ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η ιστορία της «Σοσιαλιστικής Τάσης» του ΣΥΡΙΖΑ



Η ίδρυση της «Σοσιαλιστικής Τάσης» ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2013 σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μερικοί άλλοι: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Τσουκαλάς και οι Τάσος Βούτσας, Χρήστος Κλαδευτήρας, Αντώνης Κοτσακάς, Έφη Κωτσάκη, Στάθης Πανταζής, Αδάμ Στάμος, Ράνια Σταυροπούλου, Κώστας Τσουκαλάς και Κώστας Χρυσόγονος.

Στην Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Ρήγας και Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος.

Η «Σοσιαλιστική Τάση» δημιουργήθηκε με παρότρυνση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποκτήσει μια «κοινή στέγη» ένα μεγάλο μέρος πρώην πασόκων και να διαπραγματεύονται μαζί της ως “τάση” και όχι ως παράγοντες. Σε αυτή την επιλογή συμφωνούσαν και “συνιστώσες” (κυρίως ΑΡΕΝ, Αριστερό Ρεύμα και ΚΟΕ) του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρούσαν ότι με αυτό “τακτοποιούσαν” με κάποιο  κομματικά αποδεκτό τρόπο τον “παραγοντισμό” των νεοφερμένων πασόκων στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Κοτζιάς και ορισμένοι άλλοι ήδη είχαν εξασφαλίσει με άλλο τρόπο τις σχέσεις με την ηγετική ομάδα δεν συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια ομογενοποίησης του δεύτερου συνθετικού του ονόματος, με το οποίο κατέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το ΕΚΜ, και κράτησαν τις αποστάσεις τους.

Η δημιουργία της «σοσιαλιστικής τάσης» ήταν μέρος του σχεδίου της παρέας του Α. Τσίπρα, το οποίο απέβλεπε μέσω των εκλογών να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ (μερικές πλευρές αυτού του ζητήματος στο κείμενο εκείνης της εποχής και στα σχόλια που το συνοδεύουν εδώ:

Έκτοτε η «Σοσιαλιστική Τάση» ως “τάση” εμφανίζεται ως ενταγμένη στην προεδρική φρουρά, δηλαδή στηρίζει τις θέσεις που πλειοψήφησαν στο 1ο συνέδριο και φυσικά όλες τις πολιτικές επιλογές  του Αλέξη Τσίπρα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώνεται η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας (κατά αλφαβητική σειρά) :

Τάσος Βούτσας, Ιατρός
Θανάσης Καποτάς, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής
Χρήστος Κλαδευτήρας, Ιατρός
Αντώνης Κοτσακάς, τ. Υπουργός
Έφη Κωτσάκη, Οικονομολόγος
Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτής
Βασίλης Λογοθέτης, Οικονομολόγος
Αλέξης Μητρόπουλος, Βουλευτής
Δημήτρης Μητρόπουλος, Δικηγόρος
Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Βουλευτής
Παντελής Μόσχος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών
Νίκος Ξυδάκης, Πρόεδρος Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ
Στάθης Πανταζής, Δικηγόρος
Θάνος Πατσέλος, Υπάλληλος Εθνικής Ασφαλιστικής
Αδάμ Στάμος, Εκπαιδευτικός
Ράνια Σταυροπούλου, Στέλεχος Υπουργείου Εσωτερικών
Σταύρος Τασιόπουλος, Δικηγόρος
Παύλος Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτονας
Δημήτρης Τσουκαλάς, Βουλευτής
Κώστας Τσουκαλάς, Δικηγόρος
Σωκράτης Χαραλάμπους, Δικηγόρος
Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετά τις εκλογές του 2014 η «Σοσιαλιστική Τάση» ουσιαστικά διαλύεται και παραμένει μόνον ως σφραγίδα. Οι “παράγοντες” παρέμειναν παράγοντες και ο καθένας κινήθηκε με την δική του στρατηγική διαπραγμάτευσης με την προεδρική ομάδα. Άλλοι εντάχθηκαν στους σκληρούς μηχανισμούς της προεδρικής φρουράς, όπως ο Αντώνης Κοτσακάς και άλλοι κατέλαβαν κομματικές, κυβερνητικές και κρατικές θέσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα της διάλυσης  είναι η δημόσια φωνή της “ Σοσιαλιστικής Τάσης” που εμφανίστηκε το 2014 και έκτοτε αδρανεί (6 δημοσιεύσεις το 2015, 0 δημοσιεύσεις το 2016 και 7 δημοσιεύσεις το 2017).

Την εποχή του δημοψηφίσματος έως τις αρχές του 2017 όλα τα “μέλη” της είναι σε πλήρη σύμπνοια με το προεδρικό περιβάλλον.

Στις αρχές του 2017 εμφανίζεται ένα νέο site, ως επίσημο όργανο της «Σοσιαλιστικής Τάσης» και από εκεί προαναγγέλλεται, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας ( από μόνο πέντε μέλη της εκλεγμένης το 2013 Γραμματείας), Στάθης Πανταζής, Γιάννης Παπαϊωάννου, Αδάμ Στάμου, Παύλος Τριανταφύλλου και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος,  μια «πανελλήνια συνδιάσκεψη της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ» η οποία  διοργανώνεται στις 8 Μάιου 2017 στο ξενοδοχείο GrandAthens με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Με την «πανελλήνια συνδιάσκεψη» ανασυγκροτείται  και εκλέγει νέα Γραμματεία, στην οποία μετέχουν οι: Κώστας Χρυσόγονος, Στάθης Πανταζής, Μαρία Πετράκη, Νικήτας Μπαριτάκης, Παύλος Τριανταφύλλου, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Ράνια Σταυροπούλου, Αντώνης Κοκορίκος, Ειρήνη Βασιλάκη, Ελένη Παπαδοπούλου και Γιάννης Αντώνενα ως τακτικά μέλη και οι Καλλιόπη Ζαράγκα, Παναγιώτης Σταυρίδης και Μιχαήλ Σπατιώτης ως αναπληρωματικά.

Το πρώτο θέμα που θέτει το νέο όργανο είναι η σύγκληση καταστατικού συνεδρίου εντός του 2017  του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αλλάξουν οι καταστατικές διατάξεις για την εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων και του αρχηγού του κόμματος και να εκλέγεται ο πρόεδρος από την “βάση”,  (ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΖΗΤΑ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ) λες και δεν ήταν εκεί και δεν ξέρουν τίποτα για το στιγμιαίο συνέδριο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε προεδροκεντρικό κόμμα με την πλήρη συναίνεσή τους (όχι μόνον αυτών αλλά και της "αριστερής αντιπολίτευσης")...

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, αφελής συριζέος αναρωτιέται αυγουστιάτικα και δημοσίως στην «αυγή»: Συμμερίζονται την πρόταση αυτήν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ κ. Κουρουμπλής, Σπίρτζης, Αλεξιάδης, Μπόλαρης, Τόσκας, Κοτζιάς, Τζάκρη κ.ά. (που ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν έχουν καταχωριστεί στα κιτάπια αυτής της τάσης);

Απάντηση δεν πήρε...

Ούτε θα την πάρει τώρα...

Πριν ένα μήνα σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση με αφορμή το κείμενο/πολιτική παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη που επανέφερε το θέμα του “παπανδρεϊσμού” στην πολιτική σκηνή, υποστηρίζαμε (Ο καισαρισμός της Αριστεράς και το φάντασμα του Ανδρέα Παπανδρέου ) ότι:

Ο πραγματικός χαρακτήρας της σύγκρουσης και των αντιπαραθέσεων που αναδείχθηκαν με αφορμή την "παρέμβαση" Λαλιώτη δεν αφορά στο πως θα διατηρηθεί ο Τσίπρας στην κυβερνητική εξουσία, αλλά ποιός θα είναι ο διάδοχος πολιτικός σχηματισμός. Σε μια ακραία εκδοχή, αυτός ο πολιτικός ,σχηματισμός θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Τσίπρα ως "αρχηγό".

Ο Κώστας Χρυσόγονος βιάζεται να επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις εκ του ασφαλούς, αφού έχει εξασφαλίσει την θέση του στην ευρωβουλή. Όμως οι πολιτικοί του “φίλοι” στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ακόμα περιμένουν. Κινούνται πιο μεθοδικά, αφού ακόμα δεν έχουν αναδείξει κάποιο δικό τους πρόσωπο που να μπορεί πράγματι να γίνει διάδοχος του Α. Τσίπρα στον ΣΥΝ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συριζέοι, που τους έχει “καταπιεί” το κράτος, πελαγωμένοι στα πλαίσια της κρατικής διαχείρισης, παρακολουθούν ως “δημόσιοι υπάλληλοι” τις εξελίξεις στο κόμμα τους χωρίς να έχουν καμία «συλλογική» δυνατότητα να παρέμβουν σ' αυτές. Πολλές φορές ούτε καν τις αντιλαμβάνονται....

Όμως τα ΜΜΕ δεν έχουν αυτή την στάση. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο δημοσίευμα των «παραπολιτικών»: Η στρατηγική προσέγγισης των «πράσινων» στελεχών από τον Τσίπρα, το οποίο χαρτογραφεί αυτή την σχέση. Ο ειδικός “συριζολόγος” στον οποία απευθυνθήκαμε γι αυτά τα ζητήματα, μας διαβεβαίωσε ότι πολλά απ' τα στοιχεία που περιέχει είναι ακριβή και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του προέρχονται από κάποιο κύκλο «πράσινων» στελεχών εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι “αυτοπροβάλλονται” διακριτικά μέσα απ' αυτό το δημοσίευμα.

Ποιός είναι αυτός ο “κύκλος”, αφήνουμε τον αναγνώστη να το ανακαλύψει μόνος του. Το κείμενο πράγματι παρέχει τα στοιχεία. Μόνον προσέχετε μην σας ξεγελάσει η φράση: «Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο πιο ισχυρός «πασοκικός» μηχανισμός, με αξιοσημείωτη δικτύωση στη διακυβέρνηση της αριστεράς, έχει ως ηγέτη τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη», γιατί δεν είναι αλήθεια...

1 σχόλιο :

  1. "Παράγοντες" δεν είναι μόνον τα "πράσινα" στελέχη που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αρκετοί από τους "κόκκινους" ήταν και παραμένουν παράγοντες, είτε στηρίζουν τον Τσίπρα, είτε τον αντιμάχονται. Η ιδιοτέλεια στις ατομικές τους στρατηγικές για το πως θα βολευτούν και πως θα αναρριχηθούν είναι αυτή που τους χαρακτηρίζει και μικρή σημασία έχει η διαφορά αν το κάνουν για τα χρήματα, ατομική προβολή, κατάληψη θέσεων εξουσίας κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ