ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Φοιτητικές εκλογές: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»



Η φράση «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» χρησιμοποιείται για κάτι που αργεί να πραγματοποιηθεί ή είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ...

Είναι βέβαιο ότι ο Μάης δεν τρώει τριφύλλι. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε όποιον προσπαθεί να την εκλογικεύσει. Έχουν διατυπωθεί διάφορες εικασίες που προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό. Όμως παραμένουν εικασίες και η προέλευσή της φράσης παραμένει άγνωστη. Όμως αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει την κατανόηση της όταν την χρησιμοποιούμε.

Σας παρουσιάζουμε μια εξήγηση για την προέλευσή της, η οποία πιστεύουμε ότι δεν έχει καμιά σχέση με πραγματικότητα, όμως έχει μια αρκετά δομημένη λογική επάρκεια:

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι: Η φράση αυτή γεννήθηκε μέσα στα γήπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου περί τα τέλη της δεκαετίας του 20. Ο Ανέστης Μάης ήταν αμυντικός της ομάδας του Ντροπαλού Ελευσίνας, γνωστός εκτός από την μεγάλη ποδοσφαιρική του αξία και για την πρωτοφανή αγριότητα που τον διέκρινε όταν μάρκαρε τους αντιπάλους του. Κάποιες φορές μετά τον αγώνα έστηνε καρτέρι έξω από τα γήπεδα ή απο τα αποδυτήρια των αντίπαλων ομάδων με σκοπό να επιτεθεί είτε σε συγκεκριμένους αντιπάλους ή ακόμα και σε ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα. Ο Μάης ήταν πολύ μεγαλόσωμος αθλητής, με διαστάσεις γίγαντα αναλογικά με εκείνη την εποχή, αλλά το κύριο όπλο του ήταν η οδοντοστοιχία του, που τη χρησιμοποιούσε για να εκδικηθεί όσους αντιπάλους τον εξόργιζαν. Κάποτε μάλιστα είχε εξουδετερώσει ολόκληρη την ομάδα του Ατέρμονου Βόλου, δαγκώνοντας προπονητή και παίκτες σε άγριο καβγά μετά το ματς. Όταν λοιπόν η ομάδα του Μάη ήταν στις δόξες της, είχε κληρωθεί να παίξει στο κύπελλο Ελλάδος του 1928 με τον Παναθηναϊκό, που ως γνωστό έχει σήμα το τριφύλλι. Ο Μάης όμως ήταν βαριά άρρωστος από μαλάρια εκείνη την περίοδο και διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο να πεθάνει. Οι συμπαίκτες του, σε μια επίσκεψή τους στο σπίτι του ετοιμοθάνατου Ανέστη Μάη, αμέσως μετά την κλήρωση του κυπέλλου, προσπαθούσαν να εμψυχώσουν το μεγαλόσωμο αμυντικό με την παραπάνω φράση, ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει την αρρώστια και να παίξει στον ιστορικό αγώνα, μια που χωρίς αυτόν ήταν σίγουρο ότι δε θα τα κατάφερναν. Έτσι, “Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”, σημαίνει “κάνε κουράγιο, γίνε δυνατός και όλα μπορείς να τα καταφέρεις” και διατηρεί μέχρι σήμερα τη σημασία της. ([πηγή])

Ίσως αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν αυτά με τις φοιτητικές εκλογές; Ε, αυτό δεν θα σας το πούμε. Μην τα θέλετε όλα έτοιμα, μαθημένοι να κάνετε LIKE σε ότι σας σερβίρουν και συμφωνεί με τις πεποιθήσεις σας. Βάλτε και το μυαλουδάκι σας να δουλέψει λίγο...

Αν δεν βγάζετε άκρη και μπερδευτήκατε, δείτε το παρακάτω video, ίσως σας βοηθήσει!



2 σχόλια :

  1. ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ17 Μαΐου 2018 στις 12:21 μ.μ.

    Οι εκλογές γίνονται μήνα ΜΑΙΟ, δηλαδή στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου. Η δική μου εξήγηση είναι ότι αυτό καταγράφει την ωριμότητα και την βαθιά δημοκρατική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος:
    1. Οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να δοκιμαστούν και να πήξει το μυαλό τους και ν' αποκτήσουν φοιτητική συνείδηση, γιαυτό θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος ώστε να συμμετέχουν ισότιμα με τους παλιούς στις εκλογικές διαδικασίες.
    2. Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που γίνονται οι πιο κρίσιμοι ταξικοί αγώνες, ειδικά τον Αύγουστο. Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο με την ανανεωμένη διοίκησή του για ν' αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της περιόδου.
    3. Οι εκλογές στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου επίσης βοηθούν στο να διεξάγονται σωστά οι εκπαιδευτικές λειτουργίες και η προσοχή των φοιτητών να είναι στραμμένη στα μαθήματά τους και δεν κινδυνεύει να διαταραχθεί από την προεκλογική περίοδο που φέρνει αναστάτωση και αντιπαραθέσεις στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα περιμένω τον Αύγουστο, τότε έρχονται τα καλύτερα! Η παροιμία έχει και μια άλλη εκδοχή:
    «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ