Οι τελευταίες εκδηλώσεις της i-sda (κλικ στην εικόνα για περισσότερα) |
Μια ΜΚΟ, το ISDA (Ινστιτούτο Ανάλυσης Ασφάλειας και Άμυνας) με έδρα την Αθήνα και ξενόγλωσση ιστοσελίδα, παρουσιάζει με μια πλευρά της «κληρονομιάς» της Οκτωβριανής Επανάστασης, για την οποία τα καπιταλιστικά κράτη της Δύσης έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουν βγάλει τα δικά τους συμπεράσματα.
Αντιγράφουμε μερικές παραγράφους από τον πρόλογο ενός “κειμένου εργασίας” που δημοσιεύεται στην στην ιστοσελίδα αυτής τη ΜΚΟ:
Η παρουσίαση και η ανάλυση ολόκληρης της εξελικτικής πορείας της Σοβιετικής επιχειρησιακής στρατιωτικής σκέψης και δράσης απαιτεί μια μεγάλης έκτασης γραφή, που σαφώς υπερβαίνει τα όρια της παρούσας ανάλυσης.
Όμως είναι ουσιαστικό αυτή την περίοδο να «συγκρουστούμε» µε αυτή τη σημαντική εννοιολογική ανακάλυψη, τη «Βαθιά Μάχη» / «Deep Battle», δεδομένου ότι απετέλεσε τη γνωστική επανάσταση στη σύγχρονη στρατιωτική σκέψη και παρείχε τα θεμελιώδη εργαλεία για τις επιχειρησιακές θεωρίες που αργότερα αναπτύχθηκαν στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο γενικότερα.
Η σημασία της συγκεκριμένης επανάστασης στη στρατιωτική σκέψη έγκειται πρώτα απ' όλα στο γεγονός ότι απετέλεσε μετασχηματιστικό από ένα παράδειγμα βασισμένο στη συνείδηση του τακτικού επιπέδου στην αντίστοιχη του επιχειρησιακού. Επιπλέον, αυτή η επανάσταση παρήγαγε το θεωρητικό πλαίσιο για τη συγκρότηση και τον επιχειρησιακό προσανατολισμό του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια των περιόδων των ρεγάλων επιθέσεων στα έτη, που ακολούθησαν τον Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά και το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Μάλιστα, όταν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βίωσαν την εννοιολογική κρίση της δεκαετίας του '70, απόρροια του Πολέμου στο Βιετνάμ -γεγονός που τις οδήγησε να προωθήσουν τη δική τους γνωστική επανάσταση- η σοβιετική επιχειρησιακή θεωρία απετέλεσε το παράδειγμα, το υπόδειγμα αλλά και την απειλή που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.
Ολόκληρο το κείμενο εδώ:
Σπόνσορας της ΜΚΟ ISDA, η πολεμική βιομηχανία:
ΑπάντησηΔιαγραφήATK Armament Systems