριστερού πόλου ανταγωνιστικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις επόμενες εκλογές, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον αστισμό. Καμία σημασία δεν έχει το «επαναστατικό» πολιτικό του πρόγραμμα, αφού δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την εκλογική αυτοδυναμία ή να συγκροτήσει συμμαχική κυβέρνηση για να πραγματώσει τα πολιτικά του σχέδια. Αυτά ήταν, είναι και θα παραμείνουν σχέδια... Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα: Να καταφέρει να ανατρέψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, να οξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του με στόχο να αποσπάσει απ’ αυτόν κάποιο στελεχικό δυναμικό και να αφαιρέσει ένα κρίσιμο ποσοστό από την εκλογική του δυναμική ώστε να χάσει τις εκλογές….

13 σχόλια :

  1. ΔΗΛΑΔΗ Σα να λεμε οποιος δεν ειναι μαζι μας ειναι εχθρος μας(οχι απλα δικος μας αλλα της αριστερας ...μια και το "μαγαζι" το στηνουν τα αστικα μεσα ..οπως λεει το κειμενο βεβαια)

    1)μου θυμιζει ΜΠΟΥΣ στα καλυτερα του

    2)ο σταλιν θα εμοιαζε μπροστα σας κοριτσοπουλο

    3)τον συριζα τον στηνουν χρονια τωρα συγκεκριμενα συμφεροντα αστικα (ο προεδρος σας δεν εγινε και προεδρος του παναθηναικου;) ,(το χερακι του αρχιεπισκοπου ποιος το φιλησε; ,το μαγουλακι του ισραηλ ποιοσ το χαιδεψε ; , τον ραιχενμπακ -σα να λεμε τον επαρχο του φυρερ- ποιος τον συναντησε; κλπ) και να εχεις το θρασοσ να γραφεις τετοια πραγματα;

    δημητρης λαρισα (ανταρσυα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!23 Οκτωβρίου 2012 στις 6:22 μ.μ.

      Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!

      - Το ανταρσύα έχει στηθεί πάνω σε αυτή την αρχή:
      "οποιος δεν ειναι μαζι μας ειναι εχθρος μας"

      - Όσο για τον Ν. Κωνσταντόπουλο δεν είναι κανενός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρώην πρόεδρος, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο ζωή. Αν έχεις προβλήματα με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, να πας να τα πεις στους συνασπιστές. Βιάσου όμως πριν το διαλύσει το κόμμα ο Τσίπρας και δεν θα έχεις που να απευθύνεσαι. Όμως μας άφησε την κορούλα του και είναι μια χαρά κορίτσι, άσε που πολιτικά δεν έχει καμία σχέση με τον μπαμπά της.

      - Μήπως ξέρεις ποίο στέλεχος της ανταρσύα μπήκε στο ίδιο ταξί με ένα γνωστό στέλεχος της χρυσής αυγής; Ποιός ξέρει τι κάνανε εκεί μέσα, και ποιός έπιανε το μαγουλάκι του άλλου!


      Διαγραφή
  2. Καλώς ή κακώς, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα η ελπίδα των Ελλήνων εργαζομένων.
    Respect!

    markos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσα χρόνια η συμμετοχή στα προεδρεία της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ δηλαδή συνδιοίκηση/συγκυβέρνηση από τους συνδικαλιστές του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ είναι σημαντικό ζήτημα που δεν πρέπει να μπει στην άκρη.

    Και δεν λέμε για τους Χατζησωκράτηδες αλλά για στελέχη του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ! Κατηγορούν την ΔΗΜΜΑΡ για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, και αυτοί κάνατε το ίδιο τόσα χρόνια στην ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανένας δεν πρόκειται να στήσει αριστερό κόμμα της δραχμής.ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.
    Είτε είναι υπέρ είτε κατά της ΟΝΕ,αριστεροί άνθρωποι στηρίζουνε μονοκούκι ΣΥΡΙΖΑ για να ρίξουμε τους Τροϊκανούς.Κι αυτό έχει ξεκινήσει απ'το Μάιο και τον Ιούνιο,δεν έγινε ξαφνικά τώρα.
    Απλά τώρα γιγαντώνεται το φαινόμενο.
    Παρά το ότι δεν συμφωνούνε με την ηγεσία.
    Γι'αυτό εξαφανίστηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,γι'αυτό δεν κατέβηκε ο Αλαβάνος τον Ιούνιο,γι'αυτό συρρικνώθηκε το ΚΚΕ.Όλοι ΣΥΡΙΖΑ.
    Και πόσοι ακόμη ανένταχτοι,και πόσοι ακόμα απ΄τον ελευθεριακό και τον αναρχικό χώρο...που ακούνε ''επαναδιαπραγμάτευση'' και ''ΟΝΕ το διαπραγματευτικό μας όπλο'' και γελάνε,και παρ'όλα αυτά ΣΤΗΡΙΖΟΥΝΕ.
    Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να τους ρίξουμε.
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
    Πότε επιτέλους κάποιοι από εσάς που μιλάτε τόσο απαξιωτικά για τη δραχμή (συναγωνιζόμενοι τους Καψήδες και τον Στουρνάρα),θα καταλάβετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τόσο σήμερα,όσο
    (κυρίως) ΑΥΡΙΟ (αν σχηματίσει κυβέρνηση) αν μπορέσει να ενσωματώσει στους κόλπους του ΚΑΙ τους υπέρ της ΟΝΕ και τους ενάντιους,και αν κατορθώσει να φτιάξει plan a και plan b για τη χώρα;
    Όλες οι χώρες έχουνε έτοιμα πλάνα για το ενδεχόμενο του Grexit,εκτός από μας.
    Είναι αστείο.
    Πως θα μπορέσεις να διαπραγματευτείς με τους Τροϊκανούς το οτιδήποτε,άμα ξέρουνε ότι δεν έχεις
    plan b και ότι ΤΡΕΜΕΙΣ και με την ιδέα;
    Θα σε έχουνε στο χέρι προτού κάτσεις στο τραπέζι.
    Κι άμα σε πετάξουνε έξω απ'την ΟΝΕ τι θα κάνεις;
    Θα πετάξεις τα κλειδιά του Μαξίμου απ'το παράθυρο;
    Η' μήπως πίστεψες τα λόγια της Μέρκελ ότι θα μείνεις μέσα και θεωρείς ότι το θέμα έκλεισε;
    Για πόσο,σκέφτηκες;
    Ωραία αντίληψη κυβερνητικής ευθύνης έχετε μερικοί.Αλλά η κυβερνητική ευθύνη δεν πάει μαζί με κολλήματα και δογματισμούς.ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΡΕΜΟΥΛΕΣ.
    Έχει ένα δίκιο ο συντάκτης.Ο ΣΥΡΙΖΑ χωράει και τους Μητρόπουλους και τους Φωτόπουλους.Όπως χωράει και τους Κοτσακάδες και τους Λαφαζάνηδες.
    Κατά τον ίδιο τρόπο,χωράει και τους υπέρ και τους κατά της ΟΝΕ.Το λέω,γιατί μερικές φορές ορισμένοι μιλάτε για τη δραχμή σαν να μην υπάρχει ο Λαφαζάνης στον ΣΥΝ.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά,
      οι αστοί δεν θα στήσουν ούτε θα στηρίξουν "κόμμα της δραχμής" γιατί:

      α) Δεν τους το επιτρέπει η ηθική τους
      β) Δεν τους το επιτρέπει η τσέπη τους
      γ) Γιατί γνωρίζουν ότι μπορούν να το στήσουν μόνοι τους οι αριστεροί, οπότε δεν θα έχουν διλλήματα ούτε την ηθική τους, ούτε με την τσέπη τους

      Διαγραφή
    2. Οι αστοί δεν θα στήσουν "κόμμα της δραχμής", γιατί βολεύονται μια χαρά με τα κόμματα των ευρωλιγούρηδων.

      Διαγραφή
    3. χμ..ενδιαφερουσα η αποψη που λέει ότι καποιοι απο οσους φωναζουν εναντιον του ευρω το κανουν για να διαπρσγματευτουν μια καλύτερη θεση εντος συριζα (ή όπως αλλιως θα ονομαζεται).
      κοιτα να δεις που καποιοι αφελεις που πιστεψαν τα περι αντιευρω 3ου πολου θα την πατησουν για 3η φορα μεσα σε λιγα χρονια..
      τωρα μενει να λυθει η απορια τι διαπραγματευονται αυτοι που εντος συριζα κανουν φασαρια (ειτε για το ευρω, είτ για το σοσιαλισμο κλπ)

      Διαγραφή
    4. Και κάποιοι απ'όσους σκίζονται υπέρ του ευρώ μπορεί να το κάνουν για να διαπραγματευτούν μια καλύτερη θέση εντός Σύριζα (άλλωστε,η ορθόδοξη γραμμή είναι,
      άρα γιατί να μην πας με το ρεύμα;) αλλά κι εκτός Σύριζα (προβολή από ΜΜΕ της συμμορίας του ευρώ κλπ).
      Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.
      Αλλά πέρα απ'το να ψάχνουμε κίνητρα και να κάνουμε ψυχογράφημα στον καθένα όπως μας βολεύει (σταλινικές μέθοδοι,κι ο Σύριζα σταλινικό κόμμα δεν είναι),να δούμε την ουσία.
      Τι συμφέρει το λαό και τη χώρα.
      Κατά τη γνώμη μου,η ουσία είναι η εξής.
      Η ΟΝΕ όπως είναι σήμερα δεν πάει πουθενά.
      Πάει για διάλυση ή (έστω) για διάσπαση αν δεν αλλάξει η αρχιτεκτονική της.
      Αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου,δεν έχει μέλλον.Σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι.Και οι υπέρ και οι κατά της ΟΝΕ.
      Η ΟΝΕ,10 χρόνια τώρα,μας έχει απομονώσει από τον πλανήτη.Μας πήρε το νομισματικό εργαλείο,καθορίζει πόσο χρήμα θα πέσει στη χώρα αδιαφορώντας για τις ανάγκες της,μας τσάκισε την ανταγωνιστικότητα,
      μας έκανε παρία της Ευρώπης,μας γιγάντωσε το χρέος.Όλοι οι σοβαροί αστοί οικονομολόγοι παγκοσμίως αυτά λένε.
      Δείτε το χρέος λίγο πριν μπούμε στην ΟΝΕ και δείτε το χρέος το 2010.
      Σχεδόν διπλασιάστηκε.
      Και για όλα αυτά που τους χαρίσαμε,τι πήραμε πίσω;Τίποτα.
      Και την ώρα της κρίσης,που χρειαστήκαμε την εταιρική βοήθειά τους,μας ξέσκισαν τον πάτο.Με τις ενέργειες και τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Κομισιόν (χειρότερες απ'τους ''Τιτανικούς'' που ξεστόμιζαν οι δικοί μας) απ'τα τέλη του '09 μέχρι το Μάρτιο του '10 εκτινάχτηκαν τα spreads,και στο τέλος μας φόρεσαν και μια Δανειακή που όμοιά της δεν επιβλήθηκε ούτε στις λατινοαμερικάνικες ούτε στις αφρικάνικες χώρες.
      Πιο αδίστακτοι ήταν αυτοί,παρά το ΔΝΤ!
      Το ΔΝΤ χωρίς αυτούς ίσως να μας έδινε λιγότερο επαχθή σύμβαση!
      Προτού μπούμε στην ΟΝΕ έλεγαν μερικοί
      ότι,έτσι όπως στήθηκε και με αυτούς τους κανόνες που έχει,είναι μαθηματικώς βέβαιο
      ότι θα βαρέσουμε κανόνι,και γι'αυτό δεν πρέπει να μπούμε.Κι ο Λαφαζάνης το έλεγε.
      Είχαν δίκιο.Δεν έπρεπε να μπούμε.Άλλο που τώρα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και το να φύγεις είναι άλμα στο κενό.
      Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να αλλάξουνε.
      Και μέχρι εδώ,νομίζω ότι οι περισσότεροι συμφωνούμε.
      Η διαφωνία ξεκινάει από δω και πέρα.Και δεν έχει να κάνει ούτε με διεθνισμούς ούτε με εθνικούς απομονωτισμούς ούτε με λόμπι ευρώ και δραχμής ούτε με τίποτα από όλα αυτά.Έχει να κάνει με την ουσία.
      Κάποιοι πιστεύουν ότι η ΟΝΕ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο,άρα πρέπει να αντέξουμε και να μείνουμε μέχρι να έρθει η ώρα της βελτίωσης και όχι να κάνουμε μια παράτολμη κίνηση εξόδου που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική.
      Κάποιοι πιστεύουν ότι η ΟΝΕ δεν αλλάζει ή ότι θα αλλάζει προς το χειρότερο,άρα πρέπει να φύγουμε γιατί όσο μένουμε καταστρεφόμαστε ακόμα πιο πολύ με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η ανασυγκρότηση.
      Πρέπει νά'σαι τυφλός για να μη βλέπεις ότι κι οι 2 απόψεις έχουν τα δίκια τους.

      Διαγραφή
    5. Άμα η φωτιά έχει τυλίξει όλο το σπίτι κι είσαι κολλημένος στο παράθυρο,2 πράματα μπορούν να γίνουν.
      Η'θα σβήσει η φωτιά και θ'αρχίσεις να μαζεύεις τα αποκαΐδια ή θα πηδήξεις μπας και σωθείς καθώς άμα μείνεις θα καείς έτσι κι αλλιώς.
      Δηλ:ή transfer union,δημόσιες επενδύσεις,
      ανασυγκρότηση,ανάπτυξη,κοινωνική προστασία,μάζεμα των ερειπίων,αύξηση μισθών,ή έξοδος απ'την ΟΝΕ γιατί θα έχουμε στερηθεί κάθε άλλη επιλογή.
      Πάντως όχι παραμονή στην ΟΝΕ με μισθούς 300 ευρώ,λιτότητα για πάντα και αποικιοκρατία.Αυτό που συμβαίνει τώρα.
      Εμείς το ζήτημα πάντα πρέπει να το βλέπουμε απ'τη δική μας ταξική σκοπιά.
      Και μόνο ύστερα,να κοιτάμε τί θέλουνε οι απέναντι.Οι τράπεζες θέλουνε την ΟΝΕ,
      τμήματα βιομηχανικά σε διάφορες χώρες θέλουνε εθνικό νόμισμα,παγκόσμιες δυνάμεις θέλουνε την ΟΝΕ,άλλες θέλουνε ευρώ του Βορρά και ελεγχόμενο Νότο με εθνικά νομίσματα.
      Το θέμα για μας είναι τι συμφέρει το λαό.
      Άμα συμφωνούμε στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε (αναδιανομή του πλούτου,
      δημόσιος τραπεζικός πυλώνας,στρατηγικές επιχειρήσεις στο δημόσιο,δημόσιες επενδύσεις κλπ) μπορούμε μια χαρά να συνυπάρχουμε και οι υπέρ και οι κατά της ΟΝΕ χωρίς να δαιμονοποιούμε ο ένας τον άλλο.Εξάλλου όλοι θέλουμε ν'αλλάξει αυτό το πράμα που μας έχει ισοπεδώσει.
      Το βρίσκω λοιπόν λογικό να υπάρχουνε κι οι δύο απόψεις σε τέτοιες ρευστές εποχές
      που κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει στον πλανήτη κι ειδικότερα στην Ευρώπη.




      Διαγραφή
  5. Και ειλικρινά ρε παιδιά,με το συμπάθειο κιόλας,
    δεν θέλω να ξαναδώ γραμμένο σε μαρξιστικό μπλογκ επιχείρημα του τύπου ''καλέ δεν προβλέπουνε οι Συνθήκες την έξοδό μας απ'την ΟΝΕ''.
    Οι ισχυροί της ΟΝΕ μπορούν να σε κάνουν να παρακαλάς να βγεις και να ζητήσεις μόνος σου την έξοδο,αν σου κόψουνε τις δόσεις και αν δεν σου δεχτούνε ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα.
    Θα αναγκαστείς να βγεις και να κόψεις χρήμα για μη γίνει πόλεμος στη χώρα.Έχεις τράπεζες που ταΐζεις,έχεις σχολεία,νοσοκομεία.
    Έχεις και συ όπλα φυσικά.Τη στάση πληρωμών.Την αλλαγή προσανατολισμού,να κάνεις δουλειές και με άλλους στον πλανήτη.
    Πρέπει να ξέρουνε ότι,αν σε πετάξουνε έξω,ΚΑΙ δεν θα πάρουνε τίποτα ΚΑΙ θα κάνουμε δουλειές με άλλους παίκτες.Θέλετε την Εθνική;Θέλετε πετρέλαιο και αέριο της Κρήτης;Θέλετε ήλιο;
    Θέλετε δουλειές στις Περιφέρειες;Λυπούμεθα ρε σεις,άμα μας πετάξετε όξω θα παίξουμε με άλλους.
    Έτσι μόνο προσπαθείς να αποτρέψεις το κακό,και έτσι μόνο το διαχειρίζεσαι άμα συμβεί.Γιατί μπορεί αυτοί κάποια στιγμή να αποφασίσουνε ούτως ή άλλως ότι θέλουνε να συγκρουστούνε μαζί σου.
    Είτε γιατί δεν τους πήγες το μισθό στα 300 ευρώ είτε γιατί δεν έκανες όλη την Ελλάδα μια ΕΟΖ είτε γιατί αποφάσισαν να παίξουν με άλλες περιοχές της γης.
    Τι ευρωλαγνεία είναι αυτή,να τυφλώνει και να μην βλέπουμε τα πράγματα;
    Το σενάριο που βάζουν μερικοί,να βαρέσουμε κανόνι
    μέσα στην ΟΝΕ,δεν υπάρχει ούτε στα όνειρα.
    Στην ΟΝΕ σε κρατάνε επειδή τους πληρώνεις τα δάνεια,και για κανέναν άλλο λόγο.Ούτε ντόμινο πια ούτε τίποτα.Αυτά ισχύανε πριν από δυο χρόνια.
    Τώρα μόλις καταρρεύσεις και δεν μπορέσεις να τους πληρώσεις θα σε πετάξουνε αυτομάτως.
    Μακάρι να μη βγούμε απ'την ΟΝΕ.
    Θα είναι περιπέτεια.
    Αλλά μην είμαστε τυφλοί,το ενδεχόμενο υπάρχει.
    Για πιθανότητες μην ορκίζεστε μένοντας στις εντυπώσεις της στιγμής.
    Οι τακτικές είναι πρόσκαιρες.Η στρατηγική όχι.
    Ας προετοιμαζόμαστε λοιπόν.
    Με τη λογική ορισμένων,κανονικά δεν θά'πρεπε να έχουμε και στρατό και να εκπαιδεύουμε,γιατί η Τουρκία είναι φίλη χώρα και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και άρα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι.
    Θα το ρισκάρουμε;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια ματιά και εδώ σε ένα κείμενο του Α. Κασιμέρη, μέλους του Δ.Σ. Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΣΥ – ΟΑΣΑ:
    Μια απάντηση στον Α. Κολλά: Τι είδους συνδικαλιστικό κίνημα χρειαζόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρουσα η αντίληψη Μητρόπουλου...
    Κάποιος κακόπιστος θα τη μετέφραζε ως εξής:
    ''είμαστε πολλοί στρατηγοί εδώ πέρα μαζεμένοι,
    άμα έρθουνε κι άλλοι θα μας πάρουνε το χώρο.
    Άρα ψάχνουμε για ανθρώπους να κάνουνε τη λάτζα,
    να τους οδηγούμε εμείς,νά'χουμε και στρατό.Άσε που άμα έρθει αυτός ο Φωτόπουλος,μπορεί να μας κάνει και καμιά απεργία όταν θά'μαστε κυβέρνηση και δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε δημόσια τη ΔΕΗ''.
    Εντάξει,με το τελευταίο περί ΔΕΗ το παρατράβηξα,
    αλλά ειλικρινά απορώ με την εντελώς άστοχη και άκαιρη επίθεση Μητρόπουλου.Που να πάρουμε και την κυβέρνηση τι μαλλιοτραβήγματα θα γίνουνε,άμα ξεκινάμε έτσι!
    Θα τον χάλαγε δηλαδή τον Μητρόπουλο να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα τμήμα της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ,του μεγαλύτερου και ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας;
    Η ΓΕΝΟΠ,παρά τα όποια λάθη της,είναι απ'τα ελάχιστα συνδικάτα για τα οποία δεν ντρεπόμαστε.
    Κι ο πρόεδρός της είναι απ'τους λίγους αξιοπρεπείς συνδικαλιστές στη χώρα.Μας χαλάει;
    Σε τι δηλαδή θα μας εμποδίσει ο Φωτόπουλος να κάνουμε δουλειά στη βάση και να μαζέψουμε στρατιώτες;Απεναντίας,θα μας βοηθήσει κιόλας,
    γιατί είναι απ'τους λίγους που ξέρουνε πώς να μαζεύουνε στρατιώτες και απ'τους ελάχιστους που ξέρουνε τί σημαίνει συνδικάτο και απεργία.
    Πέρα από αυτό,έχω και μια απορία.
    Ο Μητρόπουλος,που μιλάει για την γραφειοκρατική τάξη στην πολιτική και στον συνδικαλισμό,έχει
    προσγειωθεί πρόσφατα στη χώρα από κάποιο φωτεινό άστρο ή απο τον πλανήτη Άρη;
    Θεωρεί ότι ο ίδιος ανήκει διαχρονικά στο μη γραφειοκρατικό τμήμα;
    Κρίμα για την ατυχή τοποθέτησή του αυτή,διότι γενικά έχει πολλά να συνεισφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ και ως πολιτικός και ως επιστήμονας και (θα το πω αν και δεν πρέπει να μιλάμε για τέτοια από τώρα γιατί θα χάσουμε τη μπάλα) αύριο ως υπουργός!
    Αντέδρασε λες και πάμε να φέρουμε στον ΣΥΡΙΖΑ τον Παναγόπουλο!



    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ