ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο το κύριο θέμα συζήτησης θα έπρεπε να είναι το Βασικό Εισόδημα


Για το Βασικό Εισόδημα θα έπρεπε να συζητάνε στην Ελλάδα αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά είναι λούμπεν οι πολιτικοί -όπως είναι και οι πολίτες-, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση. Βέβαια, η σύγκρουση με την πραγματικότητα πλησιάζει και οι βλακώδεις συζητήσεις για το πόσες μέρες θα εργάζονται οι εργαζόμενοι και για το αν το παιδί από το Περιστέρι θα έχει δικαίωμα να γίνει κάτι άλλο πέρα από ψυκτικός, δεν θα αφορούν πια κανέναν. Αλλά να μην ενοχλώ τον …δημόσιο διάλογο. Καλή συνέχεια στην προεκλογική περίοδο με ιστορίες από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την Χούντα και άλλες κορυφαίες στιγμές των Ελλήνων.


Αναδημοσίευση από το "πιτσιρίκος"

Παρακολουθώντας αυτό που στην χρεοκοπημένη και υποθηκευμένη Ελλάδα ονομάζεται προεκλογική περίοδος -και αφορά προσωπικές επιθέσεις, κουτσομπολιά, επιδόματα και ανοησίες για επενδύσεις, θέσεις εργασίας και εργασιακές σχέσεις-, σκέφτομαι πως κανείς δεν μιλά για αυτό που θα αφορά απόλυτα όλο τον πλανήτη -και την Ελλάδα- σε δυο με τρία χρόνια: την εξαφάνιση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας μας έχει ενημερώσει πως το 2022 θα χάσουν την δουλειά τους 150 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια νέοι εργαζόμενοι που θα προσπαθούν να βρουν εργασία και δεν θα βρίσκουν.

Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή, αφού το 2030 θα χαθούν 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που αναλογούν στο 1/5 του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως.

Πού οφείλεται αυτό;

Στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και για να γίνω πιο σαφής, κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ρομποτική.

Ο αυτοματισμός μπαίνει όλο και σε περισσότερες εργασίες· στη χαλυβουργία έχει ήδη χαθεί το 75% του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, εξαιτίας του αυτοματισμού.

Η εποχή της εργασίας -όπως την γνωρίζαμε τουλάχιστον- έχει περάσει.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να εργάζονται.

Αυτό είναι θετικό.

Ναι, αλλά η επιβίωση εξαρτάται ακόμα από την μισθωτή εργασία.

Όντως, υπάρχει ακόμα αυτή η άθλια εκκρεμότητα.

Θα λυθεί με το Βασικό Εισόδημα.

Καθολικό Βασικό Εισόδημα. Βασικό Εισόδημα σε όλους, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται ή δεν εργάζονται.

Από τη στιγμή που οι εταιρείες θα κερδίζουν τεράστια ποσά επειδή δεν θα χρειάζεται να απασχολούν υπαλλήλους, έχουν το χρέος να επιστρέψουν ένα μέρος αυτών των κερδών στην κοινωνία.

Αυτό συμφέρει τις εταιρείες, ώστε να υπάρχει κοινωνική ειρήνη και ένα ασφαλές περιβάλλον, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να διαθέτουν απρόσκοπτα τα προϊόντα τους.


Μα υπάρχουν τα χρήματα, ώστε να δοθεί Βασικό Εισόδημα σε όλους;

Φυσικά και υπάρχουν.

Όταν σήμερα οκτώ άνθρωποι έχουν τον πλούτο που έχουν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -ο μισός πληθυσμός της Γης-, καταλαβαίνουμε όλοι πως τα χρήματα ήδη υπάρχουν.

Και είναι καλό να ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι με το Βασικό Εισόδημα;

Όχι, είναι καλό να ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σαν δούλοι, να εξαρτώνται από τις ορέξεις των αφεντικών τους, να εκβιάζονται με απόλυση, να ζουν μια εντελώς αλλοτριωμένη -από την εργασία- ζωή.

Δηλαδή, πιτσιρίκο, συμφωνείς με πολλά μέλη της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ που θεωρούν πως το Βασικό Εισόδημα είναι μονόδρομος;

Ναι, αν δεν γίνει η παγκόσμια επανάσταση -που δεν την βλέπω γιατί …δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες-, το Βασικό Εισόδημα είναι μονόδρομος.

Βέβαια, εγώ επιθυμώ το Βασικό Εισόδημα για διαφορετικούς λόγους από τους ολιγάρχες, που το βλέπουν σαν αναγκαίο κακό για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους.

Θεωρώ πως οι άνθρωποι που δεν θα εξαρτώνται από την εργασία για να επιβιώσουν, θα δημιουργήσουν έναν νέο τύπο ανθρώπου.

Και αυτός ο νέος άνθρωπος θα τα αλλάξει όλα.

(Για το Βασικό Εισόδημα θα έπρεπε να συζητάνε στην Ελλάδα αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά είναι λούμπεν οι πολιτικοί -όπως είναι και οι πολίτες-, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση. Βέβαια, η σύγκρουση με την πραγματικότητα πλησιάζει και οι βλακώδεις συζητήσεις για το πόσες μέρες θα εργάζονται οι εργαζόμενοι και για το αν το παιδί από το Περιστέρι θα έχει δικαίωμα να γίνει κάτι άλλο πέρα από ψυκτικός, δεν θα αφορούν πια κανέναν. Αλλά να μην ενοχλώ τον …δημόσιο διάλογο. Καλή συνέχεια στην προεκλογική περίοδο με ιστορίες από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την Χούντα και άλλες κορυφαίες στιγμές των Ελλήνων. Οι Έλληνες είναι οι μόνοι στον κόσμο που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, κοιτώντας συνεχώς πίσω. Γι’ αυτό δεν άφησαν λακκούβα για λακκούβα. Και συνεχίζουν.)

(Για το Βασικό Εισόδημα έχω γράψει δεκάδες φορές. Με μια αναζήτηση στο μπλογκ θα βρείτε τα κείμενα. Αλλά το κείμενο που δείχνει ότι βλέπω μπροστά, το έγραψα το 2012 και έχει τον τίτλο Επιδόματα για όλους!»  )



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ