ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

«Το κούρεμα θα γίνει θεραπευτικά ή μετά θάνατον;»



Αναδημοσίευση από την "εφημερίδα των Συντακτών"

Ο μόνος δρόμος είναι η ρήξη με τους δανειστές τόνισε για μία ακόμη φορά το πρωί ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παρουσίασε τις επτά τομές που χρειάζεται να υλοποιήσει η χώρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπους εν όψει της πρώτης συγκέντρωσης του DiEM 25 σήμερα το απόγευμα στο Σπόρτινγκ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα και τη δήλωση του πρωθυπουργού για συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και το χρέος.

Χθες, το κοινοβούλιο εξευτελίστηκε άλλη μια φορά. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας προσποιήθηκαν ότι συμφωνούν με αυτά που ψήφισαν, και της αντιπολίτευσης ότι διαφωνούσαν με μέτρα που θα είχαν ψηφίσει εάν ήταν κυβέρνηση.

«Ύβρη κατά της λογικής» χαρακτήρισε τα αντίμετρα σημειώνοντας παράλληλα ότι η επίτευξη των φαιδρών στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, το 2019 κ.ο.κ τελικώς θα συνθλίψουν τον ιδιωτικό τομέα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «πόσες φορές πρέπει να ζήσουμε την ίδια φαρσοκωμωδία ότι αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα, θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση... Το κούρεμα είναι νομοτελειακά δεδομένο. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει θεραπευτικά ή μετά τον θάνατο του ασθενούς».

Σε ό,τι αφορά την κόντρα ΔΝΤ - Βερολίνου ο συνιδρυτής του DiEM25 τόνισε πως «το Ταμείο θέλει περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, θέλει τη συρρίκνωση της χώρας και πληθυσμιακά αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά ακριβώς επειδή είναι πραγματιστές αντιλαμβάνονται πως αν ερημωθεί η χώρα, δεν θα αποπληρώσει και γι αυτό ζητούν κούρεμα του χρέους άμεσα.

»Το Βερολίνο από την άλλη, επειδή έχει και εκλογικές αναμετρήσεις στο μυαλό του, ζητά επίσης την ερήμωση της χώρας, αλλά σταδιακά», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο ο διακεκριμένος οικονομολόγος σημείωσε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αποδεχτούμε και οφείλουμε να πάμε σε ρήξη με τους δανειστές».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως το σύνολο του πολιτικού συστήματος σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, όπως αυτές που βιώνει η χώρα επί επτά συναπτά έτη, οφείλει να καταλήξουν σε συναίνεση στους εξής τρεις βασικούς άξονες.

Την αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημοσίων, τη δραστική μείωση όλων φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους οικονομικής δραστηριότητας και στον τερματισμό των αυτοτροφοδοτούμενων περικοπών συντάξεων, επενδύσεων και μισθών.

Ακολουθούν οι 7 προτάσεις:

1. Μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών – 18% ο μέγιστος ΦΠΑ, 20% ο μέγιστος φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση του φόρου αλληλλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000.

2. Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη.

3. Στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ.

4. Άμεση ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών, που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές, και που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμισης της φτώχειας.

5. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς.

6. Μετατροπή Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία την οποία διαχειρίζεται με στόχο τις επενδυντικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία. Μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφάλαια.

7. Σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα. Τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ-ΕΦΚΑ για μισθωτούς, οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ & για νέες επιχειρήσεις, start-ups, που απαλλάσσονται για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές.

* Η εκδήλωση του DiEM25 στην Αθήνα θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο γήπεδο Σπόρτιγκ (Στάση Μετρό-ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος).




2 σχόλια :

  1. https://www.youtube.com/watch?v=IBAax-zdmMc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην συγκέντρωση του Γιάνη Βαρουφάκη στο Σπόρτιγκ Ο Μπράιαν Ινο, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, του μέλη του Diem25 έστειλαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Επίσης μηνύματα έστειλαν ο Νόαμ Τσόμσκι και η Ναόμι Κλάιν.

    Ανίθετα, το iskra.gr προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, εξαφανίζοντας τις παλαιές δημοσιεύσεις του που αναφέρονταν στην εποχή που Αριστερό Ρεύμα συμμετείχε στον ΣΥΡΙΖΑ (μέσω του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και αργότερα ως ξεχωριστή συνιστώσα του)- που καταγράφουν τις θέσεις του σε διάφορα κρίσημα ζητήματα της πορείας του. Στα πλαίσια αυτά του ξαναγραψήματος της ιστορίας είναι οι διαστρευλώσεις και οι ευθύνες που αποδίδει το Αριστερό Ρεύμα στον Βαρουφάκη, αποποιούμενο τις δικές του. Ενδεικτικό το δημοσίευμα:
    Πρόταση Βαρουφάκη: Μισές κουβέντες, ίσον άδειες προτάσεις και θολή πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ