ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Ledra Athens: Οι εργαζόμενοι μπορούν να διαχειριστούν το ξενοδοχείοτου Θ. Μαράκη

«Όμως ο καθημερινός αγώνας, ακόμα και για τα πιο μικρά, για να έχει διάρκεια, αντοχή και να μη μένει μετέωρος, πρέπει να έχει κατεύθυνση την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, που φέρνει μόνο ανεργία, φτώχεια και πολέμους.»
(ΓΓ ΚΕ ΚΚΕ Ριζ 23/5/2017)

“Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 14 μήνες, ενώ την 1η Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που η εργοδοσία προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες σταματά η χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης, εξέλιξη που σημαίνει πως θα στερηθούν ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.
Αιτήματα για την προστασία κάθε εργαζόμενου

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν τα σωματεία διεκδικούν μια σειρά από μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων όχι μόνο των εργαζομένων στο «Athens Ledra», αλλά κάθε απλήρωτου ή ανέργου, κάθε εργαζόμενου που βρίσκεται σε επίσχεση, που διεκδικεί δεδουλευμένα και αποζημιώσεις από την εργοδοσία.


«Η περίπτωση του ξενοδοχείου "Athens Ledra" είναι χαρακτηριστική του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες υπό τη σκέπη της επίσημης πολιτείας», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα σωματεία. Και συνεχίζουν: «Στους μεγαλοεπιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους έχοντας αφήσει συνήθως απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα τους εργαζόμενους και αφήνοντας μεγάλα φέσια στα ασφαλιστικά ταμεία που ποτέ δεν τα πληρώνουν, το κράτος συνειδητά παρέχει δυνατότητες απαλλαγής από το "βάρος" των εργαζομένων για να ξαναρχίσουν να στήνουν νέες επιχειρήσεις και να κερδοφορούν, είτε δημιουργώντας τους το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο είτε αφήνοντάς τους να καταστρατηγούν το ισχύον σε βάρος των εργαζομένων. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μάλιστα μια σειρά μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν μέσα από το 4ο μνημόνιο, όπως οι ρυθμίσεις για τις ομαδικές απολύσεις».

Μεταξύ άλλων, τα σωματεία διεκδικούν: Να επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε επιχείρηση που παραβιάζει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μισθούς ή ασφαλιστικές εισφορές. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο της τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Απλούστευση των διαδικασιών για τη διεκδίκηση από τους εργαζόμενους των δικαιωμάτων τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, ασφάλιση). Απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.λπ.) σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, πλειστηριασμών περιουσιακών τους στοιχείων κ.λπ. Οι εργοδότες να ευθύνονται με την ατομική τους περιουσία για κάθε οφειλή προς εργαζόμενο ή ασφαλιστικό ταμείο. Κανένα φυσικό πρόσωπο που αποδεδειγμένα δεν έχει εξοφλήσει εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία από προηγούμενη επιχειρηματική του δραστηριότητα να μην μπορεί να δημιουργήσει από μόνο του νέα δραστηριότητα ή να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση.”(Ριζ 23/5/2017)
Έχοντας πει τα παραπάνω ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα περιμέναμε το ΚΚΕ να προτείνει στους εργαζόμενους να απαιτήσουν μαζί με τα παραπάνω 'Μικρά” σωστά και δίκαια αιτήματα:

--Διαχειριστικό έλεγχο με την αποφασιστική συμμετοχή τους
-- Εθνικοποίηση του Ξενοδοχείου με δική τους διαχείριση
-- Και σε τελευταία ανάλυση να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ

Διαφορετικά ο αγώνας των εργαζομένων δεν “έχει κατεύθυνση την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που φέρνει μόνο ανεργία....”

Χρειάζεται οι κομμουνιστές να δίνουν την δυνατότητα και να πείθουν τους εργάτες ότι μπορούν να διαχειριστούν τα μέσα παραγωγής. Αυτό είναι κάτι που έχει προβληθεί από την ιδρυτική διακήρυξη της 1ης Διεθνούς !!!

Αυτή είναι η αξία του Μεταβατικού Προγράμματος το οποίο αρνείται πεισματικά το ΚΚΕ να υιοθετήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ