ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ...


Το φάντασμα που πλανιόταν πάνω από την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ήταν οι απειλές της Α.Π. του ΣΥΝασπισμού. Ακριβώς αυτές τις απειλές έγιναν δημόσια γνωστές με την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ του ΣΥΝασπισμού. Επίσης Ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν θα συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών στην συνέντευξη που έδωσε στην ΝΕΤ:



Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην διατύπωση του τελικού κειμένου της απόφασης δεν έλαβε υπόψη προφανώς το τι είχε λεχθεί στην συνδιάσκεψη. Ούτε τις προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ολομέλειες των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων. Σε αυτή την αντιπαράθεση οι συνιστώσες συντάχθηκαν με την Κουμουνδούρου, γι αυτό εξάλλου υπήρξε και «συναίνεση» στην τελική απόφαση. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση στην συνδιάσκεψη ενός εκ των βασικών εκπροσώπων της κίνησης των ¨200 υπογραφών¨ στην οποία μετέχουν το ΠΚΔ του ΣΥΝ, η ΡΟΖΑ, το ΚΟΚΚΙΝΟ, παράγοντες της Γραμματείας, τμήμα της ΑΚΟΑ και Ανένταχτοι. Στηρίζει ξεκάθαρα την Κουμουνδούρου και κατηγορεί όσους τα βάζουν με τους μηχανισμούς και θέλουν να εναντιωθούν στον ΣΥΝ!... Απολαύστε τον εδώ:


Ελάχιστοι αντέδρασαν σε αυτή την κατάσταση που αναδεικνύει την πολιτική αδυναμία των μηχανισμών. Δημοσιεύουμε κείμενο της "Πρωτοβουλίας για την Αντι-Συστημική Αριστερά" που είναι μια από τις λίγες προσπάθειες που προσπαθούν να μιλήσουν δημόσια για αυτά τα ζητήματα:
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ...

ή πως την απόφαση της Γραμματείας θέλουν να την κάνουν  απόφαση της Π.Σ.

 Το κείμενο της Γραμματείας, με όλες τις οβιδιακές του μεταμορφώσεις, παρουσιάζεται δημόσια ως “απόφαση” της ΠΣ ή αφήνεται να εννοηθεί ως τέτοια. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται περί απόφασης της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, αλλά περί ενός κειμένου το οποίο εισηγήθηκαν, τροποποίησαν και συναίνεσαν σ’ αυτό τα μέλη της Γραμματείας. Δηλαδή οι 11 εκπρόσωποι των συνιστωσών, απ’ τις οποίες αρκετές, αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις και τα κείμενά τους, είχαν εκφράσει διαφορετικές θέσεις στο θέμα των μελών και της δημοκρατικής λειτουργίας, απ’ αυτές που διατυπώνονται στο κείμενο που ανακοίνωσε η Γραμματεία με τη λήξη της ΠΣ. Θα πρέπει να εξηγήσουν το γιατί ;

Οι 11 επιπροσθέτως, δια στόματος συντονιστή, μας ανακοίνωσαν σε όλους τους τόνους, ότι η ΠΣ δεν μπορεί να πάρει καμιά απόφαση.
                    .
Έτσι έχουμε το εξής παράδοξο : μια συνδιάσκεψη που προαναγγέλλεται ότι δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τίποτε, εκ των υστέρων, μετατρέπεται σε αποφασιστικό σώμα που πήρε απόφαση!!!. Θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα στις τοπικές συνελεύσεις Σύριζα όταν ορισμένοι θα προσπαθήσουν την απόφαση της Γραμματείας, να της προσδώσουν το κύρος απόφασης της Π.Σ. Ο κόσμος δεν κατανοεί όλες αυτές τις ακροβασίες. Δεν κατανοεί πώς είναι δυνατόν  να μαζεύονται τόσοι άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα, να ακούνε μια εισήγηση, να λένε τη γνώμη τους, να μην καταγράφεται πού συμπίπτουν και πού αποκλίνουν, να αγνοούνται και να επανέρχεται ένα κείμενο τρόπον τινά ως απόφαση, χωρίς τη δική τους, έστω ενδεικτική,  έγκριση.

Μια ακόμα περαιτέρω απόδειξη για αυτό είναι και ο τρόπος που εισηγήθηκε ο Συντονιστής της Γραμματείας την δήθεν απόφαση. Συγκεκριμένα είπε : “…προτείνουμε να κλείσει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με την ακόλουθη απόφαση…”Προφανώς η Γραμματεία προτείνει, και είναι βέβαιο ότι η απόφαση είναι δική της. Ο αποδέκτης της πρότασης είναι προφανώς η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που με αυτή την πρόταση,  κλήθηκε να την νομιμοποιήσει

Σε κανένα όμως δεν δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της αποδοχής ή όχι αυτής της πρότασης της Γραμματείας, παρά το γεγονός ότι σ. από την ΠΑΣΑ έκαναν μια τελευταία προσπάθεια παρέμβασης να υπάρχει έστω και συμβολική δια βοής απόφαση.Επιπρόσθετα η Γραμματεία αγνόησε παντελώς τις γραπτές προτάσεις που κατατέθηκαν στο Προεδρείο, με άλλες απόψεις, είτε από συλλογικότητες όπως η ΠΑΣΑ είτε αποφάσεις Γ.Σ. οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ.Αυτά τα δυο στοιχεία στοιχειοθετούν μια έντονη αντιδημοκρατική συμπεριφορά που επιβλήθηκε στην Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η Γραμματεία δεν έκανε τίποτα για να απαντήσει και στον θυμό που εκφράστηκε από πάρα πολλούς ομιλητές για ανάλογες πρακτικές στο παρελθόν. Ο θυμός και η αγανάκτηση παραμένουν και ελπίζουμε να πάρουν την δημιουργική τους έκφραση χτίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών από τα κάτω, με ψηφοφορίες που τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν στις τοπικές ή κλαδικές οργανώσεις τους.

Κάθε τέτοια ψήφος, και ανεξάρτητα από την άποψη που θα στηρίζει, θεωρούμε ότι είναι απάντηση σε ότι έγινε στο κλείσιμο της Π.Σ. και βήμα χτισίματος της Αριστεράς που θέλουμε. Υπενθυμίζουμε ότι η Γραμματεία είναι ένα μη εκλεγμένο αλλά διορισμένο απο τις συνιστώσες όργανο. Επίσης οι “ανένταχτοι” που συμμετέχουν σε αυτήν είναι αυτοδιορισμένοι και κανένα σώμα δεν τους έχει εκλέξει. Στην “απόφαση” της Γραμματείας αναφέρεται ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη αποφασίζει τον τρόπο που εκλέγονται ανένταχτοι στην Γραμματεία. Την ίδια στιγμή αρνούνται στην Πανελλαδική Σύνδιάσκεψη να αποφασίσει οτιδήποτε για 3η συνεχόμενη φορά!!!

Καλούμε όσους ακόμα υποστηρίζουν οτι αυτή η Π.Σ. ήταν ένα προχώρημα για τον Σύριζα, να αναγνωρίσουν οτι ΑΥΤΗ η Γραμματεία και ΑΥΤΗ η διαδικασία, δεν αρμόζουν στην αριστερά. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι αυτή την πραγματικότητα καλούμαστε να αλλάξουμε το επόμενο διάστημα. Το γεγονός οτι κάποιοι την παρουσιάζουν αντεστραμμένη δεν θα μας εμποδίσει να την αλλάξουμε, να είναι σίγουροι.

Ο Σύριζα ή θα λειτουργήσει με  δημοκρατία και διαφάνεια, ή δεν θα υπάρξει.

Πρωτοβουλία για την Αντι-Συστημική Αρισερά (ΠΑΣΑ)
1η Δεκέμβρη 2009


Στα Π.Δ. (Προεδρικά Διατάγματα) που εμπεριέχουν ασάφειες, έρχεται εκ των υστέρων η Διοίκηση και εκδίδει διευκρινιστικές εγκύκλιους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στον ΣΥΝασπισμό. Έπεσε στα χέρια μας η παρακάτω εγκύκλιος του Γραμματέα του ΣΥΝ:

Επειδή σε διάφορα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο παρουσιάζονται, όχι πάντα με ευθύνη των μέσων, διαφορετικές εκδοχές των καταλήξεων της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ σας αποστέλλουμε το τελικό κείμενο, όπως έχει αναρτηθεί στο site του ΣΥΡΙΖΑ:


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μπαίνουμε σε μια περίοδο κρίσιμη: Από τη δράση της αριστεράς ,από τη δράση μας, θα εξαρτηθούν πολλά. Τόσο το επίπεδο των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ,όσο και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων , η σταθερότητα – ακόμη και η επιβίωση του πολιτικού τοπίου που ονομάσαμε «δικομματισμό».

Σ’ αυτήν την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σαν άγραφο χαρτί: στις Διακηρύξεις του ‘03 και του ’07,στα εκλογικά προγράμματα μας, στους «15 άμεσους στόχους πάλης» δεσμευτήκαμε στην πάλη για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, στην αντίθεση στον δικομματισμό και την κεντροαριστερά ,στην αναφορά στον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού. Αυτά είναι κεκτημένα. Δεν μπορούν να τεθούν σε αναθεώρηση ή αμφισβήτηση. Είναι μια στέρεα βάση πάνω στην οποία έχουμε το καθήκον να χτίσουμε, να περιγράψουμε τη γραμμή μας για τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές. 

Αντιμετωπίζουμε πλέον μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση . Μια κυβέρνηση που σε ελάχιστο χρόνο βιάστηκε να αποδείξει ότι θα ακολουθήσει την πορεία όλων των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών.


Σύμφωνα με την συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε η παρούσα Πανελλαδική Σύσκεψη κατέληξε :


1. Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ,έκδοση περιοδικού και λειτουργία του site με συντακτική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Βασικά «κύτταρα» της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές Επιτροπές . Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει – με συναίνεση ή ενισχυμένη πλειοψηφία- για τα τοπικά ή Νομαρχιακά ή Κλαδικά, πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας κάθε επιτροπής.
3. Θεσπίζεται η έννοια του «μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και «θεματικές» όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών που περιλαμβάνει τα μέλη των συνιστωσών, αλλά και τους/τις ανένταχτους/ανένταχτες. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.
4. Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα –με ευθύνη της Γραμματείας-όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών –Νομαρχιακών –Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή, με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση ,ώστε η σύνθεσή της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.
5. Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).
6. Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.
7. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -όσα αναπτύχθηκαν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και όποια μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση των ζητημάτων- συγκροτείται ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει σε συνεργασία με τη Γραμματεία να διερευνήσει και να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη σαφώς συγκροτημένη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών απ’ όλες τις τοπικές, κλαδικές και θεματικές επιτροπές. Αυτή θα συγκληθεί μέσα στο 2010, με προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.


Ορισμένες διευκρινίσεις ίσως είναι απαραίτητες:
1. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο δεν είναι νέα απόφαση και ήδη έχει συνεδριάσει 2 φορές (η τελευταία τον Ιούλιο).
2. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσα όργανα. Οι Τ.Ε. και Συνελεύσεις συγκροτούνται και συνεδριάζουν σε επίπεδο νομού, δήμου κ.λ.π.
3. Το βασικό στην Τοπική και Κλαδική Επιτροπή είναι η συγκρότηση του Ενιαίου Μητρώου Μελών που συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη των συνιστωσών και τους ανένταχτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζει τα μέλη του με κάρτα, αλλά δεν είναι η κάρτα, η παραλαβή της ή όχι, αυτό που κάνει κάποιον/α μέλος ή όχι.
4. Σε κάθε περίπτωση το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να ανοιχτούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.


30/11/2009    Δημήτρης Βίτσας
          Γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΣΥΝ

Όμως τέτοιου τύπου διευκρινήσεις δεν μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα. Ούτε βέβαια να αποτρέψουν τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ που πλέον έχουν πάρει τα χαρακτηριστικά ανοιχτής και γενικευμένης σύρραξης. Όμως αυτή η σύρραξη δεν αφορά μόνον τον ΣΥΝ αλλά ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ...

6 σχόλια :

  1. Δεν είναι το κέντρο του κόσμου, ούτε η Ανανεωτική Πτέρυγα, ούτε η Κ.Π.Ε του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ούτε η Πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ.
    Από που και ως που;
    Οι πολίτες, τα μέλη και οι φίλοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, εξέλεξαν βουλευτές.

    Να μιλήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα μέλη της.

    Εκπροσωπούν ψηφοφόρους που ψήφισαν συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα και οφείλουν να πάρουν θέση, άμεσα.

    Να τα βλέπουμε, όλα και όχι μόνο όσα μας βολεύουν.
    Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
    Δεν είναι πολιτικά ωφέλιμο για κανένα αυτή η διαμάχη.
    Να λυθεί, είτε έτσι, είτε αλλιώς, αλλά να συνοπλογίζουμε όλες τις παραμέτρους και να εκφραστούν δημοσίως όλοι, όσοι έχουν πολιτική ευθύνη.
    Και έχουν λόγο και οι βουλευτές, βεβαίως..!
    Η κάνω λάθος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν πασόκος μιλάς σ. ΣΠΙΘΑ!

    Μήπως να βάλουμε και τους ψηφοφόρους να εκλέξουν και τον αρχηγό μας;

    Y.Γ. Η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίζει με ομοφωνία, συναίνεση ή πλειψηφία των 2/3;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμίζω ότι η πρόταση Φλαμπουράρη (που έγινε αποδεκτή από ΚΠΕ του ΣΥΝ) προβλέπει να αποφασίζουμε με πλειοψηφία 75% αν θα πάμε αύριο για αφισοκόλληση. Δεν νομίζω να θέλει η Κ.Ο. να αποφασίζει με απλή πλειοψηφία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χωρις την ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινει σαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ Κ ΤΟ ΒΑΘΥ ΡΕΥΜΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΕΛΠΙΖΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.ΥΠΑΛΛΥΛΙΣΚΟΙ ΦΟΒΙΤΣΙΑΡΙΔΕΣ ΔΟΥΛΟΙ ΠΑΧΟΙ ΣΑΣ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από πότε μας έχεις βαρεθεί;
    Σε κάλεσε κανείς στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ;

    Σαν πασόκος μιλάω;
    Προμοδότησε κι άλλο το Πασοκ..Αυτό κάνεις στην ουσία, αλλά ούτε καν το αντιλαμβάνεσαι, ούτε σε νοιάζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ