ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Κάτι κινείται στην ...Γαλλία!



Στη γειτονική Αλβανία η έξοδος για τον εορτασμό του Πάσχα πυροδώτησε διαδηλώσεις για την επιλογή διοδίων. Τα διόδια αυτά τοποθετούνται για πρώτη φορά στο αλβανικό οδικό δίκτυο και έχουν εξοργίσει τους κατοίκους της φτωχότερης πόλης της βόρειας Αλβανίας, στο Κουκς. Οργισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε διόδια στην βόρειο Αλβανία δηλώντας ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο του Ράμα από τον οποίο ζητούν να παραιτηθεί. Πλέον οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να πληρώνουν 10 ευρώ κάθε φορά που θα μετακινούνται από και προς τα Τίρανα όταν ο βασικός τους μισθός κυμαίνεται περίπου στα 200 με 250 ευρώ.

Στην χώρα μας, με την λαμπρή καθοδήγηση της ΛΑΕ, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, έχει ανεβάσει 10 σκαλαπάτια παραπάνω την αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, δεν έχει αποκτήσει ακόμα μαζικά χαρακτηριστικά. Ανάλογες μορφές σύγκρουσης με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην Αλβανία, εδώ θωρούνται προβοκατόρικες γιατί δεν αντιστοιχούν στις απαιτήσεις ενός αγώνα που αναζητά την δικαίωση μέσα στα πλαίσα κοινοβουλευτικών στρατηγικών. Οι συνθήκες φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα ωριμάσει για κάτι διαφορετικό...

Οι εργαζόμενοι της Ryan Air με αφορμή το καθολικό πάσχα, αποφάσισαν να προσφέρουν σε πιστούς και άπιστους που θα ταξιδέψουν για τον εορτασμό του, ένα πρακτικό τρόπο για να τονωθεί η θρησκευτική τους συναίσθηση στα πάθη του Κυρίου, ο οποίος θυσιάστηκε για όλους εμάς. Η «εβδομάδα των παθών» αρχίζει για εκατοντάδες επιβάτες που πλήττονται από τις απεργίες αεροπορικών εταιρειών. Τουλάχιστον 20 πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ακύρωσε η Ryan Air με τους επιβάτες να διαμαρτύρονται ότι δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα. «Στην απεργία της Ryan Air συμμετέχει το 90% των πληρωμάτων καμπίνας» δήλωσε η Λουτσιάνα Πάσο, μέλος εργατικού συνδικάτου. Η Ryanair έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που έχει μεταφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο πελάτες το 2017, με περισσότερες από 2.000 καθημερινές πτήσεις από 87 βάσεις, που συνδέουν 211 προορισμούς σε 34 χώρες.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στη Γαλλία με τους υπαλλήλους της Air France να προχωρούν σε απεργία στην καρδιά της εορταστικής περιόδου και εκατοντάδες επιβάτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας. «Γνώριζα ότι υπήρχε απεργία, το είχα ακούσει την περασμένη εβδομάδα. Το γεγονός ότι ακυρώθηκε η πτήση μερικές ώρες πριν, το ανακάλυψα όταν έφευγα από το Αμπού Ντάμπι και μου προκάλεσε έκπληξη» δήλωσε ένας επιβάτης. Βασικό αίτημα των εργαζομένων στην Air France είναι αύξηση των μισθών τους κατά 6% με τους πιλότους να διεκδικούν 4,7% επιπλέον αύξηση.


Στην Γαλλία το πρόβλημα της κυβέρνησης από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν περιορίζεται μόνον στις αεροπορικές μεταφορέ. Καυτές» αναμένεται να είναι οι επόμενες εβδομάδες για τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς τα συνδικάτα ξεκινούν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενα για τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου.

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και οι εργαζόμενοι σε άλλους τομείς της οικονομίας αντέδρασαν αμέσως μόλις ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε γνωστό το σχέδιό του να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα και «να απελευθερώσει» τους σιδηροδρόμους. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής θα έχει ως συνέπεια να απολυθούν πάνω από 120.000 τα αμέσως επόμενα χρόνια.


Οι σιδηρόδρομοι της SNCF δίνουν το... εναρκτήριο λάκτισμα με την έναρξη της «μάχης της σιδηροτροχιάς», καθώς οι κινητοποιήσεις αναμένεται να διαταράξουν τη ζωή εκατομμυρίων καθημερινών επιβατών επί τρεις μήνες. Διαμαρτυρόμενοι για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που θίγει ένα ειδικό εργασιακό καθεστώς που περιλαμβάνει εγγύηση δια βίου απασχόλησης, εφηύραν το σχήμα μίας διήμερης απεργίας κάθε πέντε ημέρες μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή 36 ημέρες απεργίας. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές ανωμαλίες στην κυκλοφορία των τρένων, αλλά οι σιδηροδρομικοί δεν είναι οι μόνοι δυσαρεστημένοι.

Ο Φιλίπ Μαρτινέ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου, της CGT, καλεί  σε «σύγκλιση των μαχών», την ώρα που η δυσαρέσκεια υποβόσκει και στους συνταξιούχους, τους φοιτητές ή ακόμη τους οδοκαθαριστές και τους εργαζομένους στον ενεργειακό τομέα, που απεργούν επίσης αύριο Τρίτη.Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στην κινητοποίησή τους αυτή τη φορά είχαν τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων και των κινήσεων της αριστεράς: του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Μπεσανζενό, του Γαλλικού ΚΚ, των Πρασίνων, του Μπενουά Αμόν και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν, «που υποτάχθηκε στην αριστερά» όπως έγραψε η «Λε Μοντ». Γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα απέφευγε να εμφανιστεί και να υπογράψει κοινό κείμενο με τα κόμματα της αριστεράς, ιδιαίτερα με το Γαλλικό ΚΚ.

Η κοινή παρουσία των κομμάτων της αριστεράς, καθώς και η στήριξη από κινήματα όπως η Attac, διανοούμενοι, οικονομολόγοι κ.λπ. ήταν αναγκαία σε αυτή τη φάση του αγώνα που τα ΜΜΕ επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να δημιουργήσουν κλίμα εχθρότητας για τις κινητοποιήσεις, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων με τα γνωστά επιχειρήματα για «βολεμένους που μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις».

Η κυβέρνηση μέχρι τώρα αρνείται κάθε συζήτηση και απορρίπτει τις προτάσεις των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων. Ενώ συνεχίζει την πολιτική των διευκολύνσεων προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Θέλει να στείλει το μήνυμα πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το σχέδιό της και «να αποδυναμώσει κάθε μορφή αντίστασης στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών της», αναφέρει η CGT.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ