ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Μαύρη ημέρα για το ελεύθερο διαδίκτυο - Τι ψηφίσαν οι έλληνες ευρωβουλευτές;



Με μόνο δύο Έλληνες ευρωβουλευτές να την καταψηφίζουν, επτά Ελλήνων ευρωβουλευτών υπέρ και όλων των υπολοίπων να απουσιάζουν από την κρισιμότερη ψηφοφορία στην ιστορία του διαδικτύου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης η κρίσιμη Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στον ψηφιακό κόσμο.

 Την έγκριση 348 ευρωβυλευτών έλαβε η Οδηγία με το σώμα των ευρωβουλευτών να αρνείται ακόμα και να συζητήσει τροπολογίες που κατατέθηκαν, ώστε ακόμα και λίγο  να βελτιωθεί η οδηγία πριν την ψήφιση και να αφαιρεθεί το άρθρο 13. Μάλιστα, αυτό αποφεύχθηκε με διαφορά μόλις πέντε ψήφων. Κατά της Οδηγίας ψήφισαν μόλις 274 ευρωβουλευτές, ενώ 36 ψήφισαν «λευκό».

Με το άρθρο 13 της συγκεκριμένης οδηγίας, τα εμπορικά sites και εφαρμογές, όπου χρήστες αναρτούν περιεχόμενο θα έχουν και τη νομική ευθύνη για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει πως οι ιστότοποι πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αγοράσει εκ των προτέρων τις απαραίτητες άδειες για οτιδήποτε μπορεί να αναρτήσουν οι χρήστες τους, πρακτικά δηλαδή το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας που διέπεται από περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά, ειδικά για μικρές πλατφόρμες και υπηρεσίες, οδηγώντας σε εξάλειψη του πλουραλισμού και ολιγοπώληση του διαδικτύου από τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

 Kατά της οδηγίας ψήφησαν η Σοφία Σακοράφα, και ο Νίκος Χουντής, όπως είχαν δεσμευθεί τις προηγούμενες ημέρες που κινητοποιήθηκαν για την ενημέρωση του κόσμου ενάντια στο γενικό κλίμα συσκότισης για την προωθούμενη Οδηγία που επικρατούσε.

Με την απουσία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα σημαδεύτηκε η ψηφοφορία στην ευρωβουλή για την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στον ψηφιακό κόσμο από ελληνικής σκοπιάς. Σημειώνεται πως η Κ. Κούνεβα είχε υπογράψει την τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς για την κατάργηση του άρθρου 13 (νυν 17), ενώ ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε την Δευτέρα πως θα καταψηφίσει στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει αποδεκτή. Έτεροι, μαζί με τον τρίτο της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμφανίστηκαν τελικά κατά την ψηφοφορία.

Σχεδόν σύσσωμη απουσίαζε και η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση την Μαρία Σπυράκη που ψήφισε θετικά. Συγκεκριμένα, στην αναλυτική λίστα των ψήφων των ευρωβουλευτών δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, του Γιώργου Κύρτσου, της Ελίζας Βόζενμπεργκ, καθώς και του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Την θετική τους ψήφο έδωσαν ακόμη οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, ενώ παρών δήλωσαν ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Την ίδια ώρα, η Εύα Καϊλή και ο Σωτήριος Ζαριανόπουλος, από την Ελιά και το ΚΚΕ αντίστοιχα, απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως θετική ψήφο έδωσε και ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, Λάμπρος Φουντούλης, όσο και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες, Γιώργος Επιτήδειος και Ελευθέριος Συναδινός, θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, ενώ απουσίαζε από την ψηφοφορία ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.

Συνοπτικά:

KATA
Σοφία Σακοράφα - (ΜέΡΑ25)
Νίκος Χουντής - (Λαϊκή Ενότητα)

ΥΠΕΡ
Μαρία Σπυράκη - (ΝΔ)
Γιώργος Γραμματικάκης - (Ποτάμι)
Μιλτιάδης Κύρκος - (Ποτάμι)
Λάμπρος Φουντούλης - (Χρυσή Αυγή)
Γιώργος Επιτήδειος - (Ανεξ. πρώην Χρυσή Αυγή)
Ελευθέριος Συναδινός - (Ανεξ. πρώην Χρυσή Αυγή)
Κωνσταντίνος Χρυσόγονος - (Ανεξ.)

ΠΑΡΩΝ
Κωνσταντίνος Παπαδάκης - (ΚΚΕ)
Νίκος Ανδρουλάκης - (Ελιά)

ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ
Δημήτρης Παπαδημούλης - (ΣΥΡΙΖΑ)
Στέλιος Κούλογλου - (ΣΥΡΙΖΑ)
Κωνσταντίνα Κούνεβα - (ΣΥΡΙΖΑ)
Μανώλης Κεφαλογιάννης - (ΝΔ)
Γιώργος Κύρτσος - (ΝΔ)
Ελίζα Βόζενμπεργκ - (ΝΔ)
Θοδωρής Ζαγοράκης - (ΝΔ)
Σωτήριος Ζαριανόπουλος - (ΚΚΕ)
Εύα Καϊλή - (Ελιά)
Νότης Μαριάς - (Ανεξ.)

Δείτε και αυτό:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ