ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σε «άνοιξη των λαών της Ευρώπης» καλεί ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς




Να ξεκινήσουν οι Γάλλοι με την ψήφο τους «την Άνοιξη των λαών της Ευρώπης» ζήτησε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν στην προεκλογική συγκέντρωση του Μετώπου της Αριστεράς την Κυριακή στη Βαστίλλη. Ο Μελανσόν ηγήθηκε ενός αναπάντεχα υψηλού αριθμού Γάλλων -120.000 κατά τις εκτιμήσεις- σε μία μεγάλη πορεία από την πλατεία Νασιόν έως τη Βαστίλλη.

Η κεντρική λεωφόρος πλημμύρισε με κόκκινες σημαίες και συνθήματα μιλούσαν για εξέγερση προκειμένου να θεσμοθετηθεί η «Έκτη Γαλλική Δημοκρατία» και «ο κόσμος της δίκαιης κατανομής να αντικαταστήσει τον κόσμο της διαίρεσης».

«Ανοίξτε επιτέλους με τη ψήφο σας τη σχισμή μέσα από την οποία θα περάσει στη συνέχεια η ψήφος των Ελλήνων και αργότερα τον Οκτώβριο η ψήφος των συντρόφων μας Γερμανών που υποφέρουν από τα θαύματα του υποτιθέμενου φιλελεύθερου μοντέλου» δήλωσε στο πλήθος ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος καταγράφει συνεχή άνοδο στις δημοσκοπήσεις.
Στην ομιλία του, στην πλατφόρμα που είχε στηθεί έξω από την όπερα ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, αναφέρθηκε ευθύς εξ' αρχής στα σύμβολα και στις ιστορικές αναφορές.

Η 18η Μαρτίου είναι ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τη μνήμη των Παριζιάνων. Είναι η επέτειος της Κομμούνας των Παρισίων, της λαϊκής εξέγερσης της εργατικής τάξης που σε τοπικό επίπεδο κατόρθωσε να πάρει στα χέρια της την εξουσία για 72 μέρες από τις 18 Μαρτίου έως τις 28 Μαϊου του 1871.

Κάνοντας αναφορά στην Κομμούνα, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανήγγειλε την «επιστροφή στην πολιτική σκηνή του γαλλικού λαού των επαναστάσεων και των εξεγέρσεων», έτοιμου «να ανοίξει το ρήγμα που περιμένει όλη η Ευρώπη».

Εν μέσω καταιγισμού χειροκροτημάτων από την πλατεία της Βαστίλλης έστειλε θερμό χαιρετισμό «στον ελληνικό λαό που υποφέρει», καθώς και στους λαούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «που υφίστανται τη δικτατορία της τρόικα».

«Σας καλώ», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος, «να ξεκινήσουμε την Άνοιξη των λαών της Ευρώπης. Ανοίξτε επιτέλους με τη ψήφο σας τη σχισμή μέσα από την οποία θα περάσει στη συνέχεια η ψήφος των Ελλήνων και αργότερα τον Οκτώβριο η ψήφος των συντρόφων μας Γερμανών που υποφέρουν από τα θαύματα του υποτιθέμενου φιλελεύθερου μοντέλου».

«Είμαστε η κόκκινη σημαία και το κόκκινο της σημαίας», πρόσθεσε, «είμαστε το χέρι αλληλεγγύης που μεταδίδει την ενέργειά του. Θα μετατρέψουμε αυτές τις εκλογές σε εξέγερση πολιτών. Είναι υποχρέωση του γαλλικού λαού να εξεγερθεί για να βάλει ένα τέλος στη δημοκρατική μοναρχία».

Με την «εξέγερσή» του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν θέλει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία με αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να περάσει στην Έκτη Δημοκρατία (VI Republique) δίνοντας τέλος στη νυν πέμπτη Δημοκρατία, που θεσμοθετήθηκε το 1958 επί στρατηγού Ντε Γκώλ.

Έτσι υπογράμμισε επανειλημμένα την ανάγκη για μια νέα Συνταγματική Συνέλευση, κάνοντας αναφορά στην πρώτη Συνταγματική Συνέλευση του 1789 μέσα από την οποία γεννήθηκε η Γαλλική Επανάσταση και ιδρύθηκε η σύγχρονη Γαλλία, ύστερα από την «κατάκτηση της Βαστίλλης».

Σε μια εποχή που οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν τον Φρανσουά Ολάντ καθηλωμένο στο 27% και επιβεβαιώνουν μια σχετική δυναμική του Νικολά Σαρκοζί, που περνάει στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με 27,5%, το επιτελείο Ολάντ προβληματίσθηκε κατά πόσο η συνεχής άνοδος του Μελανσόν μπορεί τελικά να βλάψει τον Ολάντ, ροκανίζοντας ποσοστά στον πρώτο γύρο.

Τις ανησυχίες, όμως, παραμέρισε ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ με δήλωσή του: «Ο Μελανσόν είναι ένα πρόβλημα στον πρώτο γύρο, όχι όμως στο δεύτερο. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το τι θα διαλέξει ο Ζαν Λυκ στο δεύτερο γύρο. Το θέμα της χρήσιμης ψήφου θα έλθει αργότερα τις τελευταίες μέρες».

Όλες οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν τον Φρανσουά Ολάντ νικητή στο δεύτερο γύρο με 54% έναντι 46% για τον Σαρκοζί, ακόμα και εάν έχει προηγηθεί στον πρώτο γύρο.

(αναδημοσίευση από τα "ΝΕΑ")

2 σχόλια :

  1. θα τολμουσε αραγε ποτε ο Τσιπρας να εκφωνησει εναν τετοιο λογο;:"ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ".Αν το πει ομως αυτο πως θα κανει ΕΚΛΟΓΙΚΟ μετωπο με τον Δημαρα,τον Ραυτοπουλο(αναρωτιεμαι οι συντροφοι διαφορων συνιστωσων του συριζα-δεα,ροζα-δεν ανατριχιαζουν ακουγοντας αυτο το ονομα;),και αλλα "αντιμνημονιακα" φυντανια;.Πανω απο ολα ομως ο εξοχως "ριζοσπαστικος" και "επικινδυνος"για το συστημα στοχος:η αυξηση των βουλευτικων εδρων.ΤΡΕΜΕ ΤΡΟΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με Δημαρά-Ραυτόπουλο-Κοτζιά δεν είναι ριζοσπαστική αριστερά, αλλά κεντροαριστερά. Και εκεί έχουν μαζευτεί αρεκετοί: Κατσέλη, ΔΗΜ.ΑΡ. κλπ. Ας το σκεφτεί λίγο καλύτερα ο Αλέξης και οι φίλοι του αν αξίζει τον κόπο να (ξανα)ματώσει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο το εγχείρημα,για τις αυταπάτες των πιο πλατιών μετώπων (προς τα δεξιά πάντα), που -δήθεν- θα πάρουν την κυβερνητική εξουσία.

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ