ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Μεσσηνίας και Αρκαδίας είχαν ζητήσει την ανακήρυξη του Μουαμάρ Καντάφι σε επίτιμο διδάκτορα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών!

Τον περασμένο Ιούνιο τα Εμπορικά Επιμελητήρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να ανακηρύξει τον Μουαμάρ Καντάφι επίτιμο διδάκτορα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών της Καλαμάτας. Σε επιστολή τους από κοινού οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας και Μεσσηνίας κ.κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και Γεώργιος Καραμπάτος αντίστοιχα, στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, έγραφαν:

Θέμα: «Πρόταση για απονομή τίτλου στην Αυτού Εξoχότητα κ. Μ. Αλ Καντάφι»
Σχετ.: Έγγραφο Υπ. Εξωτερικών με Α.Π. Φ.1520/ΑΣ 508
Η Επιστολή έχει ως εξής:



"Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,
Με την επιστολή μας αυτή, επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε πρόταση των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Αρκαδίας για ανακήρυξη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λιβύης Μουαμάρ Αλ Καντάφι, προσωπικότητας φιλικά προσκείμενης στην Ελλάδα, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας.

Η πρόταση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για μετατροπή της Μεσσηνίας σε Νότια Πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο, μέσω της θαλάσσιας σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη και τον λιμένα της Darnah της Λιβύης, στην επιτυχία της οποίας η εν λόγω προσωπικότητα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη υπογραφή ‘Μνημονίου’ της Λιβύης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία υπαγορεύθηκε από την ανάγκη εξωστρέφειας, μοναδικής διεξόδου από την κρίση που μαστίζει την οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας δραστηριοποιούνται εδώ και τρία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη γίνει επαφές με τα Επιμελητήρια και φορείς της Λιβύης με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα και έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από Πανεπιστημιακή Ομάδα Μελετητών του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και του Πανεπιστημίου Αιγαίου –τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών- οι οποίες τεκμηριώνουν επιστημονικά τη σημασία και τη βιωσιμότητα της διασύνδεσης της Καλαμάτας με την Τέρνα της Λιβύης και Αλεξάνδρεια Αιγύπτος.

Η προτεινόμενη διάκριση θα συμβάλλει στην ευόδωση του παραπάνω στόχου με προφανή οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και θα ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασίας ή και υποστήριξης πολυάριθμων φορέων των εμπλεκόμενων περιοχών συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής «εξωστρέφειας» της Λιβύης και της αναζήτησης ενός ποιοτικού μοντέλου ανάπτυξης που επιχειρείται στη χώρα (Πράσινη Ανάπτυξη), η Αυτού Εξοχότης κ. Μ. Αλ Καντάφι είναι θετικά διακείμενος σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία με τη γειτονική Πελοπόννησο σε τουριστικό, εμπορικό αλλά και επιστημονικό επίπεδο δεδομένου ότι η επίτευξη του παραπάνω στόχου προϋποθέτει την καταρχήν κατάκτηση της γνώσης στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας.

Με τη βεβαιότητα ότι το αίτημα αυτό, το οποίο αποτελεί αίτημα και των λοιπών Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής γενικότερα, θα τύχει θετικής αντιμετώπισης από μέρους σας, σας διαβιβάζουμε τους θερμούς χαιρετισμούς μας.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας-

Ιωάννης Μπουντρουκάς
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Η παρέμβαση κοινοποιήθηκε  στο Γραφείο Πρωθυπουργού."


Η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιουνίου 2010 στο blog “Kalimera Arkadia”. Τότε, όμως, δεν είχε διαφωνήσει κανείς με αυτή την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η ιδέα ανήκε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργο Καραμπάτο, την οποία συνυπέγραψε στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Μπουντρούκας. Με δηλώσεις του ο κ. Γ. Καραμπάτος διευκρίνυσε ότι πρόταση εντασσόταν στη γενικότερη προσπάθεια για μετατροπή της Μεσσηνίας σε νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο, μέσω της θαλάσσιας σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη και τον λιμένα Darnah της Λιβύης, στην επιτυχία της οποίας ο Καντάφι θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της Λιβύης με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Τόνισε, δε, πως από το 2001 το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει το πράσινο φως για μία τέτοια κίνηση και πως τη συγκεκριμένη θέση την είχαν υποδείξει… αξιωματούχοι της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα.

Το αίτημα των προέδρων των επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Αρκαδίας και πήρε στα χέρια του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος έβαλε έγγραφο στο αρχείο του και δεν το έφερε προς συζήτηση στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Όμως δήλωσε ο ίδιος “ Είναι στην ευχέρεια του πρύτανη κάθε ιδρύματος να προτείνει προσωπικότητες που θα μπορούσαν να ανακηρυχθούν επίτιμοι διδάκτορες. Όμως, προσωπικά δεν έκρινα πως θα μπορούσε ο κ. Καντάφι να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας, και μάλιστα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του πανεπιστημίου μας»...

7 σχόλια :

  1. αυτο δειχνει πώς η υποκρισια δεν περιοριζεται σε οτι συνηθως λέμε ''οι πολιτκοι '' αλλα εχει και ....βαθειες ρίζες στην ...κοινωνια ''πολιτων '' που λεει ο λόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυπικά είναι όλα αυτά βρε παιδιά.Τι θέμα βρήκατε πάλι.Το κράτος πάντα χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό του για να προωθήσει κάποια πολιτική του. Στην προκειμένη, το βασικό ήταν το να γίνει η Μεσσηνία πύλη της Μεσογείου.Από τη στιγμή που αυτό δεν προωθήθηκε, τα άλλα, που προκαλούνται από αυτό το στόχο, είναι δευτερεύοντα.Ασχοληθείτε με τίποτα πιο σοβαρό, όπως την αποχώρηση του Ξεκινήματος από το ΣΥΡΙΖΑ και τι σηματοδοτεί. Σήμερα, το "Ξ" είχε μείνει με τους "Μουσειακούς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πρόκειται για το τοπικό ΤΕΕ που κάνει το έγγραφο αλλά τα αντίστοιχα Εμπορικά Επιμελητήρια
    http://www.messinianchamber.gr/mesinia/shared/index.jsp?context=101
    Όχι πως δεν τους έχω ικανούς αλλά είναι διαφορετικά επιμελητήρια
    η διεύθυνση του τεε πελοπονήσσου είναι:
    http://www.teetrip.tee.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΚ!
    Διορθώσαμε το λάθος με το ποιά επιμελητήρια έκαναν την πρόταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς ανωνυμο 2:ο8 μ.μ.
    Με τους "Μουσειακούς" δεν ήταν μόνον το "Ξ", αν ήσουν πιο προσεκτικός θα έβλεπες και άλλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άλλους από το ΣΥΡΙΖΑ, εννοείς; Εννοώ ποιοι έμειναν με την "ανεξάρτητη ταξική" γιορτή.Αλήθεια, γιατί δεν έχεις μιλήσει ακόμα για την αποχώρηση του "Ξ" από το ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι ένα θέμα σημαντικό για εσένα που σε αφορά η Συσπείρωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η αποχώρηση μιας συνιστώσας από έναν συνασπισμό οργανώσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ