Την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Ο Λένιν όταν έμπαινε στο τρένο για να πάει στην Ρωσία έριχνε τα ζάρια. Αν αποτύγχανε η οκτωβριανή επανάσταση σήμερα ίσως θα ήταν γνωστός ως ένας χαμηλόβαθμος πράκτορας των Γερμανών...
Δεν πιστεύουμε ότι ο Α. Τσίπρας έριξε καμιά ζαριά όταν συναντήθηκε με τον Σιμόν Πέρες που πρόσφατα επισκέφτηκε την χώρα μας. Βεβαίως, η Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ!, όπως αναφέρεται στον τίτλο του κειμένου που έδωσε στην δημοσιότητα στις 13/8/12 ο Τάσος Κουράκης. Όμως δεν συμμεριζόμαστε την αγωνία του για τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα αυτής της συνάντησης.
Αν στην θέση του Σιμόν Πέρες σε μια «εθιμοτυπική συνάντηση» ήταν ο Τσάβες ως «συνομιλητής» του Α. Τσίπρα σε «μυστικές διαπραγματεύσεις» οι οποίες αφορούσαν στην τροφοδοσία της χώρας με πετρέλαιο μπροστά στο ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η οικονομική κρίση και η χώρα να χρεοκοπήσει, φανταζόμαστε ότι ο Τάσος Κουράκης δεν θα είχε την ίδια αγωνία για το είδος της «υπεύθυνης» διπλωματίας που αύριο θα είναι η επίσημη εξωτερική μας πολιτική.
Αυτή την επισήμανση δεν την κάνουμε για να δικαιολογήσουμε την στάση του Α. Τσίπρα και των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ που όφειλαν τουλάχιστον να εκδώσουν μια ενημερωτική ανακοίνωση σχετικά με αυτή την συνάντηση. Την κάνουμε για αναδείξουμε ότι υπάρχουν κάποιες άλλες πλευρές της πολιτικής πρακτικής που αφορούν στην άσκηση κρατικής εξουσίας μπροστά στο ενδεχόμενο της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πλευρές αυτές αφορούν στη μυστική διπλωματία, σε εναλλακτικά σχέδια και σε κινήσεις αιφνιδιασμού στο επίπεδο των διεθνών και διακρατικών σχέσεων. Αρκεί να σκεφτούμε πως ακόμα και μια υποτίμηση του νομίσματος αν χάσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δυστυχώς αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που μέχρι τώρα όχι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλη η Αριστερά δεν τα είχε μπροστά της...
Το σύνολο σχεδόν της Αριστεράς συνεχίζει να πορεύεται με τις βεβαιότητες και τις αλήθειες που κουβαλάει από τον προηγούμενο αιώνα και δεν ρίχνει τα ζάρια. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΙΜΙΚΗΡΗΣ στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην iskra “Ο Σύριζα στο σταυροδρόμι της μετεξέλιξης ή της μετάλλαξής του” ζει με το εξιλαστήριο όνειρο να οικοδομήσει το «καλό» ΚΚΕ απέναντι τις τραυματικές εμπειρίες που απέκτησε στο κόμμα του Λ. Κύρκου της Μ. Δαμανάκη και του Ν. Κωνσταντόπουλου, όταν δηλώνει πως: «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επομένως να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα όχι μόνο πολιτικής αλλά και ιδεολογικής ενότητας που θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα την ταξική του όχθη.»
Το επόμενο βήμα αυτής της λογικής εκφράζεται καθαρά στο άρθρο του ΆΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΚΕ: ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ, ΜΑ ΔΕΝ ΤΟ OΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ! όπου όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στην αλλαγή γραμμής του ΚΚΕ! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν αυτές οι αντιλήψεις ηγεμονεύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε η πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση του θα είναι εξασφαλισμένη…
Πιο Τσιπρικος πεθαινεις ΕΟΣ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δικό μου προβοκατόρικο ερώτημα είναι: αν συναντιόταν ο εκπρόσωπος ενός αριστερού κόμματος επίσημα με εκπρόσωπος με Καντάφι η Ασσαντ πριν από τις εμφύλιες συγκρούσεις θα διαμαρτυρόταν κανείς; η όλα μια χαρά;Δ.Υ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει λαός πιο ταλαιπωρημένος από τους εβραίους και δικαιούνται μια πατρίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά την αρχ, Ελλάδα είναι ο λαός που έβγαλε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην Ιστορία.-Μαρξ κλπ-
Σήμερα είναι μια υπερδύναμη που τα στρατηγικά της συμφέροντα συμπίπτουν με τα δικά μας.Οχι μόνο ΑΟΖ αλλά γιατί είναι η μόνη χώρα που μπορεί να επιβάλλει στη Γερμανία την παραμονή μας στο ευρώ.
ο Τσίπρας δεν μπορούσε να μην δεχθεί τον Πέρεζ αν θέλει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει οτι δεν είναι πλεον γκρουπούσκουλο αλλά μια υπέυθυνη δύναμη που είναι δυνατόν να κυβερνήση.
Ας ωριμάσει επιτέλους το τμήμα της αριστεράς.
Αυτό δεν σημαίνει οτι θα επιτρέψουμε να γίνουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. -και να ήθελαν οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές-
markos
Διαβαζοντας το σχολιο του markos το μονο που μπορεις να πεις ειναι ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τελευταία χρόνια τα τούρκικα πολεμικά φτάνουν ως τη Τζιά. Τί θέλεις για να πειστείς, να τα δείς στο Φάληρο; Ή μηπως νομίζεις οτι είναι εδώ για τουρισμό;
Διαγραφήη επισής μπορείς να πεις οτι ο μάρκος
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσεγγίζει τα 'ορια της προβοκατορολογίας.
Μάρκο ανπαράγεις τη σιωνιστική προπαγάνδα και θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Το κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε μέσω της εκδίωξης περίπου 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων απ΄πο τα εδάφη που έμεναν. ΕΠιπλέον οι ελάχιστοι Άραβες που ζουν στο Ισραήλ αντιμεωπίζονται ως πολίτες β κατηγορίας. ΤΟ κομμουνιστικό κίνημα είχε την άποψη ότι έπρεπε να γίνει στην Παλαιστίνη μία κσμική ομοσπονδία που θα ζούσαν Εβραίοι και Άραβες.
ΑπάντησηΔιαγραφή"οι ελάχιστοι Άραβες που ζουν στο Ισραήλ" και είναι ισραηλινοί πολίτες είναι 1,573,000, ή 20.4% του πληθυσμού. Σ'αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι παλαιστίνιοι των κατεχομένων επειδή δεν είναι ισραηλινοί πολίτες.
Διαγραφήhttp://en.wikipedia.org/wiki/Arab_citizens_of_Israel
Να γίνει στην Παλαιστίνη μία κοσμική ομοσπονδία που θα ζούν Εβραίοι και Άραβες, αυτή είναι η ιδανική λύση και δεν είναι αργά.
ΔιαγραφήΤο Ισραήλ του Νετανιάχου και των άλλων εθνικιστών αντιμετωπίζει αυτή τη πρόταση σαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο γιά την πολιτική τους. Οι Παλαιστίνιοι πως την αντιμετωπίζουν; Την δέχονται; Αν ποτέ την δεχτούν και σταματήσουν οι απειλές του είδους "θα πετάξουμε τους Ισραηλινούς στη θάλασσα", αυτή η πρόταση θα αποκτήσει τέτοια δυναμική που δεν θα μπορεί τίποτα να ανακόψει την εφαρμογή της.
Βασ.
Προς Ανώνυμος14 Αυγούστου 2012 3:22 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορείς να εξομοιώνεις τον Καντάφι και τον Άσαντ που εναντιώθηκαν στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό με το ναζιστικό μόρφωμα του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία των Αράβων
Όλα μια χαρά θα ήταν λοιπόν, και έτσι πρέπει. Κατάλαβες;;;;
Το Ισραήλ δεν διαπράττει γενοκτονία, διέπραξε εθνοκάθαρση και σήμερα προσπαθεί να εφαρμόσει καθεστώς απάρτχαϊντ. Εχει σημασία να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς και ακριβολόγοι στα ζητήματα αυτά, οι υπερβολές απλά δίνουν στο Ισραήλ τις προφάσεις που αναζητεί.
ΔιαγραφήΒασ.
Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα αγαπητέ ανώνυμε των 12.55 μ.μ.Δηλαδή αν ένα καθεστώς αντιτίθεται στον αμερικάνικο κ.λ.π. ιμπεριαλισμό είναι καλό και δημοκρατικό, ασχέτως τού τρόπου λειτουργίας του; Παλιά ελέγετο ότι αν ένα καθεστώς υποστηρίζει τη Σοβιετική Ένωση ήταν καλό και δημοκρατικό, ξαναγυρίζουμε σε κάτι τέτοιο πάλι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είπα ότι ο Άσαντ και ο Καντάφι είναι καλοί άνθρωποι και δημοκράτες... Όμως:
Διαγραφήα) Το τι θα κάνει κάθε λαός είναι εσωτερικό του ζήτημα και όχι της Χίλαρι Κλίντον
β) Στην Συρία δεν γίνεται λαϊκή και δημοκρατική επανάσταση από αριστερό κίνημα. Απλά ο ιμπεριαλισμός των γιάνκηδων εκμεταλλεύεται υπαρκτά προβλήματα για να πάρει το χωράφι κοψοχρονιά
γ) Η ήττα του ιμπεριαλισμού σε κάθε πεδίο είναι νίκη των λαών, έστω και έμμεση
δ) Οι αριστεροί δεν μπορούν να φωνάζουν το ίδιο σύνθημα με τους ιμπεριαλιστές.
13η Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ο ΛΑΟΣ .Ποιός την φοβάται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ευχάριστη έκπληξη των εκλογών ήταν το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα συσπείρωσε τον κόσμο, της αριστεράς κυρίως ,
Σε μία ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ .
Το αποτέλεσμα αυτό δρομολόγησε τις εξελίξεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ και με απόφαση-πρόσκληση-πρόκληση , των οργάνων προχωράει στη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ
Το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για την οργάνωση του ,λογικά θα έπρεπε να γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τους εμπλεκόμενους .
Συγκεκριμένα
--Οι συντελεστές του αποτελέσματος αυτού, που επιτέλους είδαν να δικαιώνονται οι προσπάθειες τους , είδαν να γίνονται ευρύτερα αποδεκτές οι αρχές και οι αξίες τους και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα άτομα που αποτελούσαν τις 12 συνιστώσες του .
--Οι υποστηρικτές της άμεσης δημοκρατίας που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις δεν απέχει πολύ από τις δικές τους προτεινόμενες διαδικασίες .
--Οι αγανακτισμένοι που μετά από ένα χρόνο στις πλατείες βλέπουν ότι είναι εφικτός πλέον ο στόχος της ανατροπής της πολιτικής των μνημονίων .
--Τα αριστερά κινήματα και κόμματα τα οποία επέλεξαν να μην συνεργασθούν εκλογικά θα μπορούσαν να δεχθούν ως πρόκληση την συμμετοχή τους στη δημιουργία του νέου φορέα από μηδενική βάση, χωρίς να αποκλείονται και διαδικασίες συνεργασίας με ποσοστώσεις .
Αντί λοιπόν όλοι οι παραπάνω να αναλογισθούν την δραματική πολιτική οικονομική συγκυρία και με προτάσεις, τόσο στις διαδικασίας όσο και στις θέσεις , να επιδιώξουν την συμμετοχή τους άρχισαν μία κριτική που περνάει τα όρια της κακόπιστης και αγγίζει τα όρια της ΜΙΖΕΡΗΣ ΓΚΡΊΝΙΑΣ .
Θεωρώντας ότι όλες οι απόψεις και όλοι όσοι τις διατυπώνουν έχουν αγαθές προθέσεις , αντί απάντησης θέτω κάποια εύλογα ερωτήματα .
--Θεωρούμε ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στόχων τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ?
--Είναι σήμερα ο στόχος η ανατροπή της ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ?
--Θεωρείται ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΡΧΩΝ ο σεβασμός της άποψης της πλειοψηφίας ?
--Μπορεί κάποιος να ΠΡΟΔΙΚΑΣΕΙ ότι θα επιδιωχθεί και θα επιτευχθεί η οποιαδήποτε ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ?
--Μπορεί κάποιος να προδικάσει τις πολιτικές επιλογές ενός ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ που θα καθορισθούν με δημοκρατικές διαδικασίες ?
--Φοβάται κάποιος την ελεύθερη έκφραση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου [μέσα από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και όχι σε κομματικά γραφεία ] συνεδρίου ?
-
Η πρόταση για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ σε ενιαίο κομματικό μηχανισμό αφορά ΟΛΟΥΣ και το θετικό είναι ότι ξεκινάει από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ .
Αυτό σημαίνει ότι ανοίγεται πεδίον δόξας λαμπρό για όλους ,και δίδεται η δυνατότητα να διατυπωθούν απόψεις και σε οργανωτικά θέματα αλλά κυρίως σε ζητήματα πολιτικής
Σε αυτή την προσπάθεια κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕΙ διαδικασίες και κυρίως να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ πολιτικές γιατί εν τέλει αυτός που θα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ θα είναι η
13η Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ο ΛΑΟΣ
--Αυτός ο Λαός που έδωσε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα και έκανε όλο τον ΠΛΑΝΗΤΗ να ενδιαφέρεται για την ψήφο του και είναι έτοιμος να συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι την τελική νίκη .
--Αυτός ο Λαός που αγνοούσε την δομή του και σε μεγάλο ποσοστό την ύπαρξη των 12 Συνιστωσών και των ανθρώπων που τις πλαισιώνουν
--Αυτός ο Λαός που δοκιμάζεται από τα οικονομικά μέτρα , εκτίμησε το πρόγραμμα και είδε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ όπως το εξέφρασαν ο πρόεδρος σ Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του .
--Αυτός ο Λαός που μετεκλογικά ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και συμμετέχει στις λαϊκές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα .
Μέλημα όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται για την πορεία, όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του τόπου, θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία .ώστε να εκφρασθεί η ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ .και να μη καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος παρασύροντας και την τελευταία ελπίδα
To θέμα είναι κορυφαίο και έχει να κάνει με το αν η αριστερή κυβέρνηση γίνεται αντιληπτή σαν κυβέρνηση της αριστεράς ,δηλαδή σαν κάθε κυβέρνηση απλά με άλλο πολιτικό κέντρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάρτηση κάτω από την οποία συζητάμε προτείνει αυτό ακριβώς και μάλιστα εντελώς ανερυθροίαστα.Ότι διαχείριση των κρατικών πολιτικών σημαίνει μια πορεία ρεαλιστικών συμβιβασμών με την αντζέντα της αστικής τάξης.
Αυτό λένε και τα κείμενα της Δούρου "Με άλλα λόγια, αν και κατά πόσο τίθενται οι βάσεις μιας πολύπλευρης και πολυεπίπεδης, αξιόπιστης, εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα περιλαμβάνει και την πτυχή των σχέσεων αυτών, σε συνάρτηση, όπως προανέφερα, με την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων."
Αγαπητέ διαχειριστή της ΕΟΣ,που συνήθως είσαι λαλίστατος εναντίον μιας λογικής εθνικού συμφέροντος (και προσπαθείς και να το προσάψεις σε όσους προτείνουν μετωπική αντιπαράθεση με την γραμμή της αστικής τάξης,πχ για την μόνη δυνατή διαχείριση της κρίσης στο εσωτερικό της ΟΝΕ και της ΕΕ) αυτό θα το σχολιάσεις?
Υπάρχουν "ελληνικά συμφέροντα"?Και έστω ότι εννοεί τα συμφέροντα των εργαζομένων (δεν εννοεί αυτό κατά την γνώμη μου,αλλά έστω ότι κάνω λάθος).Υπάρχει προώθηση των συμφερόντων των εργαζομένων που να περνάει μέσα από το να πάνε σε δεύτερη θεση πάγιες θέσεις της αριστεράς για την αυτοδιάθεση των λαών και για πρακτικές κοινωνικής και εθνικής εξόντωσης όπως αυτές του σιωνιστικού Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό?
"διαχείριση των κρατικών πολιτικών σημαίνει μια πορεία ρεαλιστικών συμβιβασμών με την αντζέντα της αστικής τάξης". Άν αυτό αφορά τη στρατηγική τότε αφορά τη δημαρ. Αν αφορά την τακτική μπορεί να αφορά το συριζα.
ΔιαγραφήΕίναι ικανός αυτή τη στιγμή ο συριζα να καθορίσει ο ί δ ι ο ς επιθετικά την ημερήσια διάταξη, την αντζέντα; Η βάση τού συριζα είναι κινούμενη άμμος, η ψήφος υπέρ του περισσότερο οικονομική παρά αμιγώς ταξική. Είναι δηλαδή σε άμυνα. Από πλευρά τακτικής μάλλον καλώς επικαλείται εθνικά συμφέροντα.
Ένα άρθρο που βρήκα στη "θεωρητική εγκυκλοπαίδεια" τού χώρου,{http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=724&Itemid=29} λέει "στην πράξη, οι αριστεροί συχνά δεν εμφάνισαν την παρέμβασή τους ως ριζική ανατροπή, αλλά ως «συμπλήρωση» ή «ολοκλήρωση» της [πτυχής]...την οποία υποτίθεται ότι άφησε ημιτελή η αστική τάξη. Πάντοτε όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο μια νέα δύναμη, τείνει αναπόφευκτα να περιγράφει τον εαυτό της με όρους δανεισμένους από το λεξιλόγιο της παλιάς που κυριαρχούσε, διότι ακριβώς δεν έχει διαμορφώσει ένα πλήρως δικό της λεξιλόγιο· αυτό μπορεί να το κάνει μόνο αφού επικρατήσει. Ωστόσο αυτό που συνιστά την ιδιαίτερη φύση, δηλαδή τη δύναμη, του νέου υποκειμένου είναι η διαφορά του από το παλαιό και όχι η ομοιότητά του προς αυτό".
ΌΛΗ η αριστερά πορεύεται όχι με βεβαιότητες που λέει η ΕΟΣ αλλά με σημαντικές θεωρητικές ελλείψεις.
Πάω να διαβάσω μακιαβέλι...:)
Υπάρχουν "ελληνικά συμφέροντα"?
ΔιαγραφήΚάθε χώρα, οποιοδήποτε κι αν ήταν το πολίτευμά της, απο μοναρχία μέχρι λαΐκή δημοκρατία είχε συμφέροντα. Χώρα χωρίς συμφέροντα απλά δεν έχει υπάρξει (ούτε και πρόκειται).Έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, την άμυνα, την ενέργεια, το εμπόριο, κλπ. Αν το ψάξεις η ΕΣΣΔ για παράδειγμα είχε περίπου τα ίδια συμφέροντα με την τσαρική Ρωσία. Γιατί; Διότι οι χώρες δεν μετακινούνται στο χάρτη όποιο πολίτευμα και νά'χουν. Και κάθε κόμα εξουσίας το γνωρίζει. Κι αν δεν το γνωρίζει, το μαθαίνει. Το τι λέει στους οπαδούς του είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αλλά εμάς δεν μας αφορά αυτό, έ;