ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Κάλιο αργά παρά πότε!....

Οι κομματικοί μηχανισμοί της Αριστεράς, οι οποίοι μόλις πυροδοτήθηκαν οι αντιθέσεις στους κόλπους του αστισμού μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για το δημοψήφισμα, τάχτηκαν στα ίδια χαρακώματα με τους κυρίαρχους κύκλους του κεφάλαιου, φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται έστω καθυστερημένα το λάθος αυτής της στάσης τους και προσπαθούν να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τις πρώτες ανακοινώσεις και τις τοποθετήσεις στελεχών τους σε τηλεοπτικά μέσα και σε συνδικαλιστικά όργανα. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή ανακοίνωση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα,η οποία σαφώς διαφοροποιείται από την χθεσινή σύμπλευση με Σαμαρά, Πρετεντέρη και σία:

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε για το δημοψήφισμα.
Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι αποπροσανατολιστικό για το λαό. Εκείνο που συμφέρει το λαό είναι αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα διαγράψει μονομερώς ολόκληρο το χρέος και με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα αποδώσει στο λαό τον πλούτο που ο ίδιος παράγει και του τον κλέβουν τα μονοπώλια με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των αστικών κομμάτων.

Με αυτό το περιεχόμενο το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν με ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Να εκφράσουν την απαίτηση να πέσει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές, στις οποίες θα επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ.

Αν το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί ο λαός να πάρει μέρος αγωνιστικά ψηφίζοντας ΟΧΙ, που θα είναι ένα βροντερό ΟΧΙ στην πολιτική του «ευρωμονόδρομου», στο μνημόνιο, στο μεσοπρόθεσμο, στη σύμβαση, και έκφραση για άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτή τη γραμμή έχουν συμφέρον να συναντηθούν και όσοι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με τη θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ, όμως αντιστέκονται στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα των ΕΕ, κυβέρνησης, πλουτοκρατίας.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενος να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, να τον κάνουν μπούμερανγκ στα διλήμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των παρατρεχάμενών τους.

Επιβάλλεται η πιο αποφασιστική ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας, ενός κινήματος με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Επίσης αντίστοιχες διαφοροποιήσεις σημειώνονται στη σημερινή ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σχέση με την χθεσινή ανακοίνωση του ΝΑΡ που ήταν ανάλογη με τις χθεσινές δηλώσεις του ΚΚΕ.

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Να φύγει τώρα η κυβέρνηση και η πολιτική της εξαθλίωσης

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα είναι μια απόπειρα απόδρασης από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε με τις επιλογές «διάσωσης» του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση όμως κλονίστηκε και καταρρέει υπό το βάρος της εργατικής – λαϊκής αντίδρασης. Η 48ωρη πολιτική απεργία της 19-20 Οκτώβρη, η «παρέλαση» της λαϊκής οργής και του σύγχρονου κοινωνικού απελευθερωτικού «Όχι» την 28 Οκτώβρη, η γενικευμένη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, το βαθύ ρήγμα που έχει ανοίξει μεταξύ εργαζόμενου λαού από τη μια και κυβέρνησης/πολιτικού συστήματος από την άλλη, είναι οι βασικές αιτίες της αποσάθρωσης της κυβέρνησης της εξαθλίωσης και της χρεοκοπίας.

Πανικόβλητοι πια από την οργή του κόσμου, βουλιάζοντας στα αδιέξοδα της πολιτικής τους και στη βαθιά καπιταλιστική κρίση – στο έδαφος της οποίας φουντώνουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις, επιδιώκουν να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να «απενεργοποιήσουν» την εκρηκτική δυναμική του κινήματος, που αγκαλιάζει πια τεράστιες, πλατιές μάζες λαού. Με την απαίτηση της ανατροπής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του καθεστώτος Επιτροπείας, αλλά και συνολικά του κοινωνικού σφαγείου ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου. Όχι βέβαια να φύγουν οι πράσινοι υποτακτικοί για να έρθουν οι γαλάζιοι ή οι οικουμενικοί. Η απαίτηση του λαού είναι να φύγουν όλοι, όσοι ευθύνονται για την μετατροπή των εργαζομένων σε αναλώσιμο είδος υπέρ της κερδοφορίας και της δημοκρατίας σε μια μπανανία των πολυεθνικών. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Όπως στις παρελάσεις της 28ης ο λαός βγήκε στο προσκήνιο, έτσι και τώρα το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, απεργιακές φρουρές και επιτροπές βάσης, λαϊκές συνελεύσεις να βγει στο δρόμο ο λαός και να επιβάλλει τη δική του θέληση. Σε όποιο δίλημμα κι αν του θέσουν, ο λαός μας θα αντιτάξει το νέο κοινωνικό ΟΧΙ, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική ανατροπή κάθε πολιτικής που αποβλέπει στην εξαθλίωσή του.

- Κάτω τώρα η κυβέρνηση της εξαθλίωσης και η πολιτική του κοινωνικού κανιβαλισμού.
- Να ανατραπεί συνολικά η άγρια επίθεση κατά του λαού και κάθε επίδοξος διαχειριστής της.
Αθήνα 2 Νοέμβρη 2011

3 σχόλια :

 1. λεει κατι καινουργιο σε σχεση με τις παγιεσ θεσεις του?

  γιατι τοση καχυποψια?
  γιατι πρεπει καθε φορα να εξηγει την αυτονοητη και κρυσταλινη θεση που εχει

  Ο ΣΥΝ θα επρεπε να απολογειται για το Μααστριχτ, την ευρωλαγνεια του και οσες συνιστωσες-οργανωσεις-κομματα συμπορευονται μαζι του ενω δεν εχουν ιδια θετικη θεση για ΕΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αριστερά εδώ & πολλά χρόνια έχει μια δυσκολία, που συνήθως κρύβει πίσω από πολύπλοκες διατυπώσεις, να ορίσει ξεκάθαρα τη θέση της ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. & στο €.
  Ειδικά ο χώρος του ΣΥΝ (& ΣΥΡΙΖΑ) δυσκολεύεται να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα, με εξαίρεση την άποψη του Π. Λαφαζάνη. Όμως για όλους έρχεται η στιγμή που ανεξάρτητα αν το επιλέγουν ή όχι πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα.
  Έτσι μέσα από την κρίση & τα αδιέξοδα που αυτή δημιουργεί & αναπαράγει στην έτσι κι αλλιώς προβληματικά – ελλειμματική στρατηγική της ελληνικής αστικής τάξης τις τελευταίες μέρες & με αφορμή το δημοψήφισμα έχει για μια ακόμη φορά φανεί ο προβληματικός λόγος της αριστεράς.
  Αντί η αριστερά να σηκώσει τα μανίκια & να βγει ανοικτά στη μάχη κατά της συμμετοχής σε Ε.Ε. & €, να προπαγανδίσει & να πείσει το λαό να δώσει αυτή την απάντηση που ιστορικά εκκρεμεί από το ’80, προτιμά να ασπαστεί & να «αναδιατυπώνει» τα επιχειρήματα της αστικής τάξης & να καταγγέλλει το δημοψήφισμα.
  Είναι προφανές, ότι ο ελληνικός λαός αν & δεν έχει περάσει στην απέναντι όχθη, δηλ. δεν έχει διαρρήξει τις πολύπλευρες σχέσεις, εξαρτήσεις, αυταπάτες, σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες για να διατυπωθεί ένα ισχυρό «ΟΧΙ». Το «ΟΧΙ» η αριστερά οφείλει να το κατανοήσει σ’ ένα επίπεδο πέρα εκείνο της αριθμητικής. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν το «ΟΧΙ» πάρει το 50%+1 αλλά αν καταγράψει ένα τέτοιο ποσοστό που θα είναι ο βατήρας για την επόμενη μέρα, αν θα είναι η αφετηρία για τη διάρρηξη της ιδεολογικής κυριαρχίας των επιλογών της αστικής τάξης & των «λαϊκών μύθων» που τη συνοδεύουν.
  Το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο μία μερίδα της ελληνικής αστικής τάξης να υποχρεώνεται να διατυπώσει το έως σήμερα εκτός επίσημης συζήτησης θέμα της συμμετοχής της Ελλάδος στην Ε.Ε. & στο €, (δηλ. να αναρωτηθεί για την ίδια τη στρατηγική επιλογή της συμμετοχής στην Ε.Ε. & στο €), ο φόβος που τις πρώτες στιγμές έδειξε για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά & οι ισχυρές φωνές που θέλουν να ματαιώσουν την πιθανότητα να δοθεί απάντηση στο ερώτημα είναι χαρακτηριστικές των αντιφάσεων & αδιεξόδων που η (αστική τάξη) νιώθει.
  Είναι ευκαιρία για την αριστερά που δεν πρέπει να χαθεί μέσα από λογικές «αποχής», που δεν πρέπει να ακυρωθεί υπό το βάρος της λυσσαλέας αντίδρασης ενός άλλου κομματιού της αστικής τάξης που θεωρεί ότι κινδυνεύει συνολικά να ακυρωθεί η όποια στρατηγική της τις τελευταίες δεκαετίες.
  Η αριστερά πρέπει να υπερβεί το φόβο για το αποτέλεσμα. Είναι προφανές ότι αστικά επιτελεία, ΜΜΕ, ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου θα παρέμβουν τις επόμενες μέρες είτε για να ακυρώσουν το ενδεχόμενο να διατυπωθεί έστω το ερώτημα, είτε για να «εκβιάσουν» μέσα μηχανισμούς κινδυνολογίας & τελικά να αποσπάσουν το «ΝΑΙ». Όποιο όμως κι αν είναι το αποτέλεσμα η ρωγμή που είχε πρόχειρα σφραγιστεί από τη δεκαετία του ’80 θα ανοίξει, θα διευρυνθεί. Οι εξελίξεις –πέρα από «ΝΑΙ» & «ΟΧΙ»- θα είναι καταιγιστικές & αρνητικές για τα συμφέροντα του ελληνικού αστισμού, το αίτημα της αποδέσμευσης από Ε.Ε. & € θα επανέλθει πολύ γρήγορα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. η ιστορία πάντως έγραψε..
  το ΚΚΕεσ ψήφισε υπέρ της ένταξης στην ΕΟΚ,
  ο ΣΥΝ ψήφισε υπέρ του Μάαστριχτ,
  ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το παγώνι τώρα με το δημοψήφισμα και άνοιξε σαμπάνιες που δεν έγινε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ