ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα Τώρα!

Αναδημοσίευση από το "LEFT LIBERAL SYNTHESIS"

Για κάποιους η πολιτική διαμάχη είναι γινάτι. Μια διαμάχη προσβολών.

Ο εξευτελισμός ΓΑΠ χθες το βράδυ δεν είναι παρά ο εξευτελισμός της οποιαδήποτε πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης όλων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από το πρώτο μνημόνιο.

Ο ΓΑΠ δεν έκανε παρά μια κλασική κίνηση οικειοποίησης της πολιτικής ατζέντας των αντιπάλων του. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κινήθηκε στην βάση μιας άρρητης προϋπόθεσης: «η επαναδιαπραγμάτευση είναι δυνατή». Χθες το βράδυ το χαρτί αυτό κάηκε.

Η μοναδική περίπτωση να επανατοποθετηθεί η δυνατότητα αυτή , η ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση είναι να γίνει το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα δεν είναι του ΓΑΠ είναι μια πολιτική δυνατότητα που ανοίγει τον δρόμο σε αναδιαπραγματεύσεις.

Επειδή όμως η Ευρωπαϊκή συναίνεση είναι καθολική και η υποκρισία εθνικό σπορ, το σκηνικό που θα στηθεί είναι απλό:

Το δημοψήφισμα θα θεωρηθεί ως ήττα του ΓΑΠ, για να ονομαστεί η αναβολή του « επιτυχία»

Ο αταξινόμητος τυφλός αριστεροδεξιός συντηρητικός «αντιμνημονιασμός» θα ακυρώσει μια αυθεντική πολιτική δράση που είναι γνήσια γιατί είναι αφόρητα οξεία και διλληματική. Μόνο ένα δημοψήφισμα ανοίγει την πόρτα μιας αναδιαπραγμάτευσης αν εννοούμε αυτά που λέμε

Ναι ή Όχι στο Ευρώ : That’s the question

Στην χειρότερη περίπτωση να στηθούν διπλές κάλπες : Εκλογές και Δημοψήφισμα μαζί

Η αναβολή του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της πολιτικής και της κοινωνίας στην ατονική μακρόσυρτη καθολική μίζερη συναίνεση , την οποία όλοι απολαμβάνουν υποδυόμενοι αριστερούς και δεξιούς ρόλους βουτηγμένοι στην υποκρισία.

17 σχόλια :

  1. Ολοι αυτοί οι πατριώτες που μέχρι χθες μιλούσαν για κατοχή της χώρας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τώρα γιατί λούφαξαν και δεν λένε κουβέντα για την αισχρή προσπάθειά τους να ακυρώσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;

    Από λόγια καλά πάμε; Όταν είναι όμως να πάρουμε θέση σε ζητήματα που είναι πράγματι καθοριστικά για το μέλλον της χώρας, τότε κάνουμε τους αδιάφορους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΚΟΕ που έχει για σημαία της το 1ο γράμμα του Ζαχαριάδη, με το οποίο καλούσε τους κομμουνιστές να στηρίξουν τον Ι. Μεταξά και να καταταγούν στον στρατό για να πολεμήσουν στον πλευρό του, σήμερα θα κάνει το ίδιο και για τον Γ. Παπανδρέου ή μόνον λόγια είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόλυτα σωστή τοποθέτηση αν και διαφωνώ συνήθως με τα post του "LEFT LIBERAL SYNTHESIS". Επιτέλους αυτή είναι η ερώτηση: Ναι ή Οχι στο ευρώ για να πάψει η υποκρισία.Δημοψήφισμα τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ κακό συναπάντημα
    Το Μέτωπο έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ όπως γνωρίζεις, άρα και η ΚΟΕ. Χθες μίλαγαν στη Χαλκίδα μαζί ο Ρούντι και ο Αλαβάνος. Οπότε άστο. Η μεγάλη απογοήτευση για την ΕΟΣ και τους φίλους του ευρώ είναι η άμεση απάντηση και του Καζάκη που λέει κι αυτός δημοψήφισμα τώρα. Φίλοι της ευρωζώνης ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @κακό συναπάντημα:

    H KOE, σε άλλα πελάγη αρμενίζει.Δεν μπορεί να διαχωριστεί από τους ακροδεξιούς ακόμα. Τα κότσια της φτάνουν μόνον μέχρι να γίνει υποτακτική του Μίκη Θεοδωράκη:

    ΚΟΕ-Διαχωριζόμαστε από τους διαχωρισμούς

    Κατανοούμε τον πανικό του «επίσημου» πολιτικού συστήματος μπροστά στο νέο βροντερό αντικατοχικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού όπως εκδηλώθηκε την 28η Οκτωβρίου, λίγες μόλις μέρες μετά τη μαζικότερη γενική πολιτική απεργία από την πτώση της χούντας, η οποία διατράνωσε την πλήρη απονομιμοποίηση της «κυβέρνησης» Παπανδρέου.

    Αντίθετα, δεν κατανοούμε τους «διαχωρισμούς» που, σε αντίθεση από την πρώτη εύστοχη δημόσια τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εκφράζει ένα δεύτερο «Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο εκδόθηκε αυθαίρετα την επόμενη μέρα με ευθύνη του Συνασπισμού και διαχωρίζεται από όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη.

    Με τη σειρά μας, διαχωριζόμαστε πλήρως από τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Παπαδημούλη, που ζήτησε «να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου» (!) ο πολίτης ο οποίος επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαγκούφη στα Τρίκαλα – τον οποίο πολίτη απελευθέρωσε με υποδειγματικό τρόπο ο λαός της πόλης μέσα από την κλούβα της Αστυνομίας αμέσως μετά τη σύλληψή του.

    Χαιρετίζουμε ολόθερμα τη στάση του Μανόλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη, που τιμούν το αντιστασιακό παρελθόν τους «διαβάζοντας» ορθά τη λαϊκή οργή και την ιστορική σημασία της έκφρασής της στη μετατροπή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου σε μεγαλειώδεις αντικατοχικές διαδηλώσεις απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας.
    Ενάντια στις μανούβρες του καταρρέοντος και συνένοχου σημερινού πολιτικού συστήματος, ο ελληνικός λαός θα τσαλαπατήσει τα εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα των νέων Τσολάκογλου, και θα συνεχίσει τον παρατεταμένο αγώνα του για επιβίωση και ελευθερία, μέχρι να διώξει την κατοχή και να ανοίξει το δρόμο για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική διέξοδο της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσοι σήμερα στηρίζουν την ωμή επέμβαση της Μέρκελ και του Σαρκοζί στα εσωτερικά της χώρας και προσπαθούν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, είναι οι νέοι Τσολάκογλου. Και θα έχουν την ίδια τύχη που έχουν που προδότες.

    Η αριστερά θα πρέπει να πάρει καθαρή θέση για αυτό το πραξικόπημα που επιχειρείται αυτή την στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @EOS
    Καλά, καλά. Το δημοψήφισμα το ήξερε η Μέρκελ αγαπητή εξ ου και η ηρεμία της Καγκελαρίου. Οι Γάλλοι έμειναν μπουκάλα εξ ου και ο εκνευρισμός του ένα και τίποτα Σαρκοζί. Οπότε άσε τα περί προδοσίας. Σου είχα γράψει και χθες. Ο Γιωργάκης το έλεγε μόνος του: "Ευρώ ή δραχμή θα είναι το δίλημμα" γι αυτό και συμφώνησε στις Κάννες. Ολα τα άλλα που γράφεις είναι για τα σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @redteam, άσε τα σάπια και πάρε θέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. redteam, πρόσεξε γιατί με αυτά που γράφεις, σε βλέπω συνοδοιπόρο της ΚΑΪΛΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΕΟΣ
    Τι θέση να πάρω; Εχω πάρει θέση προ πολλού, αλλά φαίνεται δεν με παρακολουθείς και δίνεις τις απαντήσεις που θέλεις.
    1) Ο Γιώργος είναι άνθρωπος της αστικής τάξης και τους καλεί αυτούς να πάρουν θέση και να αφήσουν τα μεσοβέζικα (ή θα πάτε μαζί μου και θα πετσοκόψουμε μισθούς, συντάξεις κοινωνικά δικαιώματα μέσα στο ευρώ και την Ελλάδα προτεκτοράτο ή πάρτε τις ευθύνες σας για ότι συμβεί) γι' αυτό και χέστηκε πάνω της η αστική τάξη με το δημοψήφισμα.
    2) Η αριστερά της πεντάρας που λέει και ο Παπουλής σε σημερινό άρθρο στο site του Μετώπου φωνάζει για εκβιαστικά διλήμματα και ζητάει εκλογές για να συνεχίσει το πολιτικό σύστημα την πορεία του κάτω από την μπότα της τρόικας. Επειδή εγώ ανήκω στην αριστερά "της δραχμής" λέω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και ΟΧΙ στο ευρώ για να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Γιατί και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο δεν μπορείς να τα έχεις αγαπητής ΕΟΣ. "Επανάσταση" με το ευρώ δεν μπορείς να κάνεις. Εσύ λοιπόν να αφήσεις τα σάπια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η στάση της μείζονος αριστεράς, ΚΚΕ κατά κύριο λόγο και ΣΥΝ δευτερευόντως, απέναντι στο δημοψήφισμα (ακόμα κι αν είσαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει) έχει ένα άρωμα από την απόφαση για μη συμμετοχή στις εκλογές του 1946. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών και μη παραβλέποντας και τις διαφορές των περιόδων που συγκρίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από συνέντευξη του εκπροσώπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτη.

    ....
    ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζω τελικά επιβεβαιώνεται αυτό που είχε φανεί από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για δημοψήφισμα, επιβεβαιώνεται πιο έντονα από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, ότι κατ΄ ουσία ο όλος χειρισμός χρησιμοποιείται για να διευκολύνει όχι τη λαϊκή βούληση και έκφραση, αλλά για να αποφύγει ακριβώς αυτήν, να αποφύγει τις εκλογές.

    Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πρόκειται για μια ανεύθυνη επιλογή και θεωρώ ότι η μόνη αυτή τη στιγμή βαθιά δημοκρατική και υπεύθυνη στάση θα ήταν προσφυγή σε γενικές εκλογές.
    ...


    Καληνύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από σχόλιο στο facebook:

    Μια φορά έγινε πρόταση να ρωτηθούν απευθείας οι γαλοπούλες αν θελουν να έρθουν τα Χριστούγεννα... και τότε πέφτει η κυβέρνηση.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το αποφάσισαν: είναι τρομακτικά επικίνδυνο για την υπόσταση της χώρας, της ευρώπης και του κόσμου, το δημοψήφισμα. Πιο επικίνδυνο προφανώς από το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, τον εφαρμοστικό και το πολυνομοσχέδιο. Εντάξει, καταλάβαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΓΣΕΕ!

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία μέσω ενός «επικίνδυνου» δημοψηφίσματος, επιχειρεί να «κρατηθεί ζωντανή» εξαπέλυσε η ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο «εθνικά επικίνδυνους έσχατους πολιτικούς», «κινεζοποίηση» της ζωής και «φτωχοποίηση» της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εντελώς εκτός πραγματικότητας το άρθρο και η συζήτηση

    η αριστερά μπορεί να μην είναι αυτή που θέλουμε, αλλά η στάση της στη συγκυρία δεν μπάζει σε γενικές γραμμές (αυτές που καταλαβαίνει ο κόσμος δηλ. κι όχι αυτές που καταλαβαίνουν - ή νομίζουν οτι καταλαβαίνουν οι και καλά μυημένοι) από όλες τις εκφάνσεις της

    το ζήτημα του δημοψηφίσματος αποσύρθηκε από το ίδιο το σύστημα (από άλλη πλευρά από αυτή που το δοκίμασε)

    τώρα η αριστερά θα επαναφέρει μια συστημική επιλογή της πλάκας (επιπέδου φοιτητικού αμφιθεάτρου), για μια διαπραγμάτευση που δεν θα γίνονταν ποτέ - η οποία ως γνωστόν γίνεται στην αρχή?

    αναδιαπραγμάτευση πλέον δεν υπάρχει, παρά μόνο στα όνειρα κάποιων, ή υπάρχει το παρόν ή υπάρχει άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους

    ζήτημα πολιτκής εξουσίας πρέπει να τεθεί, κι ο καλύτερος τρόπος είναι ο εργαζόμενος κόσμος στο δρόμο (που σήμερα είναι στις τράπεζες και τις τηλεοράσεις)

    ο στόχος των εκλογών πρέπει να συνοδεύεται από ξεκάθαρες κουβεντες, κι όχι χαϊδέματα στ' αυτιά των μικροαστών, κι όχι μόνος του - αν εννοούμε αυτά που λέμε : άρνηση του χρέους, αναδιανομή, εθνικοποίηση τραπεζών, κυβέρνηση της αριστεράς, ο κόσμος στο δρόμο, εργατικός έλεγχος, οριζόντια δημοκρατία στους χώρους δουλειάς

    το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα : το πόσο μεγάλο κομμάτι της σύρεται πίσω από τις συστημικές επιλογές και δεν ενστερνίζεται άλλου τύπου πρακτικές, τόσο στην καθημερινότητά του όσο και οραματικά

    α, και το ζήτημα της επέμβασης στα εσωτερικά της "χώρας" και της συνταγματικής εκτροπής - τα οποία υπάρχουν εδώ κι ενάμιση χρόνο, από το αρχικό μνημόνιο - μόλις το έθεσε κι ο αλέξης, συνεπώς πάπαλα η όποια κριτική επ' αυτού

    giorgos1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με την εξαίρεση του τελευταίου σχολίου (giorgos1
    3 Νοεμβρίου 2011 1:58 μ.μ.) και πιθανόν ενός προηγούμενου ανώνυμου (3 Νοεμβρίου 2011 11:56 π.μ.):

    Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά και στους κάμπου δεν πέφτει μυαλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ