Το 1936, ο Vladimir Lukyanov κατασκεύασε έναν αναλογικό υπολογιστή νερού, τον πρώτο ικανό για επίλυση μερικών διαφορικών εξισώσεων. Συνίστατο από μια σειρά διαμερισμάτων, διασυνδεδεμένων μεταξύ τους μέσω σωληνώσεων. Ο ρυθμός ροής νερού μεταξύ των σωλήνων συνιστούσε τη διενέργεια μαθηματικών πράξεων και η στάθμη του νερού στα διάφορα διαμερίσματα -με ακρίβεια χιλιοστού- αντιπροσώπευε τα αριθμητικά αποτελέσματα. Οι υπολογιστές νερού χρησιμοποιούνταν ευρέως στη Σοβιετική Ένωση για μοντελοποιήσεις μεγάλης κλίμακας, μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Who knew! Υπάρχουν και εναλλακτικές στα ηλεκτρονικά bits.
Η αυξημένη ευαισθησία που επέδειξε η Google απέναντι στον εργαζόμενό της δείχνοντάς του την πόρτα της εξόδου δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο στη βάση της μαχητικής στράτευσής της στο στρατόπεδο του φιλελεύθερου κατεστημένου, μαζί με όλους σχεδόν τους τεχνολογικούς γίγαντες και με μοναδικές εξαιρέσεις την Uber και την Tesla. Μια στράτευση που κορυφώθηκε όταν η Κοιλάδα της Σιλικόνης προσέφυγε εναντίον της απόφασης του Τραμπ τον Ιανουάριο να απαγορεύσει τη βίζα στους υπηκόους επτά μουσουλμανικών κρατών.
Μέτρο που τίναζε στον αέρα τον κλάδο της πληροφορικής των ΗΠΑ ο οποίος στηρίζεται στην ικανότητά του να τραβά σαν μαγνήτης τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου: Από το Πακιστάν μέχρι το Μεξικό.
Και συμπληρώνει:
Επομένως, λόγοι συμφέροντος κι όχι λόγοι αρχής έχουν ωθήσει την Google να πρωτοστατεί στην διαπάλη που διεξάγεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ απέναντι στο Τραμπ. Το οικονομικό της συμφέρον βρίσκεται πίσω και από την μάχη που δίνει για τα δικαιώματα των γυναικών, όσο καθολική κι αν είναι η αποστροφή απέναντι σε θεωρίες βιολογικού ντετερμινισμού.
Όμως, αυτό το γνωρίζουμε απ' την εποχή που εμφανίστηκε ο καπιταλισμός κάθε καπιταλιστής μικρός ή μεγάλος σε κάθε χώρα του κόσμου, οι «λόγοι συμφέροντος» είναι αυτά που τον ωθούν στις πράξεις τοu.Το κείμενο καταλήγει:
- Σε αυτό το βωμό θυσιάστηκε ο 28χρονος μηχανικός…
- Μήπως λοιπόν θα πρέπει να στενοχωρηθούμε γιατί απέλυσε ένα ρατσιστή η Google; Να κάνουμε καμιά “επιτροπή συμπαράστασης” και να ζητάμε την επαναπρόσληψή του;
- Μήπως θα πρέπει να ταχτούμε στο πλευρό του Τράμπ και να καταδικάσουμε την προσφυγή κατά της απαγόρευσης της βίζας στους υπηκόους επτά μουσουλμανικών κρατών για να βάλουμε εμπόδια στην εύρεση τεχνικού προσωπικού της Google;
- Μήπως θα πρέπει να συνταχθούμε με διάφορους ντόπιους θαυμαστές του Τραμπ, όπως αυτός εδώ, που τον έχουν σε υπόληψη κάποιοι “αριστεροί”: «Οι επαγγελίες του Τραμπ συνιστούν όχι απλώς φρένο στην παγκοσμιοποίηση, αλλά και ευθεία απειλή για την πανίσχυρη ολιγαρχία του χρήματος»
----------------------------------
O Λεωνίδας Βατικιώτης όταν δηλώνει ότι «Μάννα εξ ουρανού ήταν για τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης και απόλυτο κυρίαρχο του διαδικτύου ο συντηρητικός 28χρονος μηχανικός» μάλλον δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα απ' ότι παίζεται σήμερα στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο!
Εταιρείες όπως η Google, δεν βρίσκονται σε δύσκολή θέση, ώστε να αναμένουν κάποιο "μάννα εξ ουρανού" για να σωθούν! Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, αφού τα προϊόντα τους (ορισμένα τουλάχιστον ) γίνονται αποδεκτά από τους πελάτες/χρήστες ως το "μάννα εξ ουρανού", όπως ο νέος νέος «μεταφραστής» της Google.
Βρισκόμαστε στα πρόθυμα μιας νέας «τεχνολογικής επανάστασης» που θα εκδηλωθεί την επόμενη εικοσαετία: Οι «μηχανές» θα πάψουν να είναι εργαλεία με την μορφή που τα γνωρίζαμε ως σήμερα: Δεν θα εκτελούν μόνον εργασίες για τις οποίες είναι “προγραμματισμένες”, αλλά θα αποκτούν τεχνική ευφυΐα, η οποία τους δίνει την δυνατότητα να “σχεδιάζουν” αλλά και να λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα που δεν είναι προβλέψιμα από τον αρχικό τους “προγραμματισμό”. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ίδιες οι μηχανές μπορούν να κατασκευάσουν τους “αλγόριθμους” με τους οποίους “σκέφτονται”. Ένα παράδειγμα είναι το ερευνητικό πρόγραμμα που ακύρωσε πρόσφατα η Fecebook, όταν δύο «μηχανές» επικοινωνούσαν μεταξύ τους σε μια «γλώσσα» που δεν είναι κατανοητή ούτε καν από τους κατασκευαστές τους.
Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν αρχίσει να γίνονται. Και η Google συμμετέχει σε αυτόν τον ανταγωνισμό: Πριν από την αναθεώρηση των αλγορίθμων αναζήτησης, η Google παρουσίασε μια άλλη πολύ πιο σημαντική καινοτομία. Ο νέος «μεταφραστής» της Google στηρίζεται στην τεχνολογία των “νευρωνικών δικτύων” δεν μεταφράζει από την μία γλώσσα στην άλλη, αλλά μεταφράζει πρώτα σε μια τρίτη “γλώσσα” και μετά απ' αυτή την γλώσσα κάνει την τελική μετάφραση. Αυτή την ενδιάμεση «γλώσσα» την έχει κατασκευάσει μόνη της η «μηχανή» και δεν είναι κατανοητή από τους ανθρώπους.
Αυτά είναι μόνον μερικά παραδείγματα από το μέλλον που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ...παρόν.
Οι αλλαγές που θα σημειωθούν θα είναι τεράστιες. Δεν περιορίζονται στο χώρο της παραγωγής όπου τα ρομπότ ήδη έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα “εργατικά χέρια” αλλά και στον πόλεμο τους στρατιώτες: Οι «μηχανές» δεν θα κατασκευάζουν τα εργαλεία παραγωγής αλλά θα τα “σχεδιάζουν” κιόλας.
Όμως η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν είναι ταξικά ουδέτερη. Οι αναδιατάξεις των μορφών της εξουσίας που θα σημειωθούν τα επόμενα χρόνια θα σφραγιστούν από το πως αυτές οι εξελίξεις της τεχνολογίας θα τροποποιήσουν το κοινωνικό συσχετισμό: Όμως ο καπιταλισμός δεν θα πέσει μόνος του από τις αντιφάσεις του, ούτε το “βιομηχανικό προλεταριάτο” θα είναι ο μπροστάρης του αγώνα για την ανατροπή του...
Το παράδοξο σε αυτή την συγκυρία είναι πως ίσως η “οκτωβριανή επανάσταση” πάρει την “εκδίκησή” της. Όχι όμως όπως την φαντασιώνεται η παραδοσιακή Αριστερά με την επικράτηση του “σοσιαλισμού” αλλά με τον “κρατικό καπιταλισμό” και την ανάδειξη της «κομμουνιστικής» Κίνας ως της ηγεμονικής δύναμης στον πλανήτη.
Α, και κάτι τελευταίο. Μην ξεχνάτε πως η έρευνα στην Κίνα για την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών έχει προχωρήσει πιο μπροστά από την Δύση...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου