(κλικ στην εικόνα για τα δείτε το άρθρο) |
Ο Νικόλαος Μέρτζος, προδικτατορικά δραστηριοποιήθηκε και ως μέλος της ΕΚΟΦ. Κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας ήταν μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής», ενός γνωμοδοτικού σώματος διορισμένου από τους δικτάτορες με σκοπό να δημιουργήσει ένα δημοκρατικό προσωπείο για το δικτατορικό καθεστώς. Το Νοέμβριο του 1970 διορίστηκε από το Γεώργιο Παπαδόπουλο μέλος της πρώτης «Συμβουλευτικής Επιτροπής». Το 1971 εξελέγη μέλος της δεύτερης «Συμβουλευτικής Επιτροπής» και αργότερα γραμματέας της. Από το βήμα της «Συμβουλευτικής Επιτροπής» ο Μέρτζος είχε εισηγηθεί υπέρ νομοσχεδίων της δικτατορικής κυβέρνησης εκθειάζοντας τα στελέχη της. Τον Ιανουάριο του 1972 αναδείχτηκε Β' αντιπρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής». Μετά την πτώση της δικτατορίας διετέλεσε σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1990 ως το 1993 για θέματα Μακεδονίας και Θράκης. Ήταν ένας από τους συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1992 και συντάκτης της σχετικής διακήρυξης.
Τον Μάη του 2017 :
«Σάλο και οργή στις τάξεις των φυλακισθέντων, εξορισθέντων και διωχθέντων επί χούντας έχει προκαλέσει η απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να τιμήσει με το παράσημο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος τον Νικόλαο Μέρτζο, ο οποίος είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής της χούντας.
Οι διαμαρτυρίες έχουν στόχο και την ίδια την κυβέρνηση, αφού η σχετική εισήγηση συνυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.»
Μετά τον σάλο και και την οργή, γίνεται ανάκληση της απόφασης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά τα παρακάτω απόσπασμα που αναπαράγει τις θέσεις που προβλήθηκαν σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη βράβευση γίνεται βάσει του Συντάγματος με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που τυπικά φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ.
Όσον αφορά την εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών και του Νίκου Κοτζιά είναι απολύτως τυπικού χαρακτήρα και ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών είναι υποχρεωμένος θεσμικά να υπογράψει την απόφαση.
Ο Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος, με επιστολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 14 Μαρτίου 2017 προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητάει να εγκριθεί η απονομή (που αποδίδεται με motu proprio, δηλ. με προσωπική πρωτοβουλία του ΠτΔ) της σχετικής τιμητικής διάκρισης.
Όμως το «motu proprio» που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς είναι απλώς παραμύθι. Ο νόμος (Νόμος 106/1975) άλλα ορίζει. Δεν αρκεί μόνον η εισήγηση του Υπουργού για την απονομή αυτού του παρασήμου, αλλα θα πρέπει να υπάρχει κα γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών για θητεία δύο χρόνων. (Αναλυτικά εδώ:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκθέτει τον Νίκο Κοτζιά...)
Πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος:
Με οικοδεσπότη Ν. Κοτζιά, ο Ν. Μέρτζος είναι το τιμούμενο πρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή την φορά δεν είδαμε καμία αντίδραση ούτε από τους 103 Βουλευτές του Συρίζα, ούτε από όσους άλλους είχαν τότε αντιδράσει για την απονομή της τιμητικής διακρισής στον κ. Μέρτζο. Φαίνεται πως άλλαξαν οι καιροί και οι μνήμες θάβονται μπροστά στις πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την θέση του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα νοιώθει ικανοποιημένος που αποδείχνεται εκ των υστέρων ποιοί είναι οι πραγματικοί "φίλοι" του κ. Μέρτζου, αλλά και ο Λ. Κύρκος από τον τάφο του θα χαμογελάει που σήμερα σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα υπάρχουν άξιοι συνεχιστές στην Κύβέρνηση για να προωθήσουν την γραμμή της ΕΑΔΕ...
Έχω μπερδευτεί. Ποιός είναι πρωθυπουργός; Ο Τσίπρας ή ο Κοτζιάς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡώτα τον Ρουμπάτη να σου πεί, αυτός θα ξέρει σίγουρα...
Διαγραφή