ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Έρχονται τα δύσκολα...

Αναδημοσίευση από το antapocrisis.gr 
Του Χρίστου Κατσούλα.

Το πολιτικό ζήτημα της 6ης Μάη ήταν η αποδοκιμασία του μνημονίου με στήριξη στην πρόταση της κυβέρνησης αριστεράς. Το πολιτικό ζήτημα της 17ης Ιούνη είναι η ακύρωση του μνημονίου από την κυβέρνηση της αριστεράς. Δηλαδή η κυβέρνηση αριστεράς έγινε από σύνθημα ζύμωσης, σύνθημα δράσης και άμεσης υλοποίησης.
Αυτό θα είναι το δίλημμα των εκλογών.
Ή θα έχουμε μια ισορροπία τρόμου ανάμεσα σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις που θα οδηγήσει σε μνημονιακές διολισθήσεις, ή θα έχουμε μια αριστερή αντιμνημονιακή πλειοψηφία που θα πάρει μέτρα ανάτασης της κοινωνίας και επιβίωσης του λαού. Εδώ δεν χωράνε μεσοβέζικες τοποθετήσεις.
Η πόλωση ανάμεσα στην αντιμνημονιακή αριστερά και στη μνημονιακή δεξιά θα είναι ο καμβάς που πάνω του θα ξετυλιχτούν οι επόμενες βδομάδες.
Πριν δύο μήνες, κανείς δεν περίμενε ότι οι μνημονιακές δυνάμεις δεν θα είχαν την οριακή έστω κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Συνέβη.

Σήμερα πολλοί φαντάζονται ότι είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε στις 6 Μάη.
Αυτή και μόνο η μετατόπιση είναι συνταρακτική.
Φυσικά τα πράγματα δεν γίνονται καθ' υπαγόρευση. Υπήρξε μια διετής περίοδος μεγάλων αγώνων και εισβολής του λαού στο προσκήνιο, ακόμα κι αν τους τελευταίους μήνες περίσσεψε η απαισιοδοξία. Δεν υπήρξε ελικόπτερο, ούτε αιματηρή εξέγερση, ούτε οι εκλογές έγιναν με τον λαό στους δρόμους. Δεν έγινε της Αργεντινής. Όμως το μέγεθος της λαϊκής οργής ήταν ασυμπίεστο και λειτούργησε σωρευτικά.
Η λαϊκή απόγνωση μετασχηματίστηκε σε ελπίδα αλλαγής. Χωρίς να σκαλίζει τα ψιλά γράμματα, εκτίναξε τον Σύριζα στη δεύτερη θέση και πλέον τον στέλνει στην πρώτη. Η προσδοκία για αλλαγή είναι εκρηκτική.
Ο αστισμός κινδυνεύει να την ξαναπατήσει. Το βαρύ πυροβολικό διαμόρφωσης της κοινής γνώμης δεν μπορεί να σταθεί όρθιο μπροστά σε αυτή την έκρηξη των λαϊκών προσδοκιών ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του ο Πρετεντέρης, ο Σύριζα εκτοξεύεται. Κάθε φορά που μιλά η Τρέμη, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταποντίζονται. Η κατάρρευση της μιντιακής τρομοκρατίας ίσως είναι νίκη σημαντικότερη από τη νίκη του Σύριζα.
Από τους άλλους χώρους της αριστεράς τα πράγματα είναι γνωστά. Το ΚΚΕ επιμένει εγκλωβιζόμενο στην αυτοκαταστροφική του κατεύθυνση. Καθίσταται όλο και πιο απωθητικό στα μάτια των ίδιων των οπαδών του. Η Ανταρσύα πολιτεύεται περισσότερο κομματικά παρά πολιτικά.

Κι όσο κι αν μιλάμε για τις 6 Μάη λέγοντας νίκη της αριστεράς, η αλήθεια ήταν πως επρόκειτο για νίκη του Σύριζα. Η άλλη αριστερά καθηλώθηκε ή αυξήθηκε οριακά, και στις επόμενες εκλογές θα συμπιεστεί ακόμη περισσότερο. Θα ελπίζει για παραστρατήματα και παραπατήματα ώστε να τα αναδείξει. Όμως χάνει το τρένο στο βαθμό που δεν έχει τη φιλοδοξία να δράσει, να διαμορφώσει, ή έστω να αντιπαρατεθεί εντός του "ρεύματος" μιας αριστερής αντιμνημονιακής κυβέρνησης.
Η ευκαιρία είναι μοναδική και η επιτάχυνση του χρόνου τεράστια. Και η απαίτηση για εδώ και τώρα ανακούφιση από τη μνημονιακή κόλαση είναι ισχυρότατη. Είναι τόσο ισχυρή που το λαϊκό θυμικό θα συγχωρεί ολισθήματα τύπου Αρσένη από τα οποία ελπίζουν να επιπλεύσουν για να επιβιώσουν οι άλλοι χώροι της αριστεράς. Από μια άποψη, όσες φορές κι αν πει ο Δραγασάκης τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση, σήμερα ο Σύριζα δεν θα χάσει. Ούτε με το αν ο Μηλιός θα καταστρέψει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αν η νεολαία ΣΥΝ συμμετέχει στο Athens Pride. Αν το Κόκκινο θέλει να αναγνωρίσει τη Μακεδονία. Αν ο Στρατούλης φτερνίζεται και η Deutsche Bank παθαίνει πνευμονία. Αυτά θα είναι λεπτομέρειες.
Ο Σύριζα είτε το θέλει, είτε όχι, καταδικάστηκε να δοκιμάσει και να πετύχει. Γιατί αν δεν πετύχει το τίμημα θα είναι ακριβό. Και θα το πληρώσουν όλοι. Εν προκειμένω δεν χρειάζονται ούτε μιζέριες, ούτε πανηγυρισμοί.
Γιατί η δυνατότητα που έχει μπροστά του ο Σύριζα δεν είναι αποτέλεσμα αδιάσπαστων δεσμών με το λαό, ούτε πολιτικής ανταπόκρισης στα προβλήματά του. Δεν πέρασε ούτε χρόνος από το ξέσπασμα των πλατειών που με ρητό τρόπο κατέγραψε τα όρια των πολιτικών σχηματισμών της αριστεράς. Η ευθραυστότητα αφορά τα λαϊκά ερείσματα: Είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι οικοδομούνται δεσμοί λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ακόμη περισσότερο όταν η απαίτηση του κόσμου για σωτηρία, είναι επιταγή πληρωτέα άμα τη εμφανίσει. Κι αν δεν εξαργυρωθεί, τα πράγματα θα είναι ζόρικα.
Η πρόκληση λοιπόν είναι να εφαρμοστεί με επιτυχία μια πολιτική διεξόδου από την κρίση, από μια κυβέρνηση αριστεράς.
Διότι το φλέγον ζήτημα είναι τι θα γίνει στις 18 Ιούνη.
Εδώ είχε και έχει σημασία η συζήτηση για το ευρώ. Γιατί πολύ απλά επιχειρεί να προβλέψει την “επόμενη μέρα” του μνημονίου, πρόνοια περιττή ως μειοψηφική αντιπολίτευση, προϋπόθεση απαραίτητη ως εν δυνάμει κυβέρνηση.
Αν εφαρμοστεί μέχρι τέλους η πολιτική ακύρωσης των μνημονίων, η παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Τη στιγμή εκείνη δεν θα χρησιμεύσει καθόλου η αγχώδης σημερινή διαβεβαίωση για την παραμονή στο ευρώ. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τεθούν θα χαρακτηρίσουν την πορεία της χώρας για δεκαετίες. Πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη; Πώς μπορεί να μπει η χώρα σε τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης; Πώς μπορούν να ανακτηθούν από τον δημόσιο έλεγχο τα οικονομικά και δημοσιονομικά εργαλεία; Οι σημερινές δηλώσεις τότε θα βαραίνουν.
Μακάρι ο Σύριζα να αποτελέσει τη θρυαλλίδα ευρύτερων ανατροπών σε όλη την Ευρώπη. Όμως αν η ΕΕ παραμείνει ένας αδιόρθωτα αντιλαϊκός, νεοφιλελεύθερος, ιμπεριαλιστικός οργανισμός, η ρήξη με αυτή και με τους βασικούς πυλώνες της είναι μέγιστο διεθνιστικό καθήκον, αλλά και ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Η ιστορία δεν περιμένει κάποιον μαγικό συγχρονισμό, ούτε ο Τσίπρας μπορεί να κλωνοποιηθεί και ο Σύριζα να επεκταθεί. ώστε να αλλάξουν ταυτόχρονα οι πολιτικοί συσχετισμοί στην ήπειρο.
Η άρνηση των εταίρων να δεχτούν την ακύρωση των δανειακών συμβάσεων και των υποχρεώσεων που απέρρεαν από αυτές, μπορεί να προκαλέσει άτακτη υποχώρηση του νεοφιλελευθερισμού, μπορεί όμως να γεννήσει μια μεγάλη αντιδραστική σκλήρυνση. Μπορεί να μην δοθούν οι επόμενες δόσεις, να μην γίνονται αποδεκτές οι ελληνικές εγγυήσεις, να μην διατεθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, να αποκλειστεί η χώρα για χρόνια από τις αδηφάγες αγορές. Η ιστορία, η πολιτική ιστορία και η οικονομική επιστήμη έχουν αποδείξει ότι τίποτε από αυτά δεν είναι θανατική καταδίκη. Ας μην ξεδοντιάζουμε τα όπλα μας.

8 σχόλια :

  1. ''Καθίσταται όλο και πιο απωθητικό στα μάτια των ίδιων των οπαδών του''

    O κυριος ειναι οπαδος του ΚΚΕ;
    Πως μπορει να ξερει ;
    Και στην τελικη ποιος του δινει το δικαιωμα να μιλαει εξ ονοματος σου συνολου των οπαδων του ΚΚΕ;

    Παρακαλειται οπως ξεκαβαλησει, οι κολωνες ειναι για αλλες δουλειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μπορεί να μην δοθούν οι επόμενες δόσεις, να μην γίνονται αποδεκτές οι ελληνικές εγγυήσεις, να μην διατεθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, να αποκλειστεί η χώρα για χρόνια από τις αδηφάγες αγορές. Η ιστορία, η πολιτική ιστορία και η οικονομική επιστήμη έχουν αποδείξει ότι τίποτε από αυτά δεν είναι θανατική καταδίκη"
    Χρίστο Κατσούλα η ιστορία, η πολιτική ιστορία και η οικονομική επιστήμη μας διδάσκουν ακριβώς το αντίθετο! Την χρόνια οικονομική δυσπραγία και την απομόνωση απο το εκάστοτε περιβάλλον ακολουθούν πάντα, χωρις καμιά εξαίρεση, δυσάρεστες καταστάσεις. Στην περιοχή μας η αρχαία Αίγυπτος, η Ρώμη, το Βυζάντιο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία γι αυτό κατάρευσαν. Η Γιουγκοσλαβία διαμελίστηκε απο τις ΗΠΑ και την ΕΕ μετά απο μιά περίοδο υπερπληθωρισμού και απομόνωσης. Καλοθελητές πάντα βρίσκονται να καλύψουν το κενό, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Αυτή είναι η γεωπολιτική εδώ και τρείς χιλιετίες. Καλώς ήρθες στον πλανήτη Γή! Η οικονομική κρίση στη Γερμανία δεν έφτιαξε το Χίτλερ; Τι μας τσαμπουνάς; Δεν πάς για ψάρεμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αναφορές στην προκαπιταλιστική εποχή είναι άκυρες επινοήσεις. Στην εποχή των "αγορών", οι χώρες που προχώρησαν σε μονομερή διαγραφή του χρέους απομονώθηκαν; Οι "αγορές" τις τιμώρησαν; Βυθίστηκαν σε χρόνια οικονομική δυσπραγία; Σε βρίσκω αδιάβαστο; Μήπως γύρισες μόλις από ψάρεμα; Δεν ξαναπάς καλύτερα;

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι μόνο η διαγραφή, είναι και η δραχμή! Για χώρες που προχώρησαν σε μονομερή διαγραφή του χρέους ΚΑΙ ταυτόχρονη αλλαγή του νομίσματος η ιστορία δεν μας διδάσκει τίποτα διότι ΔΕΝ υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Το πρόβλημα είναι ο συνδιασμός
      της απουσίας δανεισμού και
      της (πληθωριστικής)δραχμής.
      Το κατάλαβες; (και να μην το κατάλαβες τώρα, αργά ή γρηγορα θα το καταλάβεις)
      ΥΓ: γράφει στο πρόγραμμα οτι θα προσλάβετε 100.000 δημόσιους υπαλλήλους με πρώτο μισθό 1300 ευρώ. Εσύ που είσαι μέσα στά πράματα, μήπως ξέρεις πού να κάνω την αίτηση;

      Διαγραφή
  3. Προεκλογικά έβριζαν το ΣΥΡΙΖΑ. Στη σχολή μου (Πάτρα) το μόνο που έκαναν είναι να χώνουν σε Τσίπρα ότι είναι ΠΑΣΟΚΟΣ και ευρωλάγνος. Ψήφισαν Ανταρσυα. Τώρα επειδή είδαν ψωμί στο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάει για πάτο, γλύφουν εκεί που έφτυναν;;; Είχαν δίκιο τα σταλίνια που σας έστειλαν μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλέπω τα μαζεύεις. Δηλαδή με το "ρήξη" εννοείς παραμονή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, απλά θα καταγγείλετε το μνημόνιο κι αν δεν κάτσει θα περάσετε στη δραχμή(φυσικά με μεγάλη επιτυχία). Προς στιγμήν φοβήθηκα οτι πρότεινες να βγούμε απ' την ΕΕ. Και βέβαια θα συνεχίσετε να παίρνετε ενισχύσεις απο τον "αντιλαϊκό, νεοφιλελεύθερο, ιμπεριαλιστικό οργανισμό"."Λεπτομέρειες". Με συγχωρείς σε παρεξήγησα. Νόμιζα οτι με το "ρήξη" εννοούσες ρήξη. Τώρα αλλάζει το πράμα. Εξ άλλου ίσως να βοηθήσει και η Ρωσία. Ιδίως όταν έχετε καταψηφίσει τον Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη σε ευθυγράμμιση με τον ΓΑΠ. Ακριβώς όπως και στο σχέδιο Ανναν...
    Δε μου λες Νίκο, με την ΑΟΖ τί θα κάνετε;-αστειεύομαι, εξάλλου δεν σ'ενδιαφέρει το ψάρεμα οπότε τί να την κάνουμε τη θάλασσα; Μάλλον είσαι τύπος του βουνού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;;;
    ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΑΤΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΚΟΕ ΤΟ ΜΑΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
    ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
    ΛΙΓΟ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Κατσούλας κατάθεσε κάποιες ιδέες- εκτιμήσεις. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω σχολιαστές είναι εκτός θέματος, αλλά και όταν είναι εντός δεν παραλείπουν να τις συνοδεύσουν με τις γνωστές γλαφυρές μαλακίες του τύπου πήγαινε για ψάρεμα. Σημασία έχει τι λέει σήμερα ο Κατσούδας (και ο κάθε Κατσούδας) και εάν αυτό έχει κάποια αξία, και όχι τι έκανε η ΚΟΕ και οι αποχωρήσαντες της ΚΟΕ.
    Μιλήστε, εφόσον αποφασίζετε να σχολιάσετε για την ουσία των γραφομένων, χωρίς τα υπόλοιπα.
    Κ. Γκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ