ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΚΟΕ για τις ΕΚΛΟΓΕΣ


Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις εκλογές

Στον αγώνα για την ανατροπή του τροϊκανού καθεστώτος
Τιμωρούμε το μνημονιακό μπλοκ της υποτέλειας και της κοινωνικής εξόντωσης

Το υπηρετικό προσωπικό της τρόικας αναγκάστηκε να προσφύγει σε εκλογές. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, μέσα σε κλίμα λαϊκής κατακραυγής και απονομιμοποίησης του μνημονιακού καθεστώτος. Αναγκάστηκαν, μετά από ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις, να προκηρύξουν εκλογές κάτω από το βάρος αυτής της απονομιμοποίησης αλλά και των εσωτερικών τους αντιθέσεων και επιδιώξεων.

Δεν μπορούσαν άλλο να πορεύονται παριστάνοντας ότι έχουν κάποια δήθεν λαϊκή εντολή, τη στιγμή που απροκάλυπτα αγνόησαν, διέστρεψαν και ποδοπάτησαν τη γνώμη, τη θέληση και τους πόθους του λαού. Φοβόντουσαν και φοβούνται τις εκλογές. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία σε κάθε ευκαιρία έκφρασε την αντίθεση και την οργή της απέναντι στο σάπιο πολιτικό σύστημα, την τρόικα και τα μνημόνια. Στις διαδηλώσεις, τις πλατείες, τις παρελάσεις, αλλά και μέσα από το καθημερινό βουητό της κοινωνίας απέναντι σε όλους αυτούς που πουλάνε τη χώρα και καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια.


Ετοιμάζουν εκλογές μέσα σε κλίμα εκβιασμών, εξαγοράς, ψέματος και τρομοκρατικών διλημμάτων. Θα απειλήσουν ότι έρχεται χάος και καταστροφή αν ο λαός σταματήσει αυτή την πορεία. Η τρόικα θα είναι παρούσα, και ήδη οι εκπρόσωποι των διεθνών τοκογλύφων, του ΔΝΤ και της γερμανικής Ευρώπης με δηλώσεις, άρθρα και απειλές παρεμβαίνουν ωμά και διεξάγουν τη δική τους προεκλογική καμπάνια, καλώντας να στηριχτούν οι ντόπιοι υπάλληλοί τους. Ετοιμάζουν προκλήσεις και δοκιμές εκτροπών. Επιτίθενται στην Αριστερά και σε κάθε δύναμη αντίστασης. Φοβούνται ότι ο λαός θα χρησιμοποιήσει και τις εκλογές για να τους τιμωρήσει. Φοβούνται ότι, παρ’ όλα αυτά που ετοιμάζουν, δεν θα καταφέρουν να αποσπάσουν μια, έστω οριακή και νοθευμένη, νομιμοποίηση.

Αυτό είναι που καθορίζει τον ειδικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών. Θα αποσπάσουν αυτή τη «νομιμοποίηση» ώστε την επόμενη μέρα να μην αφήσουν τίποτα όρθιο; Ή θα τιμωρηθούν βαριά και θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα κατάσταση σοβαρών προβλημάτων και αδυναμίας να προχωρήσουν το καταστροφικό έργο τους; Αυτή είναι η αγωνία τους, και η αγωνία αυτή τους καθιστά ευάλωτους αλλά και επικίνδυνους. Στο χέρι μας είναι αυτή την αγωνία να την επιτείνουμε, να την αξιοποιήσουμε και να την επιβεβαιώσουμε, στέλνοντας μήνυμα ανατροπής και διεξόδου, ανοίγοντας το δρόμο για μια άλλη πορεία της χώρας, που μπορεί να επιβληθεί μόνο με το λαό στο προσκήνιο.

Ο λαός και αυτή τη μάχη θα τη δώσει όπως έδωσε και άλλες αυτά τα χρόνια. Χωρίς ισχυρά στηρίγματα, χωρίς μια αυθεντική έκφραση της θέλησης που έχει δείξει με κάθε τρόπο. Χάθηκε μια μεγάλη δυνατότητα. Θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει οργανωθεί ένα μεγάλο, πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο πάλης για πραγματική Δημοκρατία, για Ανεξαρτησία, για μια πολιτική, οικονομική, κοινωνική διέξοδο της χώρας έξω από τις ράγες της υποτέλειας και της κοινωνικής εξόντωσης.

Θα έπρεπε και θα μπορούσε και στις εκλογές να υπάρξει ένα ενωτικό μετωπικό ψηφοδέλτιο που να συσπειρώνει πληθώρα πολιτικών αλλά και κοινωνικών δυνάμεων, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, σε ένα πρόγραμμα διεξόδου. Για την εκδίωξη της τρόικας, την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την ακύρωση όλου του μνημονιακού πλαισίου. Για την παύση πληρωμών και την τοποθέτηση των αναγκών της κοινωνίας στο επίκεντρο. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να σταθεί στα πόδια της προσδιορίζοντας μια νέα διεθνή αυτοδύναμη θέση, αντιστρέφοντας την πορεία μετατροπής σε προτεκτοράτο και μεταμοντέρνα αποικία της γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δυνατότητα αυτή χάθηκε, και βασικές ευθύνες για αυτό έχουν μια σειρά δυνάμεις της Αριστεράς που δεν θέλουν ή αδυνατούν να κατανοήσουν την κρισιμότητα της συγκυρίας και δεν υποτάσσουν τους κομματικούς σχεδιασμούς στις ζωτικές σημερινές ανάγκες για ένα πραγματικό μέτωπο. Δεν θέλουν ή αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν είναι το ζητούμενο η καταγραφή και η θέση της κάθε μιας ξεχωριστής αριστερής δύναμης, όταν ο λαός είναι αντιμέτωπος με την εξόντωση, αλλά ούτε και υπάρχει για κανέναν θέση κάτω από τον ήλιο μιας διαλυμένης χώρας.

Σε αυτές όμως τις συνθήκες, η μάχη πρέπει να δοθεί. Είναι μάχη για να μην πάει ούτε μια ψήφος στο μνημονιακό μπλοκ. Ούτε ένας λαϊκός άνθρωπος, εργαζόμενος ή εργαζόμενη, συνταξιούχος, νέος ή νέα να μην στηρίξει αυτούς που υπέγραψαν την καταδίκη του. Για να τιμωρηθούν τα κόμματα-υπηρέτες της τρόικας. Για να μην μπορέσουν να συγκροτήσουν μια νέα κυβέρνηση υποτέλειας και κατεδάφισης. Αλλά και να μην ενδυναμωθούν οι διάφορες κρυπτο-μνημονιακές, μισο-μνημονιακές αλλά και ακροδεξιές-φασιστικές δυνάμεις που προαλείφονται για να αποτελέσουν εφεδρείες διαχείρισης ή και ακόμα πιο ανοιχτής καταστολής.

Η ΚΟΕ καλεί σε υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Επειδή στέκεται ενάντια στο μνημονιακό τόξο. Επειδή τοποθετήθηκε υπέρ της μη αναγνώρισης και της κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, που είναι απαραίτητος όρος για μια διαφορετική πορεία του λαού και της χώρας. Επειδή από όσες δυνάμεις δεν ανήκουν σε αυτό το μνημονιακό τόξο, είναι η πιο ενωτική συσπείρωση. Επειδή είναι εκείνος ο σχηματισμός της Αριστεράς που στάθηκε πιο κοντά στις κινητοποιήσεις και τα κινήματα όλης αυτής της περιόδου, χωρίς να τα κριτικάρει αφ’ υψηλού και να τα θεωρεί κομματική του ιδιοκτησία. Επειδή δίνει τη δυνατότητα ανοιχτής συνεργασίας και έκφρασης ριζοσπαστικών δυνάμεων στο εσωτερικό του.

Η ΚΟΕ κατανοεί τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζει αρκετός κόσμος για το σύνολο των αριστερών σχηματισμών. Κατανοεί και συμμερίζεται –άλλωστε έχει η ίδια θέσει αρκετούς– προβληματισμούς που πολλοί αγωνιστές έχουν για τα λάθη και τις ανεπάρκειες των οργανωμένων αριστερών δυνάμεων σε μια εποχή ρευστή, στην οποία όλοι οι χώροι διαπερνούνται από αντιφάσεις και δεν υπάρχουν απόλυτες και ξεκάθαρες καταστάσεις και λύσεις. Θα πρέπει όμως να επιστρατευτούν κριτήρια σαν αυτά που πιο πάνω αναφέρονται, κριτήρια που να παίρνουν σοβαρά υπόψη την επόμενη μέρα, τις δυνατότητες που θα ανοίγονται και τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε μια ριζοσπαστική, κινηματική, ενωτική κατεύθυνση.

Η ΚΟΕ θα έχει ενεργητική συμμετοχή στο ΣΥΡΙΖΑ και στα ψηφοδέλτιά του. Καλεί σε υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ και σε στήριξη των υποψηφίων της ΚΟΕ, αλλά και όλων εκείνων των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στα κινήματα και τους αγώνες, που προβάλλουν την προοπτική ρήξης με το ειδικό τροϊκανό καθεστώς, που απορρίπτουν το συστημισμό, που απορρίπτουν τον συμφιλιωτισμό με την υπαρκτή Ευρώπη την οποία οι κυρίαρχοι έχουν οικοδομήσει, που απορρίπτουν κάθε «κεντροαριστερό» συνδιαχειριστικό σενάριο, που δεν υπήρξαν στελέχη της μίας πτέρυγας του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ) είτε, εάν ανήκαν σε αυτό το χώρο, αποφασιστικά και έμπρακτα έχουν διαχωριστεί από αυτόν, την πορεία του και τις πρακτικές του.

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο η ΚΟΕ θα εργαστεί για να έρθει σε επαφή με το λαό και τον κόσμο των κινημάτων και της Αριστεράς. Για να μαυριστούν τα κόμματα της τρόικας, να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να φτάσει παντού το μήνυμα της ΚΟΕ. Το μήνυμα για μια άλλη πορεία της χώρας, για πραγματική Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, χειραφέτηση. Για το άνοιγμα νέων δρόμων αυθεντικής έκφρασης του λαού μέσα από νέες δημοκρατικές δομές, έξω από τις ράγες ενός πολιτικού συστήματος που νοθεύει και καταπνίγει τη λαϊκή θέληση. Το μήνυμα της προετοιμασίας του λαού, ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών να βρεθεί καταποντισμένο το μνημονιακό στρατόπεδο και σε καλύτερη θέση εκείνος για τη δική του οργάνωση και κινητοποίηση, για πιο ουσιαστικές πλέον προσπάθειες οικοδόμησης ενός πραγματικού πλατιού μετώπου για τη διέξοδο της χώρας. Το μήνυμα της ΚΟΕ για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη. Μια Ελλάδα ανεξάρτητη, χωρίς τρόικα και μνημόνια, με το λαό να ορίζει τις τύχες του. Μια Ευρώπη χωρίς την κυριαρχία των δυνάμεων του χρήματος και των όπλων, χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους εργαζόμενους και τους λαούς στο προσκήνιο.

11/4/2012
Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος

17 σχόλια :

 1. Η βαριά γλώσσα δεν μπορεί να κρύψει την κωλοτούμπα που έκανε, δυστυχώς, η ΚΟΕ. Με την ίδια ακριβώς ανακοίνωση θα μπορούσε να μας καλέσει να ψηφίσουμε ΕΛΑΔΑ ή Καμμένο. Περίμενα περισσότερο και διαψεύστηκα. Τουλάχιστον θα μπορούσε με λίγα λόγια μη βαρύγδουπα να μας εξαγγείλει την υποταγή στην Κουμουνδούρου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μα ειναι και εξισου πιθανον να 'συναντηθουν' με αυτους που αναφερεις...και δεν δειχνει να τους πειραζει μια

   Επαιξαν και (ξανα)χασαν απο οτι φαινεται εκει στην ΚΟΕ
   Τζογαραν οτι θα τους καθισει ευρωεδρα αλλα ..δεν
   Για χαρη εκεινου του ονειρου εσβησαν εν μια νυκτι ολη την δηθεν ουαου σταλινομαοικη αντιρεφορμιστικη φρασεολογια τους
   Καταπιαν το ευρω, την ΕΕ και μια σειρα απο ΜΕΙΖΟΝ θεματα που διαφωνουν

   Ξαγνου μια μερα εχοντας αποκοψει μια μικρη ομαδα μελων του ΣΥΝ και τον τηλεαστερα Αλαβανο τζογαραν σε προσπεραση απο τα αριστερα...με αφορμη το οτι ηταν ρεφορμας ο Μητροπουλος για ........την περιφερεια Αττικης

   Ελα ομως που ξαναχασαν ....και ξαφνικα τι μητροπουλους,τι ραφτοπουλους, τι ευρω-ΕΕ. συνομιλιες με Καμμενο-Καζακη-Δημαρα καταπιαν μπας και σωθει η κρατικη χρηματοδοτηση του παραμαγαζου που λεγεται ΚΟΕ και που ξερεις..........μπορει και να σου κατσει και καμια εδρα...παλι τζογαρε


   (αναμενουμε την κωλοτουμπα Νο37.892 μετεκλογικα με επαναστατικη,αριστερη φρασεολογια)

   υγ.Παιξτα βουαζαν και μετα ορφανα....γιατι η ΚΟΕ δεν εχει καλη αποδοση

   Διαγραφή
 2. "Για μια Ευρώπη χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση" η ΚΟΕ. Τελικά, πιο αντιευρωπαϊκή βγαίνει η ΚΟΕ από το υπόλοιπο ΜΑΑ.
  Το ΜΑΑ, όπως λέει σωστά το ΝΑΡ, φτάνει μόνο μέχρι το "έξω από την ευρωζώνη".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και το συγχέρει αυτό το ΝΑΡ, βλέπε την τελευταία ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνεργασία με το ΜΑΑ "....Σε αυτό το δρόμο καλούμε και τους συντρόφους από το ΜΑΑ που στηρίζουν την θέση για αποχώρηση από την ευρωζώνη και βλέπουν την ανάγκη μιας άλλης αριστεράς, να συμβάλλουν με όποιο τρόπο θεωρούν πρόσφορο...."

   Διαγραφή
  2. Άσε ρε... παλιό το κολπάκι με την αποσπασματική παράθεση προτάσεων. Από την ίδια ανακοίνωση: "Υπάρχουν τα πολιτικά όρια του ΜΑΑ ως σύνολο, που δεν μπορούν να προσπεραστούν εύκολα. Υπήρξε και υπάρχει σε δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποτίμηση του ζητήματος της ΕΕ, στο όνομα ενός γενικόλογου ‘’αντικαπιταλισμού’’."

   Διαγραφή
 3. Η ΚΟΕ με τον ΜΗτροπουλο στις προηγουμενες εκλογες ειχε προβλημα αλλα τωρα δεν εχει προβλημα ουτε με τον μητροπουλο ουτε με τα υπολοιπα "λαμογια" που εχει μαζεψει ο συριζα.Ο οπορτουνισμος σε ολο του το μεγαλειο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απάντηση: τότε ήταν 2010, τώρα είναι 2012. Δεν έχουν αλλάξει λίγα στην ελληνική κοινωνία.Και το μέτωπο πρέπει να'ναι όσο πιο πλατύ γίνεται. Αν δεν το καταλαβαίνουμε, τότε, μάλλον κάνουμε μεταφυσικές αναλύσεις και σχόλια.

   Διαγραφή
  2. Και τότε μνημόνιο είχαμε - δεν είχαν πολυφανεί οι συνέπειες, αλλά υποτίθεται ότι στην αριστερά βλέπουμε μπροστά και ξέραμε τι έρχεται. Ούτως ή άλλως, ο σύριζα είχε από τότε αυτή την πολιτική του "ευρέως μετώπου" με πασόκους, άρα μάλλον η ΚΟΕ κάνει την αυτοκριτική της και δέχεται τη γραμμή σύριζα ως πιο σωστή και διορατική από την αρχή...

   Διαγραφή
 4. 'Θυμήσου το μέλλον' υπερασπιζόμενος το οπορτουνίστικο παρελθόν...

  θ.Τ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. προς ανωνυμο των 5:56 Φυσικα και εχουν αλλαξει πολλα για τους εργαζομενους.Ακριβως για αυτο η αριστερα επιβαλλεται να εχει πιο ολοκληρωμενες και πειστικες απαντησεις.Το "σοσιαλισμς η βαρβαροτητα" της Λουξεμπουργκ ειναι επικαιρο οσο ποτε.Δεν εχετε διδαχθει τιποτα απο τις καταστροφικες συνεπειες για το εργατικο κινημα απο τη θεωρια των σταδιων; θα αρχισω να πιστευω οτι το "μια φορα σταλινικος παντα σταλινικος" εχει βαση.`Η η δυνατοτητα με το συριζα να βγαλετε καμμια εδρουλα να παρετε και καμμια επιδοτησουλα ειναι αυτο που καθορισε τη κωλοτουμπα της κοε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μιλά ο φίλος για υποταγή της ΚΟΕ. Πώς στοιχειοθετείται;Απλούστατα, δεν στοιχειοθετείται.

  Πρώτον, η ΚΟΕ θέτει με πιο εμφανή τρόπο σε σχέση με άλλες περιόδους το θέμα της ΕΕ, κάτι που ο ΣΥΝ ασφαλώς δεν θα ήθελε. Έπειτα, έχει κάνει μια σειρά ανεξάρτητες εκδηλώσεις η ΚΟΕ, με την αμιγώς δική της πολιτική θέση, κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν.
  Δεύτερον, μελετώντας τη θέση της, αυτή την περίοδο η ΚΟΕ θέλει πιο πλατύ μέτωπο από ό,τι ο ΣΥΝ. Η ΚΟΕ θέλει ένα μέτωπο επεκτεινόμενο πιο δεξιά, πιο αριστερά, και πιο "κάτω". Ο ΣΥΝ εννοεί το μέτωπο ως ΣΥΡΙΖΑ+Πασόκοι,από τα πάνω, που καταλήγει πάντοτε σε ηγεμονία των Πασόκων. Επίσης, οι άλλες συνιστώσες θέλουν μέτωπο μόνο με αριστερές συνιστώσες, ακόμα πιο στενό μέτωπο, δηλαδή.
  Πέραν, όμως, του εύρους του Μετώπου, ο ΣΥΝ είναι αυτός που έχει υιοθετήσει συνθήματα, όπως το "Ή εμείς ή αυτοί", που ήταν σύνθημα της ΚΟΕ το 2009 (βλ.2ο φεστιβάλ της), μιλά για "πατριωτικό" μέτωπο (περαν όλων των άλλων χαρακτηρισμών του μετώπου αυτού), και έχει αυτός υιοθετήσει πλήθος θέσεων,έστω και φραστικά, όχι της ΚΟΕ κατ'ανάγκη, αλλά του λαού.
  Άρα, πού υπάρχει υποταγή; Στο ότι οι άλλοι δεν ενώθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πιο μετωπικό και πολιτικό υπάρχει (έστω και ανεπαρκές), σε αντίθεση με το σεχταρισμό και την ιδεολογικοποίηση της αντιπαράθεσης που κάνουν κάποιοι άλλοι, αντί για την πολιτικοποίησή της;

  Έπειτα, και για να μη μένει η λάσπη, πού ξέρεις τι έκανε-κάνει η ΚΟΕ τις επιδοτήσεις;
  Τέλος, η κατηγορία προς τη "θεωρία των σταδίων" δεν έχει καμία υλική βάση, αν την ηγεμονία στα όποια μέτωπα, την κρατά η εργατική τάξη και τα κόμματά της.Είναι άλλο πράγμα αν συμβαίνει αυτό που κάνει ο ΣΥΝ(και το ΚΚΕ κάποτε) κάθε τρεις και λίγο, να παραδίδει την ηγεμονία στους πρώην πασόκους, που μετατρέπονται σε νυν, και άλλο απλώς να συνεργάζεσαι με τους οποιους πρώην πασόκους.


  Μίλα συγκεκριμένα, λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ "πατριωτικό" αναδεικνύεται το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την προσχώρηση του Τατσόπουλου!! Μήπως να έπαιρνε και τον Βερέμη για να δέσει το γλυκό;

   Διαγραφή
 7. Η κοε δηλαδη ηταν τοσο δεξια οσο σημερα ο συριζα πολυ πριν τον συριζα;Αυτα δε τα περι πατριωτικου μετωπου που υιοθετησε τελευταια ο συριζα τα συναποφασισαν αραγε και οι"διεθνιστικες" συνιστωσες;Γιατι απο την κοε ολα τα περιμενα αλλα και η δεα,η ροζα;(καποιοι απο αυτους ειναι και τροτσιστες τρομαρα τους).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ανωνυμε τροτσιστη... ποια ειναι η γνωμη σου για το ΕΑΜ; Α και μην ανυσηχεις για την δεξιοστροφη στροφη της ΚΟΕ, θα συνεχιστει! Επισης η ομιλια του Α. Νταβ στο μετωπο με καλυπτει απολυτα, αν και τροτσικστης, ειναι λογικός και πολιτικος...

   Διαγραφή
 8. Ναι, ακριβώς αυτό. Αν θεωρείς δεξιό σήμερα να ασχολείται κανείς με το θέμα της εξάρτησης και να μη χαρίζει το "εθνικό θέμα" στους φασίστες αλλά να του δίνει προοδευτικό πρόσημο, θεωρώντας το άρρηκτα συνδεδεμένο με το "ταξικό", τότε, ναι, Η ΚΟΕ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΕΞΙΑ. Και με κεφαλαία αν το θες, δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. προς ανωνυμο 6:43 Ετσι μπραβο ,τωρα ειπες τα πραγμτα με το ονομα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. προς ανωνυμο 01:08 Το οτι συμφωνεις με τον Α.Νταβ.θα επρεπε μαλλον να ανησυχισει την δεα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ