ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η χαμένη τιμή της Αριστεράς...

Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στις ανακατατάξεις που παρατηρούνται στο χώρο της Αριστεράς το τελευταίο διάστημα. Όμως δεν φανταζόμαστε ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε ο Διευθυντής του ΠΡΙΝ να υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές της Κουμουνδούρου. Σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” με τίτλο “Η χαμένη ευκαιρία της Αριστεράς”, ο Γ. Δελαστίκ υποστηρίζει ως μόνη σοβαρή υποψηφιότητα για την περιφέρεια της Αττικής εκείνη του Αλέξη Μητρόπουλου και καταλογίζει στην ανικανότητα των κομμάτων της Αριστεράς το γεγονός ότι δεν συναίνεσαν σε αυτή την επιλογή. Φανταζόμαστε ότι μιλάει για μια Αριστερά που περιλαμβάνει και το ΝΑΡ αλλά και τις συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν σταματά μόνον στο ΚΚΕ και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ισχυρίζεται ότι:

Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι πως η μόνη σοβαρή υποψηφιότητα από όλες αυτές, εκείνη του Αλέξη Μητρόπουλου, που όντως εμφανίζει για την ώρα μια αξιοσημείωτη δυναμική, αποσπάται ουσιαστικά από την Αριστερά εξαιτίας της στάσης των τάσεων του ΣΥΝ και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς πρόβλημα της Αριστεράς είναι άλλης τάξης από τις “χαμένες ευκαιρίες” που είχε και συνεχίζει να έχει. Πρώτα απ' όλα έχει χάσει την τιμή της. Και δεν την έχασε σε κάποια άτυχη στιγμή, ούτε μπορεί να την αποκαταστήσει με την πρώτη ευκαιρία που θα βρει μπροστά της...

Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την Αριστερά. Για να την εμπιστευτεί θα πρέπει αποδείξει ότι είναι διαφορετική από τους πολιτικούς αντιπάλους της εδώ και τώρα. Δεν αρκεί, για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, να ισχυρίζεται ότι θα διαχειρίζεται τα κοινά με διαφορετικό τρόπο όταν θα καταλάβει την εξουσία. Θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να κάνει πράξη τα οράματά και τις διακηρύξεις της. Πώς να εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι το ΚΚΕ όταν βλέπουν ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες που λειτουργούν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και απολύει εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις του; Πώς να εμπιστευτούν ένα πολιτικό μηχανισμό, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να λειτουργήσει με στοιχειώδεις συμμετοχικές και αμεσοδημοκρατικές αρχές;

Την χαμένη τιμή της Αριστεράς επανέφερε στο προσκήνιο ο Juan Manuel Sanchez Gordillo , ο δήμαρχος της αυτόνομης κοινότητας την Μαριναλέντα που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Σήμερα (13/9)  μίλησε  στην Πετρούπολη σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αριστεράς θα πρέπει να ακούσουν αυτά που είπε.  Παρουσιάζουμε ένα μικρό απόσπασμα από την εκδήλωση,  για αυτό το μοναδικό αυτοδιαχειριστικό πείραμα οργάνωσης μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής ζωής στα όρια ενός δήμου της Ανδαλουσίας.


Αναλυτική παρουσίαση της εκδήλωσης υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, εδώ: http://votanikoskipos.blogspot.com/

Μια δημοσιογραφική παρουσίαση της Μαριναλέντα, που είχε γίνει παλαιότερα στο MEGA, μπορείτε να την δείτε εδώ:

Σήμερα, τo Nosotros φιλοξενεί το δήμαρχο της Marinaleda στις 14/09, 20:00
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ θα ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ απο την ιστοσελίδα της Βαβυλωνίας



14 σχόλια :

  1. Διάβασα σήμερα αυτό το post:
    "Κλείνει το deal των 120 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
    Έντονο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την υπόθεση της εξαγοράς των αιολικών πάρκων της εταιρείας BCI από τη θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το θέμα έρχεται εκ νέου σήμερα προς τελική έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, (πρόκειται για την τέταρτη φορά που το Δ.Σ. απασχολείται με τη συγκεκριμένη εξαγορά) καθώς μετά από διαπραγματεύσεις επιτυγχάνεται μείωση του αρχικού τιμήματος κατά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από το ανώτατο ποσό που είχε προσδιοριστεί στα 43,4 εκατ. ευρώ.

    Το τίμημα αφορά την εξαγορά 3 πάρκων σε λειτουργία 24,65 MW και ακόμη 3 πάρκων σε ανάπτυξη 48MW. Εκτός από το συγκεκριμένο ποσό, στη σύμβαση -την υπογραφή της οποίας καλείται να εγκρίνει το Δ.Σ.-, προβλέπεται εκ μέρους της ΔΕΗ η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών που διαθέτουν τις άδειες και εξαγοράζονται, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των έργων με το κόστος ανάπτυξης των πάρκων να εκτιμάται στα 68 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 17 εκατ. ευρώ θα είναι ίδια κεφάλαια και 51 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δανεισμό.

    Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις ακόμη και στην τελευταία κατά την οποία εγκρίθηκε η εξαγορά, ένα μέλος του Δ.Σ. είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις ως προς το συμφέρον της συμφωνίας για τη ΔΕΗ και ιδιαίτερα για το οικονομικό σκέλος και την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των αδειών που εξαγοράζονται. Το συγκεκριμένο μέλος του Δ.Σ. φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι οι άδειες εξαγοράζονται σε υψηλό τίμημα, και βέβαια αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει και κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

    Στον αντίποδα πάντως χθες η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, τόνισε επισήμως ότι η απόφαση για την εξαγορά της BCI εντάσσεται στην προσπάθεια της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να ηγηθεί στην αναδυόμενη αγορά των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η συγκεκριμένη εξαγορά θα αυξήσει κατά 134% (με την υλοποίηση και των αδειοδοτημένων έργων) την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών, κατά 60% τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ στην Ελλάδα και θα αυξήσει κατά 85% τον κύκλο εργασιών της." (http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1046136)

    Αναζήτησα στοιχεία σχετικά με τον όμιλο BCI και κατέληξα εδώ:

    Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010
    “Η δε ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία είχε πέρσι προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της περί τα 29 μεγαβάτ σε ισχύ, ενώ στοχεύει να προσθέσει περί τα 223 μεγαβάτ στην επόμενη τριετία, έχει δρομολογήσει την κατασκευή ενός εκ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη - στην περιοχή της Μεγαλόπολης, συγκεκριμένα - με ισχύ της τάξης των 50 μεγαβάτ, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου επενδυτικού προγράμματος της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σε εκκρεμότητα Αντίθετα για 3η συνεχόμενη φορά δεν ελήφθη απόφαση, καθώς υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της διοίκησης, σε σχέση με την εξαγορά εταιρειών αιολικών πάρκων στην Πελοπόννησο οι οποίες συνδέονται με την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων BCI, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Δ.Καραγκουλέ.

    Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει αιολικά πάρκα ισχύος 25 μεγαβάτ σε λειτουργία καθώς και άλλων τόσων σε διάφορες φάσης ανάπτυξης.” (http://www.energia.gr/article.asp?art_id=39024)

    Αν όπως λέγεται στις δραστηριότητες του ομίλου εμπλέκονται και τα συμφέροντα ΜΕΓΑΛΟ-στελέχους της αριστεράς (με κατασκευαστική δραστηριότητα)τότε ας μην ψάχνουμε την "χαμένη τιμή της αριστεράς" αλλά τα δίκτυα της διαπλοκής που φτάνουν μέχρι και την "αριστερά" καθορίζοντας πολιτικές επιλογές κοινωνικές συμπεριφορές και προτεραιότητες.
    kikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σημαίνει η υποψ. Μητρόπουλου είναι το κρίσιμο ερώτημα.
    Αν σημαίνει μια σοσια-δημοκρατική λύση τότε ευχαριστούμε αλλά δεν μας συγκινεί ιδιαίτερα.
    Αν σημαίνει μια ριζοσπαστική ρήξη με το σάπιο και διαφθαρμένο καθεστώς δεν έχουμε πειστεί.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλιο, η υποψηφιότητα Μητρόπουλου σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ αδειάζει το μνημόνιο, την τρόϊκα, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές επιλογές της. Αν αυτό το απλό γεγονός δεν το θεωρούμε σημαντικό και δεν ενδιαφέρει την Αριστερά, τότε μάλλον ζούμε σε άλλο πλανήτη από τους υπόλοιπους Ελληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από που προκύπτει ότι: η υποψηφιότητα Μητρόπουλου σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ αδειάζει το μνημόνιο, την τρόϊκα, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές επιλογές της

    Όλος αυτός ο κόσμος που ΠΑΣΟΚ που πράγματι διαχωρίζεται από την πολιτική της Κυβέρνησης και εναντιώνεται στα μέτρα της, στο μνημόνιο και την τρόϊκα, από που προκύπτει ότι διάλεξε για αρχηγό του τον κ. Μητρόπουλο; Έγινε καμία συμμετοχή διαδικασία και τον εξέλεξαν οι μάζες των διαφωνούντων;

    Δεν πρέπει να υποτιμάμε την νοημοσύνη του κόσμου. Εύκολα γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την δυσαρέσκεια και να την χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί εντός του ΠΑΣΟΚ. Και η πλέον ακραία περίπτωση είναι το ψηφοδέλτιο του Γ. Δημαρά, το οποίο μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε διαχωριστεί από το ψηφοδέλτιο του κ. Μητρόπουλου. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η δυσαρέσκεια θα χειραγωγηθεί από ανάλογες προσπάθειες, όπως αυτή που εκφράζουν αυτά τα ψηφοδέλτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κακό συναπάντημα, από το γεγονός ότι αυτή τη φορά αντί να γκρινιάζουν πίσω από κλειστές πόρτες, όπως έκαναν πάντα, τόλμησαν να αντιπαρατεθούν ανοιχτά με υποψηφιότητα. Κάποιοι από αυτούς διάλεξαν Μητρόπουλο (είναι και ο Βασίλης Οικονόμου μέσα). Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ δίπλα στην επίσημη υποψηφιότητα Σγουρού, βάζει την "ανεπίσημη" υποψηφιότητα Δημαρά, είδες τι κάλυψη του δώσαν τα κανάλια; Ούτε τη θεραπεία του AIDS να είχε βρεί ο Δημαράς δεν θα έπαιρνε τέτοια κάλυψη! Τι φοβάται λοιπόν το ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου; Αυτό δεν σου λέει κάτι;

    Ο παραπάνω Ανώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ψηφοδέλτιο του Α. Μητρόπουλου θα πάρει σαφώς μικρότερο ποσοστό από αυτό που θα πάρει το ψηφοδελτίου του Α. Αλαβάνου. Μην προσπαθείς λοιπόν την ήττα της Κουμουνδούρου να την αποδώσεις την επίθεση του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κακό συναπάντημα, μπορεί, τίποτα δεν αποκλείεται πιά, είναι όλα στον αέρα. Τώρα θα κριθούν οι πάντες από το κόσμο και ο κόσμος είναι θυμωμένος με όλους. Θα δείξει η κάλπη.

    Ο παραπάνω Ανώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μαλλον βλεπεις ονειρα "κακο συναπαντημα" ,δεν ειναι κατ αναγκη κακο ,δημιουργει ομως προβλημα γιατι παιρνεις τις επιθυμιες σου για πραγματικοτητα.τα εχει αυτα η αριστερα(ριζοσπαστικη...τρομαρα της) και εχουν ξαναγινει σε βεβαιω ,με διαφορετικους πρωταγωνιστες αλλα με τα ιδια αποτελεσματα, ψαχναμε και τοτε να βρουμε τις ψηφους μαςΣε διαφορετικες εκλογικες αναμετρησεις.Δεν τις βρηκαμε ,δεν θα την βρεις ουτε και εσυ με επικεφαλης τον αλαβανο,τον μητροπουλο κ.λ.π,επειδη απλα το ερωτημα ειναι βασανιστικο αλλα πραγματικο και ελπιζω να μην απαντησεις και εσυ οπως ο αλαβανος "γιατι δεν ενωνεστε τι εχετε να χωρισετε, εκτος αν εχετε...."Οι παροικουντες την ιερουσαλημ γνωριζουν για αυτο μην πας το βραδυ των εκλογων για καταμετρηση σε τμημα ..για την ψυχικη σου υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ρε συντροφοι του συριζα αρχισατε να μαλωνετε για το ποσοστο; δεν προχωρατε την σκεψη σασ λιγο πιο περα ; το προβλημα ειναι εαν παρει ο αλαβανος μικροτερο ή μεγαλυτερο ποσοστο(αυτο αφορα μια εσωτερικη μαχη στο συριζα στην βαση προσωπων) απο τον μητροπουλο ; ειχε δικιο σε προηγουμενο post ενας ανωνυμος που εγραφε για την προσπαθεια να μετρησουν το μποι τους οι ομαδες του συριζα στην λογικη του ξεκαθαρισματος σε στυλ ¨"μαφιας" . άλλα μας απασχολουν γ΄αυτο και θα ψηφισω κατι αλλο αυτη την φορα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η άποψη του Δελαστίκ είναι -επιεικώς- ανόητη. Δηλαδή, αν ό λ ο ς ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατασσόταν με την υποψηφιότητα Μητρόπουλου, θα έπαυε αυτή να είναι κάτι παραπάνω από πίεση προς το ΠΑΣΟΚ για διόρθωση πορείας; Μέχρι τώρα ξέραμε τον Δελαστίκ ικανό μόνο για έξαλλες εκφράσεις που δεν ακούγονται ούτε στα Πανεπιστήμια. Τώρα μάθαμε και την ανόητη πλευρά του. Έτσι εξηγείται, εν μέρει, και η στασιμότητα του ΝΑΡ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα έχουμε δει όλα. Ολα?
    Αντε να δουμε και περιφερειάρχη Μητρόπουλο με την σύμπραξη της ΝΑΡ.
    Για να μη χάσει (η ΝΑΡ) την ευκαιρία για την αριστερά.
    Πόσα θες να μας τρελλάνεις, αγαπητέ Γιώργο Δελαστίκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O Δελαστίκ έγραψε το αυτονόητο. Στον αστερισμό των γκρουπούσκουλων ειναι ακατανόητες οι απλές αλήθειες. Τι die linke και πράσινα άλογα άδω ειναι Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της αττικής απο την τρόικα! Ο μετωπικός αγώνας της αριστεράς πάει περίπατο. Φίλε Ρούντι αυτά δεν έλεγε η πάλε ποτέ συνεπής αριστερά; Αλλά απο τον Χοτζέα μέχρι τον Αλαβάνο υπάρχει χάος.Tι κοινό έχεις εσύ με τους κρυφο;τροτσκιστές; Εκεί που καπεταναίοι κρεμούσαν τ'άρματα σήμερα οι γύφτοι κρεμάνε τ'όργανα.
    Ενας παλιός "αριστεριστής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. O Δελαστίκ εκφράζει μόνο τον εαυτό του και όχι το ΝΑΡ. Το ΝΑΡ έχει πάρει απόφαση για τις περιφερειακές εκλογές http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=384&Itemid=1 και δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με τις παπαριές που γράφει ο Δελαστίκ. Και μην γράψει κανείς ότι είναι διευθυντής του ΠΡΙΝ. Για το ΝΑΡ μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάθε Κυριακή, σελίδα 2, το ΠΡΙΝ όμως αναφέρει ως Διευθυντή τον Γ. Δελαστίκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ