ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

RADical Pride: ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ19ης ΜΑΪΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ RADICAL PRIDE


Μετά από μήνες ανοιχτών συνελεύσεων και προετοιμασίας, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για το 2ο Αυτοοργανωμένο Pride της Θεσσαλονίκης, οι οποίες κορυφώθηκαν το Σάββατο 19 Μαΐου, με την Πολύχρωμη Πορεία στο κέντρο της πόλης και το Partyμας στα Πανεπιστήμια. Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν ενάντια στην καταπίεση των λοατκια+, το σεξισμό και την πατριαρχία. Έκαναν ξεκάθαρο ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη αντιφασιστική, είναι ανοιχτή στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να εκφράζει το φύλο ή τη σεξουαλικότητά του με όποιο τρόπο επιθυμεί, ανοιχτή στους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, αλληλέγγυα στην Παλαιστίνη και δυσανεκτική στους εθνικιστές και τους φασίστες.

Το φετινό Prideδιεξήχθη εν μέσω συνθηκών αβεβαιότητας, μετά την ακροδεξιά κινητοποίηση που βιώνει η πόλη τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά τη φασιστική επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο και τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia. Οι συγκεκριμένες πράξεις κουκουλώθηκαν κάτω από ένα ‘’αθώο πατριωτικό αίσθημα’’, που μόνο αθώο δεν φάνηκε να είναι.


Η ανοιχτή μας συνέλευση έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί τη συγκεκριμένη ημέρα το Prideμε βασικά κριτήρια τη διαθεσιμότητα των μελών της για βάρδιες, την παρουσία κόσμου στην πόλη, ώστε να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση, και την αποφυγή σύμπτωσης με άλλο μεγάλο αυτοοργανωμένο/αντισυστημικό φεστιβάλ ή εκδήλωση. Γνωρίζοντας ωστόσο πως αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη και στη μνήμη της Ποντιακής Εθνοκάθαρσης, φροντίσαμε οι εκδηλώσεις μας να μη συμπέσουν χρονικά με αυτές των Ποντιακών Συλλόγων, για να μην υπάρχει θέμα παράλληλης παρουσίας, αλλά και προβληματισμένες από μια πιθανή φασιστική επίθεση, που θα κρυβόταν πίσω από την εκδήλωση αυτή.

Όσο πλησίαζε η μέρα βρισκόμασταν συνεχώς αντιμέτωπ@ με μια παραφιλολογία σε ορισμένα media, που υποστήριζαν ανακριβώς πως το αυτοοργανωμένο Pride έγινε με άδεια του Δήμου. Πρόκειται για κάτι παντελώς αναληθές, καθώς ουδέποτε ζητήσαμε ή λάβαμε σχετική άδεια. Υπήρξε μάλιστα και σύγχυση του RADicalPrideμε την ΑΜΚΕ ThessalonikiPride, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από κανένα σημείο της ανακοίνωσής μας και της συνολικής μας δράσης και παρουσίας στην πόλη. Με αφορμή αυτές τις ψευδείς ειδήσεις (FakeNews) κυκλοφόρησε ένας οχετός κακοποιητικού λόγου με ομοφοβικό και σεξιστικό χαρακτήρα, αλλά και υβριστικού προς τον "εβραιομασώνο Μπουτάρη" που ‘’δίνει άδειες στους γκέι’’, συνοδευόμενος από την “αγνή” πρόθεση των ατόμων αυτών να σαπίσουν στο ξύλο και εμάς και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Φυσικά υπάρχει ιστορικό, καθώς συστηματικά ο Μπουτάρης έχει αρνηθεί τη χορήγηση άδειας σε εκδηλώσεις στις οποίες μετέχει η Χρυσή Αυγή ή έχει κάνει δηλώσεις και δράσεις που πιθανώς ενόχλησαν τα εθνικιστικά και πατριωτικά στρώματα της πόλης.

Το ακόμα πιο θλιβερό όμως ήταν η πεποίθηση μερικών πως η πορεία μας αποτελεί προσβολή για την ημέρα, καθώς επιθυμούν να ‘’τιμήσουν την πατρίδα και τους νεκρούς τους’’. Μάλλον αγνοεί ο κόσμος αυτός τις δικές μας νεκρές, θύματα όχι ενός πολέμου, αλλά ενός καταπιεστικού συστήματος που επιβάλει την κανονικότητα του, θύματα χωρίς πατρίδα και θύματα που ποτέ δεν βρήκαν δικαίωση. Τρανς δολοφονημένα άτομα. Παιδιά που η πατριαρχική κοινωνία της ετεροκανονικότητας εξώθησε στην αυτοκτονία. Γυναίκες βιασμένες που άκουσαν πως ‘’τα ήθελαν’’. Αδυνατούμε, λοιπόν, να καταλάβουμε με ποιο σκεπτικό χαρακτηρίστηκε ως προσβλητική η παρουσία μας στους δρόμους της πόλης. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί μπορούν να ερμηνευτούν μόνο μέσα από το πρίσμα του ομοφοβικού λόγου που μας θεωρεί ‘’νοσηρά, βδελυρά και κατάπτυστα’’.

Υπό την επιρροή αυτού του κλίματος ακραίας ρητορικής μίσους, ομάδα φασιστών που βρισκόταν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους στο Λευκό Πύργο για την υποστολή της σημαίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων των Ποντιακών Συλλόγων, επιτέθηκε βίαια στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Από το δήμαρχο του νεοφιλελευθερισμού και τηςεναντίωσης στους ταξικούς αγώνες, η πολιτική μας απόσταση είναι σαφέστατη, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν το εταιρικόThessalonikiPride. Προφανώς και δε συμφωνούμε με την αποδοχή από τον Δήμο της χορηγίας που πρόσφερε το αμερικανικό προξενείο στο Pride (2015), με την απαίτηση του Δήμου για εφαρμογή των λεγόμενων «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» στο Pride («καπέλο» της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας στο 3ο ThessalonikiPride, 2014), με το συστημικό fundraising, ούτε και με τον αποκλεισμό της ομάδας SylviaRivera από τη συνδιοργάνωση του 4ου ThessalonikiPride το 2015, ύστερα από απόφαση του Δήμου. Για εμάς το Pride δεν είναι επιχειρηματικότητα, gay τουρισμός και διαφήμιση εταιριών.

Παρόλα αυτά, οι πολιτικές μας διαφωνίες δε θέλουμε να ξεπλύνουν τους φασίστες και την τραμπουκική επίθεσή τους στον Γιάννη Μπουτάρη. Όποιος σιωπεί απέναντι στις επιθέσεις των φασιστών, γίνεται συνένοχος για την επόμενη επίθεση. Είναι γνωστό ότι οι φασίστες στρέφονται πρώτα και κύρια απέναντι στις μετανάστριες και τους μετανάστες, σε όσες αγωνίζονται, σε όσ@ δεν ταιριάζουν με τα πατριαρχικά, θρησκευτικά πρότυπα, αλλά δε διστάζουν να στραφούν ακόμη και ενάντια σε όποιον μπορεί φαινομενικά να υποστηρίζει κάποια από τα παραπάνω. Παρότι στην περίπτωση του Γ. Μπουτάρη η στήριξη προς την κοινότητά μας γίνεται στο πλαίσιο που περιγράψαμε παραπάνω, το φασιστικό μίσος είναι τόσο τυφλό που στράφηκε και εναντίον του.
Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλες, όλ@ και όλοι πως το «τέρας» του φασισμού θρέφεται από το σύστημα και την ίδια την κυβέρνηση, από τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία, αλλά και από πράξεις που στρέφονται ενάντια στα εργατικά, αντιφασιστικά και κοινωνικά κινήματα. Δε μπορούμε να αγνοήσουμε την αβάντα που πρόσφερε σε τέτοιες φασιστικές ομάδες η στάση της κυβέρνησης [όπως και οι προηγούμενες] στο προσφυγικό ζήτημα, η ρατσιστική της πολιτική σε πλήρη σύμπλευση με την αντίστοιχη την Ε.Ε. και η πολεμοκάπηλη ρητορεία της που δίνει έδαφος στους διάφορους «πατριώτες» να συσπειρώνουν δυνάμεις γύρω από ανύπαρκτους εχθρούς. Δε γίνεται να αγνοούμε την προ διετίας εκκένωση/κατεδάφιση καταλήψεων που στέγαζαν πρόσφυγες, με τις εντολές της Δημαρχίας, ενθαρρύνοντας τους φασίστες της πόλης.

Οι ευθύνες, λοιπόν, για τη θρέψη του «φιδιού» είναι πολλές και δεν πρέπει να παραγνωρίζονται, γιατί μια απλή καταγγελία απέναντι στους φασίστες δεν αρκεί. Η απερίφραστη καταδίκη απέναντι στον οργανωμένο ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη είναι από την πλευρά μας δεδομένη. Όμως, για να μην δοθεί ούτε μια σπιθαμή γης στους φασίστες είναι επιτακτική η ανάγκη αναζωπύρωσης του αντιφασιστικού κινήματος «από τα κάτω», ένα κίνημα αγκαλιάς στις καταπιεσμένες και τους πρόσφυγες, ένα κίνημα που μαζί με το ΛΟΑΤΚΙΑ+,φεμινιστικό και εργατικό κίνημα θα τσακίσει το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΟΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ
ΛΟΑΤΚΙΑ+ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ