ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Αλέκος και Αλέξης στο ίδιο τραπέζι...



Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 4 Μάη 2010 συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένη σύνθεση. Συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι βουλευτές Βασίλης Μουλόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας και ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέκος Αλαβάνος.

Όμως, ήδη άρχισε η παραπληροφόρηση για το τι πραγματικά συζητήθηκε.  Στο TVXS.gr παρουσιάζεται το παρακάτω σχόλιο: Βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η διαφαινόμενη διάσπαση των δυνάμεων που μπορεί να ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη. Το προσκείμενο στον Αλ. Αλαβάνο "Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης" σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση στο γήπεδο Σπόρτινγκ στις 17 Μαίου. Το θέμα έθεσε στην συνεδρίαση ο Α.Τσίπρας που τόνισε ότι "δεν μπορεί να μιλάμε για ενότητα κάνοντας ξεχωριστές συγκεντρώσεις", καλώντας συγχρόνως τον Αλαβάνο να μιλήσει στην επίσημη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Μαίου.

Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα! Δυστυχώς όμως έγιναν ακριβώς ανάποδα. Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσης του ΜΕΤΩΠΟΥ,  στην προηγούμενη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία είχε αποφασιστεί και ποιοί θα μιλήσουν .  Τότε, όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο κείμενό μας, είχε συζητηθεί η οργάνωση εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στις 10/5 και ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ είχε προτείνει να είναι δύο οι ομιλητές, ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος, ώστε να καταγραφεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ενωμένος. Η απάντηση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα ήταν απορριπτική. 

Στην τελευταία συνεδρίαση επανέφερε την ίδια πρόταση ο Γ. Θεωνάς με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία. Επίσης επισημαίνουμε ότι ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ είχε δηλώσει ότι την πρόταση την κάνει με την σύμφωνη γνώμη του Α. Αλαβάνου. Για να γίνει προχωρήσει η πρόταση το μόνο που απέμενε ήταν η αποδοχή της από την Κουμουνδούρου. Όμως ο Α. Τσίπρας στην τοποθέτησή του που έγινε μετά την επαναφορά της πρότασης να είναι ομιλητές στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος,  δεν απάντησε. Δυστυχώς ο Α. Αλαβάνος παραμένει κόκκινο πανί για την Κουμουνδούρου και επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η κατάσταση.

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε ως οικονομολόγος και τόνισε ότι αν και ασχολείται αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια με την μελέτη του φαινομένου της κρίσης δεν νοιώθει την σιγουριά με την οποία μιλάνε αρκετοί γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα και έκανε μια διάκριση ανάμεσα σε ζητήματα που θα πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα και ποια όχι για να διαμορφώσουμε την πολιτική μας γραμμή. Ο Ν. Γαλάνης πρόβαλε το αίτημα να μην μιλάμε με γενικές και αφηρημένες ηθικές εκκλήσεις για την ενότητα αλλά να συζητήσουμε τα συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα που έχει αναδείξει η συγκυρία. Ο Γραμματέας του ΣΥΝασπισμού μίλησε περί ανέμων και υδάτων και απέφυγε να τοποθετηθεί στην πρόταση του Γ. Θεωνά για το αν θα είναι ομιλητής και ο Α. Αλαβάνος στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Κοσμάς μίλησε ως «εκπρόσωπος τύπου» του ΣΥΝασπισμού και υποστήριξε αυτά ήθελε να πει ο γραμματέας του αλλά δεν τα είπε. Υποστήριξε δηλαδή ότι η εμφάνιση του Α. Αλαβάνου μαζί με τον Α. Τσίπρα δεν είναι ενωτική κίνηση αλλά διασπαστική που εντείνει τους ανταγωνισμούς.

Ο δια βίου πρόεδρος της ΑΚΟΑ Γιάννης Μπανιάς, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε τοποθετηθεί 50-50 στην πρόταση να είναι και ο Αλέκος Αλαβάνος ομιλητής, στην συνεδρίαση αυτή απουσίασε και ο αντικαταστάτης του δεν τοποθετήθηκε στο θέμα. Η έκκληση που απεύθυνε ο Μάκης Σπαθής ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η κίνηση του Α. Αλαβάνου να έρθει στην Γραμματεία και το γεγονός ότι μετά από τόσο καιρό βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστούν αρκετά από τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς δεν εισακούστηκε από τον ΣΥΝασπισμό και τους παρατρεχάμενούς του.

Ο Αλέκος Αλαβάνος αφού επεσήμανε μερικά σημεία κριτικής στην πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι δεν ασχολήθηκε αρκετά νωρίς με το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά αναλώθηκε με την καμπάνια για την επισφάλεια, προέβαλε την άποψη ότι η αριστερά θα πρέπει να αποκτήσει την αξιοπιστία της. Τώρα είναι η ώρα της και πρέπει να στηρίζει με την πολιτική της τον κόσμο της εργασίας απέναντι στην επίθεση που δέχεται. Σημαντικό στοιχείο αυτού του πολιτικού αγώνα είναι η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης. Επίσης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν γράφονται μέλη και αν δεν αποκτήσει μέλη δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα. Τόνισε ότι η γραμματεία δεν μπορεί να λειτουργεί με ομοφωνία και βέτο γιατί δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις, για αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγούν όργανα και να αποφασίζουν με πλειοψηφίες.

Ο Α. Τσίπρας μετά την ομιλία του Α. Αλαβάνου επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους και αποχώρησε από την συνεδρίαση της γραμματείας. Τελικά μετά από ένα δεύτερο κύκλο ομιλιών απορρίφθηκε η πρόταση του Γ. Θεωνά για να είναι ομιλητές στην επόμενη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσιπρας και ο Α. Αλαβάνος….


4 σχόλια :

  1. Συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
    Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένη σύνθεση. Συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξη Τσίπρα, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι βουλευτές Βασίλης Μουλόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας και ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέκος Αλαβάνος.

    Η συνεδρίαση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και πλούσιο προβληματισμό για την καλύτερη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στις σοβαρές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

    Από όλους τους ομιλητές υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης και η ανάγκη συσστράτευσης όλου του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική επίθεση που, μέσω του μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, εκθεμελιώνει εργατικά δικαιώματα δεκαετιών, καρατομεί τα εργατικά εισοδήματα, οδηγεί τη χώρα σε έναν καταστροφικό δρόμο ύφεσης και αδιεξόδων και την κοινωνία σε χρεοκοπία.

    Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί μεγάλη πολιτική εξόρμηση με συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κατοικίας.

    Καλεί όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους εργαζόμενους να ενεργοποιηθούν στην πάλη κατά της κυβερνητικής πολιτικής, να συμβάλλουν στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα για την αντίσταση στα μέτρα και την ανατροπή τους σε τόπους κατοικίας και εργασίας και να συμμετάσχουν στις πανεργατικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα.

    Η γραμματεία θα συνεχίσει τη συζήτηση σε ενωτικό κλίμα για να δημιουργηθούν οι όροι καλύτερης πολιτικής παρέμβασης και λειτουργίας, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργεί.

    Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μια ανακοίνωση - "χυλός" της Γραμματείας.Στο μεταξύ όμως παιδιά ο κόσμος θα προχωράει, φυσικά χωρίς εσας. Και το Μέτωπο θα προχωρήσει όσο και στο βαθμό εκφράζει την ανάγκη του κόσμου για συσπείρωση και αγωνιστική πολιτική διέξοδο. Οι κουστουμάτοι ας κοιτάζουν από το ράφι, κύριε Τσίπρα μου και παρατρεχάμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλέκο, επιτέλους θα κάνεις το μεγάλο βήμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ