ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Το ευρωπαϊκό παρακράτος, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και ο σκυλοκαβγάς στην βουλή μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ…




Την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης έχετε αφήσει τα ολιγοπώλεια στην ενέργεια να αλωνίζουνε. Δεν έχουμε πια ΔΕΗ, το 'Δ' δεν υπάρχει, Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, χωρίς το 'Δ'”, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη βουλή κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση.

- Πράγματι, δεν έχουμε πια ΔΕΗ. Όμως αυτό δεν είναι “είδηση” αλλά “υπενθύμιση”, συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό…

- Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι έχει “αφήσει τα ολιγοπώλεια στην ενέργεια να αλωνίζουνε”. Είναι φανερό ότι υπονοεί ότι αν ήταν αυτός πρωθυπουργός θα ήταν αλλιώς τα πράγματα….

Όμως "Όποιος είναι έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λέει!" 

Για δούμε πως φτάσαμε ως εδώ:

Επί ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε το “Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.” , στα πλαίσια των μνημονιακών απαιτήσεων,που διαχειρίζεται τις κρατικές πολιτικές για το ζήτημα που συζητήθηκε πρόσφατα στην βουλή. Σε αυτό το “χρηματιστήριο” διαμορφώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος:

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. (HEnEx) είναι μέρος του Ομίλου Ανταλλαγής Ενέργειας (όμιλος EnEx) και ιδρύθηκε στις 18 Ιουνίου 2018 έχει οριστεί από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως Διορισμένος Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΕΜΟ) και διαχειρίζεται την ελληνική μελλοντική αγορά, ενώ εργάζεται για τη δημιουργία μιας ενδοημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μιας αγοράς παραγώγων ενέργειας.”

Είναι γνωστό ότι από την εποχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ παράλληλα με Ελληνικό κράτος στην εθνική επικράτεια λειτουργεί ένα Ευρωπαϊκό παρακράτος, το οποίο γιγαντώθηκε την εποχή των μνημονίων (Διαχειριστικές αρχές, Ανεξάρτητες Αρχές, όπως ΤΑΥΠΕΔ, ΡΑΕ και πολλά άλλα παρόμοια που δεν είναι στιγμή να τα αναλύσουμε), όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστες ή μηδενικές δυνατότητες παρέμβασης, στις πολιτικές που εκπορεύονται από αυτούς τους μηχανισμούς και ελέγχουν οι ίδιοι την εφαρμογή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ ( Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία είναι προϊσταμένη αρχή του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας:
“Σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί τυγχάνουν άμεσης εφαρμογής από τα Κράτη-Μέλη, χωρίς την ανάγκη διαδικασίας ενσωμάτωσής τους στις εθνικές νομοθεσίες. Οι συγκεκριμένοι ως άνω Κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ στις 3 Μαρτίου 2011.
Είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν θέλει πραγματικά να “αφήσει τα ολιγοπώλεια στην ενέργεια να αλωνίζουνε”, θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με αυτούς τους μηχανισμούς. Αν θέλει να αποκαταστήσει το 'Δ' στην ΔΕΗ που δεν υπάρχει σήμερα, και πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να καταργήσει το “Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας”, που θέσπισε η δική του κυβέρνηση. Όμως δεν ξεστόμισε κάποιο “σχέδιο” για το πως θα το κάνει.

Ας μην γελιώμαστε, μια τέτοια στάση είναι φανερό πως έχει στοιχεία  σύγκρουσης και ρήξης με τις πολιτικές της ΕΕ. Όμως δεν έχει τέτοιες προθέσεις. Αν είχε, τότε δεν θα τα φόρτωνε όλα στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη...




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ