ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν»


Μια απάντηση από τον τροτσκιστικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στο εγχείρημα της "ισκρα" αποτελεί η  νέα ιστοσελίδα «Rproject» που κινείται πολιτικά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της. Στο εισαγωγικό κείμενο με θέμα "Ταυτότητα - Επικοινωνία" μεταξύ άλλων γράφει:

Το «Rproject» φιλοδοξεί να συμβάλει στη συγκρότηση της αναγκαίας αριστερής, ριζοσπαστικής γραμμής και φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και στην ευρύτερη δυνατή συσπείρωση οργανωμένων δυνάμεων, τάσεων, αλλά και μεμονωμένων συντρόφων/σών που συμμερίζονται αυτή την αναγκαιότητα. 

Επιθυμεί να συμβάλει στην οργάνωση της δράσης ενάντια στα μνημόνια και τις δεξιές αντιλαϊκές πολιτικές, στην πάλη ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό και το ρατσισμό, στην αντίσταση στην ιμπεριαλιστική επιβολή και τον πόλεμο απ’ όπου κι αν προέρχονται, στη δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, στην ενίσχυση της συλλογικότητας στη δράση, αλλά και στη συζήτηση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του κινήματος, της πολιτικής, των ιδεών…
…για την ενότητα στη δράση της Αριστεράς, για μια Αριστερά διεθνιστική και αντιιμπεριαλιστική, για τη νίκη του κόσμου της εργασίας και της λαϊκής πλειοψηφίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και τη σοσιαλιστική προοπτική!

Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο ανάλογο εγχείρημα που αποβλέπει στην προβολή μιας ιδιαίτερης πολιτικής άποψης. Αυτό το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται μόνον στα ηλεκτρονικά μέσα αλλά και στα έντυπα και υποδαυλίζεται από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σήμερα ΚΑΝΕΝΑ δικό του ενημερωτικό μέσο. Τα κυρίαρχα ενημερωτικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΥΓΗ και 105.5) είναι ιδιοκτησία του ΣΥΝασπισμού και εκφράζουν την δική του πολιτική γραμμή.

Δ
υστυχώς όλες αυτές τις προσπάθειες προσπαθούν να καλύψουν ταυτόχρονα δυο διαφορετικές ανάγκες: την προβολή συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων και απόψεων και την ενημέρωση. Πρακτικά η ανάγκη της ενημέρωσης υποβιβάζεται γιατί λειτουργεί ως συμπληρωματικό στοιχείο προπαγάνδας που έρχεται να επιβεβαιώσει συγκεκριμένη πολιτική γραμμή...



5 σχόλια :

  1. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
    Συνασπισμός/Συνιστώσες/Ενιαίο! Σκέτη ομοψυχία.
    Αϊντε! Οσες συνιστώσες, τόσοι και οι ιστοχώροι.
    Θα έχουμε την άνεση και την πολυτέλεια να διαφωνούμε/συμφωνούμε πολυπλεύρως.
    Εγώ πίστευα ότι η συνένωση μπορεί να οδηγούσε την ΑΥΓΗ να κυκλοφορεί (Σάββατο+Κυριακή) ως διπλή εφημερίδα, με δύο εξώφυλλα, δύο όψεις.
    Το ένα εξώφυλλο με την ΑΥΓΗ και το άλλο με την ΕΠΟΧΗ (το Σάββατο) και το ΔΡΟΜΟ (την Κυριακή).
    Νομίζω ότι πρέπει να ιδρύσω μια νέα συνιστώσα, αυτή των ορθολογιστών. Καλημέρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας μη γελιόμαστε. Μιλάμε για το κλασικό τροτσκιστικό παραμύθι. Κάποιο μαζικό κόμμα κινδυνεύει να γίνει δεξιό, οπότε μπαίνουμε εμείς και το σώζουμε από τη δεξιά στροφή.
    Η κλασική αντιμετώπιση του Σύριζα ως μαζικού χώρου.
    Δεν είναι τυχαίο πως οι επίδοξοι σωτήρες του Σύριζα από τη δεξιά στροφή είναι οι πιο σφοδροί πολέμιοι στο άνοιγμα του Σύριζα, οργανωτικό και πολιτικό, στον λαό, μην τυχόν και αλλοιωθεί το τάχα κοινό μας ιδεολογικό στίγμα.
    Οι άνθρωποι μάς το λένε κατάμουτρα: κάνουν δουλειά σε αριστερούς, όχι στο λαό.
    Όποιος έχει τέτοιους στη συνέλευσή του θα έχει διαπιστώσει ποιος θέτει προσκόμματα ή κάνει φασαρία για το παραμικρό, να παρατείνει τις συνελεύσεις σε τόσες ώρες που μόνο αργόσχολος (ούτε καν άνεργος) μπορεί να παρακολουθήσει, ώστε να αποθαρρύνει τον κόσμο και να τον διώξει.
    Στη συνέλευσή μου, όταν ρωτήθηκε ο "διαφημιστής" του αρ πρότζεκτ, τι σημαίνει η ριζοσπαστική Πτέρυγα, απάντησε ότι υπάρχουν Κομμάτια του Σύριζα που έχουν ξεχάσει την Αθηναΐδα και κάτι τέτοιους "σταθμούς" που μόνο οι ενταγμένοι μπορεί να γνωρίζουν, όπως και το πόσες φορές ανέφερε τη λέξη "σοσιαλισμός" ο Τσίπρας.
    Φαντάσου τον απλό πολίτη που θέλει (επιτέλους) να ασχοληθεί, να ακούει όχι περί συνιστωσών και πολιτικών προταγμάτων, αλλά περί Πτερύγων και Κομματιών (εξ ιδίων κρίνει μάλλον ο σύντροφος), και "κινδύνων" και αυτόκλητων σωτήρων.

    Όπως φαίνεται, για κάποιους οι πλατείες δεν δίδαξαν τίποτα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σεχταρισμός τους φαίνεται από το όνομα που διάλεξαν project.

    markos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ένας προτζεκτάκιας12 Οκτωβρίου 2012 στις 7:42 μ.μ.

    Για γέλια ή για κλάματα;
    Είναι να απορεί κανείς!
    Αρχικά για το εισαγωγικό του ΕΟΣ, πρόκειται ασφαλώς για την άποψή του - ίσως και την προβολή της επιθυμίας του. Γιατί αν ήταν παρουσίαση θα παρέπεμπε τουλάχιστον στο κείμενο της ταυτότητας του site: http://rproject.gr/taytotita-epikoinonia ιδιαίτερα δε, στον καθόλου τυχαίο προσδιορισμό «αριστερά διεθνιστική και αντιμπεριαλιστική». Πέρα απ’ αυτό, αρκεί να δει κανείς τα πρώτα άρθρα και τους συντάκτες – όχι αναδημοσιεύσεις, για να βγάλει συμπεράσματα.
    Για τους σχολιαστές και ιδιαίτερα για τον δεύτερο χρονικά, ή πολύ «πονηρός» είναι ή πολύ «αφελής».
    Αν είναι «πονηρός» να του πω πως το «θα σας πως εγώ τι εννοούν οι άλλοι» και μάλιστα «οι τροτσκιστές», μόνο της αριστεράς και μάλιστα της ενότητας και της δημοκρατίας, δεν είναι. Κι αν έχει χρησιμοποιηθεί από την αριστερά αφορά τις πιο σκοτεινές στιγμές της. Βέβαια αυτό το «κάνουν δουλειά σε αριστερούς, όχι στο λαό», σαν νάναι ολίσθημα ή αμαρτία, κάτι λέει για την ταυτότητά του.
    Αν είναι «αφελής» να του πω πως ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα αλλά δεν εξασφαλίζεται με το «πίστευε και μη ερεύνα»! Αυτά δεν είναι ούτε της αριστερής πολιτικής, ούτε των ιδεών της αριστεράς και πάνω απ’ όλα δεν είναι της δημοκρατίας – όπως κι αν την εννοεί κανείς. Γιατί η «κυβέρνηση της αριστεράς» δεν είναι προϋπόθεση αλλά αντίθετα έχει προϋποθέσεις, εκτός κι αν νομίζουμε ότι κυβέρνηση ναναι κι ας είναι ότι νάναι!
    Σε τόσο δύσκολες ιστορικές στιγμές που παίζεται η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας μα παράλληλα και η προοπτική των απελευθερωτικών οραμάτων της αριστεράς στην Ελλάδα και διεθνώς, η δημόσια συζήτηση για την πολιτική και τις ιδέες της αριστεράς είναι βάλσαμο, δύναμη και μόνη προστασία για τα ριψοκίνδυνα βήματά της. Είναι στοιχείο της αναγκαίας δημοκρατίας η συζήτηση μπροστά στον λαό και όχι μόνο για τους… αριστερούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός που επικαλείται τη δημοκρατία, για να κάνει φασαρία για το παραμικρό, και κωλυσιεργεί συνειδητά για να διώξει τον κόσμο (τον "εν δυνάμει αριστερό", αν δεν μας κάνει το "λαός"), ώστε να μην αλλάξουν οι "συσχετισμοί", σε ανούσιες Γραμματείες και συντονιστικά, είναι το λιγότερο αφελής, αν νομίζει ότι μπορεί να τον πιστέψει κανείς.
    Όποιος συντελεστής του αρ πρότζεκτ δεν αναφέρεται στα συγκεκριμένα αυτά γεγονότα που λαμβάνουν χώρο στις συνελεύσεις του Σύριζα αυτό τον καιρό από συνιστώσες-συντελεστές του αρ πρότζεκτ δεν μπορεί να επικαλείται τη "συζήτηση μπροστά στο λαό".
    Θα έκλεινα με νόημα: "στην πουτ..να πουτ..νιες;", αλλά νομίζω ήδη έγινα αντιληπτός-ή-ό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ