ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Εκκληση για αντιμνημονιακό μέτωπο


Αναδημοσίευση από το "ΒΗΜΑ"

Εκκληση για αντιμνημονιακό μέτωπο
Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καλούν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε κοινό αγώνα

Έκκληση προς τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις «που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου» να συνεργαστούν με στόχο «μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας», «μια κυβέρνηση που θα φέρει το λαό στην εξουσία» απευθύνουν 13 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Οι υπογράφοντες το κείμενο «για τη σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας από τη λαίλαπα της Τρόικας και του Μνημονίου» τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα υπό στρατιωτική κατοχή, εντούτοις, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, βρίσκεται ξανά μπροστά σε αντίστοιχου ιστορικού μεγέθους τραγωδία. «Σήμερα διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, καταπατείται το Σύνταγμα και υποθηκεύεται η επιβίωση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού», σημειώνουν.


Έτσι, καλούν τους «Έλληνες πατριώτες» να απεγκλωβιστούν «από τον δογματισμό και την καταστροφική πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία είναι δέσμια της πολιτικής μας εξάρτησης και των συμφερόντων του ελληνικού και του ξένου κεφαλαίου». Απευθύνονται παράλληλα στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις «που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου» σε αγωνιστική συνεργασία με άμεσο στόχο «την ανατροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου και την αλλαγή των συσχετισμών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε η λαϊκή πλειοψηφία να επιβάλει την αλλαγή της διακυβέρνησης και της πορείας της χώρας. Καλούμε σε αγώνα για μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας. Για μια κυβέρνηση που θα φέρει το λαό στην εξουσία».


Ως άξονες του κοινού αγώνα θέτουν την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο και την εκδίωξη της Τρόικας, την ανάκτηση και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τον ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας μας.


Το κείμενο-έκκληση υπογράφουν οι αντιστασιακοί: Βαρδής Βαρδινογιάννης (πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων -ΕΔΙΑ, γνωστός για την αντιστασιακή του δράση στην Κατοχή και ένας από τους 27 κομμουνιστές -δραπέτες από τις φυλακές Βούρλων της Δραπετσώνας, το 1955, 33χρονος φοιτητής νομικής τότε), ο Μανώλης Γλέζος (σύμβολο του αγώνα κατά των Γερμανών στην Κατοχή , στέλεχος της Αριστεράς, υπήρξε βουλευτής της ΕΔΑ), ο Νίκος Γουργιώτης (δημοσιογράφος, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης, δεκαέξι χρόνια πολιτικός κρατούμενος, έζησε για δεκαοχτώ χρόνια με άλλο όνομα), Βούλα Δαμιανάκου (λογοτέχνις και μεταφράστρια, είχε στενή συνεργασία με τον Βασίλη Ρώτα και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, το όνομά της συνδέθηκε με την υπόθεση Οτσαλάν, μια και μετά την παράνομη είσοδο του Κουρδου ηγέτη στην Ελλάδα το 1999, τον φιλοξένησε σπίτι της), Βάσω Θανασέκου (μετείχε στην Εθνική Αντίσταση, στις εκλογές του 1956 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ), Μίκης Θεοδωράκης (εξορίες, φυλακίσεις, αγώνες, μουσικοσυνθέτης).

Επίσης υπογράφουν οι: Θεόδωρος Καλλίνος (αξιωματικός του ελληνικού στρατού που ως διοικητής λόχου στην επίθεση των Γερμανών στην Ανατολική Μακεδονία δεν παραδόθηκε και με όλο τον Λόχο πήγε στην Κρήτη όπου πολέμησαν, γνωστός ως καπετάν Αμάρμπεης, υπήρξε διοικητής της 16ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, σήμερα είναι 97 ετών), Μαρία Καραγιώργη (συγγραφέας, χήρα του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, δημοσιογράφου και διευθυντή του «Ριζοσπάστη» Κώστα Καραγιώργη) Παναγιώτης Κατερίνης (μετείχε στην εθνική αντίσταση, υπήρξε βουλευτής της ΕΔΑ), Ελένη Μπενά (εξελέγη το 1958 βουλευτής της ΕΔΑ), Τάκης Μπενάς (ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη), Ευτύχης Μπιτσάκης (πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις της ΕΠΟΝ, στη διάρκεια του εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για την πολιτική του δράση, είναι πανεπιστημιακός), Γιώργος Τσαπόγας (αγωνιστής της ΕΑΜικης αντίστασης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ, με φυλακίσεις και εξορίες, παλαίμαχος δημοσιογράφος).


Όπως επισημαίνει μιλώντας προς το «Βήμα» ο Μανώλης Γλέζος «δεν δημιουργούμε κόμμα. Καλούμε όλες τις πατριωτικές, προοδευτικές , αριστερές δυνάμεις να συνεργαστούν σε έναν μέτωπο αντίστασης ενάντια στο μνημόνιο. Είμαστε μια πρωτοβουλία με την οποία προσπαθούμε να ξυπνήσουμε τη συνειδησιακή μνήμη. Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες τώρα, όπως τότε , στην Κατοχή, έκαναν οι αγωνιστές για την σωτηρία της πατρίδας».

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότεροι από τους 13 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που υπογράφουν το κείμενο-έκκληση κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, ενώ οι 6 από αυτούς υπήρξαν βουλευτές της ΕΔΑ... Η παρέμβασή τους γίνεται σε μια στιγμή όπου δυνάμεις στο χώρο της Αριστεράς -κυρίως ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και ΠΑΣΟΚογενείς, προσωπικότητες και σχήματα που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αναζητούν δρόμο συνεργασίας για τη συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου και με κυβερνητική πρόταση.


Ολόκληρο το κείμενο - έκκληση:

«ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

11.10.2011

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτοφανείς και δραματικές εξελίξεις. Διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον της ως ανεξάρτητης και βιώσιμης χώρας. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα της είναι σήμερα πρόβλημα επιβίωσης. Πρόβλημα εθνικό και όχι απλώς πρόβλημα χρέους.


Η απαίτηση των δανειστών να οδηγηθεί η χώρα σε συντεταγμένη χρεοκοπία με στόχο την αδιάκοπη πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων, και με συνέπεια τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με την απαίτηση να τους δοθεί ως αντιπαροχή ο δημόσιος πλούτος, υποθηκεύει την ανεξαρτησία της χώρας και την επιβίωση του ελληνικού λαού.


Εμείς, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αναλογιζόμενοι τις ιστορικές στιγμές που περνάει η χώρα μας, συναντηθήκαμε στην Αθήνα και συμφωνήσαμε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα υπό στρατιωτική κατοχή, εντούτοις, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, βρίσκεται ξανά μπροστά σε αντίστοιχου ιστορικού μεγέθους τραγωδία. Σήμερα διακυβευέται η εθνική ανεξαρτησία, καταπατείται το Σύνταγμα και υποθηκεύεται η επιβίωση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.


Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, απέναντι σε εκείνους που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, αλλά και απέναντι στον εαυτό μας, απευθυνόμαστε στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου και καλούμε σε κοινόν αγώνα με στόχο:


* την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο και την εκδίωξη της Τρόικας.


* την ανάκτηση και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας.


* την αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.


* τον ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας μας.


Κατά συνέπεια:

Καλούμε τους Έλληνες πατριώτες να απεγκλωβιστούν από τον δογματισμό και την καταστροφική πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία είναι δέσμια της πολιτικής μας εξάρτησης και των συμφερόντων του ελληνικού και του ξένου κεφαλαίου.


Καλούμε τους Έλληνες πατριώτες που συναισθάνονται την ευθύνη και την ανάγκη για κοινό αγώνα για τη σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας από τη λαίλαπα της Τρόικας και του Μνημονίου, σε αγωνιστική συνεργασία με άμεσο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου και την αλλαγή των συσχετισμών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε η λαϊκή πλειοψηφία να επιβάλει την αλλαγή της διακυβέρνησης και της πορείας της χώρας. Καλούμε σε αγώνα για μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας. Για μια κυβέρνηση που θα φέρει το λαό στην εξουσία.


Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2011


Βαρδινογιάννης Βαρδής, Γλέζος Μανώλης, Γουργιώτης Νίκος, Δαμιανάκου Βούλα, Θανασέκου Βάσω, Θεοδωράκης Μίκης, Καλλίνος Θόδωρος, Καραγιώργη Μαρία, Κατερίνης Παναγιώτης, Μπενά Ελένη, Μπενάς Τάκης, Μπιτσάκης Ευτύχης, Τσαπόγας Γιώργος».12 σχόλια :

 1. Τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν γιατί καταφέρνουν να ενώσουν την Αριστερά:

  Στον ΣΥΝ το Τσιπρέικο με τον Λαφαζάνη προχωράνε χέρι-χέρι κάτω από την ομπρέλα του Μίκη - Γλέζου. Έχουν απλώς κάτι μικροδιαφορές για το πόσοι πασόκοι θα χωρέσουν κάτω από την ίδια ομπρέλα. Ο Παναγιώτης φοβάται ότι αν είναι πολλοί και υπάρξει στρίμωγμα, τότε μπορεί να τους σπρώξουν προς τα έξω.

  Στην ΚΟΕ, όπου άλλοι κοιτάζανε προς ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι προς ΣΠΙΘΑ, τώρα μπορούν να βρεθούν όλοι μαζί πάλι κάτω από την ίδια ομπρέλα. Κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος, αφού ακόμα και αυτοί που κοίταζαν προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα φέρουν μαζί τους και κάποιους φίλους τους απ' εκεί για να μην αισθάνονται μοναξιές.

  Και το Μέτωπο ΑΑ βολεύεται και αυτό κάτω απ' αυτή την ομπρέλα. Είναι ένας εύσχημος τρόπος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

  Αυτά με τους μηχανισμούς. Όμως ο κόσμος της Αριστεράς γιατί να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα; Πάλι τα ίδια πρόσωπα στο πολιτικό προσκήνιο; Να βγει βουλευτής ο Μπανιάς και ο Μητρόπουλος; ¨Η μήπως κανένας από τους καινούργιους που κυκλοφορούν στις πασαρέλες της Αριστεράς και πουλάνε την επιστήμη της "πολιτικής οικονομίας";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Δεν μασάμε!
  Η (ιδεολογική) φτώχεια φέρνει γκρίνια και η (πολιτική) ένδεια κακία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απορία:

  Τι εννοούν οι ποιητές με τη φράση «ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας μας»; Το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ ΚΑΙ την ΕΕ; Και που χωράει το ευρώπληκτο κομμάτι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπροστά στην κοινοβουλευτική επιβίωση η αριστερά πολλά μπορεί να κάνει!

  - To ΚΚΕ με την Κανέλλη τα πάει καλά με το παπαδαριό και τον εθνικό/πατριωτικό χώρο. Αρκεί η Λιάννα να κάνει τον σταυρό της στην Βουλή για να γίνει η πρώτη σε δημότικότητα βουλευτής του ΚΚΕ.

  - Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται ότι την επόμενη φορά που ο Α. Τσίπρας θα φυλάει το χέρι του αρχιεπισκόπου, θα φοράει φουστανέλλα και τσαρούχια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ποίος το είπε;

  Παράλληλα, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω τις διαβουλεύσεις για τη δημιουργία μετώπου των αντιμνημονιακών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων κι έτσι αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσει νέος γύρος συναντήσεων με δυνάμεις που καλύπτουν όλο το φάσμα, από τον σοσιαλιστικό χώρο μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. “Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι από τον Ιούνιο, όπου διατυπώσαμε δημοσίως την πρόταση ότι μπορούμε”

  Όχι, δεν το είπε ο Α. Αλαβάνος, αλλά ο Α. Τσίπρας. Για να δούμε τώρα που ταυτίζονται οι πολιτικές επιλογές του Μετώπου ΑΑ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τι θα βρουν να πουν γιατί δεν πορεύονται μαζί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γεγονός ότι το ΒΗΜΑ έχει τόσο μεγάλη προβολή αυτής της πρωτοβουλίας είναι αρκετό για να καταλάβουμε πόσο εύκολα οι εθνικοπατριωτικές κορώνες της Αριστεράς είναι άμεσα ενσωματώσιμες στις επιλογές των κυρίαρχων τάξεων, όχι μόνον γιατί εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή αλλά και γιατί ενισχύουν και ισχυροποιούν το κράτος.

  Η Αριστερά βρίσκεται σε αγαστή συμπόρευση με τα πιο αντιδραστικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, το παπαδαριό και την εθνικιστική ακροδεξιά, υποδεικνύοντας στον λαό ότι θα χρειαστεί να "ματώσει" κι άλλο μέσα από μια πορεία εθνικής περιχαράκωσης, για να κερδίσει την εθνική του περηφάνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η Αριστερά θα πρέπει να εξηγήσει στους εργαζόμενους γιατί οι Έλληνες εργοδότες είναι καλύτεροι από τους Γερμανούς και τους Γάλλους.

  Τι έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι αν κάνουν κι άλλες θυσίες και γίνουν "κάρβουνο" στην ατμομηχανή της "καπιταλιστικής ανάπτυξης" που επιδιώκει ο ντόπιος αστισμός με πολιτικά προσωπεία είτε δεξιά και νεοφιλελεύθερα, είτε σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά με κρατικοποιήσεις και "αναπτυξιακές" πολιτικές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ποιά νέα στελέχη ανέδειξε η αριστερά τα τελευταία χρόνια;

  - Από τους μαζικούς αγώνες και τα μέτωπα των κοινωνικών συγκρούσεων, ΚΑΝΕΝΑ.

  - Από τις πασαρέλες, στρογγυλά και τετράγωνα τραπέζια, ΑΡΚΕΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @redteam

  - Την γκρίνια και την κακία που την είδες;
  - Ισχύουν ή όχι αυτά που έγραψα στο σχόλιό μου;

  Αν δεν ισχύουν πεσ' μας λοιπόν τι είναι λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. κακό συναπάντημα12 Οκτωβρίου 2011 - 4:34 μ.μ.

  Όμως, έχει αναδείξει η Δεξιά νέα στελέχη από τους κοινωνικούς αγώνες.

  Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα και όχι κανένας Μαυρίκος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η Αριστερά από διανοούμενους καλά πάει. Από εργαζόμενους όμως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Συγγνώμη ρε παιδιά, μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει, αν το όνομα Βαρδής Βαρδινογιάννης, είναι της γνωστής οικογενείας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ