ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Σαν τον ΣΟΕ του Τροχανά κάνετε τον ΣΥΡΙΖΑ!


Η ηγεσία του ΣΥΝ είναι ανίκανη να χειριστεί πολιτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την στάση της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά αφού δεν υπάρχει και από πουθενά αλλού φως. Την ίδια ανικανότητα επιδεικνύουν όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές ομαδοποιήσεις στο χώρο του ΣΥΝ. Επιπλέον η συντριπτική πλειοψηφία τους κινείται μέσα στο γνωστό και μη ανατρέψιμο πλαίσιο της κομματικής συσπείρωσης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη όλων των ρευμάτων δηλώνουν ότι πρώτο και αδιαπραγμάτευτο είναι το ζήτημα της προεδρίας και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι καταστατική αρχή ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μπορούν να παραβούν το …καταστατικό τους! Η προσφυγή σε τόσο γελοία επιχειρήματα είναι δηλωτική των πολιτικών αδιεξόδων που βρίσκεται ο ΣΥΝ.

Καμία θετική λύση δεν πρόκειται να προκύψει με αυτά τα δεδομένα: Είτε τα βρουν μεταξύ τους στον ΣΥΝ, είτε όχι, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να ακυρωθεί. Μόνο αν μεταφερθεί το κέντρο βάρους στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτηθεί ως πολιτικός σχηματισμός με δημοκρατικές διαδικασίες (μέλη, εκλεγμένα και ανακλητά όργανα), μπορούν να ξεπεραστούν και τα πραγματικά πολιτικά προβλήματα που έχει ο ΣΥΝ. Όλα τα άλλα - με τα οποία ασχολείται καλοκαιριάτικα η ηγεσία του ΣΥΝ - αφορούν μικροσυσχετισμούς και μεγαλοπολιτικές στα πλαίσια της νομής και της αναδιανομής της εξουσίας του κομματικού μηχανισμού. Δεν ενδιαφέρουν κανένα άλλο εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Ο ΣΥΝ έχει εξαντλήσει την πολιτική του δυναμική εδώ και χρόνια. Μια νέα ώθηση πήρε από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι στον ΣΥΝ αυτή την ώθηση την είδαν ως «αεροπλανάκι» για να απογειωθεί ο ΣΥΝ. Τις ελπίδες και τα όνειρα του κόσμου που συσπειρώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για ένα καινούργιο σπίτι της αριστεράς που θα χωράει όλους μέσα, κάποιοι τα διαχειρίστηκαν με ανάλογο τρόπου που διαχειρίστηκε και κ. Τροχανάς και η παρέα του τις οικονομικές επενδύσεις των μελών του ΣΟΕ! Το περίεργο όμως είναι ότι αυτή ακριβώς την αντίληψη διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ προωθούν και μεγαλοστελέχη του ΣΥΝ, που φαίνεται ότι δεν διδάχτηκαν τίποτα από την εμπειρία τους και κυρίως από την οικονομική χασούρα τους από τον ΣΟΕ του κ. Τροχανά…

Με αυτά τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικός ο «λόγος» που εκφέρει η ηγεσία του ΣΥΝ: αλαζονικός και αυθάδης. Όλα κρίνονται στο ύφος, γιατί από περιεχόμενο μηδέν. Και θυμίζουν τον Τροχανά, όταν έσκασε η φούσκα του. Χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από δισέλιδο καθοδηγητικό κείμενο του Α. Καρίτζη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, 2 Αυγούστου. Οι εκπρόσωποι τύπου ακόμα και του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ αν απαντούσαν στις ίδιες ερωτήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα μας διαφώτιζαν περισσότερο για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το εκλογικό αποτέλεσμα και την δημοκρατική λειτουργία του. Ενημερωθείτε λοιπόν από επίσημες και αρμόδιες πηγές του ΣΥΝ, δια στόματος Α. Καρίτζη:

Τελικά, τι ήταν πιο καταστροφικό, το εκλογικό αποτέλεσμα ή η διαχείρισή του;

Η ζημιά από αυτά που ακολούθησαν του εκλογικού αποτελέσματος είναι ανυπολόγιστη. Η εικόνα αφερεγγυότητας, η έλλειψη σοβαρότητας αλλά και οι διενέξεις σχετικά με τη νομή της όποιας μικρο-εξουσίας έπληξε το προφίλ του χώρου στους πολίτες που μας παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον και πλήγωσε τους χιλιάδες αριστερούς και αριστερές που με ανιδιοτέλεια αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές μας. Η ηγεσία του ΣΥΝ συνειδητά δεν πήρε μέρος σε αυτήν την υποτιμητική για όλους μας εκτόξευση κατηγοριών και εμπρηστικών ανακοινώσεων που επέλεξαν πολλοί αυτήν την περίοδο. Η στάση αυτή δεν ήταν προϊόν αδυναμίας, αλλά στάση ευθύνης με γνώμονα το καλό του χώρου στο σύνολό του. Ακούστηκαν πολλά για την πλειοψηφία στον ΣΥΝ τα οποία θα πάρουν την απάντησή τους όταν έρθει η ώρα. Σήμερα όμως, κεντρικό μέλημά μας δεν είναι η συμμετοχή σε ένα γαϊτανάκι αντιπαράθεσης που βυθίζει τον χώρο στην ανυποληψία, αλλά η ριζική αλλαγή αυτής της κατάστασης.


Δεν πρέπει να λυθεί και το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς και πρέπει να λυθούν υπαρκτά προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας στον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πρέπει να απαλλαγούμε από επιμέρους και ιδιοτελείς επιδιώξεις στο εσωτερικό του που απειλούν την ενότητα του χώρου. Ενώ πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στο εσωτερικό του ΣΥΝ, από την άλλη πρέπει να απαλλαγούμε από τη δημόσια υπονόμευση των επιλογών του κόμματος. Και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, ώστε να αποτελούν πεδία υπέρβασης των διαφορών προς όφελος της αριστεράς και του κινήματος και όχι χώροι επιβεβαίωσης των επιμέρους απόψεων.

Ο άνθρωπος έχει πράγματι προσόντα! Θα μπορούσε άνετα να σταθεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού έχει τέτοιες ικανότητες στην προβολή της γραμμής, ιδιαίτερα όταν αυτή βρίσκεται σε προφανείς αντιφάσεις με την πραγματικότητα…

7 σχόλια :

  1. @ Καλημέρα και καλή εβδομάδα, Αστυάνακτα.

    Είπες,
    " Μια νέα ώθηση πήρε από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ"

    Σπίθας.
    Πράγματι, έδωσε πολλά θετικά και "ξύπνησε" θάλεγα, αδρανοποιημένες δυνάμεις.
    Η νεολαία έδωσε πνοή και ελπίδες.

    Ο τελικός ισολογισμός δεν έφερε ένα καλό ελπιδοφόρο αποτέλεσμα.

    Από εκεί και πέρα δεν είναι πειστικό, ότι η μεταφορά του κέντρου εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση που θα μας βγάλει από την δύσκολη κατάσταση.
    Είναι μια άποψη που έχει πολλά αντεπιχειρήματα και θα την ΄χαρακτήριζα ως αφαιρετική.

    Αν κάποιοι στον ΣΥΝ τόδαν σαν αεροπλανάκι, αυτοί δεν ήταν οι ανανεωτικοί. Θυμήσου.."και αέρα στα πανιά μας και όχι στα μυαλά μας" Δ. Παπαδημούλης.

    Εν τέλει., υποστηρίζω όχι ρήξεις, χαμηλούς τόνους και λιγότερη απολυτότητα απ΄ όλους μας.
    Το θέμα είναι πολτικό και υπάρχουν καταστατικές στρατηγικές αρχές που πρέπει να τηρηθούν.
    Όχι για τους τύπους, αλλά για την αξιοπιστία των αξιακών μας αρχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σύντροφοι! Επιμένω.... μήπως είναι καιρός να στραφείτε στους πραγματικούς εχθρούς; Η εμμονή σας στις κατηγορίες σας προς την ηγεσία του ΣΥΝ και μάλιστα προεκλογικά και η κοινή αντιμετώπιση σας όλων των τάσεων, αλλά και των προσώπων με τον ίδιο τρόπο υπονομεύει την πορεία ΚΑΙ του ΣΥΡΙΖΑ.
    αυτά τα ολίγα....
    Περισσότερα στο σχόλιο μου Ισορροπιστής ή ισορροπημένη άποψη; της ανάρτησης Κρίσεις και επικρίσεις για τις εργασίες στο Πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

    αστυάνακτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κομματικός πατριωτισμός είναι το χειρότερο πράγμα σε τέτοιες καταστάσεις, γιατί δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Την ιστορία την έχουμε δει πολλές φορές: Και κάποιος κόσμος, κάτω από εκβιαστικά διλήμματα στήριξε πολλές φορές τον ΣΥΝ για να μην γίνει εξωκοινοβουλευτικός. Με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι πίστεψαν πως πράγματι άλλαξαν και ορισμένα πράγματα.Δυστυχώς όμως ο όλος ΣΥΝ έρχεται πάλι να τους διαψεύσει...

    Και αυτή η πραγματικότητα έχει πολλές ομοιότητες με την ιστορία του βοσκού με τον λύκο. Τώρα, ήρθε ο λύκος, αλλά κανένας δεν ακούει τον ..βοσκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός των άλλων, ο Α. Καρίτζης δηλώνει:Ακούστηκαν πολλά για την πλειοψηφία στον ΣΥΝ τα οποία θα πάρουν την απάντησή τους όταν έρθει η ώρα.. Αυτά θυμίζουν κνίτικους τσαμπουκάδες. Και υποδηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν οι γνωστές κουκουέδικες πρακτικές για την αντιμετώπιση των εχθρών. Αναμένομε λοιπόν μέχρι που θα φτάσουν αυτοί οι τσαμπουκάδες. Ή μήπως στην περίπτωση του Α. Καρίτζη ισχύει η γνωστή παροιμία: "σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει"

    Ήδη ένα από τα ζητήματα που έχει αναδειχθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΝ και το σύνολο των συνιστωσών είναι το ζήτημα της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δεχθεί ο ΣΥΝ να μην είναι ο πρόεδρος του και «αρχηγός» του ΣΥΡΙΖΑ; Και για να δούμε τι θα πουν σε αυτό το ζήτημα και ορισμένα «τριπράκια» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η «ΡΟΖΑ» και ορισμένοι «ανένταχτοι» παράγοντες που διακηρύσσουν ότι το ζήτημα είναι: Να σταματήσει τώρα ο παραλογισμός της σύγκρουσης των «δύο προέδρων». Είναι λοιπόν παραλογισμός να μην είναι ο Τσίπρας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι «οπαδοί» του έτσι νομίζουν. Και σε αυτούς στηρίζεται και ο Α. Καρίτζης και κάνει αυτές τις προκλητικές δηλώσεις…

    Όποιος πιστεύει στην δυναμική που έχει εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Ο ΣΥΝ θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι έχει αρχίσει η πορεία για την υπέρβασή του. Όσο νωρίτερα το καταλάβει, τόσο καλύτερα και γιαυτόν αλλά και για την αριστερά συνολικότερα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραίο ....αυτο με τον Τροχανά.....κατι μου θυμίζει η μάλλον κάποιον....που συνεχίζει να προκαλει με αρθρογραφίες και δηλώσεις .....ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε λοιπόν όχι! Το αν έχει αρχίσει η υπέρβαση του συν θα το αποφασίσουν τα μέλη και οι ψηφοφόροι του συν και όχι τρίτοι. Ούτε οι συνιστώσες του συριζα, ούτε οι οποιοι ανέντακτοι δικαιούνται να μας κάνουν μάθημα περί υπέρβασης του κόμματος μας. Ας μη ξεχνάτε ότι στις ευρωεκλογές αποδοκιμάστηκε ο συριζα και όχι ο συν και αποδοκιμάστηκε δίοτι προέβαλε πρόσωπα με θέσεις σαφώς μη δημοκρατικές (ρωτήστε την άποψη της ΚΟΕ για την δικτατορία του προλεταριάτου και ελάτε να συζητήσουμε ξανα)και εθνικίστικες (για ρωτήστε το ΔΗΚΚΙ για εθνικά θέματα μετανάστες κτλ και ξανά ελάτε)
    Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ψηφοφόρους έστω και λίγους έχει μόνο ο συν. Ο λοιπός σύριζα, έχει μέγεθος επιπεδου ...Ανταρσύα.
    Και για την ουσία, ναι να προχωρήσει ο σύριζα, ως ενωτικό εγχείρημα, αλλά όχι ως χυλός, με σαφές ιδεολογικό πλαίσιο για δημοκρατικό σοσιαλισμό με ελευθερία, με κατοχυρωμένα τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, μακριά από κάθε εθνικισμό και εθνικό δρόμο.
    Τέλος με συμφωνία ότι ο σύριζα δεν μπορεί να αποτελέσει τίποτα άλλο παρά συνεργατικό σχήμα και όχι κόμμα, με κέντρο βάρος την συντριπιτικά (σε ποσοστό άνω του 90%) μεγαλύτερη συνιστώσα, δηλαδή τον Συν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά όλα είναι η μία πλευρά από τις τρείς που έχει το νόμισμα.
    Και η κάθε μια έχει τα δίκια της.
    Γιατί αυτό που λέει η μια πλευρά νάναι το σωστό και με ποιό επιχείρημα ;( γιατί υπάρχουν και πολλά αντεπιχειρήματα, που είναι γνωστά)
    Γιατί να μην είναι σωστό ένα ΄'αλλο επιχείρημα.
    Δεν κάνω αντιπαράθεση, για τον απλούστατο λόγο, ότι οι απόψεις και τα σενάρια είναι πάνω από δύο, ή τρία πλέον,
    Άρα κάθε απολυτότητα ( και της δικής μου συμπεριλαμβανομένης) απλώς παρατίθεται και στο τέλος θα δούμε τι θα βγει.
    Δεν μπορούμε να επιμείνουμε σε θέματα που αφορούν την στρατηγική αρχών της κάθε άποψης.
    "Το εγώ έχω δίκιο", δεν ισχύει για κανέναν.
    Ο κάθε ένας από εμας, προβάλλει τις θέσεις του, θέσεις αρχών και πολιτικές και όχι απλώς απόψεις.
    Επ΄αυτών δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις κανείς μας. Ούτε να ζητάμε από τους άλλους αυτό που δεν κάνουμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ