Από την 1η Γενάρη του 1993 που επιβλήθηκε το euro-1 για τον περιορισμό των ρύπων απο τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι σήμερα έχουν περάσει 3 δεκαετίες. Η διδοχική αυστηροποίηση των κανονισμών τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τον χαρακτήρα της προώθησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Τι επιπτώσεις όμως έχει αυτή η τριαντάχρονη πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος;
Το πρώτο πράγμα, που όλοι γνωρίζουμε, είναι ότι τα αυτοκίνητα δεν μολύνουν το περιβάλλον μόνον κατά την χρήση τους, αλλά και κατά την παραγωγή τους.
Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχοι κανονισμοί.
Αν συμπεριλάβουμε σήμερα στο περιβαντολλογικό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή τους και από την παραγωγή του ηλεκτρικού που καταναλώνουν, η διαφορές τελικά από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικές καύσης δεν είναι τόσο σημαντικές όσο παρουσιάζονται…
Περιβαλλοντικό κόστος έχουν και τα αυτοκίνητα, όταν πάψουν να λειτουργούν και αποσύρονται από την κυκλοφορία. Και αυτό δεν πρέπει να συνυπολογιστεί;
Όμως ένα αυτοκίνητο δεν μολύνει το περιβάλλον από την χρήση μόνο από τον κινητήρα που χρησιμοποιεί. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές πηγές ρύπανσης από τα αυτοκίνητα που είναι κοινές και στα ηλεκτρικά και σε αυτά που χρησιμοποιούν άλλες πηγές ενέργειας. Πηγές ρύπανσης είναι και τα δισκόφρενα αλλά και τα ελαστικά.
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μιας σχετικά πρόσφατης έρευνας της Emissions Analytics. Έδειξαν πως τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου (με κινητήρα εσωτερικής καύσης, υβριδικό ή αμιγώς ηλεκτρικό), μπορεί να ρυπαίνουν έως και 3.650 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τους ρύπους που παράγει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ενός αυτοκινήτου, με τον μέσο όρο των εκπομπών που προέρχονται από τα ελαστικά να είναι 1.850 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο εκπομπών ρύπων από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου !…
περισσότερα εδώ:
Gaining traction, losing tread Pollution from tire wear now 1,850 times worse than exhaust emissions
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου