Σε πλήθος ερωτημάτων απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ.
Παραθέτουμε μια συνοπτική παρουσίαση από το "alfavita.gr":Ο πρώην υπουργός Οικονομικός επανέλαβε την θέση του κόμματός του για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, αναδιάρθρωσης του χρέους και της αναγκαιότητας της σύγκρουσης με τους δανειστές, ώστε να δημιουργηθούν όροι για μια βιώσιμη οικονομική πολιτική.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αλλάξουμε τον διάλογο. Να μπει στη Βουλή μία φωνή η οποία θα εκφράζει έναν προγραμματικό, συνεκτικό λόγο, που θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Ξέρετε, ο παλαιοκομματικός τρόπος να ασκεί κάποιος πολιτική, ιδίως αυτές οι συμμαχίες που είδαμε, και στο Κίνημα Αλλαγής και σε άλλους χώρους, όπως της Αριστεράς, που καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι τέως υπουργοί και τέως πολιτευτές και "τα βρίσκουμε να κατέβουμε", μοιράζουμε θέσεις μεταξύ μας αλλά δεν έχουμε κοινό πρόγραμμα. Έχουμε βασικές διαφωνίες επί του πρακτέου, ή δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη λύση να προτείνουμε, πάνω στην οποία να βασίσουμε τα συνθήματά μας...» δήλωσε σχετικά με την λογική των συμμαχιών και τονίζοντας πως δεν ενδιαφέρεται για μια πρόσκαιρη προεκλογική συμμαχία χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία.
«Το θέμα είναι, ας πούμε, τι κάνουμε για τα κόκκινα δάνεια; Πως συνδυάζουμε την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους με του δημόσιου χρέους; Αυτό δεν είναι θέμα πέντε πολιτικών που θα βρεθούν... Εμείς, πριν ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού, για δυόμιση χρόνια, πάνω από 1.200 άνθρωποι δουλέψαμε πολύ σκληρά, σαν να είμασταν ένα think tank, για να παράξουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο θα είναι συνεκτικό, και να μπορώ να σας αντιμετωπίζω, να μου θέσετε ερωτήσεις, και να μπορώ να πείσω καταρχάς τον εαυτό μου ότι αυτό που προτείνουμε είναι κάτι με το οποίο συμφωνώ, και έχει αρχή, μέση και τέλος», δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα του ΜέΡΑ 25 και απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την θέση του για το νόμισμα.
«Ποτέ δεν μίλησα για "τους δικούς μας όρους" για το ευρώ. Μίλησα για την κοινή λογική. Να το πω πάρα πολύ απλά: Το ευρώ είναι ένα νόμισμα, ένα εργαλείο. Θα έπρεπε να εξυπηρετεί τους ανθρώπους [...] Έτσι όπως οικοδομήθηκε το ευρώ, ήταν καταστροφικό για όλη την Ευρώπη. Έχει κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά αυτή η ευρωζώνη, όπως σχεδιάστηκε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση [...] Εγώ λέω, ότι δεδομένων ότι μπήκαμε στο ευρώ... πρέπει να προσπαθήσουμε εντός του ευρώ να ζήσουμε βιώσιμα.
Στη συνέχεια δήλωσε πως το 2015 υπονομεύθηκε και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και από την αντιπολίτευση, ενώ προσπαθούσε να κάνει το αυτονόητο για έναν υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο: «Προσπάθησα να κάνω αυτό που είναι αυτονόητο σύμφωνα με το ΔΝΤ, με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, ακόμα και σύμφωνα με στελέχη της τρόικας που σήμερα έχουν παραιτηθεί. Ποιο ήταν αυτό; Να γίνει μία αναδιάρθρωση χρέους. Ξέρετε, τον Ιανουάριο του 2015, ο λόγος που είχαμε εναλλαγή κυβέρνησης, ο λόγος ήταν ότι δεν έκλεινε το δεύτερο μνημόνιο, γιατί δεν ήταν βιώσιμο το χρέος. Η δική μου λαϊκή εντολή, ήταν να γίνει αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης, που ήταν και παραμένει προαπαιτούμενο για να μη διαλυθεί εντελώς ο ιδιωτικός τομέας. Αλλά υπονομεύτηκα πρώτα από τη Νέα Δημοκρατία, και ταυτόχρονα από τον Αλέξη Τσίπρα».
Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ και την δέσμευση του Κ.Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας, τόνισε ότι δεν είναι εφικτό χωρίς πρόθεση ρήξης με τους δανειστές:
«Εγώ είμαι ξεκάθαρος, δεν υπεκφεύγω ποτέ. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται δραστικές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Κύριε Μητσοτάκη, σας έχω νέα. Χωρίς σύγκρουση με τους δανειστές αυτό δεν θα γίνει. Οπότε, είτε κοροϊδεύετε κι εσείς τον ελληνικό λαό, όπως τον κορόιδευε ο κ. Τσίπρας, όταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2014 υποσχέθηκε πράγματα, τα οποία απαιτούσαν τη ρήξη που τελικά δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει. Έτσι κι εσείς κ. Μητσοτάκη σήμερα, υπόσχεστε δραστικές και σημαντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, χωρίς τη ρήξη με τους δανειστές. Χωρίς την αναδιάρθρωση χρέους που εκείνοι αρνούνται, και την έχουν στείλει μετά το 2032».
Για τα στενά δημοσιονομικά όρια δήλωσε: «Μέχρι το 2032, εάν συνεχίσουμε με τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα, που επιβάλει η μη ρήξη με τους δανειστές, δεν θα έχει μείνει νέος ή νέα στη χώρα μέχρι τότε. Η μεγάλη απειλή της χώρας μας είναι το φευγιό των νέων μας, και το γεγονός ότι μένουν μόνο γέροι στη χώρα μας, που αναστενάζουν στα αεροδρόμια και έχουν μάθει skype για να μιλούν με τα παιδιά τους».
Και προσέθεσε: «Δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση στον καπιταλισμό, που να υπερβεί κάποιος μία πτώχευση μέσα από δανεικά που δίνονται υπό συνθήκες συρρίκνωσης της δυναμικής αύξησης των εισοδημάτων. Δεν θα γίνει ούτε στην Ελλάδα, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε Νέας Δημοκρατίας».
Εν κατακλείδι, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν είναι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ευθέως: «εάν γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα χάσω το ενδιαφέρον μου για τη ζωή», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «μακάρι, κάποιο άλλο κόμμα ή χώρος, να έπαιρνε ένα τέτοιο πρόγραμμα σαν το δικό μας, να το εφάρμοζε, και εμείς να τους χειροκροτούσαμε και να τους βοηθούσαμε»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου