ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Και αναρμόδιος και επιθετικός



Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των συντακτών"
του Δημήτρη Αγγελίδη

Με μια επιστολή που ξαφνιάζει με την ένταση και το περιεχόμενό της, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επέλεξε να επιτεθεί με ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ούτε λίγο-ούτε πολύ για επιχείρηση αποδυνάμωσης των ελληνικών θέσεων και της διαπραγματευτικής ισχύος του υπουργείου και αμαύρωσης της διεθνούς εικόνας του!

Την έκρηξη του υπουργού προκάλεσε η κοινοβουλευτική ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δραστηριότητα ομάδας κουκουλοφόρων και αστυνομικών που, σύμφωνα με τη σοβαρή καταγγελία της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προχώρησαν το τελευταίο διάστημα στην απαγωγή 17 Τούρκων πολιτών και στην επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, όπου αντιμετωπίζουν διώξεις από το τουρκικό κράτος στο πλαίσιο του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.


Οι βουλευτές ρωτούσαν τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής αν έχουν πάρει υπόψη τις καταγγελίες και αν έχουν προβεί σε ενέργειες για τη διερεύνησή τους, καθώς και τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την προστασία όσων Τούρκων ζητούν άσυλο, αλλά και για τη συμμόρφωση της χώρας με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προτρέχοντας της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Κοτζιάς έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι αναρμόδιο το υπουργείο και ο ίδιος σε θέματα προστασίας των συνόρων και σημείωσε ότι η Διεύθυνση Γ4 του υπουργείου ασχολείται μόνο με θέματα βίζας και διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης, αρμοδιότητες που υπάγονται στον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Δεν έμεινε όμως εκεί. Εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατόν να του απευθύνουν την ερώτηση δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τα θέματα της Διεύθυνσης Γ4, αναφερόμενος χωρίς να τους κατονομάζει στον Νίκο Ξυδάκη και τη Σία Αναγνωστοπούλου, και μάλιστα μία μέρα μετά από επίσημη διάψευση του ΥΠΕΞ.

Και αισθάνθηκε την ανάγκη να θυμίσει την προ ημερών απάντηση του υπουργείου σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην οποία αναφερόταν ότι το υπουργείο και ο υπουργός προσωπικά «έχουν γίνει στόχος μεθοδευμένης και ανήθικης επίθεσης» και ότι «η προσπάθεια αυτή επιχειρείται από γνωστά κυκλώματα που στοχεύουν στην αποδυνάμωση των ελληνικών θέσεων σε σειρά επικείμενων διεθνών διαπραγματεύσεων».

Επιτέθηκε, τέλος, στους βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, την οποία χαρακτήρισε «προσβλητική». «Λέγεται ότι πιθανόν, ο ίδιος το αποκλείω, να υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν τις προσβλητικές ερωτήσεις προς υπουργούς που δεν είναι μέλη του κόμματος, στο οποίο οι ίδιοι ανήκουν, ως καλή άσκηση δημόσιας πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αμαυρώνεται η διεθνής εικόνα του υπουργείου Εξωτερικών και της θέσης που έχει σε σειρά διαπραγματεύσεων. Ελπίζω σε αυτό να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις», σημείωσε.

Ο υπουργός θα μπορούσε βέβαια απλώς να δηλώσει αναρμόδιος ή να παραπέμψει στον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αλλωστε, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι κάτοχοι βίζας ορισμένοι από τους Τούρκους που επαναπροωθήθηκαν, ενώ το θέμα των επαναπροωθήσεων ασφαλώς και άπτεται της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης, γεγονός που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την προσθήκη του υπουργείου στους αποδέκτες της κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Η σοβαρότητα του ζητήματος αναδεικνύεται άλλωστε από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε διεθνές επίπεδο, με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να προβαίνει σε ρηματική διακοίνωση που υπέβαλε στο -αρμόδιο λόγω του πρωτοκόλλου- υπουργείο Εξωτερικών, ενέργεια μάλλον ασυνήθιστη για τον διεθνή οργανισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, δείχνει αναντίστοιχη με τη σοβαρότητα της κατάστασης η εσπευσμένη ενέργεια του κυβερνητικού εκπροσώπου και ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας να διαψεύσουν τις κατηγορίες πριν διενεργηθεί σοβαρή και ανεξάρτητη έρευνα. Θυμίζουμε ότι αυτεπάγγελτη έρευνα αποφάσισε να διεξαγάγει ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ η πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, Κλειώ Παπαπαντολέων, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

3 σχόλια :

  1. Ο κοτζιάς φέρεται να διαφωνεί με πλευρές του νέου σχεδίου Νούλαν, της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Γενεύη όπου συζητούν οι τρείς "εγγυήτριες" δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία)με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Κύπρου, Αναστασιάδη αλλά χωρίς την παρουσία του!

    Κάποιοι θέλουν προφανώς και κατ' εντολή του Τσίπρα να απομακρύνουν τον κοτζιά από τις διαπραγματεύσεις αυτές ή να υπονομεύσουν το ρόλο του.

    Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που όπως υποννοεί ο ίδιος ο Κοτζιάς, υπογράφουν την ερώτηση των 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οι Νίκος Ξυδάκης και Σία Αναγνωστοπούλου.

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μπλέχτηκε επειγόντως από τους ίδιους παράγοντες προώθησης του σχεδίου ώστε να πάρει διεθνή διάσταση ο στιγματισμός του Κοτζιά.

    Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων της Γενεύης θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο. http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/83567/kypriako-nea-diaskepsi-sti-geneyi-ton-ioynio

    Η στιγμή λοιπόν της ερώτησης δεν είναι τυχαία και δεν αφορά τα δικαιώματα των Τούρκων αιτούντων άσυλο (είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι 25 βουλευτές)αλλά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

    Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος της αντίδρασης του Κοτζιά.

    Ακούστε σχετικά, τη συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου.

    "Στην συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πάφος 93,7 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, εξηγεί πως παρακάμπτεται η υποχρέωση νέου δημοψηφίσματος με τη σύγκλιση της παράνομης και απαράδεκτης Διάσκεψης της Γενεύης και γιατί η μέθοδος αυτή αποβλέπει στην καταστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να χρειαστεί νέο δημοψήφισμα."

    Η συνωμοσια για την καταστροφη της Κυπριακης Δημοκρατιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφεις:
      «Κάποιοι θέλουν προφανώς και κατ' εντολή του Τσίπρα να απομακρύνουν τον κοτζιά από τις διαπραγματεύσεις αυτές ή να υπονομεύσουν το ρόλο του»

      Ο Τσίπρας αν θέλει να τον απομακρύνει, γιατί δεν το κάνει (όπως για παράδειγμα το έκανε με τον Φίλη) και χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους; Τι φοβάται; Τις εσωκοματικές αντιδράσεις ή τα λαϊκά ερρείσματα του Κοτζιά; Δεν το νομίζω.

      Αν δεν φοβάται αυτά, τι άλλο μπορεί να φοβάται; Το “βαθύ κράτος”, το “παρακράτος” και “μυστικές υπηρεσίες”; Ε, τότε μάλλον θα πρέπει να στηρίζουμε τον Τσίπρα!....

      Παρακάτω γράφεις;
      «Η στιγμή λοιπόν της ερώτησης δεν είναι τυχαία και δεν αφορά τα δικαιώματα των Τούρκων αιτούντων άσυλο (είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι 25 βουλευτές)αλλά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της Γενεύης.»

      Η έκφραση «τα δικαιώματα των Τούρκων αιτούντων άσυλο» είναι παραπλανητική για την ουσία του περιστατικού που αφορά την λειτουργία του ελληνικού κράτους και όχι γενικά κάποια «δικαιώματα...» που παραβιάστηκαν, αφού το κράτος συλλαμβάνει, τσουβαλιάζει και αποστέλλει με μαφιόζικο τρόπο πίσω τους συλληφθέντες.

      Επίσης “η στιγμή”, είναι η στιγμή που έγινε αυτό το περιστατικό. Αντίθετα κάποια άλλα περιστατικά δείχνουν ότι αυτές οι μέθοδοι που περιγράφεις έχουν ασκηθεί από την αντίθετη ακριβώς πλευρά.

      Τέλος από που αποδεικνύεται ό,τι ο Κοτζιάς είναι περισσότερο “πατριώτης” απ' τον Τσίπρα; Κάνει κάτι διαφορετικό που δεν έχει την έγκριση του Τσίπρα; Και μιας και μιλάμε για την Κύπρο, ας μην ξεχνάμε πόσο “πατριώτες” ήταν και οι χουντικοί...

      Διαγραφή
    2. Ο Κοτζιάς δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, αλλά θα σώσει την Κύπρο!...

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ