Όσο πιο αξιόπιστη είναι μια δημοσκόπηση, τόσο περισσότερο αποτελεσματικά λειτουργεί ως πρακτική χειραγώγησης του εκλογικού σώματος... |
Του Γιώργου Καλαντζόπουλου
Για τις δημοσκοπήσεις έχουν γραφτεί πολλά, το σίγουρο όμως είναι ότι βρίσκονται και αυτές σε κρίση. Η αυξανόμενη αναξιοπιστία τους ως εργαλεία πρόβλεψης, έχει αρχίσει να υπονομεύει τον ρόλο τους ως τεχνικές χειραγώγησης. Παρ’ όλα αυτά - ιδιαίτερα για τους πολιτικούς μηχανισμούς που δεν έχουν άλλα αξιόπιστα εργαλεία ν’ αφουγκράζονται την κοινωνία - παραμένουν ακόμα το βασικό μέσο μέτρησης της αποδοχής των πολιτικών τους.
α. Μια αμερικάνικη ΜΚΟ (politico) κάνει πλάκα στον Λαφαζάνη!..
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θεωρεί ότι η ΛΑΕ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του συστήματος, το οποίο με κάθε τρόπο επιχειρεί να την εξοντώσει. Σχεδόν κάθε βδομάδα καταγγέλλει τις δημοσκοπήσεις ότι είναι «στημένες» και παρουσιάζουν το ποσοστό της ΛΑΕ μειωμένο σε σχέση με αυτό που είναι πραγματικά. Περιμένει λοιπόν τις εκλογές για ν’ αποδειχθεί η συνωμοσία ενάντια στο κόμμα του.
Μια αμερικάνικη ΜΚΟ έκανε ένα «πείραμα», που αποδεικνύει ότι το εργαλείο των δημοσκοπήσεων παραμένει ακόμα μια ισχυρή χειραγωγητική πρακτική, ανεξάρτητα από την αξιοπιστία της. Μια μεγάλη κατηγορία επικριτών αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις ως μια “ουδέτερη” επιστημονική τεχνική, η οποία αποκτά τον χειραγωγητικό της ρόλο επειδή αποκλίνει απ’ τους κανόνες της επιστήμης της. Όλοι αυτοί λοιπόν που κατηγορούν τις δημοσκοπήσεις για την “επιλεκτική” αμεροληψία που εμφανίζουν, αν αποκατασταθούν οι απαιτήσεις τους, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις;
Στις 14/5/2019 δημοσιεύει την παρακάτω πρόβλεψη ( η οποία δεν στηρίζεται σε πρωτογενή στοιχεία που η ίδια έχει συλλέξει, αλλά σε άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί στη χώρα μας, τις οποίες αξιολογεί με ένα δικό της αλγόριθμο):
Την επόμενη μέρα το iskra.gr πανηγυρίζει:
Πριν συμπληρωθεί μια βδομάδα (18/5/2019), δημοσιεύει άλλη νεώτερη:
Το Iskra.gr σιωπά…
Ποίος τελικά αναδεικνύεται αναξιόπιστος και ποιός αυτογελοιοποιείται;
β. Η αγωνία των ...δημοσκόπων
Εκείνοι που αγωνιούν πραγματικά για την κρίση αξιοπιστίας που παρέχουν οι δημοσκοπήσεις, είναι πρώτοι απ’ όλους οι δημοσκόποι, γιατί κινδυνεύουν να χάσουν το ...ψωμί τους.
Οι πολίτες, όσο περνούν τα χρόνια, εμφανίζονται σκεπτικιστές απέναντι σε αυτό το εργαλείο. Κάποιοι επιλέγουν να μην απαντήσουν, άλλοι επιλέγουν μια πιο ενεργητική στάση και δηλώσουν σκόπιμα ψέμματα. Αυτό το φαινόμενο δεν εμφανίζεται μόνον στην χώρα μας, έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού και έχει βάλει σε μπελάδες τους δημοσκόπους.
Αν λοιπόν θέλεις να στηρίξεις αυτό το αυθόρμητο κίνημα ενάντια στις δημοσκοπήσεις και να κάνεις δύσκολη την ζωή των δημοσκόπων και των πελατών τους, έχουμε να σου προτείνουμε μερικές “οδηγίες” που πιστεύουμε ότι κάνουν αυτή την “δουλειά” πιο αποτελεσματική:
1. Οι δημοσκόποι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πιο συστηματικά τεχνικές που αξιολογούν την αξιοπιστία του δείγματος. Αν απαντάς ρίχνοντας ζάρια, υπάρχει περίπτωση να απορρίψουν τις απαντήσεις σου και να μην τις λάβουν καθόλου υπόψη τους. Θα πρέπει να προσέξεις οι απαντήσεις σου να μην έχουν προφανείς αντιφάσεις. Γιαυτό φρόντισε να κινείσαι στα όρια της αληθοφάνειας.
2. Στις ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές σου τοποθετήσεις σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (τι ψήφισες στις προηγούμενες εκλογές, που τοποθετείς τον εαυτό σου σε μια κλίμακα από 1 ως 10 ανάμεσα στα δυο άκρα κλπ) καλό θα είναι να απαντήσεις κάπου στο κέντρο, ή γύρω από τα δυο μεγάλα κόμματα. (Τα μικρά κόμματα δεν τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, ούτε τους ενοχλεί αν κάνουν λάθος στις εκτιμήσεις τους). Στις ερωτήσεις τι θα ψηφίσεις, απαντάς ότι θέλεις!
3. Όμως αυτό το παιχνίδι κρίνεται στις «ενδιάμεσες» ερωτήσεις. Αυτές οι ερωτήσεις προσπαθούν να ανιχνεύσουν στο πως συνδέονται οι απαντήσεις σου στις δύο παραπάνω κατηγορίες ερωτήσεων αλλά και να σε κατατάξουν σε κάποια κοινωνική κατηγορία. Είναι ερωτήσεις που αφορούν προσωπικά δεδομένα (σπουδές, εισόδημα, κλπ) αλλά και πεποιθήσεις ή γνώμες για κοινωνικά ζητήματα που έχουν αναδειχθεί στην συγκυρία ή αφορούν στην πολιτική σκηνή . Μερικοί πιθανόν να σε ρωτήσουν ακόμα και αν πιστεύεις στον θεό… Στις απαντήσεις που θα δώσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα κριθεί πραγματικά η δημιουργική σου συμβολή ως παίχτης σε αυτό το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων...
------------------------------------
Update :
(26-5-2019) τελειώνει η πλάκα....
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου