Με όλες τις επιφυλάξεις για τις δημοσκοπήσεις και την σημασία των συγκριτικών αποτελεσμάτων που καταγράφονται σε αυτές, παρουσιάζουμε δύο στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα της VPRC για τα Επίκαιρα, στα οποία ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός τύπος δεν έδωσε την δέουσα σημασία.
1. Το πρώτο αφορά την δυναμική που έφερε το κίνημα της 25ης Μάη και ανέτρεψε τους όρους που διαμορφώνουν την συναίνεση στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές του αστισμού. Η δυναμική αυτή αποτυπώνεται στην τελευταία παράγραφο της έρευνας: "Τα δύο τρίτα του πληθυσμού (64%) ετοιμάζονται να εκδηλώσουν δυναμικά τους επόμενους μήνες τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική πολιτική. Το 48% του πληθυσμού εγκρίνει τις επιθέσεις αποδοκιμασιών σε υπουργούς της Κυβέρνησης, μάλιστα το 36% τις εγκρίνει απόλυτα. Ειδικότερα ο δείκτης αυτός δείχνει ότι η πολιτική διαμαρτυρία έχει περάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σήμερα στην Ελλάδα, κάτι που θα οξύνει καθημερινά το πολιτικό και κοινωνικό θερμόμετρο."
2. Το δεύτερο στοιχείο αφορά την παρουσία της ΣΠΙΘΑ στο πολιτικό σκηνικό ως πολιτικού μηχανισμού ο οποίος είναι ανταγωνιστικός με την αριστερά, μηχανισμού και εντάσσεται στους εναλλακτικούς αστικούς σχεδιασμούς για την χειραγώγηση του κινήματος της 25ης Μάη. Αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως είχαμε καταδείξει σε προηγούμενο κείμενό μας (ΣΠΙΘΑ: Είναι βέβαιο πως οι "αγανακτισμένοι" αποτελούν τη συνέχειά μας στο μαζικό επίπεδο...) ήδη τα καθοδηγητικά κλιμάκια της ΣΠΙΘΑ τους έχουν εντάξει στα στρατηγικά τους σχέδια για την συγκυρία. Η έρευνα της VPRC επιβεβαιώνει τις αυταπάτες που τρέφει μια μερίδα της πατριωτικής αριστεράς ότι αυτό πολιτικό μόρφωμα ότι θα αποτελέσει το όχημα για το νέο ΕΑΜ που ονειρεύεται, όχημα για την δική της πολιτική ηγεμονία...
(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση) |
ε, βέβαια, αν αριστερά θεωρούνται τα σούργελα με το πλακάτ πίσω στην πλάτη που πουλάνε Εργατική Αλληλεγγύη/Εργατική Αριστερά και δεν είναι εργάτες κανείς τους, προφανώς και ο λαός δεν θέλει να'χει σχέση με αυτούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν φαντάζεται κανείς σοβαρός άνθρωπος το Μίκη να κάθεται με την 20μελή και βάλε.. ηγεσία της αριστεράς για τη δημοκρατικότητα της οποίας θα πανηγυρίζουν κάποια άλλα φραντσάιζ.
Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Βεβαίως και η Σπίθα είναι ανταγωνιστική προς τη συγκεκριμένη αριστερά, γιατί έχουν διαφορετικούς στόχους. Ανατροπή του πολιτικού συστήματος η πρώτη, και κάτι οικονομίστικα αιτήματα η δεύτερη (που τα βαφτίζει αντικαπιταλιστικά και νομίζει πως ξεμπέρδεψε). Τα οποία καταγγέλεις και εσύ άλλωστε, ΕΟΣ.
Η μικρή ΣΠΙΘΑ είναι εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο [Ε.ΠΑ.Μ.] - Δημοκρατία ΤΩΡΑ
@Ανώνυμο 12:42
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αριστερά στην οποία αναφέρεται η έρευνα της VPRC κατονομάζεται: ΚΚΕ, Συνασπισμός/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μην ανησυχείς, δεν είναι το ΣΕΚ...
Ευχαριστώ πολύ "εκ μέρους" του ΣΕΚ που σε ένα άσχετο θέμα για τη ΣΠΙΘΑ επιμένετε να προβάλλετε τις πικέτες μας, τα πολιτικά μας συνθήματα και το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα στα 2 από τα 3 σχόλια του θέματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινά σας ευχαριστώ.
@revolander
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο να προβάλλουμε το "αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα" του ΣΕΚ. Το πρόβλημα είναι με εκείνον τον γαμημένο τον λαό που όχι μόνον δεν αποδέχεται αυτό το πρόγραμμα, αλλά δεν θα ψηφίσει και τον άρχοντα της ΣΠΙΘΑΣ αν κατέβει στις εκλογές σε συνεργασία με τα γνωστά κόμματα της Αριστεράς!
Το συνοθύλλευμα της Σπίθας θα συμπαρασύρει και τις ομαδούλες που παριστάνουν τους επαναστάτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τους δούμε να κουβαλάνε τις αφίσες του Θοσωράκη και θα γελάσουμε πολύ.
Στα πιο σοβαρά, το ΣΕΚ είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μάλιστα θεωρώ ζωτικό κομμάτι της. Άρα είναι επιεικώς αστείο να λες "ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι ΣΕΚ"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις προβλέψεις ότι θα γίνουν κάποιοι αφισοκολλητές της Σπίθας(και του Καζάκη λέω εγώ) νομίζω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενός κομματιού της Αριστεράς δυστυχώς, ευτυχώς όχι σε κομμάτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το ότι "ο λαός δεν αποδέχεται το πρόγραμμα" κατ' αρχήν αλίμονο αν η αριστερά έφτιαχνε ή στήριζε προγράμματα με γνώμονα το αν τα αποδέχεται η πλειοψηφία σε μια δοσμένη στιγμή. Και λέω μια δοσμένη για να έρθω και στη σημερινή στιγμή που αυτό το πρόγραμμα αγκαλιάζεται ταχύτατα π.χ. από τις πλατείες μέχρι το τελευταίο δελτίο τύπου ...της ΓΣΕΕ διακηρύττεται ότι "το χρέος δεν είναι δικό μας". Π.χ. η μόνη δύναμη που ανεβαίνει στα συνδικάτα εκλογικά σε πανελλαδική και πανελλαδική κλίμακα είναι τα σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς(δάσκαλοι, ΜΜΕ, σωματεία ιδιωτικού τομέα κλπ). Άρα είναι διπλή σας εθελοτυφλία να μην βλέπετε αυτές τις εξελίξεις.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στα αποτελέσματα της έρευνας βλέπετε μόνο "δικαίωση" για τις θέσεις της ΕΟΣ για τη Σπίθα και δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός ή αυτοκριτική για την ενθουσιώδη και άνευ όρων υποστήριξή σας στο κίνημα των πλατειών. Ο "ακομμάτιστος" χαρακτήρας αυτού του κινήματος και το "όλοι ίδιοι είναι" έχει σαφώς ευθύνη για το ότι θα ψήφιζαν "ανεξάρτητους" αλλά όχι αν αυτοί συνεργάζονταν με την αριστερά. Ωραία, καλά κάνατε που υποδείξατε ότι η σπίθα είναι σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστική προς την αριστερά. Για τις πλατείες που ισχύει το ίδιο (πρόσφατα ψηφίστηκε από τη ΛΣ του συντάγματος και η... κατάργηση των κομμάτων) τι λέτε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνος Δ.
έχεις την εντύπωση ότι ο άσχετος κόσμος που κατεβαίνει διακρίνει ότι αυτοί οι τύποι είναι ΔΕΑ και όχι ΣΕΚ ή ότι είναι ΣΕΚ και όχι ΚΚΕ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην πλατεία εγώ συνάντησα άτομο που δεν ήξερε ότι ο Αλαβάνος δεν είναι πια στο ΚΚΕ!!!
Τι νομίζεις; ότι ο κόσμος ασχολείται με τις διασπάσεις της αριστεράς;
Το 80% των ανθρώπων που παρακολουθούν τις συνελεύσεις της πλατείας και το 100% των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές , ξέρουν πολύ καλά την Αριστερά σε όλα της τα κομμάτια. Τώρα στη συγκέντρωση πάνω αυτό το ποσοστό αλλάζει αλλά εγώ γράφω για τη συνέλευση. Όσον αφορά τη ΣΠΙΘΑ θα γίνει μάχη με το ΕΠΑΜ του Καζάκη το οποίο θα εξελιχθεί σε κόμμα κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει το κίνημα του ΜιΚα (Μικης-Καραμπελιας)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο που δείχνει αυτή η έρευνα, είναι ότι ο κόσμος θεωρεί την αριστερά σούμπιτη ότι είναι κομμάτι του πολιτικού συστήματος και άρα με όποιον κι αν κατέβει δεν θα τη στηρίξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα λοιπόν δεν είναι στη Σπίθα, η οποία κινήθηκε τώρα κάποιους μήνες με πιο έξυπνο τρόπο αλλά και με αιτήματα που τα βλέπουν όλοι (πχ εθνική κυριαρχία).
Το πρόβλημα είναι στην αριστερά που επιμένει και ξαναεπιμένει στο γνωστό κατεβατό αιτημάτων - στόχων, αλλά και αρνείται να κάνει έστω ένα βήμα Ένωσης και δημιουργίας Μετώπου.
Είναι και εμφανίζεται δηλαδή η αριστερά αναξιόπιστη και ανεύθυνη μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα.
@Ανώνυμο 6:25 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην φαντασία του την κάνεις πραγματικότητα!
1. Είτε ενωμένη - είτε διασπασμένη η Αριστερά, σήμερα είναι ένα και το αυτό. Βρίσκεται στο περιθώριο και θα παραμένει.
2. Το πολιτικό κενό που καλύπτει η ΣΠΙΘΑ δεν είναι το κενό που αφήνει η Αριστερά αλλά η κρίση του πολιτικού συστήματος. Γι αυτό εξάλλου αποτελεί εναλλακτική επιλογή των κέντρων του αστισμού, από τα οποία στηρίζεται πολιτικά και όχι μόνο...
3. Το ζήτημα της "εθνικής κυριαρχίας" αφορά πρώτιστα την αστική τάξη και το κράτος και όχι τον κόσμο της εργασίας. Σήμερα το πρόβλημα η μεγάλη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας, επίθεση στην οποία συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση που εκφράζει τα αστικά συμφέροντα...
Από πότε η "Εθνική κυριαρχία" δεν αφορά την εργατική τάξη ή τον κόσμο της εργασίας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή το αίτημα του Πολυτεχνείου "Εθνική Ανεξαρτησία" αφορά μόνο την ...αστική τάξη που για άλλη μια φορά στην ιστορία της, παραδίδει πολιτικό και οικονομικό έλεγχο σε ξένα μονοπώλια;
Όταν η χώρα γίνεται μπανανία δεν αφορά αυτό τους εργάτες και τους υπαλλήλους; Δεν επηρεάζει προς το χειρότερο τους όρους διαβίωσης και εργασίας;
Όσο για τη δική μας αστική τάξη σαφώς και συμμετέχει στην επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους (και πολλές φορές πιο άγρια), αποδεχόμενη βέβαια (βάσει και του μεταπρατικού της χαρακτήρα) έναν "δεύτερο ρόλο". Ας θυμηθούμε, ακόμα και στην κατοχή υπήρχαν οι Τσολάκογλου και οι μαυραγορήτες και οι έλληνες βιομήχανοι κέρδιζαν.
Δεν καταλαβαίνω όμως αυτό τι σχέση έχει, με αυτό που νιώθει (σωστά) όλος ο κόσμος ότι είμαστε υπό κηδεμονία΄η υπό "κατοχή". Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να είναι αίτημα βασικό του κινήματος.
Όσο για τη Σπίθα αυτό είπα κι εγώ, ότι η αριστερά είναι ανίκανη ή δεν θέλει να καλύψει το κενό που αφήνει η κρίση του πολιτικού συστήματος. Γιατί είναι και η ίδια κομμάτι του δυστυχώς.
Και μην ξεχνάμε ότι μια αριστερά σε 10 κομμάτια και μάλιστα αλληλοβριζόμενη πίστεψε με, δεν εμπνέει καμία αξιοπιστία.
Τέτοιου είδους αριστερά τη θέλουμε;
Παραίτηση Καραμπελιά από την "Σπίθα"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://hellenicinterest.blogspot.com/2011/06/blog-post_26.html
@Ανώνυμο 10:10μ.μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι το αίτημα του Πολυτεχνείου ήταν "Εθνική Ανεξαρτησία" μόνον κάποιοι οπαδοί της Δαμανάκη το λένε!
Το Πολυτεχνείο δεν είχε αιτήματα, ήταν μια εξέγερση για να φύγει η Χούντα και να επιστρέψει η χώρα στην δημοκρατική ομαλότητα...
και για να μην πάρουν δικαιώματα οι απόφοιτοι του μικρού πολυτεχνείου (μετέπειτα ΚΑΤΕ, έπειτα ΚΑΤΕΕ, και τώρα ΤΕΙ)
ΑπάντησηΔιαγραφή