Δεν είναι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας που καταφεύγει σε «προοδευτική συμμαχία» μπροστά στις εκλογές που έρχονται για να διαμορφώσει ευνοϊκό συσχετισμό ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ίδιο ακριβώς κάνει σήμερα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία...
Αυτή η πρακτική έχει μεγάλη παράδοση σε όλη την Αριστερά (πέραν του ΚΚΕ) από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, από το ΚΚΕ εσωτ ως τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπου σχεδόν όλα τα ενωτικά εγχειρήματα έχουν πραγματοποιηθεί μπροστά από κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η πρώτη προσπάθεια ήταν η «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων» (γνωστή και ως Συμμαχία των Πέντε), Πήρε μέρος στις εκλογές του 1977 συγκεντρώνοντας 139.356 ψήφους (ποσοστό 2,72%) και εξασφάλισε 2 έδρες στο κοινοβούλιο (Ηλία Ηλιού Λεωνίδα Κύρκος).
Ένας από τους 5 συμμάχους ήταν τότε η «Χριστιανική Δημοκρατία» του Νίκου Ψαρουδάκη.
Μπροστά στις εκλογές που έρχονται η «Χριστιανική Δημοκρατία» είναι πολυπόθητη νύφη για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως ήταν τότε για τον Λεωνίδα Κύρκο που αγωνιούσε αν θα μπει στην βουλή το κόμμα του. Όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση της ΛΑΕ:
«Θέλω να πω επίσης ότι προχτές συναντηθήκαμε στα γραφεία της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» με αντιπροσωπεία από την «Χριστιανική Δημοκρατία», με την ηγεσία της, τον πρόεδρο και τον επίτιμο πρόεδρο της και τους απευθύναμε, μετά από μία δημιουργική συζήτηση που είχαμε, πρόσκληση συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Είδαμε από την πλευρά τους ένα πολύ θετικό κλίμα και περιμένουμε στις επόμενες ημέρες την απάντηση τους. Χώρος υπάρχει στα ψηφοδέλτια και χρόνος υπάρχει για συζήτηση και συνεργασία, αν υπάρχει πολιτική θέληση. Ελπίζουμε να έχουμε και από την «Χριστιανική Δημοκρατία» θετική ανταπόκριση.»
Η σχέσεις τις ΛΑΕ με την Χριστιανική Δημοκρατία δεν είναι καινούργιες. Στις 7 Ιουνίου 2016 είχε ανακοινωθεί η συνεργασία τους. Όμως η Χριστιανική Δημοκρατία αλλού κοιτάζει για συνεργασίες. Στις Δημοτικές εκλογές για την Αθήνα δεν στηρίζει το ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ, αλλά το ψηφοδέλτιο του Γ. Καραμπελιά, το οποίο έχει ευρύτερη στήριξη από τον “πατριωτικό χώρο”, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας διαβάζοντας τις συμμετοχές και τις παρουσίες στην παρουσίαση του εκλογικού σχήματος «Αθήνα για την Ελλάδα»:
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν και δήλωσαν ότι στηρίζουν τον δημοτικό συνδυασμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης επικεφαλής αντιπροσωπείας βουλευτών του κόμματός του, από την Χριστιανική Δημοκρατία, ο κ. Μανώλης Μηλιαράκης, από το Άρμα Πολιτών ο κ. Γιάννης Δημαράς, από την Δημοκρατική Αναγέννηση ο κ. Θεόδωρος Παντούλας, από την Ελληνική Πολιτική Συνείδηση (Ε.ΠΟ.Σ) η κ. Λίνα Σταματίου και ο κ.Νίκος Μπρουτζάκης, από το Κίνημα Δέλτα ο κ. Σταύρος Καλεντερίδης, από το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) η κ. Ξένια Ιωαννίδου, από την Νέα Πολιτική ο κ.Δημήτρης Κυπριώτης,από την Πατριωτική Συσπείρωση ο κ. Θεόδωρος Σπαθόπουλος, από τον πολιτιστικό σύλλογο Παλαίχθων η κ. Άννα Δοντα και από την Πρωτοβουλία 14η Μαΐου οι κ. Γιώργος Παπαγιαννόπουλος και Γιώργος Παπασίμος, από το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα, ο κ. Γρηγόρης Πέτρου κ.ά. Και φυσικά το κίνημα Άρδην επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Καραμπελιάς και πολλά στελέχη του είναι υποψήφιοι στον δημοτικό συνδυασμό.
Επίσης παρευρεθήκαν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων, της τέχνης και του επιχειρηματικού κόσμου όπως: η τραγουδίστρια και στιχουργός κ.Αφροδίτη Μάνου, ο επιχειρηματίας κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου και ζωγράφος κ. Σωτήρης Σόρογκας, ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Βασίλης Καραποστόλης, ο αρχιτέκτονας καθηγητής πανεπιστημίου κ.Τάσος Μπίρης, ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Νόλλας, ο ψυχίατρος κ. Γιάννης Τσέγκος, ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Μάνος Στεφανίδης, η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ.Χαρίκλεια Τσοκανή, η πρώην βουλευτής κ. Ελένη Σωτηρίου από τονΔρόμο της Αριστεράς κ.ά.
Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι το ΔΗΚΚΙ (συνιστώσα της ΛΑΕ) - το οποίο έχει ευρύτερες και σταθερές συνεργασίες με τον χώρο που εκφράζει το ψηφοδέλτιο του Γ. Καραμπελιά - δεν παρευρέθηκε στην συγκεκριμένη εκδήλωση…
Όμως τα προβλήματα της ΛΑΕ δεν περιορίζονται στις συμμαχίες της. Σημειώνονται και διαρροές προς άλλους πολιτικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ περιλαμβάνει δυο πρώην στελέχη της, τον Δημήτρη Σπαρτινό, επί χρόνια στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής με τη ΛΑ.Ε., αλλά και η πρώην βουλευτίνα του ΔΗΚΚΙ Βίκη Αράπη που έχει υπάρξει υποψήφια και με τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της συμμετοχής του ΔΗΚΚΙ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε και αυτό:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόταση για συνεργασία ΛΑ.Ε. - Χριστιανικής Δημοκρατίας
Το Δηκκι σωστα δεν εμφανιστηκε στον καραμπελια αφου ο τελευταιος ειναι μαλλον κεντροδεξιος ευρωατλαντιστης που υποστηριζει οτι αν φυγουμε απο τα μνημονια θα μας φανε οι τουρκοι.Οσο για αυτους που πηγαν είναι οι περισσοτεροι υπεργηροι γραφικοι που εκπρπσωπουν συλλογικοτητες σφραγιδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για την χριστιανικη δημοκρατια κ την Λαε διαφωνω μαζι σας.Η χ.δ εχει αντιστασιακη παραδοση(οταν κσποιοι αριστεροι διαβαζαν) , εχει αντινεοφιλελευθερο προσανατολισμο κ ειναι κατα της Ε.Ε κ του ΝΑΤΟ.Θα μπορουσα προβοκατορικα να πω οτι ειναι αριστεροτερα απο πολλους που δεν εχουν τπσο σαφης θεσεις κ πλασαρονται ως επαναστατες